Ako efektívne šetriť pri narastajúcich nákladoch na domácnosť?
Ahojte, napíšem svoju diskusiu, nech poradíte aj mne ohľadom šetrenia ako a čo robíte vy...
S manželom máme spolu 2000 eur výplatu. Z toho 900 eur platíme za - hypotéku, plyn, elektrika, voda, tv, internet, poistky pre 4 osoby. Stravu a drogériu sme vedeli dať do 500 eur. Lenže posledné mesiace ma trochu chytá panika a dostali sme sa na sumu 700 eur mesačne strava plus drogéria pre 4 osoby. Benzín tancujeme do auta 150 mesačne, ostane nám 250 eur z čoho teraz riešim zubárov tak mesačne dám u zubárky 100 eur. Ostane nám 150 z toho keď treba deťom oblečenie, teraz do školy pomôcky. Máme budúceho prváčika a tretiacku. Ušetriť moc neni z čoho...
Rozmýšľam čo robiť čo variť, menej jesť, už fakt neviem kde ušetriť.? Jeme len doma varím skoro každý deň každý druhý. Do reštaurácie nechodíme vôbec. Teraz cez leto sme chodili na výlety s deťmi, to som si minula cca 500 eur za dva mesiace, ale minula som to z úspor. Mám niečo nasporené, minulé roky sa mi darilo sporiť. Tento rok už neusporim nič nedá sa mi.
A do toho stále každý mesiac niečo platiť, raz sú narodeniny, raz Vianoce, v septembri teraz veľa som nakúpila deťom do školy, raz treba smeti zaplatiť dane, stále niečo.
energie - kúpili sme šetriace batérie na vodu do kúpeľne a ventily na rádiatory, ktoré samé automaticky regulujú teplo v byte
poistky - máme len povinné na auto a byt, inak si šetríme na 3. pilier namiesto tlačenia peňazí do poistení (predtým sme mali životné, zrušili sme)
jedlo - toto sa mi nejako nedarí stlačiť, aj keď do reštaurácií chodíme minimálne, ale muž a syn sa stravujú v jedálni tam musím platiť, doma sú ešte hladní čiže aj tak varím...
kozmetika a drogéria - nekupujem okrem mydla, šampónov a zubnej pasty v podstate nič, čistiace prostriedky tiež min. používam ocot a iné prírodné
ale je to boj, stále mám pocit, že mi peniaze tečú pomedzi prsty, syn chce cestovať, stále v škole nejaké poplatky, rastie čiže oblečenie, topánky každú sezónu...
Mas🥇za to,ako to davate.Jedina moja rada je, zvysit prijem,dve soboty v mesiaci,daky bocny prijem...Drzim palce 🍀
zvýšiť príjem...iná rada asi neexistuje.
Ja len za športové aktivity dám deťom v priemere 500€ mesačne . Počítaj so strojčekom ns zuby , škôlke výlety ŠvP , lyžiarske ..: no z týchto platov ťažko to utiahnete
Mrzi ma to,ale zarabat 1000 eur v dnesnej dobe bohuzial nestaci.Obzvlast ak vam jeden plat zozeru len vydavky na byvanie.Proste musite zvysit prijem,inak to nepojde.
Nijako neušetríš. Málo zarábate. Už za toto gazdovanie si zaslúžiš 🏅🏅🏅🏅
Bohužiaľ takéto platy sú celkom priemerné na Slovensku pre bežných ľudí. I my tak zarábame. Ide o dobre kancelárske práce s dobrou pracovnou dobou. Keď som i pozerala ponuky inde v našom okolí viac na výplatu ani neponúkajú
zvýšiť počet hodín v práci alebo inú prácu. ja som nútená ísť na vyšší mesačný fond pretože poplatíme čo treba a zostane mi z 2 výplat možno max 600 na jedlo, drogériu.. žiadna reštaurácia žiadny výlet - riešim to ihriskami. teraz auto servis poistka + stk všetko v jeden mesiac + školské veci. dala som si preplatiť všetky nadčasy aj časť dovolenky a stále je to málo.
Nedá sa nájsť iná práca?
Tak z tohto príjmu priam carujes. Muž zarobí veľmi malo. Ženy majú na Slovensku nižšie príjmy (žiaľ)
Tu vidím fakt jedine riešenie zvýšiť príjem
Prečo muž zarobí tak malo? Aké má zamestnanie?
Bohužiaľ, zmeniť prácu, aspoň o 200e na osobu. Všetko bude len a len drahšie. Na jedle sa sa ušetriť, ale na úkor kvality. A výlety kde sa platí vymeniť za také, kde vám stačí zobrať občerstvenie z domu. Turistika, prírodné jazerá.
Poistenie znížiť na základné, sporenie prehodnotiť, tankovanie a jazdu autom obmedziť, kozmetiku vám netreba každý mesiac, ani čistiace.
Do školy nakúpiť z rezervy, oblečenie tiež, niekedy aj z druhej ruky stačí.
Plus teda 2x prídavky a 2x daňovy bonus máte ešte +320€. A na to že nechodíte po restikach a stravujete sa doma mi príde 700€ dosť veľa
Hospodáris dobre,len by vám fakt pomohlo,aby mal aspoň jeden z vás vyšší plat.Aby ste mohli odkladať aspoň 100 € mesačne.Aj to je nieco
Bohužiaľ takéto platy sú celkom priemerné na Slovensku pre bežných ľudí. I my tak zarábame. Ide o dobre kancelárske práce s dobrou pracovnou dobou. Keď som i pozerala ponuky inde v našom okolí viac na výplatu ani neponúkajú
@anonym_e2acda bezny plat, ako referent mam 840 e cize katastrofa
Aka vyska je cisto len hypoteka a na aku nehnutelnost?
aké máte parametre hypotéky? aké máte parametre poistiek? tých 900e sa mi na menované zdá veľa, malo by sa to dať o 1-2 stovky stlačiť; čo z potravín zdraželo tak, aby ste na stravu dávali zrazu o 40% viac? čo robíte s oblečením, z ktorého deti vyrástli? ak ho niekomu darujete, skúste nájsť niekoho, kto daruje vám... možností na ušetrenie je hodne, nemyslím si, že zarábate málo, ste niekde na priemernej mzde, možno by bola možnosť niečo niekde privyrobiť, ale radšej ten čas venujte sebe a deťom...
Tak z tohto príjmu priam carujes. Muž zarobí veľmi malo. Ženy majú na Slovensku nižšie príjmy (žiaľ)
@pribinak na Slovensku ani muži nezarobia neviem koľko, nie každý môže byť doktor, či itckar, spediter a neviem čo. Niektorí musia robiť aj bežnú prácu za smiešny peniaz.
Napríklad môj bývalý robí na východe za 1200e a v Žiline ta istá profesia, tie isté pracovné podmienky a zarobí 1900e.
energie - kúpili sme šetriace batérie na vodu do kúpeľne a ventily na rádiatory, ktoré samé automaticky regulujú teplo v byte
poistky - máme len povinné na auto a byt, inak si šetríme na 3. pilier namiesto tlačenia peňazí do poistení (predtým sme mali životné, zrušili sme)
jedlo - toto sa mi nejako nedarí stlačiť, aj keď do reštaurácií chodíme minimálne, ale muž a syn sa stravujú v jedálni tam musím platiť, doma sú ešte hladní čiže aj tak varím...
kozmetika a drogéria - nekupujem okrem mydla, šampónov a zubnej pasty v podstate nič, čistiace prostriedky tiež min. používam ocot a iné prírodné
ale je to boj, stále mám pocit, že mi peniaze tečú pomedzi prsty, syn chce cestovať, stále v škole nejaké poplatky, rastie čiže oblečenie, topánky každú sezónu...
@anonym_afec40 Poistky máme životné poistenie na všetkých, keby sa niečo stalo aby sme neostali bez peňazí. A deti dostanú peknú sumu v 18tke. Oblečenie a obuv tiež často kupujem keďže deti rastú a dlho im to nevydrží.
v dnešnej dobe je to ťažké, ..... ja šetrím v podstate aj tak, že oblečenie kupujem z bazárov, bud tu na MK alebo V....d
Mas🥇za to,ako to davate.Jedina moja rada je, zvysit prijem,dve soboty v mesiaci,daky bocny prijem...Drzim palce 🍀
@tundra Cez víkendy nerobíme a bočný príjem neviem kedy, ja nemám kedy čas na ďalšiu robotu popri deťoch.
zvýšiť príjem...iná rada asi neexistuje.
@simulienka2207 Nie všade sa dá, aj som pozerala iné roboty a cena práce taká istá.
Poistky by som zrušila a investovala do 3 piliera polovicu toho,čo dávate na poistky.Aj to je šetrenie do buducna
Ja len za športové aktivity dám deťom v priemere 500€ mesačne . Počítaj so strojčekom ns zuby , škôlke výlety ŠvP , lyžiarske ..: no z týchto platov ťažko to utiahnete
@lenka.25 Preto máme niečo nasporené, ďalší rok bude prvé sväté prijímanie, rok má to škola v prírode, aj na zuby veľa platíme sebe aj deťom.
Nijako neušetríš. Málo zarábate. Už za toto gazdovanie si zaslúžiš 🏅🏅🏅🏅
@koniarova Poznám ľudí čo zarábajú ešte menej.
@anonym_e2acda Presne ja mám dobrú pracovnú dobu a pri deťoch je to super keďže nemám žiadnu pomoc od rodiny. A čo som pozerala iné ponuky práce plat je všade rovnaký.
zvýšiť počet hodín v práci alebo inú prácu. ja som nútená ísť na vyšší mesačný fond pretože poplatíme čo treba a zostane mi z 2 výplat možno max 600 na jedlo, drogériu.. žiadna reštaurácia žiadny výlet - riešim to ihriskami. teraz auto servis poistka + stk všetko v jeden mesiac + školské veci. dala som si preplatiť všetky nadčasy aj časť dovolenky a stále je to málo.
@bavlnka92 U nás nemáme nadčasy, ani muž nemôže robiť v práci nadčasy.
@pribinak V automobilke robí.
Bohužiaľ, zmeniť prácu, aspoň o 200e na osobu. Všetko bude len a len drahšie. Na jedle sa sa ušetriť, ale na úkor kvality. A výlety kde sa platí vymeniť za také, kde vám stačí zobrať občerstvenie z domu. Turistika, prírodné jazerá.
Poistenie znížiť na základné, sporenie prehodnotiť, tankovanie a jazdu autom obmedziť, kozmetiku vám netreba každý mesiac, ani čistiace.
Do školy nakúpiť z rezervy, oblečenie tiež, niekedy aj z druhej ruky stačí.
@anonym_555646 Kupujem oblečenie aj z druhej ruky aj vo výpredajoch, po deťoch aj predávam ďalej oblečenie čo je zachovalé. Výlety kombinujeme raz platené raz príroda kde dám len za benzín. Autá máme 2 keďže pracujeme na inú stranu a ja potrebujem stíhať nosiť a vyberať deti z inštitúcii.
@anonym_afec40 Poistky máme životné poistenie na všetkých, keby sa niečo stalo aby sme neostali bez peňazí. A deti dostanú peknú sumu v 18tke. Oblečenie a obuv tiež často kupujem keďže deti rastú a dlho im to nevydrží.
@anonym_autor poistky by som zrušila

Bohužiaľ, zarobíte málo, 2x1000€