icon

Ako darovať 2 % z dane a kde to vybaviť?

6. feb 2025

Pekny den,
ako to prosim funguje? ked chcem darovat 2% dane.
kedy a kde sa to dava.

zic
•
Autor odpoveď zmazal
•
dzulli1980
•
6. feb 2025

Pokiaľ Ti zamestnávateľ robí ročné zúčtovanie, v žiadosti o vykonanie ročného zúčtovania zaškrtneš oddiel VII, zamestnávateľ Ti vystaví potvrdenie, ktoré priložíš k vypísanému Vyhláseniu a do konca apríla podáš na daňovom úrade. Pokiaľ si budeš robiť daňové priznanie sama, 2% sa poukazujú priamo v ňom (DPA je to VIII. oddiel) a odovzdáš do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania na daňovom úrade.

autor
•
6. feb 2025

@zic
@dzulli1980 Dakujem

katarinaba
•
6. feb 2025

@zic prepac, ale vacsia blbost ohladom zamestnavatela ta nenapadla? Za prve - tuto skutocnost je povinny vyznacit zamestnanec v ziadosti o rocne zuctovanie. A za druhe - az zamestnavatel urobi rocne zuctovanie, tak je povinny az potom vydat potvrdenie o zaplateni dane do 15.4., na zaklade ktorej si sam zamestnanec vypise tlacivo o poukazani 2%. Prosim, nezavadzaj ludi. Dakujem.

autor
•
6. feb 2025

@katarinaba takze ked robim DP, tam to uvadzam priamo ja, to je vsetko ze? uz potom nemusim nic, len to zaniest na Danovy urad. dakujem

dzulli1980
•
6. feb 2025

Však som Ti to napísala vo svojom príspevku ... robím na daňovom úrade, máš to z prvej ruky.

katarinaba
•
6. feb 2025

Ano v DP je na to samostatna tabulka, ktoru vypises - 2%, ICO a nazov neziskovej organizacie. Nic ine v tomto pripade k DP neprikladas.

autor
•
6. feb 2025

@katarinaba dakujem ti pekne

katarinaba
•
6. feb 2025

@dzulli1980 Ahoj, mozem sa opytat - ako prebieha to vyplacanie preplatkov z DP? Jasne, ze je jedno, kedy podam DP, termin je do 10.5. Ale predsa len niekto pride na radu prvy, niekto posledny. Tak ci je na to nejaky kluc? - vyska preplatku, abecedne podla priezviska? Alebo to system cisto nahodne rozhodi na dni uhrady? Dakujem 🙂

dzulli1980
•
6. feb 2025

@katarinaba Konkrétne u nás v Žiline je to tak, že každá správkyňa dostane dva termíny napr. ja som mala vlani 29.04. a 06.05., čiže moje subjekty v tieto dni dostali preplatky ... je jedno, kedy daňový subjekt podá daňové priznanie.

katarinaba
•
6. feb 2025

@dzulli1980 a to kazdy rok dostanes ine terminy? A potom ty rozhodnes, ktore subjekty napr. toho 29.04. a ktore 06.05.?
Prepac, ak nechces, nemusis odpovedat. Ide len o cistu zvedavost. Dakujem.

dzulli1980
•
6. feb 2025

@katarinaba Áno, každý rok iné ... a idem zaradom, nevyberám, komu skôr, komu neskôr ... v podstate mám všetky vratky urobené na prvý termín, no stane sa, že pošlem subjektu výzvu na opravu, na doplnenie údajov - väčšinou týmto posielam na ten druhý termín.

katarinaba
•
6. feb 2025

@dzulli1980 super, dakujem krasne. Som myslela, ze musis danovnikov rozdelit na tie dva terminy. Ale fajn vediet, ako to asi chodi. Vela stastia a silne nervy nasledujuce mesiace 🙂

autor
•
6. feb 2025

@dzulli1980 a ked spada vysledok do dedicskeho konania, takze az potom ze? dakujem len sme chceli dakam darovat 2% dane pre dobro

dzulli1980
•
6. feb 2025

Áno, ale pozor, preplatok treba do dedičského konania prihlásiť ... čo sa týka daňového úradu, treba za zomrelého podať daňové priznanie - do troch mesiacov od úmrtia, v tomto daňovom priznaní sa žiadosť o vrátenie preplatku nevypisuje ... až keď bude právoplatné uznesenie o dedičstve, fotokópiu predložiť na príslušný daňový úrad spolu so žiadosťou o vrátenie - žiadať musí dedič, len tomu sa vyplatí.

matusformanek
•
8. feb 2025

Skvelý kompletný návod ako darovať 2 percenta je tu https://bluenumbers.sk/2-percenta-z-dani-navod-...