Aké sú mesačné výdavky na bábätko?
Krásny deň prajem, chcela by som sa opýtať tých z vás, čo máte malé bábo (do pol roka) aké máte výdavky čisto na bábätko (plienky, utierky, drogéria, prípadne iné výdavky). Plus zvlášť položka umelé mlieko, ak nekojíte. Budem veľmi vďačná za odpovede. 🙂
@lalala94 to si asi prvá premotivovaná prvorodička, ktorá budila svoje dieťa kvôli prebaľovaniu, lebo tak si ti napísala. Väčšinou matky budia dieťa kvôli dojčeniu, nie kvôli prebaľovaniu, to som ešte ani nepočula. Dieťa som kvôli dojčeniu nikdy nebudila, nebolo to treba keďže sa budilo samo 6x za noc. Pani vyšsie zrejme netuší čo to je byť celú noc hore. Keď je hore dieťa toľkokrát, treba ho nakŕmiť, skontrolovať plienku a keď je špinavá, tak vymeniť. V noci som bežne vymenila 3 plienky, pre vás asi nepredstaviteľné. Cez deň spala na novorodenca tiež málo a stále bola pocikaná. 5-6 plienok na 24 hodín je žalostne málo, pretože MINIMUM pocikaných plienok je práve tých 5-6. Pocikané znamená výrazne ťažšie ako len keď sa vyciká pár cl. Do toho ešte dieťa vylučuje aj stolicu. Dieťa má teda vylučovať viac ako je táto spodná hranica inak by to značilo zdravotný problém. Teda tvoje dieťa je na okraji normy a keď iné deti sú viac v jej strede, považuheš to za nenormálne. Nerozumiem.
No ak míňaš krém, šampón a pod. a vydržia ti dlhšie ako 1 mesiac, musíš to zarátať, aj keď to nevieš vypočítať. Tiež som tam zarátala prací prášok, aj keď ho mám už cez 2 mesiace. Vidíš, mňa napr. mlieko stojí menej ako teba, tak tiež môžem napísať prečo takú sumu uvádzaš, keď sú aj lacnejšie a byť zhrozená 😃 táto téma sa opäť nepochopiteľne zmenila na porovnávanie, ja som lepšia lebo menej miniem, kto je viac? 🤦♀️
Kazdomesacny nákup v DM 150-200€, umelé mlieko mal malý Nutrilon, plienky Pampers premium, veľmi veľa sa dalo ušetriť na bodoch v DM, najmä keď boli akcie ako 20nasobok bodov ktoré sa dali skombinovať a kupónom na detský sortiment,to som niekedy ušetrila aj 40-60€ na ďalší nákup ;)
@tosomja veď ja nespochybňujem, že jej dieťa minie len tých 5 až 6 plienok denne, ale spochybňovať iných, že prebaľujú lebo sa im to asi páči alebo neviem aký iný dôvod by sme na to mali, a nie preto, že to dieťa potrebuje, je blbosť. Od rána do 13tej sa mi už 3x pokakala, samozrejme aj pocikala a do 4. pocikala, do večera ešte ďaleko. Mám rovnako staré dieťa ako ty, takže máme ešte v živej pamäti aké to bolo, keď boli novorodenci. Pri mojom dieťati je jednoducho nereálne minúť za deň 6 plienok, a to som šetrná, neznášam plytvanie.
@tosomja novorodenci málo cikajú? Zaujímavé, ale ja mám opačnú skúsenosť. Okrem toho takmer každá plienka bola aj pokakaná a nie málo. Takže nechať jej výkaly v medzinoží, nech to tam pekne hnije, je naozaj super nápad. 👍 Mna sestrička v pôrodnici inštruovala tak, že pri každom kŕmení skontrolovať plienku. To je presne ako keď ti niekto povie, že novorodenec skoro celý deň prespí. 😃 Tiež ma týmto výrokom pobavili keď sa stretol s mojou realitou. Moja spala málo a aj teraz spí málo, akurát vstala po 35 minutách spánku, a to som čakala, že keď prší, tak potiahne aspoň hodinu. Haha 😃 asi 2x som jej pocikanú plienku nechala, veď treba trochu obmedziť tú spotrebu a ona v kočíku spokojná, ja tiež spokojná a vyberiem ju a ona precikaná, kočík docikaný. To isté sa mi stalo v noci v postieľke. Radosť potom všetko čistiť a prať. Odvtedy to jednoducho nerobím a hotovo.
Plienky kupujem buď Babylove, Dada alebo teraz poisťovňa prepláca 10e z mesačného balenia Pampers, tak mám doma aj tie. Za plienky dáme tak 80 eur mesačne, lebo dcérka kaká veľa a keď má mokrú plienku, tak sa vždy jeduje, čiže hneď prebalujem (niekedy je to aj 13-15 plienok denne).
Utierky kupujem v DMke tie 4x80 za 5 eur. Väčšinou mi 8 balíkov za mesiac stačí bohate. Keď je moc pokakaná, umývam riťku v umývadle.
Sudocrem som zatiaľ kupovala raz (má 10 týždňov).
A inak tyčinky do uší, vatové tampóny, sáčky na použité plienky sú tiež centové záležitosti prakticky.
Na začiatku sme dokrmovali, kým sa mi rozbehlo mlieko, UM sme dávali Bebu, vyjde 32e 800g balenie (Supreme Pro). Chvalabohu sme už ďalšie balenie nepotrebovali.
Čo sa mlieka týka, DM mlieko je hrôza. Aj pediatrička mi prizvukovala, nech naň ani nepozerám. Odporúčam buď Nutrilon alebo Bebu (nemusí byť Supreme Pro, ale napríklad Comfort za 16e balenie). Ja som tiež plánovala prejsť časom na Nutrilon, ak by bolo treba dokrmovať.

@sissi2183 vďaka za tvoj koment, už som si myslela, že som nejaká vadná alebo čo, no tie sumy mi prídu celkom prestrelené. 😀
Za mňa:
Pampers Premium Care z DM eshopu - 200ks mesačné balenie 37€
UM Beba AR - kým sme nemali na predpis, vyšlo nás 4, max. 5ks za mesiac do 80€
Vlhčené utierky (Pampers) kupujem 12ks balenie (v jednom je cez 50ks) za 16€ z Alzy a to mi vydrží dlho, možno aj 2 mesiace, nepočítam to.
Telový krém, sprchový gél a šampón - to všetko mi vydrží aj dlhšie ako 2 mesiace, čiže to nepočítam opäť, lebo na mesiac to bude pár eur. Bepanthen mi tiež vydržal niekoľko mesiacov, teraz mám veľký Sudocrem a tipujem, že ten budem ťahať aj polroka. 😅 Devit kvapky som kúpila po narodení a mám ich stále, to bola mizivá suma, drahé boli probiotiká BioGaia, tie stáli aj 18€ a vydržali max. mesiac, čiže to bola pravidelná investícia. Oblečenie kupujem nárazovo multipacks z Nextu, HM, Lindex asi tak každé tri-štyri mesiace, ale nepreháňam to. Ak mi treba niečo urgentne, tak Tesco F&F.
Ja neviem, ale podľa mňa malé zdravé dieťa nestojí veľa. Ono jasné, ak prebaluješ dieťa každú hodinu, vkuse ho natieraš krémami a počítaš do toho fľaše, tak to bude dosť vysoká suma, ale mňa vyjde dcéra tak max. 100€ mesačne, a to píšem asi aj veľa. Ja dcéru prebalujem vždy po spánku, prípadne keď je pokakaná, to platí aj v noci. Nebudila som ju na to, lebo keď som sa o to ako premotivovaná prvorodička snažila, tak sa mi prebrala a už nechcela zaspať. 😀 No a samozrejme, keď mala hnačky, vtedy som mala vysokú spotrebu plienok aj kozmetiky, ale inak nie. Mne napr. 10ks plienok na deň nevychádza nijak raz, skôr to vidím tak na 5-6ks/ denne a nikdy nemala zapareniny ani ťažkú plienku.