icon

Film Frozen – Ako izolácia a rodičovské chyby ovplyvňujú deti

jankafresova
19. sep 2024

Rodičia dvoch dievčatok sú milujúci a vôbec nechcú spáchať na svojich deťoch újmu či škodu.
Avšak spanikária, keď staršia dcérka nechtiac spôsobí mladšej zranenenie pri hre s jej nevšedným talentom.
Nútia staršie dievčatko izolovať sa, hovoria veci ako:
"Cítiť rozrušenie to urobí len horšie! Skrývaj čo cítiš! Nenechaj vidieť druhých tvoje pocity!"
Myslia si, že svoje deti chránia. Mladšie dievčatko je zatiaľ sklamané, že sa mu staršia sestrička začala vyhýbať. Cíti sa osamotené, opustené, a myšlienka na dvere do izby svojej sestry, ktoré sestra pre ňu neotvorí a neotvorí, ju zraňuje.
Rodičia zomrú pri nešťastnej nehode skôr ako si stihnú uvedomiť, čo spôsobili a napraviť škody.

Staršia dievčina vyrastie na izolovanú, anti-sociálnu osobu, so strachom zo seba samej, strachom z druhých, strachom, že opäť ublíži sestre. Dusí v sebe emócie, stojí stuhnutá a ľadová. Až keď raz nakoniec vybuchne, a utečie preč od ľudí do samoty, zistí, že vie mať samu seba rada.
Prestane v sebe emócie dusiť ako jej kázali rodičia a s radosťou svoju kreativitu použije na postavenie a vyzdobenie krásneho domu pre seba.

Mladšia sestra je naopak celá fyzicky nemotorná, lebo nikdy nebola na žiadnej spoločenskej akcii, a zúfalo emocionálne vyhladovaná. Prosí sestru o spoločnosť, ale sestra ju stále odmieta.
A tak sa zamiluje do prvého mladého muža, ktorého stretne.

Zamiluje sa do atraktívneho, sympatického muža, ktorý ju chce len pre peniaze a plánuje dokonca aj zabiť, ak bude treba aby dosiahol svoje.
Je pre neho ľahké oklamať ju, keďže je taká neskúsená a tak strašne túži po láske.

Frozen 2013

colsami
19. sep 2024

😃
Ano, urcite tu rozpravku takto vnimaju a citia deticky. Mali by ju zakazat.

ivanakal
19. sep 2024

No, tak teraz uz mozem povedat, ze uz som citala vsetko...😂😂 odpadnem.

januska12323
19. sep 2024

Radšej nepozeraj horory, z toho by si sa nespamätala.

sisa_s
19. sep 2024

🤦‍♀️ mali by ti zakazat pouzivat internet..to, co tu posledne dni predvadzas

jaskolka
19. sep 2024

@jankafresova tak keď si čítala aj originál Grimmovcov a Dobšinského,alebo hoci Andersena,som zvedavá, akú "recenziu" by si dala na ich rozprávky

really8
19. sep 2024

Boze ty si mudra. Spasitelka, otvaracka oci a prinasacka zavaznych tem.

belle_vie
19. sep 2024

Mne sa tato interpretacia paci. Nedavno som pozerala Trochu inak a mali tam psychologicku, ktora prave takto interpretuje detske rozpravky. Pretoze rozpravky povodne neboli urcene detom, ale dospelym. A mali prave taketo posolstva urcene tym, co to prezivaju.
Neskor sa trosku upravili a zmiernili, aby boli vhodnejsie detskemu posluchacovi ( napr. Popoluskine sestry si uz neodrezavaju z noh). A odvtedy je to vlastne dvojzlozkovy pribeh. Pre deti ten fantazijny, pre rodicov metaforicky. A prave tato rozpravka to splna.

galganka
19. sep 2024

Ja by som poprosila rozbor napr. filmu Vagina dentata, alebo Šarkanádo. 😂

rozculena
19. sep 2024

len som videla tému v zozname a vedela,že zas bláboly od teba.................

elanor
19. sep 2024

a teraz tu o Cervenej Ciapocke...

diewcatqoo
19. sep 2024

Prosim, daruj mi kusok tvojho volneho casu.

kp7333
19. sep 2024

A teraz poprosim Sol nad zlato, Snehulienku a tu o Cervenej ciapocke. Nech mam nieco k poobednej kave 😂

glade22
19. sep 2024

Veď napísala čistú pravdu. Tá "rozprávka" presne o tomto je. Deti to samozrejme tak nevnímajú, ale dospeláci to snáď pochopili, či?

ivanakal
19. sep 2024

@glade22 vies co, ja som to nikdy takto nebrala, ani ma to nenapadlo. A podla mna kazdeho normalne zmyslajuceho cloveka toto ani nenapadne.. Ked pozeram rozpravku, tak to pozeram ako celok, pribeh, dej, nie som "overthinker"

aevisi
19. sep 2024

Keby som autorka, radšej píšem takéto recenzie na portály typu ČSFD a nie na koníka, šak to už čo 😄 alebo si založím Blogspot a tam otravujem maximálne seba samú 🤷🏻‍♀️😄

kp7333
19. sep 2024

Vdaka tejto hlbkovej psychoanalyze nakoniec zistime, ze vsetky nase problemy a traumy v dospelosti maju povod v rozpravkach z detstva😉

janette2021
20. sep 2024

@glade22 práve táto rozprávka má v sebe toľko dôležitých myšlienok, že by mala byť povinná pre všetky dospievajúce dievčatá. O jedinečnosti, predsudkoch, potláčaní svojich pocitov a oslobodení sa od toho, čo ťa naučili, že musíš...

zooeynka
20. sep 2024

@jankafresova a v tejto pychoanalyze by si kam zaradila Christopha? Dobry, skromny, chudobny ale pracovity mlady muz s dobrym srdcom, ktory Annu lubi a nenecha jej ublizit? Vidis len negativa, bolo v tej rozpravke aj kopec pozitivnych momentov ktore si nejak opomenula.....

glade22
20. sep 2024

@aevisi ale veď nikto nikoho nenúti, aby to čítal alebo reagoval 😉

glade22
20. sep 2024

Vy ste tento príspevok akosi nepochopili, dievčatá.
Ja som tento opis nebrala ako že "vypichnem teraz všetky negatíva" . Autorka si len uvedomila hĺbku tejto rozprávky, tak to tu opísala. Úplne s ňou súhlasím a tým teraz netvrdím, že je to zla negativisticka rozprávka, ktoru deti nemajú pozerať, ale práve naopak. že aj vďaka nej si môžme uvedomiť niektoré veci a možno aj chyby vo výchove, správaní, pozeraní na život cez zranenia.

zooeynka
20. sep 2024

@glade22 pozri si autorkine ostatne temy a pochopis aj sama ze "sa nieco niekde pokazilo".

larinka552
20. sep 2024

To mi pripomenulo ten vtip 😃
Videl som super film! "Je to o mužovi, ktorému zomreli všetky deti až na jedno, ženu zabil sériový vrah a jeho syn je kripel. Toho syna potom uniesli a on ho hľadá. Pomáha mu taká postihnutá žena." "Vau! Čo je to za film?" "Hľadá sa Nemo."