Ako bezpečne vyplatiť peniaze pri kúpe pozemku?
Poprosím o radu. Kupujem pozemok.Zmluvu mi pripravil pravnik. Ideme zajtra overiť podpisy. Ale peniaze idem vyplatiť v hotovosti. Prosím, ako to mam zrealizovat, aby to prebehlo korektne. Aby to bolo zdokladovatelne. Aký doklad o odovzdaní peňazí, pred nejakymsvedkom, podpis.... dakujem.
v hotovosti mozes max 15000€, len aby sa nezabudlo
Pýtam sa čisto zo zvedavosti: prečo dávaš peniaze v hotovosti? Za mna je to bezpečnejšie bankovým prevodom
@pribinak Lebo si to predávajúci tak želá. Koli tomu sme prerábanie zmluvu. Áno cez banku je to najbezpečnejšie. Co uz
v hotovosti mozes max 15000€, len aby sa nezabudlo
@babushkaem áno, to mam 15000
@babushkaem áno, to mam 15000
@anonym_autor len ako to zrealizovať papierovo
@anonym_autor čo už? Predpokladám že to nie je 120 eur
S týmto by som nesúhlasila.
Veď ten bankový prevod tá chráni. A ty že prerábame zmluvu.
@pribinak na zmluve je 15000
Ved to spavte u notara. Naco mas pravnika, preco Ti neporadi?
@pribinak na zmluve je 15000
@anonym_autor je to malý pozemok. Dokupujem malú časť k svojemu
Nebude to zadarmo, ale na tento ucel je tu notarska uschova, beru aj hotovost. Na tvojom mieste z toho vycuvam alebo trvam na svojom, hotovostna platba je nebezpecna.
Toto by som bez notara nerobila...
@anonym_autor no, bez notarskej uschovy (alebo bankovej vinkulacie) to podla mna nemas ako spravit. Tu uschovu by si mohol nechat vyplatit oproti povolenemu vkladu (2 tyzdne pri zrychlenom)... alebo teda mu daj peniaze po zapisani (ak bude suhlasit)... inac sa moze cokolvek stat a peniaze (ani pozemok) uz neuvidis... preto sa to nerobi cash, lebo jeden taha za kratsi koniec...
@anonym_autor je to malý pozemok. Dokupujem malú časť k svojemu
@anonym_autor a to ti notar alebo pravnik, co ti robil zmluvu, v tomto neporadil?
Velky pozor, lebo pozemok alebo byt nie su auto alebo telka. Ked sa stretneme a ty mi das telku a je tebe peniaze, tak sme urobili obchod a kazdy ma, co chcel.
Nehnutelnost ide cez kataster, cize ked mu ty das peniaze a on ani nepoda navrh na vklad alebo kataster ten vklad zamietne pre chyby, tak on ma peniaze a ty velke nic. Preto je tu notarska alebo bankova uschova, kde predavajuci dostane peniaze az po zapise do katastra.
Lahko sa ti moze stat, ze "kupis" od fetaka alebo osoby v exekucii za hotovost a on tie peniaze minie na druhy den, ty pozemok mat nebudes a jeho trestne stihanie za podvod ako nemajetnej socky ti nepomoze.
Prave ta poziadavka na hotovostnu platbu je VELKE NIE, nema on nahodou exekucie a nechce ist cez ucet ?
Tiez sme cast kupnej ceny ako vy 15 tis vyplatili v hotovosti ako chcel predavajuci. Vsetko bolo uvedene v kupnej zmluve. Boli sme aj v banke vyplatit jeho uver. Jeden den sme vsetko obisli vratane katastra, nebol ziadny problem. Po vklade na kataster mu to vyplat normalne.
@anonym_autor kamarátka takto kupovala, spravili to jednoducho.
Na matrike predávajúci overil podpisy na kúpnej zmluve a na návrhu na vklad. A potom kamarátka mu vyplatila peniaze samozrejme na podpis cez pokladničný doklad a predávajúci jej dal overenu zmluvu a návrh na vklad, co potom kamoška zaniesla na kataster.
Aký ti dá doklad, že si tie peniaze reálne zaplatíš? Vieš?
Známa takto dala, tiež v podstate v igelitke doniesla peniaze. A oni na druhý deň tvrdili, že nič nedostali. Takže sa nakoniec na kataster ani nešlo
Tiez sme cast kupnej ceny ako vy 15 tis vyplatili v hotovosti ako chcel predavajuci. Vsetko bolo uvedene v kupnej zmluve. Boli sme aj v banke vyplatit jeho uver. Jeden den sme vsetko obisli vratane katastra, nebol ziadny problem. Po vklade na kataster mu to vyplat normalne.
@la_dolce_vita @zalka vklad na kataster nic neznamena... za prve sa ide chronologicky... ciste teoreticky ak niekto poda navrh na vklad minutu pred vami, tak plati jeho vklad (a to nemas ako zisit) a za druhe, ak kataster prerusi konanie z nejakeho dovodu, tak tiez hrozi, ze to neprejde (ak sa neodstrania nedostatky pre ktore bolo konanie prerusene)...
autorka máš teda odvahu.
robila som niečo podobné so sesternicou. kupovala som od nej pozemok - taký fliačik ktorý som pripojila ku môjmu omnoho väčšiemu pozemku.
ona o žiadnej zmluve nechcela ani počuť, takže som jej e vyplatila akurát tak doma na stole. bolo to omnoho menej peňazí ako u teba, ale aj tak som mala strach že čo ak. A pritom so sesternicou vychádzam OK. Bolo to už dááávno.
Nemala si tú zmluvu prerábať. Svojho právnika pošli do čerta - nestojí za nič.
Sucasny stav na katastri ste si pozreli ? Je to naozaj vlastnik, jediny vlastnik, nie su tam tarchy a plomby alebo zalozne pravo ? Videli ste jeho obciansky ? Lebo su aj podvodnici, ktori ti "predaju" nieco, co im nepatri.
Sucasny stav na katastri ste si pozreli ? Je to naozaj vlastnik, jediny vlastnik, nie su tam tarchy a plomby alebo zalozne pravo ? Videli ste jeho obciansky ? Lebo su aj podvodnici, ktori ti "predaju" nieco, co im nepatri.
@patrike pani má právnik - snáď aspoň toto pozrel. Inak je to mizera.
@pribinak Lebo si to predávajúci tak želá. Koli tomu sme prerábanie zmluvu. Áno cez banku je to najbezpečnejšie. Co uz
@anonym_autor v živote by som na takú hlúposť nepristupila, vyplácať takúto sumu v hotovosti
@la_dolce_vita @zalka vklad na kataster nic neznamena... za prve sa ide chronologicky... ciste teoreticky ak niekto poda navrh na vklad minutu pred vami, tak plati jeho vklad (a to nemas ako zisit) a za druhe, ak kataster prerusi konanie z nejakeho dovodu, tak tiez hrozi, ze to neprejde (ak sa neodstrania nedostatky pre ktore bolo konanie prerusene)...
@anonym_5a0459 tak nam to preslo bez problemov. Syn je advokat a ja robim v bankovnictve. Predavajuci nam bol znama osoba, cize nemala som obavy. Ak autorka obavu ma, nech nejde do toho. Ale da sa to urobit a o tom pisem.
@anonym_5a0459 tak nam to preslo bez problemov. Syn je advokat a ja robim v bankovnictve. Predavajuci nam bol znama osoba, cize nemala som obavy. Ak autorka obavu ma, nech nejde do toho. Ale da sa to urobit a o tom pisem.
@la_dolce_vita ja nevravim, ze to technicky nefunguje, ale ze je to riziko...
@la_dolce_vita ja nevravim, ze to technicky nefunguje, ale ze je to riziko...
@anonym_5a0459 ano, urcite vacsie. Vzdy je to riziko. Mohla by som rozpravat, ale nechcem to tu vypisovat, co napr teraz riesime v rodine, uplne nepochopitelne veci a tiez sa to tyka kupy a katastra.
Od neznameho by som takto nic nekupil, ale sam som poslal vyse 100 000 za byt susedovi, ktoreho poznam dlhe roky. Podpisali sme zmluvu o buducej zmluve, poslal som mu peniaze na ucet a ked prisli, hned sme sli na kataster.
Opakujem : hotovost a cudzim ludom nikdy.
Riešila by som to cez notársku úschovu. Ty dáš peniaze a notár ich odovzdá predávajúcemu ked mu bude doručený výpis z katastra a nehnuteľnosť bude predaná. V ŽIADNOM prípade by som peniaze takto neplatila.
Smelo do toho, zase bude možno viac práce...
Irony off
Od neznameho by som takto nic nekupil, ale sam som poslal vyse 100 000 za byt susedovi, ktoreho poznam dlhe roky. Podpisali sme zmluvu o buducej zmluve, poslal som mu peniaze na ucet a ked prisli, hned sme sli na kataster.
Opakujem : hotovost a cudzim ludom nikdy.
@patrike my tu osobu poznáme.

Pýtam sa čisto zo zvedavosti: prečo dávaš peniaze v hotovosti? Za mna je to bezpečnejšie bankovým prevodom