icon

Ako efektívne nakupovať a šetriť peniaze?

8. okt 2024

Ahojte, sledujem, ze pomerne často sa tu rieši nakupovanie a šetrenie, tak skúsim aj ja poprosiť o radu. Rozpisem podrobné. Týždnenne necháme v obchode na potravinách cca 200 eur, sme 5 členná rodina, ja som na RD, varim doma, dve deti desiata, najmladšej varím osobitne, manžel má obed v práci, cize akurát večer niečo zje. Mäso mam z domáceho chovu, neplatím nič,sem tam keď kúpim kuracie prsia. Vajcia mam tiež domáce. Veľa nakupujeme zeleninu, ovocie, jogurty, syry, mlieko. Potom bežné potraviny ako muka, cukor, cestoviny, ryža, tvaroh, niečo sladké, slané a pod. Sladené vody veľmi málo, polotovary takmer vôbec. Ale aj tak sa mi zdá len na potraviny táto suma veľa... Drogériu a iné sem nezahŕňam,to kupujem inak. Alebo je to ok? Jasne, pri detoch sa nemôžem riadiť akciami veľmi, tam ideme podľa toho, co potrebujú a chcú. Prosím, koľko utracate na potraviny mesačne? Možno len ja mam skreslené predstavy... Alebo teda, ako nakupovať? Zvyčajne robíme jeden veľký a dva malé nákupy týždenne. Možno lepšie len denne kúpiť, co treba? Alebo len jeden veľký nákup týždenne? Neviem...

sense
9. okt 2024

300 e za kozmetiku príde aj mne dosť. Napr my sme vymenili sprchace za tuhé mydlo. Takisto na ruky klasika mydlo nie tekuté. Prášky , aviváž, tablety do mycky kúpi v akcii viac. Ušetriť vieš keď napr nekúpis "značkové sprchace" kde stojí jeden 3-4e ale napr som, rovnako aj iné produkty. Čo sa týka stravy posúdiť neviem, my sme traja minieme dosť ale tiež je tam veľa zeleniny, ovocia, syry, ryby, mäso...
Takže za stravu mi to až také prehnané nepríde, ale za drogériu ano

lilian183
9. okt 2024

@ivik4 tam jej dosť robia plienky a mlieko

lucia13022023
9. okt 2024

No neviem, všetky riešite drogériu ale plienky a mlieka sú drahé. Neviem aké staré ma autorka dieťa, ale len tri krabice um sú 60eur napríklad... Plienky 50eur.. Nie každému dieťaťu vyhovujú lacné babylove napríklad. Čiže keď už len dieta je vyše 100eur, sú tam ďalší štyria ľudia..

autor
9. okt 2024

Jedlo nevyjadzujeme. Nevravím, ze sa vzdy všetko zje, ale svokor ma statok, ak niečo ostane, dá to zvieratám. Ale píšem, ze malo. 300 eur nie je na kozmetiku, je to komplet celá drogéria so všetkým. Ja tam rátam všetko, od toaletného, cez Vatové tycinky, odvapnovac, odstraňovač vodného kameňa, čističe, kozmetika, proste úplne celá drogéria. A čo sa potravín týka, varím doma takmer denne, prispôsobujem sa deťom a tomu, co zjedia. Ak niečo ostane, manžel ani ja nemáme problém dôjsť to na ďalší deň. Pre malú Nutrilon, Pampers, normálne značky z dorgerky, nemám pocit, ze kupujem nejaké najdrahšie, niečo značka DM, ale to malo, ale napr Head & shoulders, Nivea, Dove, Loreal s pod, klasické značky. Nejdem všetko rozpísať, to by bola kniha.
Varím jedla tiež normálne, klasické. Mäso prírodné, k tomu ryža, opečené zemiaky, cestoviny na rôzne spôsoby, smotanové omáčky, paradajkové, pizzu robím doma zvyčajne, niekedy tortily, snazim sa dávať k jedlu zeleninu, napr šaláty, alebo do omáčky Brokolicu, kukuricu, hrášok, špargľu a pod. Ale robím aj halušky, strapacky, pirohy, lokše, langoše, proste nemám pocit, ze nejako špeciálne alebo inak varím alebo nakupujem ako ostatní, aj napriek tomu vidím, ze nás to stoji veľa.
Pravda, v DM dostanem raz za čas zľavu okolo 30 e, ale to mi nič nerieši.
Dcery staršie sa sprchuju samé, je pravda, sprchace a šampóny u nás idú veľmi. No nič iné mi neostáva, len sa podrobne do toho pustiť a okresat nejaké veci. Resp.hladat a šetriť, kde sa dá. Inak, oblečenie kupujem, len keď naozaj potrebujú, najmladšia v podstate nosí všetko po sestrach okrem topánok. Ja toho na RD veľa nepotrebujem, takže tam neminam veľa. Skôr ten spotrebný tovar. Nie som ani nejaká materialistka, kúpim, co potrebujeme, nekupujem žiadne veľké veci alebo co momentálne letí. Riadime sa tým, aby sme sa doma cítili dobre, nemáme to preplnené. Len tie bežné nákupy, tam vidím, ze treba zmenu...

tykat
9. okt 2024

Mozno este oddel plienky a zvysok rozdel na drogeriu a kozmetiku. Drogeriu beriem ako nieco MUST, kozmetiku ako NICE TO HAVE. A takto si to sleduj.

Priklad muz chce 3 vrstvovy toaletak. OK my ostatni ho nevyzadujeme. Takze mame v 2 kupelkach vzdy 2 druhy toaletaku, 3vrstvovy a economy. Keby sme vsetci pouzivali 3vrstvovy tak sa nedoplatime.

lizatko1009
9. okt 2024

@tykat no počkaj u nas len 3 vrstvovy a este ja a syn si robime v zachode podstielku a vies kolko rolky dokážeme tam dat? 😂

lizatko1009
9. okt 2024

Otazka: kolko pouzijes masa na jedno varenie? Pripadne ryze?

katka700
9. okt 2024

@lizatko1009 To čo robíte je veľmi zlé pre životné prostredie, povedali by ti ľudia čo robia na čističke
tým nechcem kritizovať, priznávam že som kedysi používala vlhčené obrúsky až kým mi kamoška nevysvetlila že je to životnému prostrediu škodlivý plast.

katka700
9. okt 2024

Sprchace a šampóny na vlasy prelej do dávkovačov od tekutého mydla, vydržia tak dlhšie

lizatko1009
9. okt 2024

@katka700 každý pozera na svoje potreby, tiez pouzijem jednorazový tampon na odlicenie, alebo do usi, ako tie co mam prat a nonstop pouzivat a robis to aj ty takto? Na menstruaciu pouzivas co? Gatky? Ja tampony, zial. Pre deti latkove alebo jesnorazove? Cize kazdy nejako skodi.

terry658
9. okt 2024

My sme tiež 5ti. Týždenný nákup jedla je tiež 200 eur, ale kupujem aj mäso a vajcia. Syn má intoleranciu na laktózu takže kupujem pre neho drahšie bezlaktozové veci. Varím doma. Nemám pocit, že by som si žila na vysokej nohe. Kupujem ovocie a zeleninu. Ryžu pololupanú, cestoviny celozrnné alebo špaldové. Snažím sa sezónne a v akcii. Ale ak chce človek žiť zdravšie,tak to nepôjde na múčnych jedlách a cestovínách s grankom,alebo tradičnej slovenskej kuchyni.
Snažila som sa zoškrtať nákup na minimum ale za týždeň to tých 200 eur je vždy,niekedy aj viac.
Drogériu tiež kupujem zvlášť.

tykat
9. okt 2024

@lizatko1009 no ved toto, sak to by sa odkrutilo za doobedie, a uplne zbytocne. U nas 3vrstvy len muz, ja napr. 3vrstvovy vyslovene neznasam, detom je to jedno ale tiez sa na 3vrstvovy stazovali ak iny nebol.

tykat
9. okt 2024

@lizatko1009 no napr. na MS ja davam aj tampon aj vlozku, tam nie som ochotna ustupit ani o mm. A menim po kazdom pouziti WC.

heln
9. okt 2024

navsteva potravin v dnesnej dobe je dost psychicky narocna, ale zameriam sa na to co si pisala, ze sa neriadis akciami, ale nakupujes podla toho co deti potrebuju a chcu. ja sa veru zameriavam na akcie, dopredu si pozeram letaky lidl, tesko kaufland a podla toho nakupujem, ovocie, zeleninu neriesim, ale ked si to celkovo rozmenis na drobne, tak sa to nazbiera, sampon elseve ktory kupujem stoji v dmke 5 eur, v akcii v povedzme v kauflande nejakych 3,50, odlicovac na oci nivea v akcii stoji okolo 4,75 - 4,99 podla obchodu, bez akcie aj 6 - 7 eur, v akcii kupujem take veci ako olej, cukor, maslo, granko, kava atd. ono sa to mozno nezda, ale nazbiera sa to.

hygienka
9. okt 2024

300€ drogéria? To čo kupuješ? Neexistuje aby si toľko minula na drogériu. Moje deti používajú Bioderma olej litrové balenie v akcii kúpim za 12-15€ a to majú na pol roka. My s mužom kozmetika - sprchač, šampón, deo a to kupujem Soaphoriu čiže dosť drahá, ale toľko isto nestojí a nekuoijem každý mesiac. Prášok,plienky, vlhčené, frosch na kúpeľnú, kuchyňu a wc a to mi tiež vydrží dlho. Nekuoijem každý mesiac

mimi852021
9. okt 2024

No je to dosť veru aj strava aj drogéria. Mám super typ na drogériu. Sprchové, šampóny, intímne treba kupovať s pumpickou alebo si kúpiť nádobky. Predtým som minala litre samponu a sprchacu odkedy mám pumpickou dovolím si povedať že super. A treba drogériu keď je v akcii väčšie balenia. Ja robím väčšie nákupy, keď sú akcie nákupim viac. Ale pravda mám veľkú špajzu😁

terry658
9. okt 2024

@hygienka aj ja dávam 300 eur za drogériu, každý druhý mesiac. Každý prvý sa zmestim do 120 eur. Takže keď to spriemerujem tak 210 eur na mesiac cca.

veronika1754
9. okt 2024

My sme 6 členná rodina a to mám deti čo chcú jesť, plus mám rada čistotu že niekedy až si myslím že to je dajaká porucha ale miniem cca polovicu z toho čo ty, prášok určite nekupujem každý mesiac, veď keď kúpiš veľký na 100 praní tak to aj pri dennom praní musíš mať na 3 mesiace. Plus deti tiež mám staršie to znamená aj vložky aj deodoranty aj všetko no mesačne max. 100 eur drogéria.

hygienka
9. okt 2024

@terry658 a čo kupuješ? Lebo mne to hlava neberie. Musím si jeden mesiac odsledovať koľko miniem dokopy aj s čiastiacimi. Ale tak s plienkami sa zmestime do 120€

terry658
9. okt 2024

@hygienka plienky,vlhčené, sprcháče, kondicionér, pracie prášky, aviváž, čistiace prostriedky do domácnosti, suchý šampón,deodoranty. Chrumky pre syna lebo v obchode nemajú bez mlieka a tiež presnidavky bez mlieka. Inak nič. Šminky nekupujem vôbec. Vložky tiež nie,lebo používam kalíšok. A to kupujem vždy až keď je nato akcia alebo násobky bodov aby sa mi niečo vrátilo.

tiezjedna
9. okt 2024

Nás je 5 a pod 1400 € sa mesačne nedostanem. Je to teda vrátane drogérie, ale nič ako plienky a pod už nepotrebujeme, takže len bežná drogéria + prací gel, aviváž, kapsuly do myčky. Max 100-120 € mesačne odhadom.

petka552
9. okt 2024

Ja sledujem akcie. Kupim maso na cely mesiac v akcii, aj jogurty smotanove rajo alebo zvolensky dost casto su v akcii - vyhybam sa predrazenym “jogurtom” znacky zott a podobne lebo s jogurtom to nic nema. Ani tie kupne pudingy nekupujem radsej urobim doma. Doma namiesto sladkeho urobim muffiny alebo iny kolac. Samozrejme mame aj sladkosti, no jedia sa fakt vynimocne. Od lokalnych predajcov kupim dve 15kg vrecia zemiakov co ma vyjde na 10e a uskladnim v kumbale. Tak isto cibulu. Dost akcii mas v poslednej dobe aj na cestoviny znacky ideal alebo na ryzu. Do obchodu chodil uz len na pecivo, sunku, maslo, tvrdy syr, zeleninu a ovocie. Ovocie skor sezonne, teraz najviac jablka, hrusky. Vsade vidim akcie na banany a mandarinky tak aj to teraz u nas fici. Samozrejme ked maju deti na nieco chut tak im nepoviem ze vies co Monika nekupim ti lebo to neni v akcii a proste to kupim. Plienky sa daju kupit lacnejsie pokial nema dieta alergiu, vlhcene tak isto. A kapsulr do mycky a prostriedky na upratovanie ti predsa nevydrzia lrn jeden mesiac ale aj dva.

terry658
10. okt 2024

@petka552 s tými plienkami som si to myslela aj ja, že sa dajú aj lacnejšie, kým som nemala dieťa číslo tri. Tento môj valibuk má rok a pol a 18 kg. Preciká každú plienku okrem pampers premium. Takže či chcem alebo nie, lacnejšie plienky v tomto prípade neprichádzajú v úvahu a to už od bábätka (asi má špeciálny talent).

petka552
10. okt 2024

@terry658 neskusali ste dada plienky? Tie hnesu toho vela 😂

elis248
11. okt 2024

300 eur za drogériu je riadna pálka. Potraviny sú drahé, ale jesť sa musí. No určite sa dá kúpiť drogéria v akcii a do zásoby. Určite za 1 mesiac neminiem šampón, sprcháč, mydlo a čistiace prostriedky. Aj prach na pranie mi vydrží viac ako mesiac a to periem cca 4x za týždeň. Mydlo na škvrny nám za necelé 1euro z DM a mám ho aj niekoľko mesiacov. Treba si plánovať dopredu a kupovať v akciách. Na potravinách sa šetriť nedá, ale s drogériou sa dá niečo urobiť.

maialeo
11. okt 2024

@keiko33 tiez som presla na tento velkonakup v zlave a vzdy rovno kupim X kusov. Aktualne omacky v Lidli... skutocne famozne za 1,19 zlava z "1,69"... zobrala som tri kartony. Mam to na rok... minimalne.

daniela1911
12. okt 2024

@maialeo a náhodou, nie si ty obeťou konzumu?

Prečo sa tu zas porovnávajú takéto nákupy? Je rozdiel urobiť zdravú omáčku alebo polievku z paradajok, a kúpiť tri kartóny polotovaru. Potom jasné, že nakúpiš lacnejší týždenný nákup.

elis248
12. okt 2024

@daniela1911 veď je to predsa o tom, že má lacnejší týždenný nákup. Okrem toho, tú omáčku určite nejedia každý deň. Vydrží to v špajzi aj polroka. Aj ja mám v mrazáku polotovar plnené knedličky alebo rybie prsty na vyprážanie, keď sa náhodou stane, že nestihnem normálne navariť. To sa niekedy stane 1-2x za mesiac. Jasné, že polotovary nejedávame každý deň.

maialeo
12. okt 2024

@daniela1911 nase matky mali vzdy plnu spajzu... cerstvu paradajkovu omacku? A z akych paradajok konkretne? Z Lidla?
Obetou konzumu? Tie tri kartony su v dnesnej dobe stale malo a coskoro moze nastat doba, ked budem happy, ze ich mam.

dooscoby
12. okt 2024

No mne vychadza denne na stravu min tych 30€ na den cize urcite 200 mozno trochu viac tyzdenne 2+2 resp uz ako 4 dospely. Syn odmieta obedy v skole cize varim a na veceru ma rad kvazi druhy obed. Denne ma hodinu az 2 treningy cize ta spotreby pri pubertiakovi je vysoka a take daj si jogurt mu nestaci. To je furt hladne, to fici slanina, klobasa, maso, bryndzove, slane, sladke jedno cez druhe. A muz tiez sa rad naje. Stale saneviem dokopat robit tyzdenne nakupy a jedalnicek lebo takto denno denne v obchode to lezie do penazi. Ale tak my kupuje vsetko, nemame nic domace.