icon

Vyrastú paradajky zo semien z kupovanej?

Dnes o 05:34

Mozno hlupa otazka 😀 mala som fakt dobru paradajku z obchodu a napadlo mi odlozit si z nej semienka na buduci rok. Ma to vobec zmysel alebo z toho moze vyrast uplne ina paradajka? Nikdy som si vlastne semienka nepripravovala.

2691
Dnes o 05:56

@anonym_autor ahoj, môžeš si odložiť semienka aj na budúci rok, ale zasaď si tieto sadenice zvlášť a nie veľa.Je pravdepodobné, že sú to hybridy, u ktorých sa môže stať, že budú rodiť menej.Na ďalší rok by som ich už nedávala.
Je lepšie si kúpiť nové semienka.U papriky to neodporúčam,tie nebudú dobré z vlastných semien.

cacianka
Dnes o 06:16

mama to robí roky, dobre prezretú paradajku zbaví semienok, dobre premyje cez sitko a usuší na papierovej utierke. odloží do nejakej krabičky od liekov, vloží aj papierik s popisom a rokom. často opadne paradajka pod koreň, a na rok tam narastú mladé a krásne rodia. toto máme tak tie mini chery, a žlté hruštičky. v zemi prežijú aj mrazy.
pred kuchyňou, kde máme veľký záhradný drez, umývame zeleninu zo záhrady, tak tam občas vypadnú semienka, minulý rok tak narástla krásna paradajka, rodila ako besná, mala asi 50 stredne veľkých plodov, vydržala tuším do Mikuláša, mama ju prekrývala starou osuškou na noc

rak59
Dnes o 06:17

@anonym_autor nemá to zmysel, pretože mnohé odrody sú hybridy a ak aj vzidu, nebudú také ako to z, čoho semená pochádzajú. Najlepšie je kúpiť.

zalka
Dnes o 06:33

Bežné paradajku z obchodu na jar len prerežem na plátky a supnem do zeme, vyrastú krásne paradajky, ktoré rodia celé leto. Najčastejšie dátlové tak sadim, lebo tie mi chutia.
Papriku detto, rovno čerstvé semienka keď v zime kúpim papriku v obchode vysejem a pekne priesady vyrastú, aj rodia v pohode. Neboj sa toho. Kľudne si semienka nechaj a na jar vysej.

anonym_b1c6b4
Dnes o 06:46

@anonym_autor mne vyrastli. Len ja som to mala na balkone, kde mali malo priestoru, ale xopar paradajok som mala.

anonym_9abae0
Dnes o 07:13
@cacianka

mama to robí roky, dobre prezretú paradajku zbaví semienok, dobre premyje cez sitko a usuší na papierovej utierke. odloží do nejakej krabičky od liekov, vloží aj papierik s popisom a rokom. často opadne paradajka pod koreň, a na rok tam narastú mladé a krásne rodia. toto máme tak tie mini chery, a žlté hruštičky. v zemi prežijú aj mrazy.
pred kuchyňou, kde máme veľký záhradný drez, umývame zeleninu zo záhrady, tak tam občas vypadnú semienka, minulý rok tak narástla krásna paradajka, rodila ako besná, mala asi 50 stredne veľkých plodov, vydržala tuším do Mikuláša, mama ju prekrývala starou osuškou na noc

@cacianka
Súhlasím, aj moja ma takto paradajky z obchodu. Velmi jej chutili, odložila semiačka a uz niekoľko rokov to tak robi z tej istej. A chutia takisto vyborne.

anonym_06c498
Dnes o 07:28

Pre pobavenie - videla som na youtube video, ako chlapik vybral semiacka z rajciny z mcdonald hamburgera, chcel otestovat ci vyrastu paradajky. Nasadil jednu do zahona a druhu varku do vedierka. Obom sa darilo, tej v zahone viac, mali vela plodov. Boli to take podlhovaste rajciny. Neverila by som tomu, na to co sa vsetko o hambacoch hovori, vsak hej paradajka je tam surova, ale myslela som ze mu nevyrastie nic...

cacianka
Dnes o 16:20
@anonym_06c498

Pre pobavenie - videla som na youtube video, ako chlapik vybral semiacka z rajciny z mcdonald hamburgera, chcel otestovat ci vyrastu paradajky. Nasadil jednu do zahona a druhu varku do vedierka. Obom sa darilo, tej v zahone viac, mali vela plodov. Boli to take podlhovaste rajciny. Neverila by som tomu, na to co sa vsetko o hambacoch hovori, vsak hej paradajka je tam surova, ale myslela som ze mu nevyrastie nic...

@anonym_06c498 paradajka je ako burina, pokial sa neuvarí, tak surové vyzreté plody majú zdravé semienka a rastú častejšie lepšie ako kupované hotové priesady a majú viac úrody.