icon

Ako efektívne nastaviť rozpočet po rozchode?

5. aug 2025

Pekný večer. Chcela by som vás požiadať o radu s nastavením rozpočtu. Nedávno som sa rozišla s priateľom, bývali sme spolu v podnájme s tým, že sme si chceli kúpiť spoločnú nehnuteľnosť... nakoniec som skončila sama, ale rozhodla som sa urobiť ten krok aj bez neho, keďže nehnuteľnosti už lacnejšie nebudú, a teda som si kúpila byt. Môj doterajší rozpočet bol celkom voľný, bývali sme v obecnom byte, nemali sme veľké výdavky.
Teraz k cieľu môjho rozpočtu... chcela by som mať aspoň trošku pocit, že si ten život užívam a že v ňom mám aj zábavu, chcela by som sa naďalej stravovať zdravo + mám laktózovú intoleranciu, takže na strave sa bojím že veľmi neušetrím, ale niekde ušetriť musím.

Môj celkový príjem je 1360€. Fixné výdavky, ktoré sa zmeniť nedajú:
Hypotéka - 340
Energie - 110
Telefón - 23
Intertet a TV - 29
Dioptrické šošovky + kvapky - 30
Beznín (pracujem na mieste kam nejadzdí) - 150
Poistky, rozpočítané na mesiace - 23

Ostáva mi 655€. Ako si to rozdeliť aby mi vyšlo na všetko? Na stravu, kozmetiku, čističe, toaleťák a podobne, občasné veci čo treba do domácnosti napr. nový hrniec, opraviť niečo, ďalej starostlivosť o auto, servis, nejaké oblečenie a obuv, chcela by som si platiť jednu platformu kde sú rôzne kurzy za 20€ mesačne, a rada by som aj niekam vybehla von občas, na kúpalisko, na drink s kamarátkamy, do kina, na kávu, občas má niekto narodeniny, vianoce idú. Nechty, kozmetičku, kaderníčku, masáže a neviem čo nepotrebujem. V byte mám len základný nábytok, nemám absolútne žiadne dekorácie, nič navyše. Občas by bolo fajn si kúpiť niečo, aspoň nejaký vankúšik alebo vázu. Zároveň by som si chcela z toho odkladať, potrebujem si znova vytvoriť rezervu. Okrem tohto príjmu nemám žiadny iný príjem, neočakávam žiadne bonusy, odmeny, extra príjem, nič, iba toto.
Dá sa to utiahnuť? Koľko by ste si z tiho odložili na stravu?
Alebo vynechali by ste úplne chodenie von a tak?
Bojím sa že sa už ani nezoznámim, keď nikam nebudem chodiť. Keby som chcela ísť časom s niekým na rande, tak by som rada platila svoju časť ja, nejaké výlety a tak, takže ďalšie výdavky... S dovolenkou sa môžem asi rozlúčiť na najbližších x rokov, to nemám šancu.

autor
5. aug 2025

Vek mám 24 rokov

ukulela
5. aug 2025

@anonym_autor hm, ak chceš sporit a ešte aj nejakú zábavu, ... to nedáš. Resp nebudeš odkladať veľa. Potrebuješ zvýšiť príjem. Nedá sa vozit niekoho do prace a zdieľať tak náklady na benzín napr? Postúpiť v práci, vypýtať si vyšší plat? Nejaká brigáda?
Resp. takto, prvé 2 -3 -4 mesiace by som skrtila na max, ak si teraz na nule, aby si mala rezervu na réžie v prípade PN, resp na vyššie náklady, ako auto, práčka a pod. A potom uvidíš... stravu podlamba das s prehľadom do 300 a z toho možno ušetriť, resp ti vyjde aj na kavu, keď si sama, ak nepotrebuješ talianske šunky a pod. A potom môžeš riešiť, koľko ti ostane na DV, relax a tak.

diavant
5. aug 2025

Teraz to nevyzera dobre ale neboj casom ti stupne plat a inflacia bude tiez. Mozno klesnu uroky aj. Teraz sa uskromni a casom sa to zlepsi neboj 🌻

anonym_64cca1
5. aug 2025

Máš odsledované všetky ostatné (nie fixné) výdavky za posledné mesiace? Lebo ak nie, sadni si k excelovskej tabuľke a začni za august každý jeden cent zapisovať, na čo minieš.
My s manželom máme kategórie pre potraviny, reštaurácie, zábavu, oblečenie, drogériu, domácnosť, dopravu, zdravie a iné výdavky. Tak môžeš si tie výdaje roztriediť aj ty.
Podľa mňa stravu do 200€ by si na mesiac mohla dať keď si sama (2 dospelí a ročné dieťa sa vieme vojsť do 300€, niekedy aj do 250), nejakých 100€ na mesiac na kávu/reštaurácie by tiež mohlo stačiť, 50€ mesačne na drogériu a kozmetiku by malo byť dosť, 50€ na zábavu. Oblečenie si daj limit, že napr. len 3 kusy za celý rok.
Zbytok odlož na sporiaci účet a keď budeš chcieť kúpiť nejaké vybavenie do bytu, nejaký väčší darček, hocičo väčšie, tak si môžeš poslať peniaze zo sporiaceho na bežný účet pred samotnou kúpou. Na bežnom účte si nechaj max 1000€, lebo tam máš nulový úrok. Na sporiacom máš aspoň 1,5% kvartálne (ČSOB) a vieš odtiaľ vyberať aj každý deň.

denkabemommy
5. aug 2025

@anonym_autor maj hlavne 2 šetriace účty, jeden, kde vieš vybrať peniaze hneď - pripadne opravy a pod. Druhý nejaké fondy, akcie,… také, kde sa nedajú vybrať peniaze ľahko z minúty na minútu. To ti zaručí, že naozaj odložíš a ešte sa to aj zhodnotí 🙂

januska12323
5. aug 2025

Pár mesiacov míňaj len na nutné veci a uvidíš koľko ti ostáva.

betulinka1
5. aug 2025

@anonym_autor podla mna, ked si sama vies usetrit na strave, kludne by som na stravu ratala 200€ -250€. Obedy by som si nosila z domu. 200€ by som si skusila odkladat na necakane vydavky. Keby som mala nasetrene nejakych 2000€, ostatne by som dalej šetrila na dlhodobejšie setrenie. Sama uvidis ci je to realne. Cize pre teba ostava este 200€ na zabavu, drogeria, oblecko, zubar necakane. Ja by som este 50€ šetrila, ze dovolenka, vylet a tak.

vulka
5. aug 2025

@anonym_autor 110 dávaš za energie? To čo všetko do toho rátaš?

anonym_3c86ef
6. aug 2025

@anonym_autor nerozmýšľaj tak, že sa s dovolenkou môžeš na pár rokov rozlúčiť. Hľadaj brigádu, keď si privyrobíš čo len 200-300 eur mesačne, o rok môžeš ísť na super dovolenku, ešte aj odložíš do rezervy. Si mladá, plná síl, máš kopu voľného času, využi ho

cafelatte
6. aug 2025
@vulka

@vulka ak má novostavbu..

autor
6. aug 2025
@vulka

@vulka Je to novostavba. Voda, elektrina, poplatok spravcovi, smeti. Kurenie je elektricke.

autor
6. aug 2025

Dakujem vsetkym za rady, pomohli ste mi trosku sa zorientovat. Urcite to bude vyzva, ale verim ze ziadna tragedia. O hlade urcite nebudem.

michal711
8. aug 2025

@anonym_autor netreba fnukat ale nájsť si druhú robotu

anonym_ff02ac
8. aug 2025
@michal711

@anonym_autor netreba fnukat ale nájsť si druhú robotu

@michal711 to je teda rada fakt 🤷🤦 nemáš čo napísať dobré tak nepíš nič

michal711
8. aug 2025
@anonym_ff02ac

@michal711 to je teda rada fakt 🤷🤦 nemáš čo napísať dobré tak nepíš nič

@anonym_ff02ac píšem pravdu. Cez víkendy odchod do druhej roboty

pikachu999
Autor odpoveď zmazal
pikachu999
8. aug 2025
@michal711

@anonym_ff02ac píšem pravdu. Cez víkendy odchod do druhej roboty

@michal711 veru občas nejaké euro navyše by sa zišli aspoň kým si nevytvorí väčšiu rezervu

marca12
8. aug 2025

@anonym_autor Musis si urcit priority. Ja som si prve roky setrila,co sa dalo. Nechodila som ku kadernicke, na nechty, ku kozmeticke. Postupne som si dokupila veci. Kazdy mesiac nieco,nejaku drobnost,lacne dekoracie. Na kozmetiku tiez nemusis zbytocne minat. Cistiace prostriedky ti tiez netreba vela. Jeden zaklafny,jeden na wc. V drogerii mas sice vyber cistiacich milion na kazdu miestnost iny,ale je to len reklama a marketing. Z tejto sumy kludne aj 200€ dokazes odkladat kazdy mesiac aj viac,ak ti nevyskoci nejaka vacsia oprava. Si sama,takze naklady na stravu nebudes mat velke. Len treba rozumne hospodarit s peniazmi. A inak super rozhodnutie kupit si byt. Si sikovna ♡

marca12
8. aug 2025
@anonym_autor

Dakujem vsetkym za rady, pomohli ste mi trosku sa zorientovat. Urcite to bude vyzva, ale verim ze ziadna tragedia. O hlade urcite nebudem.

@anonym_autor Mne sa este osvedcilo hned po vyplate si nastavit,aby ti na sporiaci ucet odchadzala co najvyssia suma. Nechaj si na ucte sumu za vsetky nutne mesacne poplatky+300€ na bezny chod domacnosti a zvysnu sumu nechaj presuvat na sporiaci ucet. Vyber si hotovost a s tou manipuluj. Ked platis hotovostou,vidis ako ti peniaze odchadzaju. Kdezto,ked platis kartou,nemas taky prehlad a psychologicky efekt je iny.

natalka13
8. aug 2025

655 eur 1 osoba a nevychadzas?
Moj syn studuje, ma 300e vari si nakupuje vsetko cestuje do skoly....mobil s netflix mu platime my

michal711
9. aug 2025
@natalka13

655 eur 1 osoba a nevychadzas?
Moj syn studuje, ma 300e vari si nakupuje vsetko cestuje do skoly....mobil s netflix mu platime my

@natalka13 porovnávať študenta a pracujúceho človeka je odveci nemyslíš?

lenkakravcova
9. aug 2025

@anonym_autor 100€ z toho si mesačne odlož a zvyšok použi na jedlo, kozmetiku atď atď.
Však zase rátať každé euro ti nebude treba, keď už splacaš byt.
A keď sa raz vydáš a budúci manžel bude mať to, čo aj ty, tak na tom nebudete vôbec zle. 🙂
Zase nepremyslaj len nad majetkom a šetrením. Nech tie roky života aj žiješ, nie len počítaš koľko si ušetrila..

natalka13
9. aug 2025
@michal711

@natalka13 porovnávať študenta a pracujúceho človeka je odveci nemyslíš?

@michal711 preco? Zije v prenajatom byte, ma mozno este vyssie vydavky co sa skoly tyka, vsetko si plati sam. Ano 1x mesacne sa 2 dni naje doma, ale plati za vlak z ciech cize ziadne zadara .
Druhy syn plati hypo 700e ostane mu 700 a vyzije a pracuje. Mobil ma sluzobny.
Ked musi tak musi. Su rodiny s 2 detmi a maju 1000e na zivot po vyplateni povinnych platieb.
Sam dochodca ale aj mnoho dvojic dochodcov nemaju viac. Matky samozivitelky?

eskop
9. aug 2025

@anonym_autor ja by som si nechala napr 250e na stravu a drogéria ak ti to bude stačiť, variť na dva tri dni brat si obed do práce.. 50 voľný čas ako kino, kávičku-možno z toho ti aj ostane niečo, oblečenie možno nie každý mesiac potrebuješ ale ja napr si odkladám po 20-30e na oblečenie plus keď dostanem k narodkam a Vianociam a potom raz za pol roka si idem nakupit co potrebujem a mam 300e napr... 100 by som si úplne odkladala na rezervu a zvyšok na oststne náklady ako servis auta, lieky atď.. a napr kúpiť si pokladnicku -akože par drobných hádže sem tam ako máš a za rok si môžeš našetriť aj 300e a to máš nejaký fajn výlet alebo víkend s kamoškami ..ja si sporim takto na vianočné darčeky pre deti v rodine , minulý rok som napsporila okolo 180 co fakt som tam hadzala málokedy.

pikachu999
9. aug 2025

Ešte ti dám tip drogéria fajn je v teta drogérii aj v dm čistiace prostriedky ich značky denkmit do každej si vybav kartičku na zbieranie bodov 😄
Prášok na pranie je v dm za fajn cenu aj aviváže teta máva na toto tiež výhodné akcie
Sprej na umývanie okien je tiež fajn dm značky a aj ich čistič na vodný kameň je fajn a nestoja veľa

autor
9. aug 2025
@pikachu999

Ešte ti dám tip drogéria fajn je v teta drogérii aj v dm čistiace prostriedky ich značky denkmit do každej si vybav kartičku na zbieranie bodov 😄
Prášok na pranie je v dm za fajn cenu aj aviváže teta máva na toto tiež výhodné akcie
Sprej na umývanie okien je tiež fajn dm značky a aj ich čistič na vodný kameň je fajn a nestoja veľa

@pikachu999 Súhlasím, DM ma veľa kvalitných vecí za veľmi dobré ceny. Mne úplne stačia, nenakupujem nejakú extra drahú kozmetiku, aj keď nie vždy beriem Balea značku, ale ano. Napr. ich guličkový deodorant za 80 centov je top, a sprchové gély tiež 😃 Prací gél mám od nich Denmit Nature taký v tom mäkkom obale a zbožňujem ho, aj ich modrú aviváž. Rada tam nakupujem a mám väčšinu vecí odtiaľ, ale pozriem aj tú Teta drogériu, tam to nepoznám.

autor
9. aug 2025
@eskop

@anonym_autor ja by som si nechala napr 250e na stravu a drogéria ak ti to bude stačiť, variť na dva tri dni brat si obed do práce.. 50 voľný čas ako kino, kávičku-možno z toho ti aj ostane niečo, oblečenie možno nie každý mesiac potrebuješ ale ja napr si odkladám po 20-30e na oblečenie plus keď dostanem k narodkam a Vianociam a potom raz za pol roka si idem nakupit co potrebujem a mam 300e napr... 100 by som si úplne odkladala na rezervu a zvyšok na oststne náklady ako servis auta, lieky atď.. a napr kúpiť si pokladnicku -akože par drobných hádže sem tam ako máš a za rok si môžeš našetriť aj 300e a to máš nejaký fajn výlet alebo víkend s kamoškami ..ja si sporim takto na vianočné darčeky pre deti v rodine , minulý rok som napsporila okolo 180 co fakt som tam hadzala málokedy.

@eskop Takto nejako by mi to vychadzalo, dakujem. A dobry napad si takto sporit kazdy mesiac napr. na to oblecenie. Mam k uctu hocikolko aporiacich poductov, tak tam si to asi nakategorizujem a budem to robit takto.

anonym_083e71
9. aug 2025

655€ je úplne super.
300€ by som nechala na stravu ,55€ do pokladničky na darčeky,zubára,príp.tie drobné dekorácie ,200€ odložiť na rezervu a 100€ na výlety,posedenia v meste ....a ak z toho niečo ostane,tak na konci mesiaca presunúť k
rezerve.