icon

Ako efektívne šetriť pri narastajúcich nákladoch na domácnosť?

15. aug 2025

Ahojte, napíšem svoju diskusiu, nech poradíte aj mne ohľadom šetrenia ako a čo robíte vy...
S manželom máme spolu 2000 eur výplatu. Z toho 900 eur platíme za - hypotéku, plyn, elektrika, voda, tv, internet, poistky pre 4 osoby. Stravu a drogériu sme vedeli dať do 500 eur. Lenže posledné mesiace ma trochu chytá panika a dostali sme sa na sumu 700 eur mesačne strava plus drogéria pre 4 osoby. Benzín tancujeme do auta 150 mesačne, ostane nám 250 eur z čoho teraz riešim zubárov tak mesačne dám u zubárky 100 eur. Ostane nám 150 z toho keď treba deťom oblečenie, teraz do školy pomôcky. Máme budúceho prváčika a tretiacku. Ušetriť moc neni z čoho...
Rozmýšľam čo robiť čo variť, menej jesť, už fakt neviem kde ušetriť.? Jeme len doma varím skoro každý deň každý druhý. Do reštaurácie nechodíme vôbec. Teraz cez leto sme chodili na výlety s deťmi, to som si minula cca 500 eur za dva mesiace, ale minula som to z úspor. Mám niečo nasporené, minulé roky sa mi darilo sporiť. Tento rok už neusporim nič nedá sa mi.
A do toho stále každý mesiac niečo platiť, raz sú narodeniny, raz Vianoce, v septembri teraz veľa som nakúpila deťom do školy, raz treba smeti zaplatiť dane, stále niečo.

sissy27
15. aug 2025

Podla mna vam vela penazi zozeru dve auta. Ty pises len 150€ mesacne na phm, ale kde mas pzp, servis, sezonne prezutie? Havarijky asi ani nemate. Urcite potrebujete dve auta? Lebo pri vasich prijmoch je to naozaj luxus. Ziadny vlak, bus, spolujazda s kolegami do prace neexistuje?

anonym_701b1f
15. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_7c09a7 Hypotéka je 470 mesačne, plyn 180, elektrika 50, tv internet a 3 mobily na kredit 60 eur, voda 15 mesačne a ostatné sú poistky. Oblečenie z čoho deti vyrástli predávam ďalej. Brigádu skúšala som robila som lepenie takých vzorkovnikov doma, ale mala som okolo 80 eur mesačne a veľa bordelu z toho bolo a nemala som žiadny čas na deti. Tak som to nechala.

@anonym_autor keď zmenu práce a brigády nie, tak čo vlastne chces zmeniť?Tak šetri na jedle, ale to je najhoršie čo môžeš spraviť.Za 3 mobily 60 eur je veľa.Dnes sa mobilní operátori bijú o zákazníkov.
Na dvoch ľudí v produktívnom veku to je nízky plat pokúsila by som sa o zvýšenie platu, alebo cez víkend do obchodu na brigadu

zmrzlinka2021
15. aug 2025

@anonym_autor

Podla mna mate velmi vysoke naklady na byvanie - 900 eur. Pises o hypoteke 470 EUR a zvysok? 430 eur? To je strasne vela

My mame byt - 3 izbak, novostavbu, akurat pre tyzdnom som dostala vymer, lebo sme zas mali vysoky preplatok - platim 123 EUR + 17 eur garaz. Elektrinu mame 22 eur mesacne. Hypoteku sme uz splatili.

Tiez auto? Urcite nevyuzivat bezne denne. Mna MHD stoji asi 25 eur mesacne.

... a pritom moj prijem je uplne niekde inde

anonym_61b006
15. aug 2025

Ako prvé napíšem, že zarábate úplne normálne ako tri štvrtiny Slovenska. Ako tu niekto vyššie písal, štatisticky priemerná mzda v čistom 1200€ a 3/4 Slovákov zarába menej ako to. Hospodarite dobre. Podľa mňa treba využiť potenciál domu s obrovskou záhradou. Píšeš, že kvôli deťom nestíhaš. Ale veď máš už školákov, nemáš bábo čo kojíš alebo dvojročné dieťa, čo sa každú chvíľu chystá zasamovrazdit a treba ho strážiť. Veď ti školáci ti už práveže môžu pomáhať? Také sliepky, veď to je minimálna námaha, hodiť krmivo, vodu a ráno otvoriť večer zavrieť. To aj deti zvládnu. Vysadiť ovocné stromy, kríky, to nedá námahu sa starať o to. Využiť tu záhradu, deti sa tiež priučia niečo a budú mať zodpovednosť.

anonym_150a0d
15. aug 2025

Zas 10 000 horných odpovedá
Viete vy vôbec že na Sk väčšina ľudí zarobí pod 1000e?
Keď má tú pre polovičku koňa biednu tisícku je šťastný ako blcha.
Nájsť lepšie platenú robotu,hej všade čakajú s otvorenou náručou

anonym_9f7008
15. aug 2025
@anonym_150a0d

@anonym_150a0d mas pravdu, ale mat dom s velkym pozemkom a 2 auta nie je standardom pre vacsinu naroda, ale pre tu majetnejsiu vrstvu.

zmrzlinka2021
15. aug 2025
@anonym_150a0d

@anonym_150a0d Z kade mas takyto udaj? Uved tu zdroj.
Lebo realne minimalnu mzdu ma ani nie 4 % pracujucich ludi.

adreena
15. aug 2025
@anonym_9f7008

@anonym_150a0d mas pravdu, ale mat dom s velkym pozemkom a 2 auta nie je standardom pre vacsinu naroda, ale pre tu majetnejsiu vrstvu.

@anonym_9f7008 má dom, ale možno kdesi na dedine za cenu bytu. 470€ dnes nie je veľká hypotéka, čo majú. My sme brali 95000€ a splátka 450€. Takže koľko brali hypo? 100 000? Za to by žiadny byt v meste nekúpili. O akej majetnejšej vrstve hovoríš? Za to, že majú dom na dedine a 100000 hypo si žijú ako majetnesia vrstva? Dneska si mladí berú aj 200 000 na byť v meste.

autor
15. aug 2025
@tinka_1807

Vaše výdavky za dom nie sú také vysoké. Poznám páry, ktoré platia podobne veľké a majú 2-3 izbové byty. A bývať niekde musíte, takže dom je ok.
Skôr naozaj len zrušiť poistky na deti. Ty s mužom si poistku nechajte.
A ísť za šéfom normálne ohľadom zvýšenia platu. Tu je geo problému, pretože Slováci sa boja ozvať. Šéf keď nemá dôvod zvyšovať, tak často nezvýši, lebo veď načo. Ale keď proste si v práci dobrá a prídeš slušne za nadriadeným, že jednoducho by si potrebovala zvýšiť plat, či by ste sa nevedeli nejako dohodnúť, tak si myslím, že pre nadriadeného je to také, že radšej zvýši plat, ako hľadať nového človeka. Ale Slováci sa boja ozvať ... Rovnako ako ty. Neviem, ja by som to na vašom mieste aspoň skúsila. Aspoň o 50€ požiadať.... Keď požiadala o zvýšenie o 50€ty aj manžel, spolu budete mať o 100€ viac. Nie je to veľa, ale pomoze

@tinka_1807 Áno bojíme sa aj ozvať a žiadať zvýšenie, lebo môže sa stať že šéf povie keď sa vám nepáči tam sú dvere nikto vás tu nedrží nasilu.

anonym_61b006
15. aug 2025
@zmrzlinka2021

autor
15. aug 2025
@doriiis

@anonym_autor ....Ježiš,to je jedno.Stellantis?
Lebo ak Stellantise,tak tam môže mať životnú poistku za 2 € mesačne a dosť pekne prispievajú do 3.piliera

@doriiis Nie nie tam.

anonym_61b006
15. aug 2025
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 ja som ani slovom nespomenula minimálnu mzdu, ja hovorím o priemernej. A že 3/4 Slovákov približne! zarába menej ako priemer.

anonym_0db2fe
15. aug 2025
@adreena

@anonym_9f7008 má dom, ale možno kdesi na dedine za cenu bytu. 470€ dnes nie je veľká hypotéka, čo majú. My sme brali 95000€ a splátka 450€. Takže koľko brali hypo? 100 000? Za to by žiadny byt v meste nekúpili. O akej majetnejšej vrstve hovoríš? Za to, že majú dom na dedine a 100000 hypo si žijú ako majetnesia vrstva? Dneska si mladí berú aj 200 000 na byť v meste.

@adreena presne tak ja tiež neviem čo tu dávajú. Teraz známa kupovala byt 3i žiadny luxus na sídlisku zaľudnenom a platí 650€ mesačne hypo

anonym_e2acda
15. aug 2025

Áno samozrejme na MK všetky komentujúce aj ich muzi zarábajú minimum po 2tis v čistom 😃

adreena
15. aug 2025
@anonym_0db2fe

@adreena presne tak ja tiež neviem čo tu dávajú. Teraz známa kupovala byt 3i žiadny luxus na sídlisku zaľudnenom a platí 650€ mesačne hypo

@anonym_0db2fe presne tak, ja zíram, že pre ľudí tu je hypo 470€ pre "majetnejsie vrstvy". Podľa mňa je to nič.Dneska mladí berú 600 eurové hypotéky na byty. Môj brat bral pre tromi rokmi na trojizbak v krajskom meste a vyše 600€ platí. Ja neviem, či oni všetci zdedili tie nehnuteľnosti či čo...

zmrzlinka2021
15. aug 2025
@anonym_61b006

@anonym_61b006
Nie chatgpt, ale zdroj socialnej poistovne. Lebo ja som sa aj gpt spytala na údaje zo SP. Oficiálne neexistuje taký údaj.

Kazdopadne mat novostavbu rodinný dom + dve auta, je velmi slusne. Lenze tu nastavaju dve mozne situacie:
- mam na to, som bezna stredna vrstva
- nemam na to, som zauverovana, ale kedze kamartky zo zakladky tak ziju, tak hadam nepojdem do bytu a nebudeme mat iba jedno auto

maminkadeticiek
15. aug 2025

Ale ved su aj nocne brigady.Nemoze muz vziat napr.pat nocnych v mesiaci.Nie denne,samozrejme,ale len tak aby sa vam prilepsilo.

anonym_61b006
15. aug 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_61b006
Nie chatgpt, ale zdroj socialnej poistovne. Lebo ja som sa aj gpt spytala na údaje zo SP. Oficiálne neexistuje taký údaj.

Kazdopadne mat novostavbu rodinný dom + dve auta, je velmi slusne. Lenze tu nastavaju dve mozne situacie:
- mam na to, som bezna stredna vrstva
- nemam na to, som zauverovana, ale kedze kamartky zo zakladky tak ziju, tak hadam nepojdem do bytu a nebudeme mat iba jedno auto

@zmrzlinka2021 opakujem ešte raz, podľa údajov čo dala, že splátka hypo je 470€, predpokladám, že hypo je cca vo výške 100 000€. Akože kde sa dá kúpiť lacnejšia nehnuteľnosť ako 100 000, aby znížili splátky? Majú ísť do maringotky? Podľa mňa práveže bývajú veeelmi lacno.

zmrzlinka2021
15. aug 2025
@anonym_61b006

@zmrzlinka2021 opakujem ešte raz, podľa údajov čo dala, že splátka hypo je 470€, predpokladám, že hypo je cca vo výške 100 000€. Akože kde sa dá kúpiť lacnejšia nehnuteľnosť ako 100 000, aby znížili splátky? Majú ísť do maringotky? Podľa mňa práveže bývajú veeelmi lacno.

@anonym_61b006 A co tych zvysnych 430 eur? Pise ze byvanie ich stoji 900 eur

anonym_e2acda
15. aug 2025
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 nepíše to. Fixné výdavky sú 900 e a je to aj rozpísané ráta tam hypo, plyn, elektrinu, vodu, telku, internet, mobily, poistky

zmrzlinka2021
15. aug 2025
@anonym_e2acda

@zmrzlinka2021 nepíše to. Fixné výdavky sú 900 e a je to aj rozpísané ráta tam hypo, plyn, elektrinu, vodu, telku, internet, mobily, poistky

@anonym_e2acda ved ale to je strasne vela

anonym_61b006
15. aug 2025
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 kde píše, že bývanie 900€? Ty si jej príspevok vôbec čítala? 470€ majú hypo. Ostatné do tých 900€ rátala aj internet, tv, mobily, vodu, plyn, elektrinu a poistky. Rátala tam všetky fixné platby.

anonym_e2acda
15. aug 2025
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 my máme mimo hypo tieto výdavky za 300€. Ale nemáme poistky. Čiže tam ak platí za 4ludi po 30€ tak to tak vychádza...

anonym_61b006
15. aug 2025
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 tak rozpis ty, koľko platíte za energie, mobily, poistky, tv, net - keď sa ti to zdá veľa? Podľa mňa priemer. Áno, tie poistky sú otázne, čo sa neoplatí viac investovať, ale tak či tak by tie peniaze rovnako odchádzali.ona berie poistky v rámci sporenia.

zmrzlinka2021
15. aug 2025
@anonym_61b006

@zmrzlinka2021 tak rozpis ty, koľko platíte za energie, mobily, poistky, tv, net - keď sa ti to zdá veľa? Podľa mňa priemer. Áno, tie poistky sú otázne, čo sa neoplatí viac investovať, ale tak či tak by tie peniaze rovnako odchádzali.ona berie poistky v rámci sporenia.

@anonym_61b006 pisala osm vyssie 123 eur byt + 17 garaz, mobil mam 11 eur, TV nemame, internet mam sluzobny. Poistky nemam ziadne. Peniaze sa snazim investovat.

autor
15. aug 2025
@hopatko

Ja vidim obrovsku rezervu v nakladoch na byvanie. Pri platoch 2000 spolu mat hypo 470 mesacne na velky dom so zahradou, ktoru ani nevyuzivas na plodiny a sama pises ze na nu nemas cas, je luxus. Takze za mna zmenit byvanie pri takom prijme. Za dalsie, ja som teda obrovsky zastanca zivotnych poistiek a sporenia ako takeho, ale vy podla vypoctov davate cca 200 na poistky, tu chyba financna gramotnost a nejaky sprostredkovatel poistenia sa na vas kvalitne nabalil, takze chcelo by to komplexny audit. Tiez prevolat v rodine 60 eur mesacne na kredit je vyhadzovanie penazi do luftu.

@hopatko Zatiaľ nevyužívam záhradu ale do budúcna chcem. Určite nebudem predávať dom a ísť do bytu keď vidím aké sú teraz ceny vysoké pre nehnuteľnosti.
Akých 60 eur prevolame, písala som tv internet plus telefóny spolu 60. Ja to rátam spolu, neviem presnú sumu ale do 40 eur je tv internet a kredit kupujem za 20 eur mesačne.

autor
15. aug 2025
@lenka2232

No neviem,pises ze nemas cas na zahradku,ja mam male deti,chodim do prace a stiham vsetko..mam zahony na zeleninu,tam ani nemas co pliet,okopavat,rastie to samo,popolievam,sem tam vytrhnem burinu a je to..ziadna velka veda,skor mam pocit,ze si leniva a hladas vyhovorky

@lenka2232 Ja nechcem záhony ale normálne sadiť do zeme. U rodičov som sa nadrela v záhrade každý deň nás tam hnali stále tam bola robota odburinit polievať zbierať úrodu. Tak veľmi dobre viem koľko roboty je v záhrade.

hopatko
15. aug 2025
@anonym_61b006

@anonym_61b006 presne to uvazovanie, ze ona berie poistky ako sporenie je ukazka financnej (ne)gramotnosti. Na to poistenie nesluzi.

Pointa nie je v tom, ci je 470 za hypo vela alebo malo, ale v zakladnej matematike, ze nemozem davat cca 750 eur mesacne len na naklady za byvanie (hypo+plyn+elektrina + voda) ak mame prijem v rodine 2000 eur, jednoducho cisla nepustia, ci je to priemer nadpriemer alebo to porovnate s vyletom na mars.

Pise, ze hypo maju 10 rokov, tam musela riadne narast cena nehnutelnosti, nieco maju vysplacane, tak predat ist do mensieho a uskromnit sa. A nebude treba ani zbytocne nadhodnotene poistky.

autor
15. aug 2025
@sissy27

Podla mna vam vela penazi zozeru dve auta. Ty pises len 150€ mesacne na phm, ale kde mas pzp, servis, sezonne prezutie? Havarijky asi ani nemate. Urcite potrebujete dve auta? Lebo pri vasich prijmoch je to naozaj luxus. Ziadny vlak, bus, spolujazda s kolegami do prace neexistuje?

@sissy27 Manžel tancuje za 100 mesačne ja za 50 do auta. Do servisu nechodíme len každé dva roky na STK a EK, prezuvame kolesá doma. Platím nejakých 100 eur rôzne poistku na auto to platím štvrť ročne tak dá sa to.

anonym_c46292
15. aug 2025

@anonym_autor no autorka ja neviem..ale ty sa stazujes a vôbec nemáš prečo..však mesačne odkladate vyše 300€ a mate nasporene 3 mesacne príjmy.. co viac chceš? Nerozumiem prečo sa ti to zdá málo.. a co si nakúpila veľa deťom do školy? Však oblecenie netreba každý september nove akurát z čoho vyrástli. Tenisky kúpiš aj za 20 eur nemusíš za 50..atď.. teraz všade výpredaje, v sinsay si mohla nakúpiť za 100€ kvantum veci..