icon

Ako efektívne šetriť pri narastajúcich nákladoch na domácnosť?

15. aug 2025

Ahojte, napíšem svoju diskusiu, nech poradíte aj mne ohľadom šetrenia ako a čo robíte vy...
S manželom máme spolu 2000 eur výplatu. Z toho 900 eur platíme za - hypotéku, plyn, elektrika, voda, tv, internet, poistky pre 4 osoby. Stravu a drogériu sme vedeli dať do 500 eur. Lenže posledné mesiace ma trochu chytá panika a dostali sme sa na sumu 700 eur mesačne strava plus drogéria pre 4 osoby. Benzín tancujeme do auta 150 mesačne, ostane nám 250 eur z čoho teraz riešim zubárov tak mesačne dám u zubárky 100 eur. Ostane nám 150 z toho keď treba deťom oblečenie, teraz do školy pomôcky. Máme budúceho prváčika a tretiacku. Ušetriť moc neni z čoho...
Rozmýšľam čo robiť čo variť, menej jesť, už fakt neviem kde ušetriť.? Jeme len doma varím skoro každý deň každý druhý. Do reštaurácie nechodíme vôbec. Teraz cez leto sme chodili na výlety s deťmi, to som si minula cca 500 eur za dva mesiace, ale minula som to z úspor. Mám niečo nasporené, minulé roky sa mi darilo sporiť. Tento rok už neusporim nič nedá sa mi.
A do toho stále každý mesiac niečo platiť, raz sú narodeniny, raz Vianoce, v septembri teraz veľa som nakúpila deťom do školy, raz treba smeti zaplatiť dane, stále niečo.

autor
15. aug 2025
@vladuska20

Ano,ak nemate deti sportovo zalozene,tak poistky treba zrusit.Su uplne zbytocne.My platime 50eur a 150eur,poistky ale je tam 5deti,a my mame zivotky.Plus aj v hypo mame na muza poistku zivotnu.No nam napr.sa tie poistky oplatia,lebo syn rad skace na bicykli a opet taky nevydareny premet,a drb ho ho hlavou o zem,a predny zub vybity.Tak sme behali hore dole k zubarovi,velmi krasne mu ho dorobil a poistka nam to vsetko preplatila.Tak ak nemate taketo deti poistku ozaj netreba.

@vladuska20 Pri dcére poistku využijem lebo ona už mala dvakrát zlomenu ruku a raz nohu a poisťovňa pekne dala odškodné.

autor
15. aug 2025
@anonym_e85598

@anonym_autor no a to je prave najskor "blbost"... lebo tie podmienky na PN / nemocnica byvaju take, ze ich za normalnych okolnosti aj tak nesplnis (napriklad hospitalizacia sa preplaca az nad 10 dni a to ti poviem, ze to by si musela byt na padrt, aby si v nemocnici bola tak dlho, alebo PN az "od x dni" a to tiez byva zriedkave... na to si treba davat pozor a podla moznosti to vykryvat z nasetrenych penazi (lebo to najskor nikdy nenastane - to plnenie)...
Plyn masaker, tam hned mat 2nasobok toho, co platime v zateplenom dome (240m2). Auta detto (ked teda hladas, kde usetrit)

@anonym_e85598 Ja mám v zmluve spravené že od prvého dňa PN aj od prvého dňa v nemocnici mi platí poistka za to že som práceneschopna.

autor
15. aug 2025
@sissy27

@anonym_autor do servisu nechodite? Wau, tak to vas raz dobehne a to len zaplacete. Servisna prehliadka nic? Vymenit olej nic? Rozvody nic? Brzdy nic? Kedze chodite na tk a ek, tak nove auta nemate, takze o toto by ste sa starat naozaj mali pravidelne.

@sissy27 Olej a rozvody menia raz ročne ale okrem toho auta ficia ako nové. Musím si zaklopať ale nič veľké neminame na auto len benzín mesačne.

eleanor2510
15. aug 2025

@anonym_autor cize 10 rokov tam byvate a vobec nevyuzivate zahradu? A do buducna chces? Akoze kedy, o ďalších 10 rokov? Prepac, to je strasna vyhovorka za mna, ze nemas cas na zahradu. Vikendy mate volne, za dva vikendy mas nasadene vsetko, co potrebujes, a v lete len polievat. Zas naco zivite taky dom, ked ho naplno nevyuzivas?

anonym_701b1f
15. aug 2025
@anonym_autor

@sissy27 Manžel tancuje za 100 mesačne ja za 50 do auta. Do servisu nechodíme len každé dva roky na STK a EK, prezuvame kolesá doma. Platím nejakých 100 eur rôzne poistku na auto to platím štvrť ročne tak dá sa to.

@zmrzlinka2021 pre mňa zase zvláštne chodiť MHD v lete teple, keď nemáš hypo😉kľudne mohli dostať pozemok a hypo brali iba na dom.Ona môže voziť deti do škôlky, školy a preto auto potrebuje, alebo on robí na zmeny a nebude v noci cestovať domov autobusom.V dome je často auto nutnosť.Ak by si mala deti chápeš.Autorka, ak nebudeš pýtať zvýšenie mzdy nikto za tebou nepríde či náhodou nepotrebuješ.Ludia sa boja a takto to potom dopadne.Nie je dôvod ho prepustit, ak sú spokojní s jeho pracou
@anonym_autor

vladuska20
15. aug 2025

A v com chces teda poradit,jedlo usetrit uz nejde,zahradu pouzivat nechces.My si pestujeme,rajciny,papriky,uhorky,mrkvu,cibulu.Jedine,co naozaj pomoze zvysit prijem,vymenit pracu.

nafka0483
15. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_e2acda Prídavky a DB nerátam to šetríme. Mimo toho máme také príjmy ako som písala hore vyššie. Keď je všetko drahé mäso ryby ovocie zelenina a nemáme kde pestovať svoje ale chcela by som do buducna.

@anonym_autor Nemate kde pestovat svoje? Ved pises dalej ze mate velky pozemok a uz tam byvate par rokov. Ja mam mini zahradu ale dopestovala som paradajky, uhorky, papriky, redkvicky, salat, kel, dokonca karfiol, kaleraby, tekvice, cukety, patizony... bylinky... viac menej preto ze ma to bavi ale krasna uroda, zeleninu v lete skoro nekupujeme.

hellwant
15. aug 2025

Autorka, tiez si myslim, že na sumu, čo zarobíte to viete slušne manažovať. Ešte prekopať poistky a využiť pozemok. Inak už fakt len ak by sa vam podarila lepšie platená praca.

autor
15. aug 2025
@eleanor2510

@anonym_autor cize 10 rokov tam byvate a vobec nevyuzivate zahradu? A do buducna chces? Akoze kedy, o ďalších 10 rokov? Prepac, to je strasna vyhovorka za mna, ze nemas cas na zahradu. Vikendy mate volne, za dva vikendy mas nasadene vsetko, co potrebujes, a v lete len polievat. Zas naco zivite taky dom, ked ho naplno nevyuzivas?

@eleanor2510 Presne tak ako píšeš. Ja som skúšala neraz zasadiť zeleninu ale nič z toho nebolo lebo tomu treba venovať sa dennodenne. Vždy bolo niečo dôležitejšie že som na záhradu nemala čas. Išli sme s deťmi na výlet, pršalo, moc horko bolo a každý rok som to skúšala a každý rok mi tam len burina narástla veľká skoro dvojmetrová. A z úrody nič nebolo, len zbytočne vyhodené peniaze za sadenice.

autor
15. aug 2025
@anonym_701b1f

@zmrzlinka2021 pre mňa zase zvláštne chodiť MHD v lete teple, keď nemáš hypo😉kľudne mohli dostať pozemok a hypo brali iba na dom.Ona môže voziť deti do škôlky, školy a preto auto potrebuje, alebo on robí na zmeny a nebude v noci cestovať domov autobusom.V dome je často auto nutnosť.Ak by si mala deti chápeš.Autorka, ak nebudeš pýtať zvýšenie mzdy nikto za tebou nepríde či náhodou nepotrebuješ.Ludia sa boja a takto to potom dopadne.Nie je dôvod ho prepustit, ak sú spokojní s jeho pracou
@anonym_autor

@anonym_701b1f Nedostali sme od nikoho nič, kúpili sme starší RD aj s veľkým pozemkom a dom sme prerobili podľa seba. Bez pomoci, nieco sme mali našetrené a brali sme aj úver spotrebný. Rodičia nám nedali ani cent.

vladuska20
15. aug 2025

Ale naozaj v com chces poradit??Nic menit nechces,vsetko mas dobre nastavene tak,co vlastne chces.Zmen pracu na lepsie platenu,iba toto pomoze.

autor
15. aug 2025
@vladuska20

Ale naozaj v com chces poradit??Nic menit nechces,vsetko mas dobre nastavene tak,co vlastne chces.Zmen pracu na lepsie platenu,iba toto pomoze.

@vladuska20 Áno len kde nájsť lepšiu platenú aby som stíhala deti. Keď budú aspoň na druhom stupni že môžu ostať samý doma mohla by som aj na smeny robiť. Ale zas deti nechať samé doma aj v noci to tiež není dobré.

vladuska20
15. aug 2025
@anonym_autor

@vladuska20 Áno len kde nájsť lepšiu platenú aby som stíhala deti. Keď budú aspoň na druhom stupni že môžu ostať samý doma mohla by som aj na smeny robiť. Ale zas deti nechať samé doma aj v noci to tiež není dobré.

@anonym_autor a muz robi na smeny???

eleanor2510
15. aug 2025
@anonym_autor

@eleanor2510 Presne tak ako píšeš. Ja som skúšala neraz zasadiť zeleninu ale nič z toho nebolo lebo tomu treba venovať sa dennodenne. Vždy bolo niečo dôležitejšie že som na záhradu nemala čas. Išli sme s deťmi na výlet, pršalo, moc horko bolo a každý rok som to skúšala a každý rok mi tam len burina narástla veľká skoro dvojmetrová. A z úrody nič nebolo, len zbytočne vyhodené peniaze za sadenice.

@anonym_autor tomuto celkom nerozumiem, ako ti moze nic nevyrast, ked si zasadila, ale budiz. Tak ja uz neviem, tak ten velky pozemok prenajmite niekomu, kto to bude obrabat, a budete mat prijem. Ako ja nerozumiem, chceli ste dom s velkym pozemkom, aby vam ten pozemok lezal ladom a zbytocne si kupovala drahe ovocie a zeleninu? Ked je priorita vylet pred cerstvou zeleninou, tak ste mali ist do bytu. Nemozes mat vsetko, aj byvat v dome s pozemkom, kam nechodi MHD, aj zivit dve auta, aj na vylety chodit aj vsetko z takeho prijmu, ako mate. Pre mna by bola priorita zahrada pred vyletom, a to ti hovorim ako clovek, ktory neznasal pracu v zahrade cely svoj zivot. Ale vidim to teraz, aka je to obrovska vyhoda. Moja mama bola sama na mna, robila na smeny a mali sme celu zahradu vysadenu a chovali aj sliepky a zajace. Ale holt, to je otazka priorit.

bonboniera
15. aug 2025

Autorka, reálne, aké rady si čakala ze dostanes? Vsadit loto? Lebo so všetkým je problem, nič sa nedá a všetko ako máte nastavené teraz je podľa teba správne. Naozaj ma zaujíma, akú radu si čakala.
A teda nechápem ani tie co na jednej strane píšu ze treba žiť v realite ohľadom platov ale na druhej strane povedia ze 470€ hypo na dom je veľa, to teda neviem v akej realite žijú.

44janica44
15. aug 2025
@anonym_autor

@lenka2232 Ja nechcem záhony ale normálne sadiť do zeme. U rodičov som sa nadrela v záhrade každý deň nás tam hnali stále tam bola robota odburinit polievať zbierať úrodu. Tak veľmi dobre viem koľko roboty je v záhrade.

@anonym_autor prosím ta nemáš čas na záhradu pri dvoch školákoch a v robote si 8 h pebo nemáš nadčasy však zoberiem deti von a ja si robím. Tento rok som aj posadila aj dopestovala s takmer 4 rocnym dieťaťom a k tomu tehotná a muz nonstop na sluzobke... keď vybehnes každý deň na polhodinu von a nieco porobis to bohato staci...
Zemiaky uhorky cibula cuketa paradajky tekvica to su nenáročné veci a máš z toho veľa úžitku

44janica44
15. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a este druha vec....na čo kupuješ rovno sadenice? Však to je drahé a nie vždy sa sadenice chytia. Kúpiť semienka a dopestovať vlastne vyjde oooooovela menej.... keď si ja dokážem vypestovať sadenice v 3izbovom byte tak v dome nemoze byť ziadny problém.
Semienka kúpiš na jar v lidli za max 10 € a máš z toho sadenic na celý pozemok.

nafka0483
15. aug 2025

Ale no... najprv nemas kde pestovat. Potom mas ale nemas cas... potom su vlastne aj skusala, ale nikdy nic nevyrastlo...

Uz sa v tych vyhovorkach zamotavas. Predstav si ze ja ani poriadne nevyplievam. Zo zaciatku trosku ak uz burina zacne dusit priesady. Potom su uz dost velke a burina im udrzuje vlahu, funguju ako v permakulture.
Raz za tyzden v sobotu ti staci hodinka-dve trosku pretrhat co treba, ci vyviazat paradajky.
Cukety, patizony, fazulka.m, tekvica.. to ti poradtie aj v burinovej dzungli.

michal711
15. aug 2025

@anonym_autor investovanie do 3 piliara znížiť na minimálnu možnú čiastku. Ak neprispieva zamestnávateľ tak tam neprispievat. Radšej investovať svojou cestou formou ETF

ivangeline
16. aug 2025

Tak ušetriť sa najviac dá zmenou životného štýlu. A tiež som sa, že muž by mohol zarobiť viac. Buď brigáda navyše alebo iná práca.

sissy27
16. aug 2025
@anonym_autor

@sissy27 Olej a rozvody menia raz ročne ale okrem toho auta ficia ako nové. Musím si zaklopať ale nič veľké neminame na auto len benzín mesačne.

@anonym_autor olej raz rocne, lenze je to aj s filtrami cca 100-120€, pre vas x2, uz ste na 200€ minimalne. To iste pzp - ze to platis stvrtrocne je este horsie ako rocne, vyjde to drahsie. Najnizsie pzp je pocitam okolo 100€, to uz je u vas dalsich 200€. Tk+ek mas tiez kazde dva roky ccc 70€x 2.
Rozvody sa nemenia rocne, ale maju svoj servisny interval, cca 100-150 tisic km. Nechce sa mi verit, ze na 20r nebolo nikdy treba nic servisovat. Pneu si za tie roky musela kupovat nove niekolkokrat. A teda vsetko u vas x2. Takze sa prestan cudovat, ze nevychadzate s peniazmi, ked vlastne vela vydavkov nevidis / nepriznas.
Inak 5km od mesta to sa mi fakt nechce verit, ze auto nutne potrebujes. Ale vlastne ako tak citam tvoje prispevky, tak tvoj najvacsi problem bude lenivost. Lebo nic sa ti nechce, na nic nemas cas a nic menit nebudes. Tu je kazda rada draha.

anonym_3a7c46
16. aug 2025

Urcite začni využívať potencial velkej zahrady. Na jesen nasadte stromy, ovocne kríky, maliny, černice. Ja som si kupila pred dvomi rokmi 10 koreňov stalorodiacich jahod a v súčasnosti mam odhadom uz aj 100 koreňov jahod. Kazdy druhy den mame misu jahod. Černice a maliny sa tiez pekne rozrastli. Ovocie mrazim a mame aj na zimu. Planty nekupujem. Pestujem si svoje. Z paradajok robim kecup, pretlak, z cukety calamadu. Z hrušiek a jablk detske výživy, zo sliviek lekvar. Teraz cez leto kupujem z ovocia a zeleniny len melóny a zeler (tomu sa u nas moc nedari). Vdaka zahradke urcite ušetríme vela penazi. Nevenujem sa jej kazdy den. Mam o dost mensie deti od tvojich a dobrovolne mi chcu pomahat. Ja trhám burinu, oni na furikoch ju odvážajú. Spolocne zbierame úrodu, rozprávame sa pritom. Deti vedia ako sa ktora zelenina pestuje, ako sa vyuziva v kuchyni, ako ju mozeme spracovat alebo uskladniť na zimu. Rozvíjajú si nielen hrubú motoriku ale aj jemnu motoriku

anonym_6129e7
16. aug 2025

Tu záhradu treba začať využívať aspoň na šalát papriky uhorky paradajky, detské veci môžeš predať cez bazár taktiež môžeš niečo cez bazár kúpiť
Fakt sa čudujem že pri vašich platoch ste vôbec išli do detí 🤷

adreena
16. aug 2025
@anonym_6129e7

Tu záhradu treba začať využívať aspoň na šalát papriky uhorky paradajky, detské veci môžeš predať cez bazár taktiež môžeš niečo cez bazár kúpiť
Fakt sa čudujem že pri vašich platoch ste vôbec išli do detí 🤷

@anonym_6129e7 to by nemal deti nikto. Trištvrte Slovenská má také platy 🤦‍♀️

anonym_6129e7
16. aug 2025
@adreena

@anonym_6129e7 to by nemal deti nikto. Trištvrte Slovenská má také platy 🤦‍♀️

@adreena šak to aj tak vyzerá s tými deťmi potom keď niekto zarába minimum a urobí si 5 deti a nemajú ani na základné potreby treba rozmýšľať predtým rozmnožovanim ✌️

iveta7677
16. aug 2025

@anonym_autor mila autorka. Prečítala som si celú diskusiu. Poradiť ohľadom šetrenia nevieme, ale je len jedna možnosť a to zvýšiť prijem. A nie z tvojej strany, ale z manželovej strany. Aj ja bývam ba západnom Slovensku. Ľudia chodia robiť bežné do Bratislavy alebo iného miesta kde sú vyššie platy. Alebo do zahraničia, ale to musí chcieť ziviteľ rodiny a nie ty! Takže tam treba začať.

anonym_61b006
16. aug 2025
@anonym_6129e7

@adreena šak to aj tak vyzerá s tými deťmi potom keď niekto zarába minimum a urobí si 5 deti a nemajú ani na základné potreby treba rozmýšľať predtým rozmnožovanim ✌️

@anonym_6129e7 ježín, čo to má s autorkou, má dve deti, sú zamestnaní, normálna rodina, čo ju opisujes jak cigaňu.

anonym_6129e7
16. aug 2025
@anonym_61b006

@anonym_6129e7 ježín, čo to má s autorkou, má dve deti, sú zamestnaní, normálna rodina, čo ju opisujes jak cigaňu.

@anonym_61b006 a kde vidíš že to myslím na autorku
Rady som jej napísala , nauč sa čítať

anonym_6129e7
16. aug 2025
@anonym_61b006

@anonym_61b006 úplne im stačilo jedno dieťa alebo nech ide manžel robiť inam / zahraničie veď ja ako žena mám viac než on

anonym_61b006
16. aug 2025
@anonym_6129e7

@anonym_61b006 úplne im stačilo jedno dieťa alebo nech ide manžel robiť inam / zahraničie veď ja ako žena mám viac než on

@anonym_6129e7 áno, to je riešenie, rozdeliť rodinu, muža poslať preč, deti nech sa nerodia, veď moslimovia to tu prídu doplniť tu pracovnú silu 🤦‍♀️ aké je to všetko jednoduché....no nie každý chce žiť tak, ako opisujes. Kebyže si ja mám vybrať, či 10 rokov nepôjdem na dovolenku, ale môjho milovaného muža budem mať každý deň doma, alebo ho mám poslať do zahraničia a vidieť ho raz za mesiac, aby sme mohli ísť každý rok k moru, tak ver mi, že na 100% si vyberiem muža pri mne. Každý má v život iné priority a nie je všetko o peniazoch. Nepochopíš, keď máš muža, čo ho doma nepotrebuješ, tak nepochopíš....