Ako dlho trvá schválenie invalidného dôchodku?
Už 6 mesiacov mám žiadosť na invalidný dôchodok. U posudkoveho doktora som bola pred mesiacom. Už som z tejto situácie zúfalá. Keď človek ochorie a nemôže pracovať, keď nemá rodinu, ktorá mu pomôže, tak môže ísť bývať na charitu! Posudkovy doktor uznal 60 percent invalidity, ale už som z toho čakania na nervy 🫣🫣
Mojej mamine skončila platená PN vo februári 2024. Už predtým žiadala o ID. Schválili jej ho teraz na jeseň, a v decembri jej prišiel vyplatený
@lucia11kob ahoj, už si dostala peniaze?
a ešte by som dodal k môjmu predošlému príspevku, že vrchol drzosti je, a to som už tiež počul, a videl, keď sa človek na plnom invalidnom dôchodku rozčuľuje, že po výpovedi v práci nemá ešte nárok aj na podporu v nezamestnanosti, tak to je skutočne nonsens...a veľa ľudí mi dá taktiež za pravdu, že posudzovanie, a priznávanie ID nie je skutočne vždy košer, keďže najvýznamnejšiu úlohu tam zohráva ľudský faktor ako tak zo strany ošetrujúcich lekárov, a tiež posudkovej komisie, lebo napríklad človek z Trenčína s presne rovnakou DG. a s rovnakými zdravotnými ťažkosťami bude inak posudzovaný, ako napríklad človek z Bratislavy, kde lekár vyhodnotí jeho zdravotné problémy za ťažké, ale lekár z Trenčína vyhodnotí tie isté zdravotné problémy u iného pacienta za stredne ťažké, a pacienti s rovnakou diagnózou, a s rovnakými ťažkosťami majú odlišné bodové hodnotenia. Dosť niekedy zaváži tiež to, ako hodnoverne dokáže pacient tie svoje ťažkosti vykresliť svojmu ošetrujúcemu lekárovi, a taktiež akí je ich vzťah, a to je fakt...Pamätám si nebohého otca, keď som mu podával žiadosť o ID, keď už sa pohyboval len na vozíku, a vtedy sa vypisovalo u obvodného lekára ešte tlačivo 400, starí invalidi určite vedia o čom hovorím. Toto tlačivo sa muselo vypisovať pri každej kontrolnej prehliadke. K tomuto tlačivu sa prikladali všetky nálezy od odborných lekárov. A bol som s otcom u obvodnej lekárky, vytiahla spomínané tlačivo, priložila odborné nálezy, a odborné posudky, a prišla kolónka subjektívne ťažkosti. Keďže otec mal už problémy s komunikáciou, tak som to diktoval za neho, a zhrnul som to zhruba do jednej rozvinutej vety. A doktorka sa na mňa oborila s otázkou, a výčitkou v očiach doslova takto: Chcete, aby vášmu otcovi bol priznaný plný invalidný dôchodok? Ja hovorím, že samozrejme. Tak potom jedna veta nestačí. A ja hovorím, ale veď ho budú vidieť ako vyzerá. A doktorka na to: a viete kto bude váš posudkový v komisii? 76 ročný pán, ktorí je už po štyroch mozgových porážkach, na komunikáciu potrebuje prídavný strojček, a pohybuje sa o dvoch barlách, a celý sa trasie ako huspenina. (A skutočne to bola pravda, ten človek vypadal, akoby už raz zomrel, a znova vstal.) Tak tento človek bude hodnotiť stav vášho otca, či je dostatočne závažný, aby mu bol priznaný ID. Takže vaša jedna veta nestačí. Takže sme to s doktorkou rozvinuli na pol strany. Dôchodok mu síce priznali, ale prvej výplaty sa už bohužiaľ nedožil....Takže poznal som to ešte z obdobia komunizmu, čo oný lekár, čo iný posudkový, čo iný pacient, to iný prístup, a iné hodnotenie, takže tak...
@bielasovicka ahoj, áno dostala som v októbri

@marsmykkok A v podstate by to bol nezmysel dať niekomu ID z mladosti v takmer dôchodkovom veku. Ale je to aj tak irelevantné, keďže bola uznaná invalidná v roku 2024, to viem od mamy, keďže čítala to rozhodnutie. A keby dostala tri roky spätne , tak o tom by vedelo celé mesto, ako ju poznám. A jej syn určite, s ktorým mám veľmi dobrý vzťah, keďže som mu pomohol, keď bol doma hladný, a rodičia sa o neho nestarali. Ale napriek tomu na rodičov úplne nezanevrel. A ako vravím, mám prečítanú celú jej zdravotnú dokumentáciu, a je to darebáčka. Celý život len klamala, a podvádzala, a aj ID získala podvodom, o tom som presvedčený. Necelé dva roky má odrobené ešte z prechodu z komunistického režimu, keď bola ešte povinnosť pracovať. A akonáhle bola prvá možnosť ísť na úrad práce, a prvé podpory boli vysoké, tak tam stála aj s bývalým priateľom ako prvá na úrade práce...A to si nemyslím, že dávajú ID aj ľuďom čo im nič nie je, o tom som presvedčený, že to tak je. Tým skutočne nechcem uraziť nikoho, kto je skutočne chorí. Za komunistov to bolo podľa mňa správne, plný invalidi nemohli robiť. Veď je invalidný, na posudkovej sa sťažuje ako sa nemôže ani pohnúť, ani sa nikde zamestnať, a dovlečú ho na posudkovú dvaja chlapi na vozíku, a doma veselo stavia garáž, a na druhý deň ide do práce, kde robí ako zdravý človek. A aj čiastoční invalidi mohli za komunistov zarobiť len do určitej sumy, aby mu nezobrali dôchodok, a tak to bolo podľa mňa správne. Všetci dobre vieme, že v žiadnom zamestnaní nemajú kolegovia radi ID, o ktorých vedia, že zarobia rovnako ako oni zdravý, ale majú ešte jeden plat navyše. Voči tým zdravým to nie je fér, a určite by sa malo znova zaviesť nejaké obmedzenie. Veď som invalid, ale robím rovnakú robotu ako kolega, ale ja mám na rozdiel od neho za ňu dva platy. No je to fér? A máš pravdu, som voči sestre zaujatý, a nemám potrebu sa s ňou už nikdy stretnúť, a tak to ostane do konca môjho života. Celej našej rodine, a najmä rodičom sa naubližovala, no to by bolo na rozsiahly román, a toľko času nemám...