icon

Burina v záhrade - trhať alebo nechať?

mirka1996
Dnes o 15:00

Ahojte, rada by som poznala vaše skúsenosti a názory . Mame veľkú záhradu kde pestujeme všetku možnú zeleninu a ovocie. K tomu určite patrí aj nejaká tá burina. Našťastie chodíme cela rodinka takže burinu stíhame vyťahovať .
V poslednej dobe som počula názory že burinu vyťahovať netreba, vraj neodoberá živiny zelenine. Neviem si to osobne predstaviť ako by to vyzeralo ale zaujíma má či sú tu aj taký záhradkári ktorú ju netrhajú.
A ešte jedna vec . Známa nám rozprávala že oni vytrhnutú burinu kedysi dávali okolo zeleniny ako “mulč” čo bránilo rastu ďalšej buriny a zároveň to dodávalo živiny do pôdy .
Budem rada za každú skúsenosť a radu 🤗

anonym_e625b9
Dnes o 15:09

My dávame pokosenú trávu okolo paradajok - prírodný mulč.

viestta
Dnes o 15:38

Nemusis burinu vytrhavat, staci jej preseknut korene motyckou, bezna jednorocna burina uschne medzi riadkami a funguje ako mulc o zvysok sa postaraju bakterie z pody a dazdovky. Pod mulcom aj menej semien vyklici, lebo nemaju svetlo. Samozrejme pyr a pupavu treba vytiahnut aj s korenmi. A aj my mulcujeme travou vsetko co sa da, menej roboty s okopavanim, menej polievania, lebo mulc brani odparovaniu vlahy a este sa aj zlepsuje poda, lebo sa do nej pridava humus.

roja01
Dnes o 16:35

Mulc je velmi prospesny, zabranuje vysychaniu pody a brani burine v rastu. Najlepsi mulc je 10-15cm slamy. Trava je vhodna iba vtedy, ked v nej este nie su semena. Ja som si travou zatiahla do zahonov rozne druhy rastliniek, pretoze vzhladom na velkost pozemku nie som schopna udrzat travnik bez pupavy a pod.
Burina v zahonoch odobera pestovanym rastlinam vodu a ziviny. O jednej burine som pocula, ze je prospesna a to ta, ktora ma dlhe korene do hlbky az 2m, pretoze cerpa ziviny a vodu z hlbky. Tie plazive, ktorym rastu korene sice dlhe, ale plytko nie su dobre.