icon

15 ročná dcéra si založila účet v Tatra banke

21. jan 2021

Ahojte,moja dcéra(15)si založila cez telefón(online)účet v Tatrabanke nevedela som že niečo take robila.Chcela to vraj kvôli nejakým hrám.Dnes jej volali z Tatrabanky ale nezdvihla to.Pri vytváraní tam naskenovala občiansky a dala údaje ako
tel.č,bydlisko atd...Lenže nepotvrdila v aplikácii videohovorom že je to naozaj ona.Treba s tým niečo robiť alebo to mam nenechať tak ? Neviem či účet už existuje keďže to nepotvrdila videohovorom alebo skenovaním tvare.

Strana
z2
autor
21. jan 2021

@konikkon ak nemáš radu alebo skúsenosť tak vlastne ani neviem prečo mas potrebu sem písať

simca06022011
21. jan 2021

no tak za to jej volali.. lebo ked to nedokoncila im to tam trci, ze chcela ucet a nema to hotove, maju obciansky a zacatu nejaky proces a treba im to dokoncit.

fadama
21. jan 2021

@veronikaszabova vsetko bloknute? 😂 to tak málo veríte svojím deťom?
( ps:jasné, každého osobná vec) 😁

veronikaszabova
21. jan 2021

@fadama ano ma. A ano, verim mu.
Hold, ked ty neveris svojim detom, tvoj problem

hlubik
21. jan 2021

davaju 30 eur

fadama
21. jan 2021

@veronikaszabova 🤔hmm, 🤔
Keď mu veríš tak prečo má všetko bloknute?
Ja môjmu verím a nemá nič bloknute 😂😂

veronikaszabova
21. jan 2021

@fadama ries si svoje dieta, nie moje.

konikkon
21. jan 2021

Veď som ti poradila volať banku

hopsadobrandejsa
21. jan 2021

Podla mna by sa mala na tieto veci zmenit legislativa. Ja nemam nic proti tomu aby aj 15-rocne dieta malo svoj bankovy ucet, ale na jeho zriadenie by mal byt potrebny suhlas rodica.

Mladi teenageri vo vacsine pripadov este nie su zarobkovo-cinne osoby cize nemaju mat ani odkial prijem ktory by na ucet poukazovali a to, ze si dieta dokaze zriadit bankovy ucet online bez navstevy pobocky mne osobne pride ako dost zasadny problem.

Mladistvi maju byt pred urcitymi instituciami chraneni, hlavne v mladom veku a do toho podla mna spadaju aj banky. Zriadenie si bankoveho uctu bez suhlasu rodica mne osobne ok nepride, ale ze vobec.....sorry.

simca06022011
21. jan 2021

@hopsadobrandejsa to je sice pravda, ale banka si takto nahana mladych klientov a len ona sama sa bude trapit administrativou a rusenim uctov.. tu o rodinny problem, kedze toto by si mali prerokovat deti doma.
Banka nic okrem toho uctu a karty dietatu neposkytne, su bez poplatkov, cize to je len holy bosy ucet... s tym dieta ak sa nedohodne s rodicmi, nebude si tam posielat vreckove, peniaze z brigady a co ja viem co, neurobi nic. Cize v konecnom dosledku, tymto pristupo si banky iba papierovacky robia, kedze ten ucet nemsui byt nikdy aktivny🙂

hopsadobrandejsa
21. jan 2021

@simca06022011

To je sice v poriadku, ja len tvrdim, ze tak ako existuju zakony na ochranu mladistvych pri predaji alkoholu, tabak. vyrobkoch, hernach a pod. to iste by malo byt zavedene aj pre urcite institucie ako napr. banky.

Sorry, ale 15-rocne dieta nevie racionalne zmyslat co to obnasa, ze to nie su len prava, ale aj povinnosti. Ziadne z nich si ani len neprecita terms & conditions uzivania uctu.

Ak by na zakladnej skole vyucovali temy tykajuce sa bank resp. tem ktore ta pripravia do zivota ako napr. zalozenie bank. uctu, uzatvaranie poistiek, zmluvy, urady atd......v tom pripade by som to schvaloval pretoze to dieta chape co je co a vie sa racionalne na zaklade svojich vedomosti rozhodnut ci to ma zmysel alebo nie.

V sucasnosti sa nic take na ZS nevyucuje ( mozno ano, neviem, za mojich cias to nebolo ) co znamena, ze dieta sa rozhoduje na zaklade svojich pocitov a nie rozumu a z praxe vieme, ze clovek nerobi racionalne rozhodnutia ked si city beru nadcasy.

It is what it is. Keby to bolo legislativne podchytene, autorka by nikdy tento problem zbytocne nemusela riesit.

hettinka
21. jan 2021

@hopsadobrandejsa nemas pravdu, syn mal špeciálne hodiny finančnej gramotnosti už na 1. stupni. Dcéra na 2.stupni. Okrem toho sú tieto témy aj v občianskej náuke a ako prierezova téma musí byt finančná gramotnosť zaradená aj inde. My sme na zo mali už aj inšpekciu. A preberáme to veru. Ale ťažisko musí byt v rodine, aj co sa týka konkretnej banky, ktorá je dobrá, aké sú kde poplatky, ako využívať kartu, platiť mobilom atd. 15-ročná by takéto veci uz mohla vedieť a aj využívať. V 18 mi príde už neskoro sa zaoberať tým, ako si vybavím účet.

Ale max pravdu, do 18-ky by mal byt potrebný súhlas rodiča.

hopsadobrandejsa
21. jan 2021

@hettinka Pisal som, ze sa to mozno uz vyucuje v skolach. Ja uz som zo skoly von nejaky ten rok a legislativu slov. skolstva moc nesledujem pretoze je to pre mna neaktualne.

Stale som, ale nazoru, ze dieta pred dovrsenim 18 rokov by nemalo byt schopne zalozit si bankovy ucet bez suhlasu rodica. 100 ludi 100 chuti.

hettinka
21. jan 2021

@hopsadobrandejsa s tým súhlasím. Do 18 by mal podpísať založenie účtu rodič a mal by mat nastavené notifikácie o pohyboch. Alebo aspoň do prvej brigády.

avril299
21. jan 2021

bez podpisu zmluvy a este k tomu neplnoleta isto nemohla zalozit ucet v banke

hettinka
21. jan 2021

@avril299 ale mohla. Moja dcéra založila účet v mBank tiež bez môjho podpisu. Ale s mojim vedomím.

babydesire
22. jan 2021

Prepac,riesis ci je alebo nieje vytvoreny ucet? Alebo to ze si ho chcela vedome vytvorit za vasim chrbtom?a kvoli hram??? A da sa vobec aby neplnoleta osoba mala vytvoreny ucet bez podpisu zakonneho zastupcu?ved detske ucty zaklada rodic,,nie?

No, toto nie,ocividne potrebuje ziskat najprv financnu gramotnost nez vlastny ucet..a ako chcela tie peniaze na ucet pripisat vlastne?

autor
22. jan 2021

@babydesire riešim to ako napraviť chybu ktorú urobila ;) a pokial nemas nejakú radu ohľadom toho čo som sa spýtala nechápem čo riešiš

avril299
22. jan 2021

@hettinka ale potom tu zmluvu musela podpisat ona, bud na pobocke alebo jej ju priniesol kurier... ta zmluva tam musi byt

hettinka
22. jan 2021

@avril299 áno, zakladali sme na pobočke a podpisovala ona sama. Ale bohvie, či nevymysleli nejaké nové online postupy teraz.

kompi111
25. jan 2021

ja som si v 15 tiez zalozil sam ucet tiez v TB bez rodicou (ale vedeli o tom....) vtedy ešte na pobocke banky. vsetci co tu rozpravate hluposti o povolenom precerpani to moze mat az od 18 rokov (kedze na ucte je len malolete dieta a uver sa moze poskytnut az od 18 r!!!!) aj to jej ho banka udeli iba ak ma na ucte dostatocne obraty urcity cas a urcite sa da nastavit aby to nebolo pridelene....
BTW nevidim nic zle na bankovom ucte je to super pre brigady rodicia jej tam mozu poslat mesacne peniaze (najlepsie trvaly prikaz mesacne zvolit dohodnutu sumu) ASPOŇ SA NAUČI NARABAŤ S UČTOM!!!
Ja vtom vidim len vyhody 🙂 nemusite sa natahovat kolko si jej uz mesacne dala na ucte to pekne vidno 🙂 baby si rady nakupuju oblecko a ine veci z e-shopov naco tiez karta posluzi 🙂 Ale debata otom ako narabat z peniazmi urcite nezaskodi!

simca06022011
26. jan 2021

Od dňa ako ma občiansky si samozrejme účet otvorit moze, nič nemusí podpisovať podpisovať zástupca, žiadne papiere sa v Tb riešiť nemusia, zmluvy su podpisovane v aplikácii. Mozno by bol fajn nerobiť z komára somara, nechať nech si to dcéra vyrieši sama (môže a a aj vie), keď si to vymyslela a v neposlednom rade prestať s "deti" s OP robiť kojencov, ktorí môžu veci riešiť iba s rodičom...

kompi111
26. jan 2021

@simca06022011 úprimne ja som si už na takýto prístup zvykol na tomto fóre. Ale podľa mna je dobre keď si už človek čo má op rieši tieto veci sám!!!

basska_b
26. jan 2021

To je pekne, že naskenovala občiansky, ale nemal by byť pri tom aj zákonný zástupca?

simca06022011
26. jan 2021

@basska_b a na čo?

kompi111
26. jan 2021

@basska_b ja neviem citala si vobec toto forum ja a este aj niekto iny sa vyjadril ze v TB si moze clovek co ma op urobit ucet sam bez zakonneho zastupcu!!! Je to uplne legalna a z mojho pohladu aj normalne!!! ziadne precerpanie ani uver jej nebude poskytnute dokym nedosiahne plnoletost. tak v com je problem?

babydesire
26. jan 2021

Ooo tak pardon, ale mna by nahnevalo,ze za mojim chrbtom vytvara ucet a kvoli hram,,vsak poviem mami,chcela by som di vytvorit ucet v banke lebo si chcem kupit online platene hry,alebo kupovat online,,peniaze ma bud od vas alebo z brigady a co zato kupi je uz vasa vec..len sa nato pozeram zo svojho pohladu..iste kazdy obcas rodicom nieco zatajil,,aj ja..takze klud,len som si to premietla do svojho "rodicovstva" 🙂

gzack07
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2