icon

Aké otázky sa pýtať pri kúpe nehnuteľnosti?

zuzka2610
16. máj 2025

Aké otázky sa pýtať (čo najviac zístiť) keď chcem kúpiť dom alebo pozemok? Na čo si dávať pozor?

michaela329
16. máj 2025

Pýtaj sa na siete, pripojné body, voda, či je tam zimná údržba a či tam obec vôbec povoľuje stavbu.

done
16. máj 2025

z akého materiálu je dom, niekoľko domov z nabíjaniny už spadlo. A právne aj na ťarchy na LV.

zic
16. máj 2025

@zuzka2610 by som si najprv spravil taku klasicku "domacu ulohu" a "prevetral" tu nehnutelnost na katastri (ziadne plomby, kolki majitelia... ci to sedi s predavajucimi, je tam hypo apod)... ak je to pozemok, tak ci je v intravilane / extravilane, aky druh pozemku...
Pozriet na katastri / mapke rozmery (ziaden uzky sliz, dostatocne siroky, dostatocne velky).
Potom (ak pozemok), tak na obci, ci je tam nejaky zadrhel, aky je platne uzemne rozhodnutie, stlpy napatia alebo voda... cesta atd atd...

jamimo
16. máj 2025

@zuzka2610 okrem vyššie napísaného, treba dbať na to:
1. aby bol pozemok správne geodeticky zameraný, určené hranice pozemku= bežná prax a pozostatok čias minulých, kedy susedia stavali ploty, humná ako prišlo. Ak kúpiš pozemok so šírkou napr. 18 m, aby náhodou nemal len 16m. (sused 2 metre na šírku u teba)
2. Územný plán v oblasti, kde sa pozemok nachádza, alebo VZN
3. Ak je v blízkosti cintorín, zistiť ochrannú zónu cintorína, prípadne VZN ohľadom tejto zóny
4. Vysporiadané vlastnícke vzťahy, môže sa stať, že dom predávajú 3 dediči, ale dom stojí na cudzom- nevysporiadanom pozemku (tiež prax a pozostatok časov minulých)
5. Ak sa pozemok nachádza v blízkosti lesa, potoka, zistiť, či sa náhodou nenachádza v ochrannom pásme a či sa nevzťahuje na výstavbu regulatív
6. Ak je pozemok svahovitý, obhliadnuť terén, či sa svah nezosúva (geologický prieskum) a či nesteká, nepodmýva voda, spodná voda, vlhký pozemok...
7. Pri kúpe domu zistiť, či stavba neobsahuje azbest, ako sú riešené odberné miesta (samostatne, alebo podružné, kto je vlastník sietí, kanalizácie a prístupovej cesty.
Mať všetko čierne na bielom.

patrikjames
16. máj 2025

Poviem ti moju osobnú skúsenosť. Šiel som kupovať/idem kúpiť pozemok kde je starý dom. Cena OK v pohode ale dačo mi nesedelo. Napísal som chatGPT poslal fotky všetko čo som mal a povedal mi že je to hlúposť. Pekne vysvetlít odôvodnil

balerina2025
17. máj 2025

tiez aj problemy s podzemnou vodou, ci nie su. znama kupila podpivnceny RD , a ked su silne dazde, uz ma problem. taktiez ma hned napadli tie IS a voda, kanalizacia...,

aj kataster, ci sedia vsetky udaje predajcu co sa tyka rozmerov, ci je pozemok / dom riadne vysporiadany bez tiarch a plomb, co je v plane do buducna na okoli, aki su susedia napr. ocekovat....

takisto by som zobrala na obhliadku znalcu. prozriet elektrina, ci mury su ok, a nie nejake navlhnute/ nekvalitne/ ceknut statiku....

ak pozemok, tak aj overit ci nie je v chranenej prirodnej oblasti, a ci tam je moznost stavby RD...pozemky su definovane rozne, ci zahrada, ci uz so SP....

lienka.7
17. máj 2025

@zuzka2610 zohnať si človeka co sa v tom vyzna

44janica44
17. máj 2025

Ešte by som si zistila co za susedov mam okolo... nielen úplne blízko ale kľudne aj na celej ulici. Niet nad to mat v okolí magora, ktorý znepríjemni život aj keď býva 5 domov ďalej. Takýto ľudia sa v bytovke riešia oveľa ľahšie ako v dome - tam sú prakticky nedotknutelni a argumentujú tým ze na svojom si môžu robiť čo chcú.

bubuzu
17. máj 2025

Mojej mame pri kúpe domu realiťáčka tvrdila, že je super, pretože má v pivnici studňu. Prišli sme tam a naozaj, v pivnici v strede vybetonovaný 40 CM otvor a v ňom voda. Ale jasné, že nie žiadna studňa, ale proste tu pivnicu pri dažďoch vytápa, je nad nimi kopec, tak je tam otvor, kde dajú čerpadlo aby mohli čerpať skôr ako bude pivnica okná vody. Doteraz neviem, či bola tá realiťáčka taká blbá alebo to proste hrala.

balerina2025
17. máj 2025
@bubuzu

Mojej mame pri kúpe domu realiťáčka tvrdila, že je super, pretože má v pivnici studňu. Prišli sme tam a naozaj, v pivnici v strede vybetonovaný 40 CM otvor a v ňom voda. Ale jasné, že nie žiadna studňa, ale proste tu pivnicu pri dažďoch vytápa, je nad nimi kopec, tak je tam otvor, kde dajú čerpadlo aby mohli čerpať skôr ako bude pivnica okná vody. Doteraz neviem, či bola tá realiťáčka taká blbá alebo to proste hrala.

@bubuzu studna v pivnici? to pocujem 1 x 🙂

jamimo
17. máj 2025
@bubuzu

@bubuzu mnoho realitných maklérov ani nevie čo predáva. Stačili mi 2 otázky a vedela som, že nevie kde je sever a iné Perly ducha. Bude ťa presviedčať, že tá voda je v poriadku, málo prší a blablabla🙄 Vždy sme zisťovali všetko na vlastnú päsť.

balerina2025
17. máj 2025
@jamimo

@bubuzu mnoho realitných maklérov ani nevie čo predáva. Stačili mi 2 otázky a vedela som, že nevie kde je sever a iné Perly ducha. Bude ťa presviedčať, že tá voda je v poriadku, málo prší a blablabla🙄 Vždy sme zisťovali všetko na vlastnú päsť.

@jamimo man by to hrozne bavilo robit, uplne, ale nemam vodicak :((((

tundra
17. máj 2025
@balerina2025

@jamimo man by to hrozne bavilo robit, uplne, ale nemam vodicak :((((

@balerina2025 vodičak si vies spravit a potom hura za pracou,ktora,ta bude naplnat🍀

balerina2025
17. máj 2025
@tundra

@balerina2025 vodičak si vies spravit a potom hura za pracou,ktora,ta bude naplnat🍀

@tundra ufff eee...toto ja uz nedam. nemam na to gule a pritom toto by bol moj dream job

tundra
17. máj 2025

@zuzka2610 treba prejst nehnutelnot od pivnice az po strechu.Su veci,ktore vizualne vies odhalit a potom tie,ktore nevidis.
V zasade,sa da vsetko opravit a asanovat,ale vzhladom na aktualnu cenu prace a materialov,to bude stat peniaze a niekedy vela penazi...
Pri starych domoch je dôlezita izolacia od zakladov,kedysi sa setrilo a nebolo to spravene poriadne,co môze spôsobit vlhnutie murov.
Ak vidis cerstvy sokel alebo nater od spodu domu,urcite by som spozornel.
Dalsia vec je privod vody,elektriny a napojenie na kanalizaciu.Trubky na vodu su v zemi a nevies v akom su stave,treba sa pytat a pokial je to viac ako 40 rokov,je viac,ako pravdepodobne,ze v nasledujcich rokoch,ta caka vymena-draha vymena.El.pripojka tak isto,ak su este drôty na streche-caka ta vymena za kabel.Rozvody v dome + rozvodna skrina,ak mas srobovacie poistky,je to velmi stare a nutna vymena...
Okna,dvere,podlahy velmi drahe polozky.
Treba sa pytat na energeticku narocnost,kolko el.,dreva,plynu treba na vykurovaciu sezonu.
Pri nehnutelnosti v zahranici,v akej vyske sa plati dan za nehnutelnost.Pokial si netrufas sama,kludne si niekoho zavolaj a radsej prist o par stoviek,ako mat nocnu moru a ciernu dieru na peniaze.Drzim palce🍀

tundra
17. máj 2025
@balerina2025

@tundra ufff eee...toto ja uz nedam. nemam na to gule a pritom toto by bol moj dream job

@balerina2025 zavri oci,predstav si,ze je to jedina moznost,ako vies zarobit peniaze a potom sa tvoje vnutorne nadstavenie zmeni a nebudes mat problem.Je to len v hlave...

done
17. máj 2025

realiťáka dnes asi môže robiť hocikto, stačí si pozrieť inzertné portály a niektoré fotky ponúkaných nehnuteľností. Detail kvetu v záhrade, zábery na nábytok, hojdačka na dvore...Dodnes mám v pamäti ako realiťáčka v relácii Nové bývanie povedala, teraz ideme na obhliadku do najobľúbenejšej časti BA - išli do Vrakune 😂

sasa1310
17. máj 2025
@done

z akého materiálu je dom, niekoľko domov z nabíjaniny už spadlo. A právne aj na ťarchy na LV.

@done ťarchy na LV si vie pozrieť aj sama cez katastrálnu mapu

sasa1310
17. máj 2025

@zuzka2610 v byte: náklady na energie, fond opráv, koľko je našetrené, susedia, stav stavby a pod.
Dom: Aké je kúrenie, koľko sú mesačné energie, či je optika, wifi, tv, odkiaľ je voda, kanalizácia, vek stavby atď.

done
17. máj 2025
@sasa1310

@done ťarchy na LV si vie pozrieť aj sama cez katastrálnu mapu

@sasa1310 ak pozná adresu tak áno, ale realiťák ju obyčajne pred obhliadkou neprezradí, aby ho záujemca neobišiel a nedohodol sa priamo s predávajúcim. A dávajú po obhliadke podpísať ešte vyhlásenie, že nebude jednať priamo s majiteľom, ale len cez realitku.

sasa1310
17. máj 2025
@done

@sasa1310 ak pozná adresu tak áno, ale realiťák ju obyčajne pred obhliadkou neprezradí, aby ho záujemca neobišiel a nedohodol sa priamo s predávajúcim. A dávajú po obhliadke podpísať ešte vyhlásenie, že nebude jednať priamo s majiteľom, ale len cez realitku.

@done nemusíš vedieť ani adresu. Stačí pozrieť buď panelák (ten nájdeš hneď) alebo dom, a ideš podľa fotiek na google maps a zhora už vidíš. Presnú adresu netreba, a väčšina domov má napísanú ulicu v inzeráte. Od októbra hľadáme dom a zatiaľ som 99 % našla presne na google maps

balerina2025
17. máj 2025
@sasa1310

@done nemusíš vedieť ani adresu. Stačí pozrieť buď panelák (ten nájdeš hneď) alebo dom, a ideš podľa fotiek na google maps a zhora už vidíš. Presnú adresu netreba, a väčšina domov má napísanú ulicu v inzeráte. Od októbra hľadáme dom a zatiaľ som 99 % našla presne na google maps

@sasa1310 google map moze mat stare aktualizacie

sasa1310
17. máj 2025
@balerina2025

@sasa1310 google map moze mat stare aktualizacie

@balerina2025 ako píšem, 99 % som našla aj vlastníka takým spôsobom. A to som ich pozerala veľa, veľmi veľa

nina255
17. máj 2025

@zuzka2610 chod za susedmi pokecat… aby ta po kupe neprekvapili nemilymi informaciami,ktore predavajuci “zabudol” spomenut

done
18. máj 2025

@zuzka2610 boli sme na obhliadke domu, potom od susedov sme sa dozvedeli že tam zomreli už traja predchádzajúci vlastníci a nie prirodzenou smrťou. Predposledný sa obesil na dvore a posledná vlastníčka si v kúpeľni strelila do hlavy.

balerina2025
18. máj 2025
@done

@zuzka2610 boli sme na obhliadke domu, potom od susedov sme sa dozvedeli že tam zomreli už traja predchádzajúci vlastníci a nie prirodzenou smrťou. Predposledný sa obesil na dvore a posledná vlastníčka si v kúpeľni strelila do hlavy.

@nina255
@done velmi dobre radite. ja by som si isto tiez okrem samotnej nehnutelno overila aj susedov.