icon

Ako efektívne šetriť na splatenie pôžičky otcovi?

4. apr 2025

Minuly rok sme chceli menit strechu aj nam vypocitali cenu. Chybalo nam 2500eur.....Medzirecou som spomenula rodine ze nebudeme menit strechu lebo nam chybaju peniazky, budeme dalej odkladat peniazky a az buducu jesen alebo az na jar.. Oco mi ponukol tieto peniaze, ze nam pozicia lebo ceny sa budu urcite zvysovat, peniaze sa znehodnocuju. Chcela som spravit zmluvu, splatkovy kalendar, dat na papier. Odmietol to, usmial sa a povedal mi ze to date ak budete mat, jeho podmienka bola ze naraz, v ziadnych malych splatkach lebo tak ich minie. Preslo cca 6 mesiacov a neustale mam pocit ze ma podpichuje, ze by tie peniaze chcel naspat. Nepovie mi to do oci, priamo, ale napriklad zoberem deti na zmrzlinu a on mi na to povie: a ano ty mas peniaze na zmrzlinu? Taky luxus. Kupila som pouzitu komodu za 30 eur, ofrflal ju, ci by som tie peniaze nemala radcej odkladat. Ja neviem ci si to iba namyslam, alebo naozaj je to tak, ze mozno olutoval? V kazdom pripade bol to zly napad prijat pozicku a s takymito podmienkami duplom. Odkladam a setrim aby som mu vratila, ale teraz nemam zit a mam odlozit peniaze napriklad namiesto zmrzliny tych 7 eur som mala dat do prasiatka? Nechcem si zobrat niaky zbytocne predrazeny uver. Ako efektivne sporite? Kde ubrat? Ja mam pocit ze sa snazim dost, ale uznavam ze kedze je to pozicka od otca.... neponahlala som sa. Zatial mam nasporenych prenho 750 eur.
.

maranco
4. apr 2025

Sadnite si spolu a dajte na papier kedy koľko ako mu vrátiš.

Alebo nech si založí bezplatný sporiaci účet FIO konto s 2% úrokom a tam mu pravidelne posielaj koľko odložíš a vyberie si ak bude mať komplet vrátené. Aby videl, že odkladáš a myslíš na splatenie a nerozhadzuješ peniaze.

lauruska_sumienka
4. apr 2025

porozpravaj sa s otcom, ze aj ked on odmietol splatkovy kalendar, tak ty si si ho urobila a ty podla neho odkladas peniaze. zatial vidi len to ze "rozhadzujes jeho peniaze, ktore mu mas dat". preto ma take sproste poznamky. ludia co pozicaju su haklivy na to ked si dlznik kupuje, podla nich "zbytocnosti". ukaz mu kalendar a aj daj mu termin ze kedy tie peniaze podla neho dostane. tymto by mohol uz mat klud a netrapil by vas takymi poznamkami.
osobne, pri takom otcovom spravani, by som okamzite sadla s muzom a presla si domaci rozpocet, zistila kolko navyse by sa dalo (oproti terajsku) mesacne odlozit, a co najrychlejsie pozicku splatila.
(boze chran ze by ste chceli ist v lete na dovolenku, to vas otec utopi v lyzicke vody)

evcagabi
4. apr 2025

Nechapem niektorych rodicov 😐

januska12323
4. apr 2025

Začala by som odkladať viac aby som sa dlhu skôr zbavila a na blbé poznámky nereaguj.

alickapusinka
4. apr 2025

To je tak ked su kšefty z rodičmi.Medzi riadkami TI to vyčita.Nikdy by som nepristupila na to aby mi rodičia požičali peniaze. S rodičmi sú najhoršie obchody.Ak sa rozkmotrite tak budeš to mať vždy na očiach ved ja som TI požičal tak čo. Bude potrebovať pomoc tak musiš prisť lebo som TI tie peniaze požičal. Znova TI to vyhodi na oči.Bude niečo potrebovať tak znova príd a pomôž mi lebo ked si bola v núdzi a potrebovala si peniaze požičal som TI ich. Takže to ste radšej mohli rok počkať našetriť a nemať voči nemu žiadne zaväzky.Hoci peniaze vratiš vždy to budeš mať prípomenute a ked splatiš tak daj otcovi cez učet s poznamkou že je to za vratenie pôžičky za strechu a meno a priezvisko neskôr pre tuto vetu sa môžeš vyhnuť problémom.

rachel36a
4. apr 2025

Za pol roka ušetriť 750€ je ozaj malo...odkladaj aspon 300 mesacne nech to rychlo vratis...ale je škoda ze ste si nedohodli termín dokedy to vratit

veselo_neveselo
4. apr 2025

Asi je to tak, ako hovoris, ze si sa neponahlala so splatenim. A ked on vidi, ako si "zijes" mozno mu to pride blbe, hlavne ked on by na take veci neminal.
Lebo ked za pol roka usetris 750, ale zaroven minies mesacne aj ked 30 navyse, co by si nemusela, tak to mas hned 930 za tu istu dobu.
A toto su presne tie obnosy, co najviac zavazia v rozpocte. Velke veci (hypo, energie, na auto) platit musis, otazne je co robis s tym zvyskom. A vtedy kazda kavicka, zmrzka, oblecenie zavazia, a za pol roka to moze byt fajn rozdiel.

Takze, skus teraz par mesiacov trochu ubrat na tych nepotrebnejsich veciach, nech odlozis za mesiac viac, splatis mu to rychlejsie a budes mat ty aj on pokoj.

veselo_neveselo
4. apr 2025

A teda fakt nemyslim tym, ze nemas zobrat deti na zmrzku. To vobec nie. Ale skor take veci, co by kludne pockali.
A cez leto si samozrejme spravte dovolenku, potrebujete si oddychnut.
Nechcem, aby to vyznelo ze mate len sediet doma a pozerat telku.
Ale z vlastnej skusenosti viem, ze ked sa clovek neovlada, tak minie to, co by aj nemusel.

ekira1
4. apr 2025

Ponaučenie, nikdy si nepožičiavať od rodiny. Obmedz na čas nákup všetkého, čo počká, nie je nutné.. 1750€ nie je tak veľa, budeš to mať rýchlejšie z krku..

hellwant
4. apr 2025

Ja si nemyslim, ze za pol roka je to malo ako ti tu pisu, kedze nevieme vas prijem. Kazdopadne ak sa chces vyhnut tymto narazkam, tak by sa hodilo nejake drobnosti odpustit rodine a rychlejsie setrit. Skutocne najhorsie su drobnosti, tam sa straca prehlad.

misanthropicdann
5. apr 2025

750 za pol roka je 125€/mesačne.
Keďže ste dvaja to je 62,5€ na osobu mesačne co je hrozne málo to by som aj ja bol netrpezlivý.

Najjednoduchšie dokážeš ušetriť na strave, ale ak si doteraz na nej nevedela ušetriť tak nič.

Ak sa chceš silou mocou zbaviť dlhu vybav si kreditu (40 dní bezúročné obdobie).
Najbližšiu výplatu celú odlož a zvyšné veci ako stravu, tankovanie a podobne plat ňou.
Ďalšia výplata ti vyplatí kreditu a máš znova 40dni bezúročné obdobie a postupne každým ďalším mesiacom budeš dlh na kreditke znižovať.

alexanderkovacs
5. apr 2025

@alickapusinka kebyvrok setrili co im chyba nemali byvnovu strechu, lebo by chybalo nie 2500 ale 5500

katka35483
6. apr 2025

Možno to nie je ani tak o "jeho" peniazoch. Možno má dojem,že keďže ste si nevedeli poradiť sami vtedy, mali ste sa "poučiť" a zmeniť nejaké svoje návyky, jednoducho môže mať dojem,že si vlastne nevazite tú šancu a beriete to ako samozrejmosť, čo môže zaboliet... Nám požičal na byt ,brat. Nechcel sa pozerať, ako zbytočne by sme o peniaze prišli,keďže sme chceli kvôli rozrastajúcej sa rodine,trojizbak skôr,ako bolo 5 rokov od kúpy a tie nehorázne dane 33 percentné ...požičal nám väčší obnos, ale snažili sme sa to aspoň splatiť s infláciou... Pretože tie peniaze jednoducho k dispozícii nemal a nemohol ich zhodnotiť...nieže by to informatik veľmi potreboval,ale chceli sme mu ukázať,že jeho skutok berieme vážne a bola to významná pomoc. Povedali sme dopredu,kedy to asi tak vidíme,že sa podarí splatiť, aby vedel kedy bude mať k dispozii. A poslali sme potom spolu na účet aj tie úroky akoby,čo pokryjú infláciu. Odporúčala by som,aby ste si sadli s mužom a pozreli,že ak takto budete sporiť,kedy Vám vychádza,že to už bude a podľa toho sa rozhodli. Sporiaci alebo nejaký termínovaný účet, aspoň nech čokoľvek navyše dostane,pretože ho o tie peniaze a čas oberate tiež...a určite bude mať lepší pocit,keď niečo spravite,čo ukáže,že viete hospodáriť....lebo aj toto sa v staršej generácii môže odohrávať....taký hnev na to,že vám na tom životnom štýle tak nezáleží, ako im...a nemusí to byť len peniazmi,ktoré nemajú