Ako efektívne sporiť deťom a chrániť úspory pred infláciou?
Ahojte potrebovala by som radu ako sporíte deťom? Ja dopredu priznám že nie som čo sa týka finančnej gramotnosti veľký odborník a rada si nechám pomôcť. Chcela by som dcére aspoň trošku pomôcť aby mala lepší štart do života keď bude dospelá a niečo jej odložiť. Aj mne takto rodičia sporili ale priznám veľmi to stratilo na hodnote a ten úrok čo bol nepokryl vlastne ani infláciu. Takže chcela by som sporiť nejako rozume ale neviem ako na to. Budem vďačná za každú radu
@hellwant jaj .. to si mal dat do uvodzoviek. Takto to znelo, ze to za seba hovoris/pises 🙂
Dalo by sa v tejto teme pokracovat. Dalsim typickym nasledkom byva, ze ti ludia zacnu presviedcat seba a svoje okolie, ze peniaze su vlastne nieco zle, ze vlastne ti ludia ktorym sa financne dari - tak su ale inak nestastni, .. a uvedu nejaky priklad nejakeho podnikatela, co inak ale zle skoncil .. alebo jeho deti dako zle skoncili atd..."lebo mali vsetko"... ako keby to teda malo byt nejake pravidlo, alebo nejaka umera medzi tym.
Skratka hocijake vykrucacky .. len aby vyslo ze konali spravne, ked nepozerali do buducna, ked nerobili nic pre svoje fin. zabezpecenie, resp. sa vsetkeho bali, nechceli ist ani do najmensieho rizika, a radsej cely cas len tak na ucte drzali peniaze.
@misanthropicdann no dobre, tak poďme počítať. Toto všetko budú len veľmi hrubé prepočty, všetko píšem len z hlavy, ja neprenajímam žiadny byt, byty prenajíma moja sestra a nemám pocit, že by sa z nej stávala zámožná žena.
Dajme tomu, že kúpiš byt za 100k a dáš ho do prenájmu, Dajme tomu za 600€ mesačne.
Teraz sa musíš spoliehať na to, že zoženieš skutočne solventného podnájomníka, ktorý za podnájom bude pravidelne platiť a bude v podnájme po celý čas, čo ste spísali zmluvu, dajme tomu na rok - toto je dosť dôležité, jedna moja obchodná partnerka prenajímala byt v Šali a nevedela z neho dostať jedného sockára, takže v konečnom dôsledku bola stratová ako náš štátny rozpočet.
Za rok od neho zinkasuješ 7200€, od toho si odpočítaš náklady na energie, čo môže činiť dajme tomu 200€ mesačne, navyše danú sumu 7200€ musíš spomenúť aj v daňovom priznaní, pretože aj štát chce z toho niečo mať. Nebudeme tu teraz počítať presné sumy, ale môžeš si odčítať náklady (napr. na opravy), zvyšok musíš zdaniť, neviem či daň 19% stále platí, ale už len to máš jednu pätinu, takže veľmi zhruba ti z príjmu 7200€ zostane dajme tomu 5500€ (zhruba). Ešte si odčítaj tých 200€ mesačne čo platíš energie, to je dokopy 2400, takže čistý zisk z prenájmu bytu máš okolo 3000€ ročne.
To sa ešte bavíme o cifrách, že danú nehnuteľnosť za 100k si si kúpil za vlastné a nemusíš ju splácať hypotékou, ak by si teda mal hypo, tak pri danej sume za nehnuteľnosť by si splácal dajme tomu 450€ mesačne. Takže už tu je jasné, že pri nájme 600€ mesačne by to nebolo žiadne terno. Ak by hodnota nehnuteľnosti rástla 4% ročne, tak 4000€ ročne máš, ale je to pasívum, takže pokým byt nepredáš, prakticky z toho nič nemáš.
Ak investuješ do akcií, formou ETF, stačí podržať zainvestované financie rok a zisk máš oslobodený od daní. Len tak zhruba som pozrel jedno moje portfólio, pri investícii 20k bolo tento mesiac zhodnotenie o 600€ - nepočítam to ako zisk, keďže je to viazané na akciovom trhu a ide o dlhodobú investíciu. Ak by som mal zainvestovaných 5x viac teda tých 100k, tak ten aktuálny výnos by bol zhruba 5x vyšší a vyzeralo by to zaujímavo. Môžem dať príklad môjho kamaráta, ten má na burze okolo 100k, je aktívny investor a netají sa tým, že ak má lepší mesiac, tak za ten mesiac to vie zhodnotiť aj o 10k - a toto ti žiadna nehnuteľnosť za mesiac nedá pri bežných nájmoch.
Jedinú výhodu v prenájme do nehnuteľnosti vidím v tom, že raz za mesiac máš pár stoviek na betón v ruke. Tie v akciách sú v riziku, ale nemusíš robiť nič, len z času na čas sledovať grafy a keď budeš chcieť vybrať, tak rok počkáš ak nechceš dane platiť.
@sevrin ak ho nemas zaradeny v obchodnom majetku a nerobis odoisy, odpocitat si este môzes 500 eur ak si nevyuzil tento odpocet na zisk napr. z akcii ktore neboli rok v drzani. Dalej telku aj internet si môzes odpocitat. Ak su vlastnici 2( manzelia) môzu vyuzit odpocet 2 x 500 eur len tam sa deli aj zisk na kazdeho, papierovacky väcsie v case daní🙂. A je nutne tam mat paku, len vtedy to dava lepsi zisk, nie kupit ho full zo svojich to sa neoplati.
Naše majú ETF a časť zarábajú na úrokoch z poziciek
@sevrin ak chceš prenajímať dlhodobo a nemáš to ako sposobob akým platiť hypo a po 5 rokoch predať tak si zaradis byt do svojho obchodného majetku ako fyz osoba a môžeš uplatňovať odpisy a rovnako si vieš dat do nákladov úroky z hypoteky. Odpis nehnuteľnosti samozrejme presahuje tvoje výnosy takže nemusíš platiť daň prvé roky.
Síce neuplatňuje sa na teba 5 ročný časový test a musel by si platiť daň z predaja.
Výhodou prenájmu (ak ho robíš legálne) je ze si vďaka prenájmu si zvyšujes svoj príjem vďaka čomu si môžeš čoskoro zobrať ďalšiu hypotéku.
Využiť na kúpu nehnuteľnosti hypotéku je v tomto modeli ešte lepšie lebo prídeš k nehnuteľnosti za 20% jej ceny a využívas pákový efekt ktorý ti pri 100.000€ nehnuteľnosti dokáže vygenerovať bez problémov za 5 rokov 30.000€ na zhodnotení.
Takže z pôvodných 20.000€ a povedzme ďalších 20.000€ na splátkach vygenerovala zhodnotenie 30.000€ a 18.000€ na najme.
S 20.000€ na Etf tieto čísla nedosiahnes pokiaľ niesi 1% tých čo dokážu násobne prekonať trh.
Nehovoriac pri ze pri ETF sa vystavujes aj riziku ze trh sa krátkodobo otočí, je úplne normálne ze by si bol aj 3 roky po sebe v strate.
Rovnako tvoje investície a ich zhodnotenie nemá vplyv na tvoj príjem pred bankami takže môžeš akurát tak tie peniaze vybrať ak budeš potrebovať hotovosť.
Ak by si chcel vybrať peniaze z nehnuteľností ktorú prenajímas ale zároveň sa jej nechceš zbaviť tak si môžeš zobrať americkú hypotéku na rozdiel rastu ceny nehnuteľností.
Takže síce nehnuteľnosť nieje úplne likvidna ale čiastočnú likviditu máš k dispozícii prostredníctvom ďalšej hypo.
@misanthropicdann pri vynosu z najmu som chcel napísať 28000€.
@misanthropicdann ano v kratkom horizonte nedosiahnes s etf viac, ale v dlhodobom prekonas. Pri etf mas urok z uroku plus akumulacia dividend a ziadne opravy, ci chybajuci najomnici, ci neprispôsobiví najomnici. A ako sa ti znizuje zadlzenie, klesa percentualne vyjadreny zisk z najmu pri prepocte. Ak by si chcel na dlhodobom horizonte porazat trh, musel by si tocit tie byty odpredajom ( cize odpada zar. do obchodneho majetku a mas mensi zisk z prenajmu)po 5 rokoch a stale dookola. Absolvovat neustale hypoteky, vybery lokalit, obhliadky pri kupe a obhliadky pri odpredaj, niekedy bybti vyoadol najomnik atd. Ak najmes realitku zoberie si peknych par tisic, zas mas menej. Mne to zato nestoji. Staci mi jeden byt.Ale verim, ze niekomu, kto sa zenie za FIRE uz do 45-50 roku zivota bez toho, ze by mal firmu a mal biznis , pre neho je to ok a ma rozbehnute vsetko vo väcsom, byty, bitcoin, etf.🙂
Peniaze odkladat sa neoplati. Bud zoberiete hypoteku na byt, date do prenajmu , alebu kupte garaz a dajte do prenajmu.

@sevrin len byt ti generuje najom a zároveň rastie na hodnote.
Pri raste hodnoty 4% ročne + najom (ktorý by mal byť za rok aspoň 4% z hodnoty nehnuteľnosti) ide o veľmi pekne zhodnotenie.
Ak ho kúpiš na hypotéku a využiješ pákový efekt často prekonás aj investície do akcií