icon

Ako efektívne šetriť pri narastajúcich nákladoch na domácnosť?

15. aug 2025

Ahojte, napíšem svoju diskusiu, nech poradíte aj mne ohľadom šetrenia ako a čo robíte vy...
S manželom máme spolu 2000 eur výplatu. Z toho 900 eur platíme za - hypotéku, plyn, elektrika, voda, tv, internet, poistky pre 4 osoby. Stravu a drogériu sme vedeli dať do 500 eur. Lenže posledné mesiace ma trochu chytá panika a dostali sme sa na sumu 700 eur mesačne strava plus drogéria pre 4 osoby. Benzín tancujeme do auta 150 mesačne, ostane nám 250 eur z čoho teraz riešim zubárov tak mesačne dám u zubárky 100 eur. Ostane nám 150 z toho keď treba deťom oblečenie, teraz do školy pomôcky. Máme budúceho prváčika a tretiacku. Ušetriť moc neni z čoho...
Rozmýšľam čo robiť čo variť, menej jesť, už fakt neviem kde ušetriť.? Jeme len doma varím skoro každý deň každý druhý. Do reštaurácie nechodíme vôbec. Teraz cez leto sme chodili na výlety s deťmi, to som si minula cca 500 eur za dva mesiace, ale minula som to z úspor. Mám niečo nasporené, minulé roky sa mi darilo sporiť. Tento rok už neusporim nič nedá sa mi.
A do toho stále každý mesiac niečo platiť, raz sú narodeniny, raz Vianoce, v septembri teraz veľa som nakúpila deťom do školy, raz treba smeti zaplatiť dane, stále niečo.

autor
15. aug 2025
@anonym_e2acda

Plus teda 2x prídavky a 2x daňovy bonus máte ešte +320€. A na to že nechodíte po restikach a stravujete sa doma mi príde 700€ dosť veľa

@anonym_e2acda Prídavky a DB nerátam to šetríme. Mimo toho máme také príjmy ako som písala hore vyššie. Keď je všetko drahé mäso ryby ovocie zelenina a nemáme kde pestovať svoje ale chcela by som do buducna.

autor
15. aug 2025
@doriiis

Hospodáris dobre,len by vám fakt pomohlo,aby mal aspoň jeden z vás vyšší plat.Aby ste mohli odkladať aspoň 100 € mesačne.Aj to je nieco

@doriiis Odkladáme rodinné prídavky a DB ale zišlo by sa ešte viac ušetriť.

klara351
15. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_afec40 Poistky máme životné poistenie na všetkých, keby sa niečo stalo aby sme neostali bez peňazí. A deti dostanú peknú sumu v 18tke. Oblečenie a obuv tiež často kupujem keďže deti rastú a dlho im to nevydrží.

@anonym_autor Poistenie so sporením je hlúposť, to zruste ako prvé. Deti nedostanú peknú sumu, dostanú ďaleko menej ako zaplatíte a ako by ste im mohli dať, keby ste využili nejaké rozumné investovanie. Životné poistenie samozrejme nechajte, ale len pre vás dvoch, ale musí byť dobre nastavené. Úplne rušiť neodporúčam, jednému z vás sa niečo stane a ten druhý nemá šancu to utiahnuť.
Prvé sväté prijímanie nemusí byť veľká oslava, na to odkladať peniaze netreba.

doriiis
15. aug 2025
@anonym_autor

@doriiis Odkladáme rodinné prídavky a DB ale zišlo by sa ešte viac ušetriť.

@anonym_autor ....zrus poistky.To sa dnes už nevyplatí.

autor
15. aug 2025
@hopatko

Aka vyska je cisto len hypoteka a na aku nehnutelnost?

@hopatko Čisto hypotéka je 470 eur a máme 4 izbový rodinný dom s veľkým pozemkom.

anonym_625958
15. aug 2025
@anonym_autor

@hopatko Čisto hypotéka je 470 eur a máme 4 izbový rodinný dom s veľkým pozemkom.

@anonym_autor sliepky mate? Na vajciach by si veľa ušetrila a čo by bolo navyše predáš. Treba využiť že máte pozemok...

anonym_9f7008
15. aug 2025

Poisteny by mal byt urcite zivitel rodiny, to odporucam nerusit. Inak ta chapem.. su regiony, kde je s pracou problem, najst vobec nejaku. Najma vo vyssom veku. Ja mam roky relativne dobru pracu v banke a plat podobny.

tinka_1807
15. aug 2025

@anonym_autor
No 2000€ na dvoch je fakt pomerne málo. Ak pracujete vo firmách išla by som normálne za zamestnávateľom a poprosila zvýšiť aspoň o 100€. Ak nemáte tabuľkové platy, tak by vám mohol navýšiť plat. Alebo sa opýtala na nejaké príplatky za niečo, čo robíš v práci navyše.
Vysvetliť situáciu, že jednoducho všetko dražie a že aj vy potrebuje žiť.
Druhý bod by som zrušila životné poistky na deti - za mna to je úplná blbost. Životná poistka má zmysel pri rodičoch, na ktorých je napríklad hypotéka, tka aby ju za vás splatila banka keby náhodou ... Ale i detí ...no neviem, my deťom len sporime.
Dalej by som sa pozrela, aký úrok máte na hypotéke a prípadne skúsila refinancovať. Ale tato možnosť nevychádza vždy ako lepšia, takže to treba dobre prepočítať. No niekedy úrok aj o pol percenta nižší dokáže urobiť 100€ na hytokee ... Cize určite pozrieť aj na to

autor
15. aug 2025
@anonym_7c09a7

aké máte parametre hypotéky? aké máte parametre poistiek? tých 900e sa mi na menované zdá veľa, malo by sa to dať o 1-2 stovky stlačiť; čo z potravín zdraželo tak, aby ste na stravu dávali zrazu o 40% viac? čo robíte s oblečením, z ktorého deti vyrástli? ak ho niekomu darujete, skúste nájsť niekoho, kto daruje vám... možností na ušetrenie je hodne, nemyslím si, že zarábate málo, ste niekde na priemernej mzde, možno by bola možnosť niečo niekde privyrobiť, ale radšej ten čas venujte sebe a deťom...

@anonym_7c09a7 Hypotéka je 470 mesačne, plyn 180, elektrika 50, tv internet a 3 mobily na kredit 60 eur, voda 15 mesačne a ostatné sú poistky. Oblečenie z čoho deti vyrástli predávam ďalej. Brigádu skúšala som robila som lepenie takých vzorkovnikov doma, ale mala som okolo 80 eur mesačne a veľa bordelu z toho bolo a nemala som žiadny čas na deti. Tak som to nechala.

olimuc
15. aug 2025

Tych 900€ je skoro cely plat na fixne naklady. Nedaju sa nejak znizit? Hypoteka neurobis nic … ale napr Internet a TV. Ja za TV neplatim nic, pretoze mame len satelit a vystacime si s tym co je zadarmo a Internet ten najnizsi co bol kedysi za 6€ … a este som s nim bola schopna pracovat na HO - prijmat calls atd … jasne, ze sa da vyzit aj s menej ale Vase fixne naklady su strasne vysoke.

autor
15. aug 2025
@doriiis

Poistky by som zrušila a investovala do 3 piliera polovicu toho,čo dávate na poistky.Aj to je šetrenie do buducna

@doriiis O čom je 3 pilier? Ja mám len 2.

autor
15. aug 2025
@anonym_844a2a

@anonym_autor poistky by som zrušila

@anonym_844a2a A keď sa niečo stane, choroba dlhodobá PN úraz? Je lepšie byť poistený si myslím.

tinka_1807
15. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_7c09a7 Hypotéka je 470 mesačne, plyn 180, elektrika 50, tv internet a 3 mobily na kredit 60 eur, voda 15 mesačne a ostatné sú poistky. Oblečenie z čoho deti vyrástli predávam ďalej. Brigádu skúšala som robila som lepenie takých vzorkovnikov doma, ale mala som okolo 80 eur mesačne a veľa bordelu z toho bolo a nemala som žiadny čas na deti. Tak som to nechala.

@anonym_autor mobily máte hrozne drahé ... U nás platí za mobil manžel do 10€ a ja do 15€.... 20€ na 3 mobily mi príde fakt veľa. Skús sa pozrieť na paušály kde je radšej lacnejší internet a nepotrebujete volať ale radšej iba písať napríklad.

la_dolce_vita
15. aug 2025

Mat dom s vasim prijmom je luxus, polovica ide len na byvanie, to je vela. Ale zrejme ste to tak chceli, tak to musi byt na ukor ineho, dovolenky, zazitky..

autor
15. aug 2025
@anonym_625958

@anonym_autor sliepky mate? Na vajciach by si veľa ušetrila a čo by bolo navyše predáš. Treba využiť že máte pozemok...

@anonym_625958 Nie nemáme ale chcela by som do budúcna aspoň sliepky. Len keď teraz ani nemáme na nič čas, cely dní nabité v práci, pre deti úlohy domácnosť. Málo času na všetko. Aj záhradu by som chcela spojazdniť len nemám kedy.

autor
15. aug 2025
@anonym_9f7008

Poisteny by mal byt urcite zivitel rodiny, to odporucam nerusit. Inak ta chapem.. su regiony, kde je s pracou problem, najst vobec nejaku. Najma vo vyssom veku. Ja mam roky relativne dobru pracu v banke a plat podobny.

@anonym_9f7008 S mužom sme obaja živiteľa rodiny.

klara351
15. aug 2025

Vy tu ženy naozaj fungujete bez životných poistiek? To máte toľko našetrené? A tým myslím minimálne rok vášho kompletného príjmu v domácnosti, aby ste využili, ak sa niekomu ni čo stane? Lebo autorka zjavne nemá. Či sa spoliehate, že ľudia potom pomôžu, pretože presne takto vzniká žobranie typu "Pomôžme rodinke po úmrtí rodiča, nemá z čoho platiť dom".

kosatka33
15. aug 2025

Zrušiť poistky pre deti. Ak budú mať úraz alebo ochorejú, bude s nimi aj tak niekto musieť zostať doma. Začnite pestovať a chovať na pozemku. Nemá manžel zmluvnú dopravu autobusom do práce zadarmo alebo za pár drobných? U nás na západe to tak je.

doriiis
15. aug 2025
@klara351

Vy tu ženy naozaj fungujete bez životných poistiek? To máte toľko našetrené? A tým myslím minimálne rok vášho kompletného príjmu v domácnosti, aby ste využili, ak sa niekomu ni čo stane? Lebo autorka zjavne nemá. Či sa spoliehate, že ľudia potom pomôžu, pretože presne takto vzniká žobranie typu "Pomôžme rodinke po úmrtí rodiča, nemá z čoho platiť dom".

@klara351 ....tie deti z tých poistiek ak dožijú 18 rokov uvidia len omrvinky.Urcite nie toľko,koľko oni platia.
Radšej nech si založia 3 pilier a sporia tam.V prípade smrti sa 3.pilier aj tak dedí.

anonym_0db2fe
15. aug 2025

@anonym_autor ženy rádia sice že zarábať v dnešnej dobe 1000€ je málo. Ale bohužiaľ takto sa zarába na Slovensku. U nás v okolí sú takto platené kľudne pozície na ktoré si požadujú VŠ a prax. Katastrofa pri tých cenách. Neporadim nič podľa mňa hospodárite dobre. Bohužiaľ už to naozaj bude ochvilu vyzerať tak že ľudia budú musieť do práce aj cez víkendy inak im nevyjde ani na základné životné potreby. A prác s týmto príjmom je kvantum niekto ich robiť musí čiže vždy bude obrovská kopa ľudí ktorým nevychádza na život. Ja som s dcérou sama tak si asi vieš predstaviť.. neviem tiež čo bude ďalej

autor
15. aug 2025
@tinka_1807

@anonym_autor
No 2000€ na dvoch je fakt pomerne málo. Ak pracujete vo firmách išla by som normálne za zamestnávateľom a poprosila zvýšiť aspoň o 100€. Ak nemáte tabuľkové platy, tak by vám mohol navýšiť plat. Alebo sa opýtala na nejaké príplatky za niečo, čo robíš v práci navyše.
Vysvetliť situáciu, že jednoducho všetko dražie a že aj vy potrebuje žiť.
Druhý bod by som zrušila životné poistky na deti - za mna to je úplná blbost. Životná poistka má zmysel pri rodičoch, na ktorých je napríklad hypotéka, tka aby ju za vás splatila banka keby náhodou ... Ale i detí ...no neviem, my deťom len sporime.
Dalej by som sa pozrela, aký úrok máte na hypotéke a prípadne skúsila refinancovať. Ale tato možnosť nevychádza vždy ako lepšia, takže to treba dobre prepočítať. No niekedy úrok aj o pol percenta nižší dokáže urobiť 100€ na hytokee ... Cize určite pozrieť aj na to

@tinka_1807 Nerobím v práci nič navyše a ísť za vedúcim aby mi dali viac peňazí no neviem to sa nedá. Máme isté platy, každý rok v januári zvyšujú o pár percent. Minulý rok sme refinancovali, splátka nám išla dolu o cca 60 eur. Za tv internet a 3 mobily platíme 60 eur. Nemáme paušál ale na kredit všetci.

autor
15. aug 2025
@la_dolce_vita

Mat dom s vasim prijmom je luxus, polovica ide len na byvanie, to je vela. Ale zrejme ste to tak chceli, tak to musi byt na ukor ineho, dovolenky, zazitky..

@la_dolce_vita Chceli lebo bývať niekde musíme. Platili sme predtým viac za hypotéku teraz máme menšiu splátku ale zas strava išla hore potraviny.

anonym_0db2fe
15. aug 2025

@anonym_autor a priemerná hrubá mzda na Slovensku je v tomto roku nejakých 1600€ čiže v čistom tak 1200€ asi (neviem) pričom platí že 70% ľudí na Slovensku zarobí menej ako je tento priemer

klara351
15. aug 2025
@doriiis

@klara351 ....tie deti z tých poistiek ak dožijú 18 rokov uvidia len omrvinky.Urcite nie toľko,koľko oni platia.
Radšej nech si založia 3 pilier a sporia tam.V prípade smrti sa 3.pilier aj tak dedí.

@doriiis To som jej napísala, že je hlúposť, poistku so šetrením pre deti treba zrušiť. Ale rodičom nech ich nechajú. Rada čisto zrušiť poistky je vyslovene hlúpa a môže ju dal len finančné negramotný človek.

anonym_d8f6a2
15. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_625958 Nie nemáme ale chcela by som do budúcna aspoň sliepky. Len keď teraz ani nemáme na nič čas, cely dní nabité v práci, pre deti úlohy domácnosť. Málo času na všetko. Aj záhradu by som chcela spojazdniť len nemám kedy.

@anonym_autor mesačný príjem máme o trošku nižší ale staršie deti a hypo uz z krku iba jeden spotrebák. Úprimne keby som nemala brigádu tak vychádzame iba ťažko. V sezóne čo je dva mesiace je to slušná suma, mimo sezóny max 50-150€. V čase keď sme mali hypo brigádu mal aj muž. Popri všetkom chovám hydinu a mám 1000m2 záhradu, je to moja psychohygiena po práci.

anonym_646e25
15. aug 2025

Pisem to vsade, ale na dom a velky pozemok treba mat 2 slusne prijmy. Nechapem ako ste dostali s takymi platmi hypoteku na dom. Zrejme pozemok ste zdedili alebo pomohla cela rodina. Ja mam byt v centre mesta, zarobim v priemere 1800€ a deti nemam. Dokazem zit slusne, sem tam si doprajem ale rozumne narabam s peniazmi. Musim mat nasetrenych aspon 15k, keby idem na matersku alebo dlhodobu PN. Manzel nech si najde pracu aspon s priemernou mzdou okolo 1500€, neverim ze v automobilke zarobi tisicku na plny uvazok, to je hrozne malo.

doriiis
Autor odpoveď zmazal
autor
15. aug 2025
@klara351

@klara351 Máme našetrené 3 mesačný príjem a keby sa nám niečo stalo tak nikto nám nepomôže z rodiny lebo namaju z čoho. Starý rodičia tiež ešte splácajú hypotéku.

doriiis
15. aug 2025

@anonym_autor ....v ktorej automobilke robí muž?

la_dolce_vita
15. aug 2025
@anonym_autor

@la_dolce_vita Chceli lebo bývať niekde musíme. Platili sme predtým viac za hypotéku teraz máme menšiu splátku ale zas strava išla hore potraviny.

@anonym_autor chapem ta.. ved aj ja sa stravujem a mam dieta na vš, na ktore uz štat kasle. Myslela som to tak, ze mozno mensi byt by vam stacil, ale vela ludi chce dom za kazdu cenu.