icon

Mám zastrešiť terasu alebo ju nechať otvorenú?

Dnes o 11:07

Pri dome plánujeme terasu a nevieme sa rozhodnúť, či spraviť rovno pevnú strechu, alebo ju zatiaľ nechať bez zastrešenia. Terasa je na juhozápad, takže v lete tam bude dosť slnka, no nechceme si strechou zbytočne zatieniť obývačku.

Kto ste riešili niečo podobné, čo vám v praxi viac prekáža – horúčava a dážď na otvorenej terase alebo menej svetla v dome pri zastrešenej?

katkaseiner
Dnes o 11:11

ja by som to riesila takym zastresenim, kde si vies to zastresenie upravit podla toho ci to vyuzivas na terase - komplet zatienenie, alebo ked si vo vnutri a potrebujes dovnutra svetlo. Proste niekde som videla ze tie krycie lamely sa daju nastavit. Skutocne neviem ako sa to vola, ale hladala by som... kamoska ma rovnaky problem... este to neriesili.

maca1984
Dnes o 11:16

My riešime teraz taký náš " projekt " , nie na terasu, ale ako zastrešiť priestor nad vírivkou. A vymysleli sme si ako riešenie otočné lamely na pergolu. Nechceme to tam mať pevno zakryté a toto je výborné riešenie.

anonym_7378b1
Dnes o 11:19

@anonym_autor Mame to podobne. Zatiaľ mame tie tieniace plachty, kym vymyslime definitívne riesenie. Tiež nechceme dat pevnú strechu, lebo v zime bude menej svetla v izbách.

martinka13
Dnes o 11:53

@anonym_autor akurát riešime. 15 rokov máme bez zastrešenia. Ale len z dôvodu, že na záhrade máme veľký altánok, kde trávime leto. Tento mesiac ju však ideme zastrešiť. Hlavne kvôli posedeniu na jar a jeseň. Šlo na nervy stále sťahovať matrace z podedenia dnu, keď začalo pršať. Objednali sme hliníkovú so sklenenou UV strechou. Máme to na strane obývačky, ktorú sme vlastne "vykurovali" cez veľké okná (2 kusy 3x4 metre). Dávame posuvné sko aj z boku. Terasa ma cca 6,5 x 4,5 m.

riskoh
Dnes o 12:15

Bioklimaticka pergola-pocas horucav zavriet vrch,pocas zimy otvorit

anonym_4a934d
Dnes o 12:48

Ja som za bioklimaticku pergolu, tam si vies regulovat, ci chces ju mat otvorenu alebo zastresenu.

anonym_633ee9
Dnes o 12:56

@anonym_autor my mame na vychod terasu, poobede tam mame uz tien, ale zastresit to ideme, ja zvazujem bioklimaticku pergolu s lamelami. Aby to zas tmu neurobilo, inak mame dom v radovej zastavbe, ktory je strasne blbo otoceny voci svetovym stranam a juhozapad - komplet tien od susedovho domu.
Ak mate terasu na JZ, tak mate slnka az az, ale ta pergola mi pride tiez super napad. Ale skusenoati s tym nemam. Lebo ja chcem aj take, ze ked mrholi alebo pride letna burka, tak mozem byt vonku a nezmoknem, aj gril si tam chceme dat. U nasich sme museli hned utekat dnu, ked sme len tak boli na dvore.
A este som rozmyslala nad zimnou zahradou, ale to sa zas bojim, ze to bude tam v lete na nevydrzanie.

anonym_d122cf
Dnes o 13:01

mali sme rok bez zastrešenia, tiež JV strana, vôbec sa tam nedalo v lete sedieť, teplo na nevydžanie, slnečník tomu moc nepomohol. Oveľa lepšie je to so zastrešením, aj prípade dažďa tam vieš všeličo schovať pod strechu. Máme zastrešenie s polykarbonátom (takým šedohnedým), takže to svetlo je úplne v pohode. Plnú strechu som nechcela, lebo by bola tma.

tiezjedna
Dnes o 14:08

dali sme bioklimatickú

anonym_886378
Dnes o 15:35

ja neviem ,mne to pride len zasa miestnost na bordel pkus sklo ,to trba zasa viacej cistit.Skuste oergolu kde sa natiahne plchta,ja by sim nerobil take tir zimne zhrady,je to len na neporiadok

anonym_a924b8
Dnes o 16:03

Rovnaká orientácia JZ. Chcela som mať nad terasou vždy len drevenu pergolu a tahave rastliny - v lete zatieni, v zime svetlo v obývačke. Ale presvedčili ma manžel s architektmi aj majstrami, že drevo pracuje, budeme musieť viac ošetrovať + meniť, lebo väčšinou prší od západu. Rezignovala som, dali sme laminát s UV filtrom. O skle som neuvažovala , síce svetlejšie, ale kamarátky čo majú, pod sklom peklo, a stále naťahujú plachty. Možno bioklimaticka by bola fajn, ale pre nás bolo dôležité drevo.