icon

Ako dosiahnuť spokojnosť s našimi financiami?

1. mar 2025

Je to tak, že človek nemá nikdy dosť peňazí a stále má pocit, že je ich málo?
Začnem tak, že nepochádzam zo zazobanej rodiny, zažila som si v detstve chvíle kedy sa chlieb bral na dlh v obchode, potom trocha lepšie obdobie, potom zase obdobie, kedy bol luxus aj nové topánky. A ako dospelá mám nejaké zdravotné problémy a aj kvôli ním pracujem menej-respektíve som si nemohla budovať veľkú kariéru, teda nebudem asi nikdy patriť k boháčom. Ale aj tak, stále som nespokojná. Som teraz v situácii, kedy oblečenie, obuv, potraviny, povinné platby nie sú problém a niekedy aj odložím niečo. Ale proste napríklad 15 rokov dozadu by som dala všetko za 10 ročné auto, ledva som naškrabala na 16 ročné, teraz to 10 ročné mi príde staré a rada by som ho vymenila za úplne nové, ale zase kvôli zdraviu nechcem minúť všetky úspory na auto. Kedysi napríklad bol môj cieľ mať nejakú sumu rezervu, teraz mám 3 krát takú a príde mi to nič.
Preto sa pýtam aj Vás ako to máte? Tiež tak že je Vám stále málo a tú spokojnosť že mám strechu nad hlavou, čo jesť a mám sa teda dobre neviete dosiahnúť a napríklad Vás trápi že máte len na jednu zahraničnú dovolenku ročne a nie tri? Hlavne sa pýtam takých, čo zažili aj horšie obdobie a teraz sa majú lepšie.

Strana
z2
1fifinka1
2. mar 2025

Ono existuje veľa ľudí, co si môžu dovoliť kúpiť drahšie auto, väčší dom, ale nekúpia. Aj môj brat, ma firmy po celom svete, peňazí ma viac ako dosť, lieta po svete, ale ziju v trojizbovom byte a nemajú ani auto. Nechce ho. Používa taxík, MHD, vlak, a lietadlo. Nosia bežné veci. Ale v lete idú na mesiac na dovolenku po celom svete. S deťmi. Ale žijú fakt skromne. Takže to, že ma človek peniaze, neznamená ze ich musí minút za každú cenu.

martinmmartin
2. mar 2025

Presne to co opisujes je pasca ktora sa vola nafuknutie zivotneho stylu ( lifestyle inflation) . Zarabas viac a tym padom "pozeras" vyssie a na konci mesiaca ti ostane zhruba plus minus par drobnych okolo 0 tak ako pred dvadsiatimi rokmi.
Toto je typ medovej pasce ked si spokojna ale ani netusis ze sa tak rutis z utesu s nazvom chudoba v starobe. A ked to zistis tak uz bide neskoro.

omama40
2. mar 2025

@1fifinka1 a na co tie peniaze nechava?na mramorovy pomnik? Dala si priklad riadne pritiahnuty za vlasy, co je skor na smiech ako na obdiv...tvoj brat ma firmy po celom svete, penazi viac nez dost, ale je ako stryko Drzgros, ktory sa kupal v dolaroch, ale neminal ich..

1fifinka1
3. mar 2025

@omama40 si to nejak nepochopila. Príklad bol o tom, že aj keď máš kopu peňazí, nemusíš mať 4 auta, a dva domy, luxusné hodinky a žiť ako prasa v žite. Necháva si ich na dôchodok a pre deti a tiež preto, ak by sa mu niečo stalo aby bola rodina zabezpečená. Peniaze si užívajú rozumne. O tom to bolo.

jozinzbazin22
3. mar 2025

Je to tak,kedy si o takych peniazoch som mohla len snivat,teda ved som aj snivala,a snivam aj dalej,ze ich bude mesacne viac ako dnes,aj to bol jeden z dovodov preco som isla do prace od 2r dietata,vola sa to aj nenazranost.Ale ze by mi hrabalo ako niektorym mojim kolegom,viac v robote ako doma tak to zase nie.O zdravie prist nechcem a teraz budu plakat,ze museli dat polku vyplaty na dane.Mne dufam,ze budu vracat za 5m,co som robila plus odstupne z predoslej prace.
Ale celkovo ako vravim,cim ma clovek viac,viac aj chce,posuva nenazranost vyssie a vyssie,lebo ked som dokazal tolko,dokazem este viac.

orisker
3. mar 2025

Zažil som ľudí, ktorí boli bohatí aj na západoeurópske pomery - členov topmanažmentu jednej nemenovanej banky, ktorí boli pred privlastňovaním si provízií a pred udeľovaním vianočných odmien doslova ako odtrhnutí z reťaze. Z tých desaťtisícových súm by priemerná štvorčlenná rodina dokázala vyjsť aj pol roka. Napriek tomu sa im to videlo málo, aj za to ničnerobenie. Nedokázali tie peniaze minúť, mnohí ich dokonca ani nechceli investovať.
Naozaj je to otázka stavu stavu mysle, nie výšky konta, druhu nehnuteľnosti a značky auta.

scila
3. mar 2025

Tiež nepochádzam zo zazobanej rodiny, tiež boli časy keď si mama musela peniaze požičať ale tak voľakedy bola taká doba.
A u mňa je to zase naopak ako u teba - čím som staršia, tým viac si vážim jednoduché veci, snažím sa oprášiť staré priateľstvá, na ktoré som pred 15.timi rokmi nemala čas kvôli práci aby som mala na splátky na hypotéku a teším sa z maličkostí. Moje auto bude mať tento rok 20, mužove budúci a vôbec mi to nevadí (kým sa nepokazí ako teraz). Prestala som túžiť po drahých autách a dovolenkách, dôležité je pre mňa zdravie a úsmev mojich detí. Veď nikdy nevieme, či sa ráno nebudíme posledný krát.

carolynka
3. mar 2025

Ja to mam tak, ze musim mat istu sumu na ucte, ktora mi dodava aku taku financnu 'istotu ' - aj ked istoty v zivote neexistuju a mozem o tuto sumu nejakym sposobom prist a snazim sa na nu neviazat moj pocit pohody. Ale mam teda tuto sumu nan ucte a mam pocit ze mam 'dost' a mozem si dovolit co chcem a potrebujem. Samozrejme setrim aj ked tu moju danu sumu dosiahnem, ale mam vacsi pocit financnej slobody

autor
3. mar 2025

@orisker Presne tak, koľko je ľudí čo napríklad môžu mať aj zlaté kľučky a zabezpečený na 10 generácií a aj tak im nestačí, idú napríklad aj do nekalej činnosti s rizikom odhalenia a skončenia v base len aby mali viac.

kuchynka15
3. mar 2025

Ja som spokojná a pritom nezarábam nadštandartne. Teraz riešime v rodine ťažkú chorobu a to sú hneď priority úplne inde. Dlhy nemáme, strechu nad hlavou máme tiež, autíčko ojazdený Volkswagen Polo v dobrom stave a stačí mi. Niečo každý mesiac ušetrím, je aj rezerva cca 6 mesačných platov, som poistená. Len aby zdravie slúžilo, robota sa nájde. Manželstvo máme pekné, sem tam mráčik ako všade, ale sme spokojní. Na oblečenie je mi ľúto vyhadzovať tisíce, kabelka má tiež netrápi, topánky stačia aj z Deichmann. Raz za mesiac kaderníčka, sem tam nejaké kino, divadlo, kávička, posedenie v reštaurácii. Ono je to o nastavení. Ja milujem cestovanie a sú to skôr také low cost výlety s cieľom niečo zažiť, vidieť a nie ležať na pláži a pri bazéne hotela. Ale každá sme iná. Nebuď nespokojná, teš sa, že sa ti darí finančne a že aj zdravotne funguješ. Buď vďačná, za to, čo máš ☺️

liliblacky
3. mar 2025

@autorka napíšem to v dobrom - zacni na sebe pracovať a užívaj si zážitky a nie porovnavacky.. tiež som v detstve zažila chudobu, dokonca sme nemali pol roka ani teplu vodu.. (ale to bola nezodpovednosť rodičov).. niekto s takým detstvom by sa stal milionár lebo práve tento pocit by ho hnal dopredu, čo sa deje asi aj u Teba, len akurát, že máš svoje limity skrz zdravie… tiež som na seba nakladala, že čo všetko chcem keď budem “veľká”, no nakoniec to našťastie nejako odišlo.. sustred sa na to, čo máš! máš zdravie, máš rodinu, máš priateľov, máš kde spat, máš čo jesť… máš našetrené, túžiš po niečom? tak si to kúp, ale neporovnavaj sa.. lebo to 10rocne auto je dobre, odvezie Tá, ale ak vidíš u suseda nové, povieš aj ja chcem… treba sa tešiť z každodenných veci a nelipnut na materiálnych 🙂

romino
7. mar 2025

My sme ako rodina v detstve nemali auto.
Bol to velky zazitok ked som si v dospelosti auto kupil, a rovno nove !
Som rad ze sa viem uspokojit, este aj teraz po 12 rokoch na neho pozeram ako na vzacnost 🙂
Hoci by som si vedel kupit zase uplne uplne ine .. nemam v sebe ten pocit, ze to aktualne "je nic, prilis obycajne, stare" atd... akoby mnohi mali.
Paradne to pomaha v zivote, ze ma potom nezoziera zavist, vecna nespokojnost, vecna frustracia .. ktoru vidim u niektorych hoci aj s lepsimi autami.

omama40
9. mar 2025

@1fifinka1 kto hovori o luxuse? Mne je jedno ako tvoj brat zije,ale priklad je smiesny. Nema auto, ale pouziva taxik..

1fifinka1
9. mar 2025

@omama40 áno. Lebo taxík nepýta údržbu, poistky atď. To ty asi nepochopis. A používa ho tam kde nie je dostupná doprava, v noci a pod. A končím s tebou debatu. Nemá zmysel.

Strana
z2