Ako efektívne nakupovať a šetriť peniaze?
Ahojte, sledujem, ze pomerne často sa tu rieši nakupovanie a šetrenie, tak skúsim aj ja poprosiť o radu. Rozpisem podrobné. Týždnenne necháme v obchode na potravinách cca 200 eur, sme 5 členná rodina, ja som na RD, varim doma, dve deti desiata, najmladšej varím osobitne, manžel má obed v práci, cize akurát večer niečo zje. Mäso mam z domáceho chovu, neplatím nič,sem tam keď kúpim kuracie prsia. Vajcia mam tiež domáce. Veľa nakupujeme zeleninu, ovocie, jogurty, syry, mlieko. Potom bežné potraviny ako muka, cukor, cestoviny, ryža, tvaroh, niečo sladké, slané a pod. Sladené vody veľmi málo, polotovary takmer vôbec. Ale aj tak sa mi zdá len na potraviny táto suma veľa... Drogériu a iné sem nezahŕňam,to kupujem inak. Alebo je to ok? Jasne, pri detoch sa nemôžem riadiť akciami veľmi, tam ideme podľa toho, co potrebujú a chcú. Prosím, koľko utracate na potraviny mesačne? Možno len ja mam skreslené predstavy... Alebo teda, ako nakupovať? Zvyčajne robíme jeden veľký a dva malé nákupy týždenne. Možno lepšie len denne kúpiť, co treba? Alebo len jeden veľký nákup týždenne? Neviem...
Zapisuj výdavky - je apka peňaženka , tam máš grafy a každý mesiac vidis , čo si kde minula.
Nakupujem Tesco potraviny domov, v obľúbených mám položky , čo kupujem dookola.
Alko, sladkosti, minerálky, cigarety, noviny a blbosti nekupujem.
Tých 300 e na drogériu ? To miniem asi za rok. Tuhé mydlo, šampón , detský to vydrží dosť dlho, jeden prostriedok do kúpeľne atď na okná, to mám dlho. Z drogérie sa kupuje predsa prášok , toaletný papier, pasta a mydlo. Krém a oleje, to vydrží tiež dlho.
Nečítala som predchádzajúce komentáre, ale my sme 2+2deti a minieme porovnateľne 200 eur týždenne, niekedy aj viac.. Ale tak, doprajeme si a kúpim, na co mame chuť, pozerám však aj na zľavy a zvyknem vziat aj viac balení-ak je to trvanlivé. Nemame nič domáce, ani mäso ani vajíčka..
Áno a ešte veľké balenia, ak sú v akcii, zober viac. Oni majú istý algoritmus, zlacnia na 0.99 euro a potom to vybehne na 1,99 euro cca za týždeň ( príklad). Kupuj veľké balenia, urob si dobrú špajzu a tam daj zásoby / múka, cukor, mlieko, konzervy, čaje, cestoviny, zemiaky atd. Pri nakupovaní online, vidíš cenu za kus/kilo, môžeš si porovnať. Nechoď hneď do obchodu, keď chýba jedna položka. Var z toho, čo máš doma a v špajzi. Nakupuj raz za týždeň. Všetko sa dá zamraziť , aj čo ostane . Nauč sa byť kreatívna, máš mäso a vajcia, pozrieš do špajze, stále sa dá vymyslieť nejaké jedlo s tých zásob, zo zemiakov sa dá urobiť xy jedal. Rokmi máš tie recepty v hlave. Var toľko, koľko zjete, aj na dva dni.
300€ mesacne za drogeriu??? To co prosím ta kupuješ???
Keby ste čítali komentáre tak 300e drogeria tam ráta aj plienky a umele mlieko pre dieťa...
My sme 6 dvaja dospelí,dve deti.. obedy mame v robote a deti v škole,varím len cez víkend.. a mestime sa do 100e za potraviny za týždeň..
Sledovať akcie. Ja si píšem nákupný zoznam napr. podľa toho čo je práve v akcii na daný týždeň a z toho vymýšľam recepty (ale väčšinou varíme tiež dookola to isté) sem tam niečo nové.
Reálne si spisujem aj koľko ,, ušetrím,, na zľavách v rôznych obchodoch - najčastejšie Kaufland a Tesco sem tam Billa/Lidl. Pri rozpočte Max 450 za všetko na mesiac (strava, kozmetika drogéria, potraviny, drobnosti do domácnosti) pri dvoch dospelých a jedno dieťa 4r viem ,,ušetriť,, cca 70e mesačne. Píšem to v úvodzovkách lebo reálne to neušetrím ale napr. môžme ísť za to na nejaký výlet alebo sem tam ísť na pizzu. A to je pre mňa výhodné a stojí mi to za to 😊. Takže možno aj nájsť si motiváciu prečo. Možno za ušetrené nejaký drahší výlet alebo dovolenka 😊 A rátať si rozpočet alebo si dať týždenný budget na potraviny a ten neprekročiť alebo prekročiť o minimum 😊
My sme na to dost podobne. 2 dospely, 2 deti. Maso kupujem malokedy, mame svoje, vajcia svoje, zemiaky, cibula, cesnak teraz svoje, jablka svoje. 1x tyzdenne velky nakup, pocas tyzdna ako kedy, niekedy 1x, niekedy 2x. Minieme mozno o nieco menej € ako ty, ale nie ovela. Neviem ako je to mozne. Mne nepomohlo ani planovat, co budem kedy varit. Niekedy som nevarila, co som planovala a uz mi zostali potraviny. Nekupujem vyslovene somariny, ale samozrejme sem tam kupim nieco bez coho by sme vydrzali - chipsy, oriesky, kofola (mozno 2x za mesiac). Snazim sa kupovat aj v akcii, napr ked su jogurty, kupim viac z tych akciovych, maslo tiez kupim viac kusov, dam do mraznicky, a pod. Neviem co robime zle...
Ja nechápem ako môže niekto za mesiac jeden,minúť celý šampón,sprcháč a čistiace prostriedky.To asi sebe aj deťom tým pádom umývaš vlasy 3x za deň,sprchujete sa tiež 3x za deň a umývaš vaňu,záchody a umyvadlá 5x za deň.Ďalej Ariel.má 72 kapsúl.To kolko krát za deň perieš?Mne tie kapsule vydržia 3 mesiace a t3be ani mesiac?To isté do umývačky riadu.Ja dať na drogérku tri stovky tak nemám čo zrať.Pastu tuež každý mesiac kupuješ?To si na chleba natieraš?Ako sory ale nechápem.
Mozno uplne odveci ale pubertalna dcera kamosky tiez vedela minut drahy kamoskin sampon za tyzden co ona nechapala kedze stal 20eur a bol fuc mozno je problemn mnozstvo samponu/sprchoveho gelu ktory si aplikuju mne bezne samppn sprchac vydrzi 1,5 az 2mesiace
Ja som si vsimla, ze tuhe mydlo vydrzi ovela dlhsie ako tekute/sprchac. A na nakup kozmetiky, pracich prostriedkov, toaletneho papiera vyuzivam akcie.
@1katkas mám 2 deti a mala som obdobie, že obaja plienky a aj UM. Obidvoje som kupovala vždy v akcii a viac kusov. Nutrilon 8 balení v akcii za 80 eur, plienky v akcii za cca 5-6 eur, vždy som zobrala 10 balení. A mala som zásobu na niekoľko mesiacov. Hádam to nebudem kupovať za plnú sumu, keď si stačí počkať na akcie, ktoré sa 1x za 2-3 mesiace opakujú.
Ja mam aplikaciu kimbino (mas tam vsetky dostupne letaky) nahodis tovar, napr. mlieko a vyskoci ti, kde je v akcii... Plienky pampers su najlacnejsie cez net v DM mesacne balenie (nedaju sa kupit v predajni) napr ja som skusala aj lacnejsie pluenky, u nas viac prebaleni a precikani... neviem, aka stara he dcerka, mlieko ar je aj na predpis. My sa nastastie kojime.
My sme momentálne 2+1,+ dcera kôli skole býva u mojich rodičoch,domov často nechodí tam 100€ týždenne na potraviny,kupujem vyuzivam hl.kupony kde je 2+1,alebo akcie,prasok na pranie kupujem zahraničný 100davky za 25€ vydrzi +-3 mesiace,do mycky jar kapsule 3 mesiace,sprchace z dm kupim 3 damske 3 panske mame 2mesiace+kozmetika cistiaci tiez z DM aviváže podla akcie, oblecko kuoujeme podla potreby
No my sme 3, my minieme mesacne na potraviny 800-1000 a to neprehanam. Plus 100-150 drogeria. Nemyslim si, ze plytvame jedlom. Ale kupujem len kvalitne maso, maly poje kopec jogurtov, pribinacikov a pod., syry. Vajcia kupujeme domace. Ja nechapem, ako sa niekto zmesti vobec do sumy 100e za tyzden.
U nas chodi manzel na velky nakup raz do tyzdna, s tym, ze mu pripravim nakupny zoznam. Ja si naplanujem obedy na tyzden, podla toho na co mame chut - k tomu napisem do zoznamu ingrediencie, ktore potrebujeme kupit, vtedy neriesim, ake su zlavy. Ale potom otvorim Kaufland letak a veci na ranajky/vecere/olovranty dopisem do zoznamu podla toho, co je v zlave (samozrejme take, co fakt viem, ze zuzitkujeme 🙂. Je to aj pre mna fajn inspiracia, ze nemusim vsetko vymyslat z hlavy... aj sa to tym padom prirodzene obmiena, ze nejeme stale to iste 🙂
Na to že nekupuješ mäso/vajíčka tak mi to príde fakt veľa a tá drogéria ani nehovorím ...to mi až sánka spadla...ale iné som chcela k tým kefkám. Ja s manželom vymieňame keď vidíme že sú zničené. Máme každý dve: jednu jemnú druhú tvrdšiu...ale meníme tak po pol roku a to manžel mal naposledy kaz pred 13rokmi a ja asi cca pred 10 rokmi...príde mi to úplne zbytočné takto často meniť kefky a aj neekologické...
Strašne moc, drogéria nechápem ja mam velky prach aj na 4 mesiace, šampóny, sprchové na 2 mesiaceja mam na den 20€ a víkend 50-70 záleží co idem vvarit, dvaja dospelí a 13 rocna
Skuste kupit radsiej pur 5l ten vydrzi dlho, avivaz tiez mega balenie, prach na pranie tiez xxl balenie a mate vystarane na 3 mesiace a za lacnejsie. Fajn sa dalo kupit v metre, tesco niekedy a internet. Curaprox je podla viacerich (aj nas) zbytocne predrazena znacka a tie kefky k tomu ostatne neviem ci su nevyhnutnost..
Ja napr čo sa týka prania. Každý deň si meníme spodné prádlo aj ponožky a trička alebo mikiny. Ale napr nohavice alebo rifle vezmeme na seba 2-3krat. Ja kupujem 2 rôzne prášky a áno mám prášok Ariel kvôli manželovým montérkam lebo iba tento prášok všetko dá dole. Ale napr sprchovací gél kupujem náhradné náplne dove a to iste aj šampón v náhradnej naplní, a to iste aj tekuté mydlo všetko náhradná náplň. Zubné pasty máme tiež 2 druhý pre deti a nás. Čo sa týka manžela on sa sprchuje v práci tam mu kupujem tiež jeho veci ale tiež náhradné napĺne a donesie domov keď ma prázdne a doplním mu. Ale keď je doma tak sa osprchuje s dove. Je pravda tiež min cca 100-130€ týždnne na jedlo v obchode.
Nečítala som všetky príspevky, ale aj pri deťoch nemusíš brat ohľad, čo chcú. Kupuj čo je v akcii. Keď sú v akcii Pribinaciky, kupuj Pribinaciky, keď je v akcii Danone kupuj Danone... Neviem, ale ak maš chlapcov vo veku 13-17 rokov, ti zjedia vela. My sme 4 člena rodina, deti 7 a 9 ale rozhodne toho toľko neminieme....
Ono veľmi zalezi ako máte nastavený standard acoho sa viete a coho sa nechcete vzdat.
Niekto proste musi jest drahé monte, niekto potrebuje 3vrstvovy toaletak, niekto minie veľa na obelcenie....
Ďalej záleží na tom ci chceš ušetriť naozaj a na čom ...
Ak na potrravinach tak jednoznačne, olan varenia na týždeň podľa akcii v obchodu v ktorom kupuješ najcastejsie a najviac. Podla toho si spravis jedalny listok, nákupný zoznam a nakupis len to čo nas na papieri.
Ja všetko trvanlivé kupujem v akcii do zasoby ci ryzu, múku, olej, konzervy, pracie prostriedky, kapsule do umyvacky, cestoviny.... maslo, bryndza, syr do mraznicky ... Kuohjem aj UM a plienky vzdy velke balenie pripadne aj s nejakymi kuponmi a lekáreň v kocke alebo moja lekaren maju vzdy super cen. Ked je akcia odlozi sa a aj podla toho potom riesim co varit.
Ked je syn v škôlke máme aj suchu veceru, naopak cez víkend sa snazim teplé... Niekedy máme taku veceru ze co chladnicka da, urobime si švédske stoly a dojeme co treba. U nas idu mliečne velmi ale snazim sa kupit ked je v akcii tak viac ved dnes tie jogurty maju aj mesiac záruku. Zeleninu mame cez leto svoju, cez zimu a na jesen sa snazim podľa obdobia, alebo zase co mam v mraziaku. Tekvice , prívarky...
Takze naozaj ak chces useteit na strave tak trvanlive do zasoby, tyzdennybplan varenia a kupovat podla akcie je podla mna zaklad.
A čo sa týka drogérie tak za mna dmka pri malom dietati vie vela ušetriť, teta drogéria ma dobre ceny zase do zasoby... Plienky za dobru cenu zoženieš aj cez domenu ktora sa tu nesmie menovat...
No tak akože 200 euro na týždeň pre 5 tich je úplne pohoda, ja miniem aj viac a to sme 4ria, takže táto položka nieje veľa ak sa chceme stravovať tak kupim si ma čo mám chut, čo sa týka drogérie tak tiež tak do 200 eur, periem denne, umývačka denne kapsule, prach kadiaky bordel si nekúpim mne vonia a vyperie len Ariel alebo Persil, tie kvazy náhrady, že Lidl alebo denkmit ty kokos to smrdí ako jar, kefky meniť stačí raz za dva tri mesiace, samozrejme, keď je dieťa choré zakaždým čiže aj to záleží vela, akože minies na 5 osôb podľa mňa normal,

Strava - vyuzivat akcie vtedy nakup väcsi aj co sa tyka drogerie.
Drogeria- pisala si ,ohladne neviem coho ze je to par eur…euro sem euro tam a mas 50e usetrenych
Moj pohlad: curaprox kefka? Naco? Mame detske kefky ,najlacnejsiu pastu(dieta Elmex) kazy ziadne.menime kazde 3mesiace resp po chorobe.
Sprchovy Balea. Stoji pod euro. Takze alebo jeden Nivea sprchac alebo 3od Balei?
Dalej, tycinky do usi? Kazdy mesiac? Preco? Co ich jes? Prasok,su aj lacnejsie ako persil co dobre vyperu.
Proste ak chces naozaj usetrit, treba hladat nahrady. To ze je to lacnejsie neznamena ze je to horsie😊
Ja som vyuzila napr PrimeDay na Amazone. Viem co kolko stoji a vtedy multipack objednala ked bola super cena.Cistiace prostriedky,pastu zubnu premna,a podobne….