icon

Ako banky posudzujú bonitu po osobnom bankrote?

12. aug 2026

Ahojte. Je tu niekto, kto pracuje v banke a vedel by mi povedať, ako banky posudzujú ľudí, ktorí majú za sebou osobný bankrot? Ubehlo už 6 rokov odvtedy. Keby žiadam úver, aké sú moje šance, že mi ho schvália? A čo sa týka hypotéky na kúpu nehnuteľnosti, tam musí ubehnúť lehota 10 rokov? Či každá banka má svoje interné pravidlá? A keby idem do hypo s niekým, kto má "čistú finančnú minulosť", vidia to banky priaznivejšie, než keby idem sama?

Prosím, ak sa dá nejaké oficiálne weby na toto, lebo na nete som našla rôzne verzie, ktoré sa nepodporujú. Ďakujem.

la_dolce_vita
12. aug 2026

Ahoj, pokial viem, tak po 5 tich rokov je uverovy register "cisty", cize nemal by v nom byt ziadny negativny zaznam. Normalne by som isla skusit do banky a povedala, aka je situacia. Im to bude jedno, chcu aj oni mat obchod. Otazne je, ci si solidny a zodpovedny klient, ale to nechcem posudzovat. Myslim si ale, ze sancu mas po tolkych rokoch.

autor
12. aug 2026
@la_dolce_vita

Ahoj, pokial viem, tak po 5 tich rokov je uverovy register "cisty", cize nemal by v nom byt ziadny negativny zaznam. Normalne by som isla skusit do banky a povedala, aka je situacia. Im to bude jedno, chcu aj oni mat obchod. Otazne je, ci si solidny a zodpovedny klient, ale to nechcem posudzovat. Myslim si ale, ze sancu mas po tolkych rokoch.

@la_dolce_vita počas tých šiestich rokov som nemala problémy.

anonym_6c0ca4
12. aug 2026

Po 6 rokoch Ide najmä o to aký máš príjem a ci máš zmluvu v práci na neurčito a nesmieš byt v skúšobnej dobe. Tiež posudzujú aj podľa toho či máš ten príjem dlhodobo.

autor
12. aug 2026
@anonym_6c0ca4

Po 6 rokoch Ide najmä o to aký máš príjem a ci máš zmluvu v práci na neurčito a nesmieš byt v skúšobnej dobe. Tiež posudzujú aj podľa toho či máš ten príjem dlhodobo.

@anonym_6c0ca4 a keď mám zmluvu len polroka a medzi tým som bola bez zmluvy?

anonym_a6c5f7
12. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor zamestnaj sa normalne,na riadnu zmluvu a pockaj,kym nedostanes na dobu neurcitu,tym zväcsis svoje sance.
Pol roka je nic.

anonym_6c0ca4
12. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak tak súhlas s komentárom nižšie. Ak by ta už brali ako nerizikovu sami by ti ponúkli kreditu, prečerpanie účtu pripadne i úver. Takto si ešte v kategórii riziková.

janiex81
13. aug 2026

osobný bankrot nie je záznam v úverovom registri, ale najmä ide o záznam v obchodnom vestníku a tam je to vidno aj po 8 rokoch od ukončenia. Každá banka bude postupovať veľmi individuálne a opatrne. Pol roka zamestnanie na hypotéku je veľmi málo po takomto delikte. Druhá osoba s čistou minulosťou (ideálne taká, ktorá úver už dlhšie má a bez problémov spláca) určite pomôže celému procesu, ale ešte je skoro a to posledné, čo ti teraz treba sú statusy zamietnutia v úverovom registri.

autor
14. aug 2026
@janiex81

osobný bankrot nie je záznam v úverovom registri, ale najmä ide o záznam v obchodnom vestníku a tam je to vidno aj po 8 rokoch od ukončenia. Každá banka bude postupovať veľmi individuálne a opatrne. Pol roka zamestnanie na hypotéku je veľmi málo po takomto delikte. Druhá osoba s čistou minulosťou (ideálne taká, ktorá úver už dlhšie má a bez problémov spláca) určite pomôže celému procesu, ale ešte je skoro a to posledné, čo ti teraz treba sú statusy zamietnutia v úverovom registri.

@janiex81 ďakujem

anonym_73b82c
14. aug 2026
@anonym_autor

@la_dolce_vita počas tých šiestich rokov som nemala problémy.

@anonym_autor a z čoho to chceš splácať?