Ako efektívne spravovať mesačný rozpočet pre rodinu?
Ako vychádzate z rozpočtom? Obaja z manželom pracujeme a máme 2 školopovinné deti. A vychádzame len tak tak. Manžel je robotník z veľa nadčasmi, ja administratíva. Najviac míňame na potraviny, a to nekupujem žiadne hlúposti.
@kikushaa presne, prijem mame trochu vyssi, ale tiez sa minimalne posledny rok pozerame na ceny. Napriklad aj letaky, co kde kupit.. co som take 3 roky dozadu vobec nemusela robit..
@matkamirko Prepac,ale s tymto nesuhlasim. My tiez byvame pri BA a len za SKD platim mesacne 3x vyssiu sumu ako svagrina na severe Slovenska. O cenach kruzkov pre deti ani nehovorim.
@matkamirko druzina 10/30 mesacne, futbal 15/60 mesacne
@vzugar u mna to nie je o nejakej financnej nudzi, mam vsetko co potrebujem. ALe zistila som, ze na ake hluposti ide kolko penazi a dost som niektore vydavky okresala. Tato tabulka mi pomaha v tom, ze viem, ze kolko som na co minula. Nemam budgety na rozne presne dane veci, lebo raz je drogeria napriklad 70 EUR mesacne a raz 150.
@matkamirko druzina Petrzalka 40 eur, esteze uz len 1 chodi
Basketbal 650 za rok, takze 65 mesacne, byva aj par dni v lete priprava, ale my sme prec, na konci augusta. Tyzden v letnom campe, 150 eur, tyzden sustredenia mimo BA bol nejako 200 eur pred rokom, tento rok nebol. A druhy 550/2 Eur lebo surodenec ma zlavu.
Samozrejme oblecenie (dresy a tak) 150 eur pre starsieho, toto sa riesi az ked su vacsi, maly dostal. A vozenie na zapasy, nastastie velky uz v pohode s niekym inym ide, takze rodicia shareuju. Musi mat elektricenku 98,50 eur rocne, lebo treningy ma vselikde, maly ma este priamo v ZS. Jasne hodi sa aj inokedy plus v praci mi to preplatia, takze vlastne je to tak 40 eur, co by sme za rok aj tak minuli, chodenim po BA, k dr. a tak.
@majka99999 Ano, presne. Toto su len zakladne mesacne platby. Plus kopacky, dresy, startovne, sustredenia, vozenie na treningy a zapasy...Ale to je pri kazdom sporte.
@cookie29 dochodcovia mali cely zivot, aby mysleli na starobu a nejake peniaze si nasetrili. Ci ty si “na starobu” nic nepdkladas? Aspon 2 a 3 pilier ako uplne minimum? Dochodcovia neplatia hypoteku ako vacsina mladych ludi a to je dost znacna ciastka.
Skor v tejto krajine maju problem mladi ludia, kt sa chcu osamostatnit, nebodaj zalozit rodinu.
Áno, aj v zahraničí mame výdavky a iné príjmy, ale stále viem odkladať, šetriť a nemusím rozmýšľate co môžem alebo na čo nemáme.
Aj tu sa zvyšujú náklady, ale odkedy pracujem, fak sa mi aj každým rokom dvíhal plat- to.asi na Slovensku tak nie je, alebo?
@vilma7 nam vzdy dvihali, ale tento rok nic a necakam ani buduci, lebo sme mali uz meeting, ze firma stagnuje. Ze bude vianocna party (na ktoru nechodim). 😁 Akoze zarabam slusne na BA, praca ma bavi, benefity super (sefovia vyborni, stale mame 90 % HO, mame body, z ktorych, ako som pisala, firma preplati elektricenku dietatu v pohode, ja mam kredit na elektricenke, lebo mne sa neoplati, aj tak rano idem taxikom, poukazky do Mallu alebo Alzy atd), takze sa nechystam odist.
Inac v BA 2500 urcite na pohodlnejsi zivot, vsetko zalezi od hypo, my sme brali pred 13 rokmi, dnes ma byt 2x hodnotu, Utiahli sme 500 eur hypo aj 1 platu a rodicaku 200 eur. Myslim, ze keby sme nemali na vyssi standard, tak mame skratka nizsi.
@darkai no,, starsi ma uz velkost 41, takze 65 Eur za uz panske tenisky, co buduci rok budu male. A to su tie lacnejsie.
@majka99999 len žiaľ.mnoho ľudí nerobí v dobrých firmách....ale v štátnych rezortoch a pochybujem ze tam ročne dvíhajú plat.
@vilma7 veru, smutne. Preto sa nestazujem.
@milanemila dochodcovia tiez zalezi od veku... kedy sli do dochodku a podobne... a mozno neplatia hypo ale maju naklady. A ked pojde do dochodku tunajsia generacia, ktora sa nevie osamostatnit tak bude co potom? Odlozia z coho, ked nemaju pomaly ani na bezne vydavky? nehovoriac o tom, ze napriklad taky zubar su polozky ako svina...
@cookie29 neviem co myslis tunajsou generaciou, kedze tunajsia je urcenie miesta 🙈 ja mam 30, sama byvam od 21 a hned po vysokej skole ked uz som pracovala na TPP, tak som si zacala odkladat. Samozrejme, ze na zaciatku malo a postupne sa to zvysovalo, ale ved je predpoklad, ze clovek vekom zaraba viac a vrchol je medzi 40-50r. Problem je skor, ze ludia na to kaslu a spoliehaju sa, ze vsak nejak bude a ano potom ked si napriklad zivnostnik plati cely zivot minimalne odvody, tak dochodok nebude ziadne terno 🤷🏼♀️ ale koho to je vina? Ja kebyze davam do investicii, sumu odvodov kt platim nad ramec tych minimalnych, tak na dochodok si mozje jachtu kupit 🤦🏼♀️
sama s dvoma detmi.Syn 11 a 19..Starsi nexaraba zatial..Prijem spolu s jednym vyzivnym 1200 ..A ledva ledva..A to nemame hypo ,no zisla by sa prerabka ako nova kuchyna atd neni z coho..Dovolenky ziadne.
Co sme si zvolili to mame. Maslo za 4,39?? Krasa. Zarabame spolu cca 4500 e a to po splateni všetkeho aj tak pozerám co kolko stojí..nechodíme do restik, nemáme drahe auta, nechodíme na dovolenky. Proste žijeme tu život aby sme splatili hypo, dieťaťu kruzky doucovanie aj nejaké výlety. Nič extra. Mam pocit ze som pri materskej a rodicku odložila viac peňazí pred 11 rokmi ako teraz..nemám absolútne pocit ze by som mala nejaký vyšší štandard. Už len pri strave varím tak aby sme aj ušetrili. Slovensko je extrémne drahe a služby o ničom. A tolerancia k zero.
@rosannar Inak aj ja mám ten pocit ako keby mi niekto kradol peniaze z účtu sme 5 clenna rodina zaplatím bývanie elektriku deti škola obedy samozrejme ideme z manželom na poli ale 1200 € mám mesačný príjem a tie peniaze ako keby utiekli z účtu poplatok všetko kúpim stravu a zrazu pozerám účet skoro prázdny kde sú peniaze a človek do kopy nič nekúpi.🤦Len ozaj čo potrebuje a hlúposti nekupujeme ...
@milanemila nuz Tvoja logika ma diery... napriklad s pribudajucim vekom stupa prijem... nie vzdy a najma nie u zien, ktore idu na MD/RD... a pokial pridu deti, tak neporovnatelne stupnu aj naklady... a cim su deti vacsie, tym su naklady vyssie... nehovoriac o tom, ze ceny stupaju rychlejsie nez prijmy. A keby to hned nebola pravda, tak mi povedz, kolko ludi je financne gramotnych?

@tilly suhlas. Hypo, energie, skolky, kruzky, lekari, drogeria, potraviny, ad hoc oblecenie a vydavky.. tiez nam to vycjadza cca 3000e a nevyskakujeme si nejako extra.