icon

Ako efektívne šetriť pri narastajúcich nákladoch na domácnosť?

15. aug 2025

Ahojte, napíšem svoju diskusiu, nech poradíte aj mne ohľadom šetrenia ako a čo robíte vy...
S manželom máme spolu 2000 eur výplatu. Z toho 900 eur platíme za - hypotéku, plyn, elektrika, voda, tv, internet, poistky pre 4 osoby. Stravu a drogériu sme vedeli dať do 500 eur. Lenže posledné mesiace ma trochu chytá panika a dostali sme sa na sumu 700 eur mesačne strava plus drogéria pre 4 osoby. Benzín tancujeme do auta 150 mesačne, ostane nám 250 eur z čoho teraz riešim zubárov tak mesačne dám u zubárky 100 eur. Ostane nám 150 z toho keď treba deťom oblečenie, teraz do školy pomôcky. Máme budúceho prváčika a tretiacku. Ušetriť moc neni z čoho...
Rozmýšľam čo robiť čo variť, menej jesť, už fakt neviem kde ušetriť.? Jeme len doma varím skoro každý deň každý druhý. Do reštaurácie nechodíme vôbec. Teraz cez leto sme chodili na výlety s deťmi, to som si minula cca 500 eur za dva mesiace, ale minula som to z úspor. Mám niečo nasporené, minulé roky sa mi darilo sporiť. Tento rok už neusporim nič nedá sa mi.
A do toho stále každý mesiac niečo platiť, raz sú narodeniny, raz Vianoce, v septembri teraz veľa som nakúpila deťom do školy, raz treba smeti zaplatiť dane, stále niečo.

nafka0483
16. aug 2025
@petik22

@anonym_autor ja ti to s tou záhradou verím... Tu každá múdra ako to zvláda a neviem čo. Ja mám tiež 2deti,+- staré ako ty. My máme brutal veľký pozemok rozdeleny na okresnu časť s domom,úžitkovú záhradu a sad. Pravda je,že keď boli deti malé viac som stíhala aj posadiť,aj doma upratať a pod... Druhá vec je,že som bola na materskej. Odkedy pracujem, limitujem sadenie,kľudne nech ma označia ako lenivu,ale sa na to môžem vys...t. Že sa nemusíš venovať záhrade je blud. Musíš plevať,polievať.buduci rok, ak muž spraví nejaký vyvýšený záhon ok,ak nie,tak len skleník. Je mi presnejšie,keď prídem z práce ísť s deťmi na bicykel,kúpalisko a pod. .. Nasad si stromy,kríky budeš mať aspoň ovocie pre deti. Btw. Moje deti sa tiež vkuse hádajú,bývam na dedine a žiadne hracie sa skupinky deti teda nevidim

@petik22 Nemusi sadit vo velkom. Ja mam mini zahradu, len tolko aby ma to este bavilo. Ale aj tych 5 krickov paradajok, 2 korene uhoriek, 2 patizony, 4 cukety, atd - daju urodu akurat na spotrebu. Nezavaram, vsetko zjeme este cerstve. S cuketami sa delim s rodinou, lebo rodia poriadne.

Nevidim problem v tom vybehnut ma 30 minut jeden pracovny den a 1 hodinu v sobotu do zahrady. Nasledne sa zbalit a ist na vylet... kto chce hlada sposoby a kto nechce tak hlada dovody.

Ked urobis zavlahu tak ani len polievat nemusis, len obcas vypliet najvacsiu burinu a oberat urodu.

lucinka9292
16. aug 2025
@anonym_701b1f

@zmrzlinka2021 pre mňa zase zvláštne chodiť MHD v lete teple, keď nemáš hypo😉kľudne mohli dostať pozemok a hypo brali iba na dom.Ona môže voziť deti do škôlky, školy a preto auto potrebuje, alebo on robí na zmeny a nebude v noci cestovať domov autobusom.V dome je často auto nutnosť.Ak by si mala deti chápeš.Autorka, ak nebudeš pýtať zvýšenie mzdy nikto za tebou nepríde či náhodou nepotrebuješ.Ludia sa boja a takto to potom dopadne.Nie je dôvod ho prepustit, ak sú spokojní s jeho pracou
@anonym_autor

@anonym_701b1f ja tiez nemam hypo a tiez chodim ako @zmrzlinka2021 MHD ako aj muz do prace. Dokonca sme istu dobu s muzom auto nemali vobec a mali sme male dieta. Platovo sme na tom uplne inde nez to co tu pise autorka.

sissy27
17. aug 2025
@anonym_autor

@sissy27 Cez školský rok dôjdeme domov o 17tej, rýchlo úlohy navariť niečo spratat niečo, deťom sa venovať ja im nepustím telku ani nedám mobil do ruky že dajte mi pokoj idem do záhrady. Ja sa im venujem čítame si skladáme spolu puzzle chodíme na bicykel do prírody. Takže nemám čas na záhradu. Poznám ľudí z našej ulice akú krásnu záhradu majú ani jedna burina ale sú na dôchodku a od rána do večera sú v záhrade a starajú sa o to. Nemajú malé deti nechodia do práce, tak sa dá. Ja teraz venujem všetok čas deťom. Cez leto chodíme na výlety aby mali na detstvo pekné spomienky.

@anonym_autor moj otec zije cez tyzden 100km od domu so zahradou. Chodi tam len na vikend a sice nema dve male deti, ale ma xy svojich aktivit a na zahrade stiha aj travu pokosit, aj nejaku zeleninu dopestovat pre vlastnu spotrebu, aj ovocne stromy. Nie, zahrada nepotrebuje xx hodin denne prace.
Bud chces alebo nechces - vsetko ostatne su len vyhovorky.
Mimochodom, ja som detstvo stravila s dedkom na zahrade - od malicka ma vedel zapojit do prace okolo vinohradu, ovocnych stromov, drobneho ovocia, zeleniny, chovu kralikov. A bola to pre mna zabava a cuduj sa ale stihala som aj skolu, aj sa hrat s kamaratkami. Tak keby si chcela, tak deti do toho zapojis, aj sa nieco uzitocne naucia, aj stravite cas spolu. Ale opat sa vraciame na zaciatok - museli by ste s muzom chciet. A tiez teda nechapem, naco vam dvom bol dom so zahradou, ked ste lenivi sa starat.

vladuska20
17. aug 2025

A travu aspon kosite,ci ani to sa vam nechce a mate ju po pas,lebo aj to zaberie cas a deti by to nevydrzali,co???

anonym_6129e7
17. aug 2025
@vladuska20

A travu aspon kosite,ci ani to sa vam nechce a mate ju po pas,lebo aj to zaberie cas a deti by to nevydrzali,co???

@vladuska20 kto by to robil keď manžel preč a ona musí robiť program deťom 🙄😒

autor
17. aug 2025
@petik22

@anonym_autor ja ti to s tou záhradou verím... Tu každá múdra ako to zvláda a neviem čo. Ja mám tiež 2deti,+- staré ako ty. My máme brutal veľký pozemok rozdeleny na okresnu časť s domom,úžitkovú záhradu a sad. Pravda je,že keď boli deti malé viac som stíhala aj posadiť,aj doma upratať a pod... Druhá vec je,že som bola na materskej. Odkedy pracujem, limitujem sadenie,kľudne nech ma označia ako lenivu,ale sa na to môžem vys...t. Že sa nemusíš venovať záhrade je blud. Musíš plevať,polievať.buduci rok, ak muž spraví nejaký vyvýšený záhon ok,ak nie,tak len skleník. Je mi presnejšie,keď prídem z práce ísť s deťmi na bicykel,kúpalisko a pod. .. Nasad si stromy,kríky budeš mať aspoň ovocie pre deti. Btw. Moje deti sa tiež vkuse hádajú,bývam na dedine a žiadne hracie sa skupinky deti teda nevidim

@petik22 U nás to isté ideme von na ihrisko a nikto tam neni žiadne deti tak mojich to tam nebaví a doma len sa hádajú robia si zle ale kto to nezažije mať takéto deti nepochopí. A zo záhradou to isté treba sa mu venovať a uprednostňujem deti tak ideme niekam na výlet na bicykel alebo do prírody. Keď mám čas že idem okopavat tak buď prší alebo je horko a v 38 horúčave určite nepôjdem do záhrady aby som dostala úpal teraz. V noci je fajn ale to som už taká unavená že ledva čakám kedy pôjdem spať. Ale vidíš ľuďom to nevysvetlis stále si idú svoje že som lenivá.

44janica44
17. aug 2025
@anonym_autor

@petik22 U nás to isté ideme von na ihrisko a nikto tam neni žiadne deti tak mojich to tam nebaví a doma len sa hádajú robia si zle ale kto to nezažije mať takéto deti nepochopí. A zo záhradou to isté treba sa mu venovať a uprednostňujem deti tak ideme niekam na výlet na bicykel alebo do prírody. Keď mám čas že idem okopavat tak buď prší alebo je horko a v 38 horúčave určite nepôjdem do záhrady aby som dostala úpal teraz. V noci je fajn ale to som už taká unavená že ledva čakám kedy pôjdem spať. Ale vidíš ľuďom to nevysvetlis stále si idú svoje že som lenivá.

@anonym_autor si lenivá a si sama vyhovorka... Je tu x žien čo stíhajú záhradu. Ty za 10 rokov si tam nič neurobila.

Prosím ťa čo to je za výhovorka že just keď si nájdeš pol hodinu tam ísť sa práve vtedy nedá lebo dážď, lebo teplo ...

A 6 a 8 ročné deti treba aj trochu vychovať, učiť samostatnosti, dať im nejakú zodpovednosť, nie že ich jediná aktivita je sa hádať a hasterit...

Aký je problém kúpiť im 2 krhlicky - tu mi toto polejte, ja zatiaľ posadím/vyplejem toto? Máš to 3 v1 aj záhrada porobená aj deti majú aktivitu von aj sa naučia niečo zmysluplné. keď im dáš aktivitu nebudú mať čas na hádky.

vladuska20
17. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale travu hadam mate,nie???obycajny pekny travnik,kde aj deti mozu behat bose,nahanat sa po travniku,len tak lezat na trave a divat sa na oblaky,ake obrazky tam vidia.Ale aj ten treba kosit,tak sa vazne pytam,ci ho mate,ci nie???Ci len tu 2m burinu a nic viac a len beton.

anonym_6129e7
17. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor do záhrady nepôjdeš v 38 ale na bike s deťmi áno..aha to je logika teda .tvoje výhovorky nemajú chybu

anonym_6129e7
17. aug 2025

Za 5 rokov tu budeš písať že máš doma pubertiakov čo ti s ničím nepomôžu a majú ťa v paži

eleanor2510
17. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor 38 stupnov bolo tento rok kolkokrat? Styrikrat? A ked su horucavy, chodi sa do zahrady skoro rano alebo vecer. Kokos, keby mali polnohospodari tolko vyhovoriek ako ty, tak tu pokapeme od hladu. Do bytu by si v zivote nesla, to je fuj, preboha!! Ale do zahrady s dvojmetrovou burinou ano, lebo predsa mate dom, to je uz nieco!! Prepac, spamataj sa.

eleanor2510
17. aug 2025
@petik22

@petik22 rozdiel je ten, ze ty si v tej zahrade nieco urobila, ked si bola na materskej. Autorka nebola schopna urobit v nej nic nielen na materskej, ale ani vtedy, ked este deti nemala. To uz je vrchol pohodlnosti, hlavne, ze maju dom, lebo byt je fuj.

anonym_6129e7
17. aug 2025
@petik22

@petik22 deti majú 8 bývajú tam 10 za tie dva roky mohla kľudne zasadiť nejaké stromy možno tam aj nejaké sú , urobiť si kvetinový záhon, deťom urobiť pieskovisko alebo miesto na trampolínu alebo iné hry a mohli zasadiť maliny ríbezle čučoriedky a jahody a mali by . taktiež foliovnik na aspoň nejakú zeleninu nezerie toľko času..keď sa chce sa dá ale ona má len samé vyhovorky

anonym_6129e7
17. aug 2025

Šak predajte dom a choďte do bytu a máte zarobené ušetrené. A keďže manžel je jedináčik tak určite časom niečo podedi tak budete mať peňazí naviac

deedol
17. aug 2025

ja len nerozumiem, naco ste v dome. to ste mohli byt radsej vo velkom stvorizbaku a bolo by to to iste a mali by ste menej prace a zrejme aj mensie naklady (hlavne na to kurenie).

letfenixa
17. aug 2025
@deedol

ja len nerozumiem, naco ste v dome. to ste mohli byt radsej vo velkom stvorizbaku a bolo by to to iste a mali by ste menej prace a zrejme aj mensie naklady (hlavne na to kurenie).

@deedol lebo do bytu by ONI nešli.

deedol
17. aug 2025
@letfenixa

@deedol lebo do bytu by ONI nešli.

@letfenixa hej, citala som, ale aj tak nechapem. sama byvam v byte prave preto, ze nemam vztah k domu a k zahrade, hoci keby som chcela, mohla by som ist aj do domu. tuto autorke to financne nevychadza, ale byt odmieta. a myslela som, ze deti maju tak 1,5r a 3r. ale mozno nepise vsetko a maju nejake diagnozy, neviem. nechcem ju odsudzovat, ale mam pocit, ze ziadna rada nie je dost dobra. :(

vladuska20
17. aug 2025

Velmi mi pripomina tu pani,co jej dedko nosil maleho do skolky,muz iba pre neho chodil a ta pani na vsetko neda sa,nebudem,nejdem.Presne ako tato pani,iba vek deti pre istotu upravila.Nepripomina vam ju????

hopatko
17. aug 2025
@vladuska20

Velmi mi pripomina tu pani,co jej dedko nosil maleho do skolky,muz iba pre neho chodil a ta pani na vsetko neda sa,nebudem,nejdem.Presne ako tato pani,iba vek deti pre istotu upravila.Nepripomina vam ju????

@vladuska20 ano, presne viem o kom hovoris, tiez ma to napadlo...

vladuska20
17. aug 2025
@hopatko

@vladuska20 ano, presne viem o kom hovoris, tiez ma to napadlo...

@hopatko este aj tu spomina veducu,min.tu bola aj tema o vypovedi z uradu tak som jej pisala,ze mala na to par dni dat ,,,hodinovu vypoved,,,To tiez bola zaujimava zhoda nahod.

zmrzlinka2021
17. aug 2025
@44janica44

@anonym_autor si lenivá a si sama vyhovorka... Je tu x žien čo stíhajú záhradu. Ty za 10 rokov si tam nič neurobila.

Prosím ťa čo to je za výhovorka že just keď si nájdeš pol hodinu tam ísť sa práve vtedy nedá lebo dážď, lebo teplo ...

A 6 a 8 ročné deti treba aj trochu vychovať, učiť samostatnosti, dať im nejakú zodpovednosť, nie že ich jediná aktivita je sa hádať a hasterit...

Aký je problém kúpiť im 2 krhlicky - tu mi toto polejte, ja zatiaľ posadím/vyplejem toto? Máš to 3 v1 aj záhrada porobená aj deti majú aktivitu von aj sa naučia niečo zmysluplné. keď im dáš aktivitu nebudú mať čas na hádky.

@44janica44

Nikdy, skutočne nikdy neporivnavaj, kto koľko stíha. Chápem že naša spoločnosť je orientovaná na výkon, ale potom tu chýbajú nám psychiatri, lebo polovica ľudí je vyhorena. Každý má iné priority. A hlavnou prioritou by mal byť vnútorný pokoj, nie výkon,nie porovnávanie sa

zmrzlinka2021
17. aug 2025
@deedol

@deedol veľa ľudí a aj autorka chce mať dom, lebo aj ostatní alebo budú grilovať a piť kávu na terase

44janica44
17. aug 2025
@zmrzlinka2021

@44janica44

Nikdy, skutočne nikdy neporivnavaj, kto koľko stíha. Chápem že naša spoločnosť je orientovaná na výkon, ale potom tu chýbajú nám psychiatri, lebo polovica ľudí je vyhorena. Každý má iné priority. A hlavnou prioritou by mal byť vnútorný pokoj, nie výkon,nie porovnávanie sa

@zmrzlinka2021 lenže tu si dotyčná pýta rady co ako zmeniť a nič jej nie je dobre... na všetko výhovorka, alebo nič meniť nebude lebo to ma super nastavene. Na nič ani na 1 radu nenapísala ze by to mohla skusit. Ani na jednu jedinu.
Vnútorný pokoj nemá lebo cele dni robi deťom policajta, chce ušetriť a pritom nedokáže ani o pol cm vykročiť zo zabehnutých koľají. Ona je vyhorela xo svojho aktualneho zivota a zmeniť nechce nič, len sa ľutuje.

Ak chcela aby sme ju tu všetky iba polutovali aké je chúďatko a všetci jej pogratulovali ako super ma všetko doma nastavene (vratane 2 m buriny a deti co nevydržia 5 min bez maminky za zadkom) tak to mala napísať.
Z rad co tu dostala si mala nieco zobrat, otvoriť oči ze inde to funguje a u nej nie, trosku sa prebrať zo svojej pohodlnosti.

anonym_8d2f02
17. aug 2025
@zmrzlinka2021

@44janica44

@zmrzlinka2021 Ty sa tiež spamätaj. Tie hlúposti, čo tu produkuješ, sa nedajú čítať. Ty si očividne rovnaká. Postarať sa o záhradu je orientácia na výkon? Táto žena je prípad pre psychológa , to súhlasím, ale nie kvôli výkonu, ale skôr preto, že je lenivá ako voš, neschopná, nesamoststná a kvika tu ako zle trafené prasa. Pýta rady a nič sa jej nedá. Neviem, čo by robila, keby mala skutočný problém.

anonym_701b1f
17. aug 2025
@anonym_8d2f02

@zmrzlinka2021 Ty sa tiež spamätaj. Tie hlúposti, čo tu produkuješ, sa nedajú čítať. Ty si očividne rovnaká. Postarať sa o záhradu je orientácia na výkon? Táto žena je prípad pre psychológa , to súhlasím, ale nie kvôli výkonu, ale skôr preto, že je lenivá ako voš, neschopná, nesamoststná a kvika tu ako zle trafené prasa. Pýta rady a nič sa jej nedá. Neviem, čo by robila, keby mala skutočný problém.

@anonym_8d2f02 veď ona vie kde je problém.To je tá, čo má muža čo nevedel byť so synom v obývačke a rozčuľoval sa, že ona je v záhrade a jeho čas so synom už vypršal a už s ním nevládze.Muz je starší chlap o 10 rokov a dcéra pubertacka len teraz pozmenila vek detí.Sto krát sme jej písali, že muž robí na smeny a nič neporobi.Ona pracuje niekde blízko, lebo kto bude zanasatva vyzdvihovať deti a vari pre oboch do práce.Tu bolo od nej 100 príspevkov ako chodia do prírody a na bicykle, lebo muž nechce chodiť na výlety a robí jej scény.
V prvom rade zatepliť dom to mala byť priorita.V druhom rade zrušiť poistky nechat len mužovi.Deti môžu skladať puzzle na dvore, tráve, čítať knihy, hrať sa.Mas to celé zle zariadené tak aj zbytočne drat klávesnicu.Muza daj do vitríny a pozeraj sa naňho.To je hanba mať záhradu a nič z nej žiadny osoh.Cele leto okrem banánov a jabĺk nič nekupujem.Neverom, že každý deň chodíš na výlety a do lesa.Burinu nemám všade sa natiahla geotectilia urobili diery a tam som nasadila.Este aj predávam prebytky ovocia, lebo som nerátala s tým, že toľko sa urodi na 5 r stromoch.Kamaratke dam zeleninu ona mne to, čo nemám posadené.
Všetci si sadia a oni by nemuseli majú 3 firmy, ale chcú jesť svoje dopestované.Tak veľké deti si musia nájsť na chvíľu svoju zábavu na dvore.Ale vyrozprávala si sa a život ide ďalej.Nic nezmenis tak aspoň vytrhaj burinu, alebo postriekaj chémiou a nasad na jeseň jahody a čo sa dá.Matka roka, ako keby všetky, ktoré robia v záhrade týrali deti, lebo sa im nevenujú.Toto leto bolo daždivých a chladných dní veľa muž robí na smeny predpokladam, že ti nakúpi, dá prať, a odbremení ta, keď má voľno, alebo zabaví deti.

zmrzlinka2021
17. aug 2025
@anonym_8d2f02

@anonym_8d2f02
Ty si tráfene prasa a ešte nie si schopná písať ani pod vlastným nickom

zmrzlinka2021
17. aug 2025
@44janica44

@zmrzlinka2021 lenže tu si dotyčná pýta rady co ako zmeniť a nič jej nie je dobre... na všetko výhovorka, alebo nič meniť nebude lebo to ma super nastavene. Na nič ani na 1 radu nenapísala ze by to mohla skusit. Ani na jednu jedinu.
Vnútorný pokoj nemá lebo cele dni robi deťom policajta, chce ušetriť a pritom nedokáže ani o pol cm vykročiť zo zabehnutých koľají. Ona je vyhorela xo svojho aktualneho zivota a zmeniť nechce nič, len sa ľutuje.

Ak chcela aby sme ju tu všetky iba polutovali aké je chúďatko a všetci jej pogratulovali ako super ma všetko doma nastavene (vratane 2 m buriny a deti co nevydržia 5 min bez maminky za zadkom) tak to mala napísať.
Z rad co tu dostala si mala nieco zobrat, otvoriť oči ze inde to funguje a u nej nie, trosku sa prebrať zo svojej pohodlnosti.

@44janica44 súhlasím s tebou,že nehľadá možnosti. Ale ja som si zvykla, že toto je relatívne časté. Človek šach e posťažovať, vyrozprávať, ale riešenia nechce realizovať.

vladuska20
17. aug 2025
@zmrzlinka2021

@44janica44 súhlasím s tebou,že nehľadá možnosti. Ale ja som si zvykla, že toto je relatívne časté. Človek šach e posťažovať, vyrozprávať, ale riešenia nechce realizovať.

@zmrzlinka2021 ani si precitat.Len chudatko ake to ma tazke s 2mi detmi,robit im animatorku,a odpovedat nechce,a ked na nieco odpovie,co si vyberie tak nie,nejde to,neda sa.
Pytala som sa jej na travu a ani obraz ani zvuk s odpovedou,tak pocitam,ze aj ta vizera ako jej zahrada 2m burina.Takze mi to skor pride ako asocial,co sa nestara nie ze o zahradu ale celkovo o pozemok.Ze aj susedia ak im vidia do dvora musia byt zhrozeni.

anonym_6129e7
17. aug 2025

Moja kamoška má 4 ročne dvojičky.. pomáhajú s obedom aj vonku v záhrade ako nehovorím že vydržia hodinu ale pol hodinku isto..len tie deti k tomu treba od malička viesť v puberte ich to už nenaučis..

autor
17. aug 2025

Už včera som písala že končím debatu a nebudem odpisovať ale ako vidím stále idete svoje a vymýšľate konšpirácie. Nebudem odpovedať na čo keď aj tak ma len urazate že som lenivá a hnila niečo robiť. Ked vám to zdvihne ego kľudne, ja upozornenia vypinam. Dobrú noc