icon

Vypestujem zo semien doma dekoračnú tekvicu?

zuzulienocka78
16. máj 2026

Ahoj 🙂

Na jeseň predávali tuším v bille alebo kde také ozdobné malé tekvičky, dekoračné.
Vybrala som z nej semienka - a skúsila zasadiť. Rastlinky sú už pekné, ale premýšľam - vyrastie mi z toho dekoračná tekvica? Neviem, či je to nejako šľachtené, alebo špeciálne pestované?

Alebo vôbec nejaká vyrastie? Či sa mi do toho oplatí investovať čas a vodu 🙂 Neskúšal niekto pestovať tieto tekvičky?

viestta
16. máj 2026

Ano, vyrastu ti kadejake, aj take, co si ani nemala, lebo tie tekvice sa velmi rady krizia navzajom. Neviem kde ich chces pestovat, ked v nadobe, tak treba im velky kvetinac a dlhu tycku, po ktorej sa budu tahat (zo zaciatku ich treba vyvazovat, neskor sa udrzia aj same uponkami). Ked na zahrade, tak ich supni hocikde do kuta, kde nebudu velmi zavadzat, lebo narastu celkom dlhe vyhony.

zuzulienocka78
autor
16. máj 2026
@viestta

Ano, vyrastu ti kadejake, aj take, co si ani nemala, lebo tie tekvice sa velmi rady krizia navzajom. Neviem kde ich chces pestovat, ked v nadobe, tak treba im velky kvetinac a dlhu tycku, po ktorej sa budu tahat (zo zaciatku ich treba vyvazovat, neskor sa udrzia aj same uponkami). Ked na zahrade, tak ich supni hocikde do kuta, kde nebudu velmi zavadzat, lebo narastu celkom dlhe vyhony.

@viestta Mám ich teraz vo vyvýšenom záhone, popravde som si nemyslela, že vyrastú, len sa všetky pekne chytili, 20 ich tam je na jednom mieste 🙂 Môžu ísť nadol? Že budú prevísať?

viestta
16. máj 2026
@zuzulienocka78

@viestta Mám ich teraz vo vyvýšenom záhone, popravde som si nemyslela, že vyrastú, len sa všetky pekne chytili, 20 ich tam je na jednom mieste 🙂 Môžu ísť nadol? Že budú prevísať?

@zuzulienocka78 ano, mozu, ale po pravde, zbytocne ti budu zaberat miesto na nieco uzitocnejsie. Ja by som nechala maximalne 5 rastlin, aj tak toho bude vela a natahaju sa kade tade. V auguste budu mat aj 5 metrove vyhony, ale ked uz budu pridlhe, kludne ich mozes zastrihnut na konci. Tie kvety co rozkvitnu koncom augusta uz nedozreju.

zuzulienocka78
autor
16. máj 2026
@viestta

@zuzulienocka78 ano, mozu, ale po pravde, zbytocne ti budu zaberat miesto na nieco uzitocnejsie. Ja by som nechala maximalne 5 rastlin, aj tak toho bude vela a natahaju sa kade tade. V auguste budu mat aj 5 metrove vyhony, ale ked uz budu pridlhe, kludne ich mozes zastrihnut na konci. Tie kvety co rozkvitnu koncom augusta uz nedozreju.

@viestta Nie som extra pestovateľ - mám ich v záhone, kde mám cesnak, ktorý skôr nevyšiel ako vyšiel, určite to pretriedim. Popravde ma prekvapilo, že vôbec niečo vyrástlo 🙂

cacianka
16. máj 2026

Keď ich je veľa na malej ploche, budú prehustené a nebudú im stačiť živiny, a plody budú mini. Môžeš presadiť niekde k plotu alebo darovať sadenice. Často sa stane že kvety nebudú oplodnené a plody nenarastú. Ak si to všimnes, skús pomôcť stetcom.
Viesta ti napísala super

bielasovicka
16. máj 2026
@viestta

@viestta áno, toto je pravda. Ja som raz tiež takto vysadila, a vyšli mi úplne iné ako mali 😁. Ale nevadí, boli pekné 😁