Pridajte tipy a triky na efektívne šetrenie peňazí
čo vám najviac pomohlo osekať pri šetrení? čo ste vypustili z bežných dní? robiť lepší rozpočet pri potravinách? oblečení? na nejaký čas nikam necestovať?
Oblečenie, podniky, jedálniček a s ním spojené plánovanie nákupov.
Kedy to nájdeme na intereze?
@anonym_autor vsetko. Varim podla toho co je v akcii. Nejeme lososy, hovadzie, morcacie maso. Vacsinou kuracie, bravcove. Varim len trocha- tak aby sme to jedli jeden, max dva dni. Oblecenie kupujem iba ked je to nutne. Nekupujem ziadne sperky, veci do domacnosti (uteraky, deky, dekoracie a podobne), nekupujem ani drogeriu, parfemy (rodine som povedala, ze na sviatky si prosim sprchace a sampony- obe strany usetria, nemusis si lamat hlavu nad darcekom). Nechodime na vylety. Nekupujem sladkosti vobec. Ak uz ma byt nieco sladke, kupim ovocie (v akcii) alebo upeciem kolac. Ale to ti budeme tu zbytocne pisat, ako setrime my… ty si to musis v hlave poskladat tak aby si to mala dobre. Ja som sa to tiez dlho ucila. Teraz mam 40 a kupujem len nutne veci. Este aj gumky do vlasov si 10krat rozmyslim v obchode, ci ich naozaj prave teraz hned potrebujem. Mne sa velke nakupy neosvedcili, vzdy som nakupila zbytocne veci, ktore bud zhnili alebo skoncila zaruka. Takze to islo do kosa. Moje nakupy su do 20-30e, nie denne. Kupujem len to co nutne potrebujem.
@anonym_autor vsetko. Varim podla toho co je v akcii. Nejeme lososy, hovadzie, morcacie maso. Vacsinou kuracie, bravcove. Varim len trocha- tak aby sme to jedli jeden, max dva dni. Oblecenie kupujem iba ked je to nutne. Nekupujem ziadne sperky, veci do domacnosti (uteraky, deky, dekoracie a podobne), nekupujem ani drogeriu, parfemy (rodine som povedala, ze na sviatky si prosim sprchace a sampony- obe strany usetria, nemusis si lamat hlavu nad darcekom). Nechodime na vylety. Nekupujem sladkosti vobec. Ak uz ma byt nieco sladke, kupim ovocie (v akcii) alebo upeciem kolac. Ale to ti budeme tu zbytocne pisat, ako setrime my… ty si to musis v hlave poskladat tak aby si to mala dobre. Ja som sa to tiez dlho ucila. Teraz mam 40 a kupujem len nutne veci. Este aj gumky do vlasov si 10krat rozmyslim v obchode, ci ich naozaj prave teraz hned potrebujem. Mne sa velke nakupy neosvedcili, vzdy som nakupila zbytocne veci, ktore bud zhnili alebo skoncila zaruka. Takze to islo do kosa. Moje nakupy su do 20-30e, nie denne. Kupujem len to co nutne potrebujem.
@anonym_578618 nechodite na vylety? takže len praca a byť doma? neviem teda či mas deti ale toto si pri detoch nedokážem uplne predstaviť nezobrať ich nikam... nemyslím tým drahe dovolenky
@anonym_578618 Môžem sa spýtať, čo robíš s tými peniazmi, čo sa ti podarí ušetriť?
@anonym_578618 zaskočila ma časť, nechodíme na výlety...toto by mi chýbalo a tieto peniaze neľutujem
@anonym_578618 nechodite na vylety? takže len praca a byť doma? neviem teda či mas deti ale toto si pri detoch nedokážem uplne predstaviť nezobrať ich nikam... nemyslím tým drahe dovolenky
@anonym_29d7b5 mam uz velke deti, ale aj ked boli mensie, tak sme az tak vela nevyletovali. Ja ako dieta som tiez nevyletovala vobec, soboty sme chodili robit ked sa uz dalo na chalupu a v lete som isla na tyzden do tabora.
Dneska sa to velmi prehana, moje deti si nepamataju z detstva ziadne vylety, ani prve dovolenky pri mori si nepamataju. To len rodicia si myslia, ze ako super kazdy vikend vylet s dietatom. To nie je vobec nutnost. A ked na to niekto nema, alebo chce setrit, alebo musi setrit, tak urcite tym dieta neutrpi. Uz o rok si nebude pamatat, ze niekde na vylete bolo. To je fakt iba na to, aby mohli v skole na zaciatku roka povedat a predhanat sa, kde kto bol.
@anonym_578618 zaskočila ma časť, nechodíme na výlety...toto by mi chýbalo a tieto peniaze neľutujem
@anonym_2d7d5e mne to zase nechyba, boli to vzdy len stresy, vela cestovania, pozvracane deti 😀 ale chapem ked je niekto taky typ.
My chvalabohu šetriť nemusíme, ale mám kamarátku ktorá otáča každé euro. Ak ti pomôže tak ti napíšem čo viem, že robí ona.
Sleduje leták Lidl , Kaufland , čo je v akcii to kúpi a vyskladá z toho jedlo na celý týždeň. Tiež tam kupuje to, čo je pred dátumom spotreby. Deckám jogurt, tvaroh na slíže a pod.
Na výlety chodia, vlakom. Nejdú sa najesť do reštaurácie, zbalí doma rožky so šunkou, paprikou. Chodia si opekať, stanovať.
Drogériu kupuje najlacnejšiu Balea sprchové, denkmit prací prášok. Zberá si v dm body, ja jej dávam moju kartičku občas.
Zakladna otazka, si sama, ste dvaja, ste rodina s detmi?
Mne ked som bola sama najviac pomohlo kupovat len to bez coho som do druheho dna nevydrzala, vtedy som setrila brutalne. Obedy v praci, zamestnavatel nam prispieval nad ramec. Ziadna restika nehrozila. Chodila som vsade kde sa dalo peso. A tiez akcie len zadarmo, vylet ano, ale ziadne kavicky, zmrzlinky, koncert ano ked bol program na namesti, oblecenie som kupovala len spodne pradlo ak som ho potrebovala, inak nic. Ak som videla ze topanky to uz dalsiu sezonu nedaju tak vtedy a zasadne kvalita, koza, goratex. Knihy z kniznice, internet vtedy este velmi nebol. Po veceroch som skladala hlavolamy, vykladala si karty alebo lustila krizovky v reklamnych novinach, tiez som kreslila do skicara. Tazke casy ale dala som to a paradne usetrila na splatku bytu.
@anonym_578618 Môžem sa spýtať, čo robíš s tými peniazmi, čo sa ti podarí ušetriť?
@anonym_50a8b0 no miliony to nie su, som samozivitelka, usetrene peniaze pouzijem, ked sa mi pokazi nejaky spotrebic, alebo na Vianoce, alebo na narodeniny.
@anonym_29d7b5 mam uz velke deti, ale aj ked boli mensie, tak sme az tak vela nevyletovali. Ja ako dieta som tiez nevyletovala vobec, soboty sme chodili robit ked sa uz dalo na chalupu a v lete som isla na tyzden do tabora.
Dneska sa to velmi prehana, moje deti si nepamataju z detstva ziadne vylety, ani prve dovolenky pri mori si nepamataju. To len rodicia si myslia, ze ako super kazdy vikend vylet s dietatom. To nie je vobec nutnost. A ked na to niekto nema, alebo chce setrit, alebo musi setrit, tak urcite tym dieta neutrpi. Uz o rok si nebude pamatat, ze niekde na vylete bolo. To je fakt iba na to, aby mohli v skole na zaciatku roka povedat a predhanat sa, kde kto bol.
@anonym_578618 jedine,čo svojim deťom môžeš dať sú zážitky...nielen s rodičmi...ale keď cestuješ,naučíš ich spoznávať krajinu, myslieť inak...potom sa náboja odísť kamkoľvek, spoznávať inú krajinu...neboja sa aj vrátiť domov...lebo nám ako rodičom nie sú nič dlzny
@anonym_578618 jedine,čo svojim deťom môžeš dať sú zážitky...nielen s rodičmi...ale keď cestuješ,naučíš ich spoznávať krajinu, myslieť inak...potom sa náboja odísť kamkoľvek, spoznávať inú krajinu...neboja sa aj vrátiť domov...lebo nám ako rodičom nie sú nič dlzny
@nika1971 nie je to pravidlo, ked boli deti male, chodili sme na vylety. Ja som ako dieta nevyletovala a odidem kamkolvek hocikedy, nemam s tym problem. Moja dcera vyletovala a mala problem dochadzat aj na vysoku, boji sa cestovania ako cert kriza, nedajboze ze by nestihla nejaky spoj a dovi dopo.
My asi najviac vieme ušetriť na jedle. Chodíme vždy na nakupy piatok alebo sobotu. Spravím si zoznam čo budeme variť na týžden (jasneže nejdem podla toho vždy linajkovo) a nakupim len to čo potrebujeme na varenie. Tým, že nakupim jeden velky nakup už nechodíme počas týždna kupovať potraviny, lebo idem do obchodu a ešte toto a ešte toto a už sa mina "viac".
Samozrejme čerstve rozky a pečivo neratam. Dcera je diabetička tak teraz miname trošku viac na jej stravu ale myslím, že sa to da.
Znama su 2+1 dieťa ktoré že skoro nič nezje a nemaju problem 1-2x do týždna minuť v Tescu 180e... to je pre mna nepochopitelne, ešte ked sa muž stravuje v praci v restikach.. a nemajú problem isť niekolko krat týždenne do restiky na obed. Aj ked viem, že penazí nemaju nazvys..
Na vylety dovolenky chodíme, samozrejme pozeram na ceny ale neviem si predstaviť 5r nikam nezobrať..
@nika1971 nie je to pravidlo, ked boli deti male, chodili sme na vylety. Ja som ako dieta nevyletovala a odidem kamkolvek hocikedy, nemam s tym problem. Moja dcera vyletovala a mala problem dochadzat aj na vysoku, boji sa cestovania ako cert kriza, nedajboze ze by nestihla nejaky spoj a dovi dopo.
@anonym_578618 možno to nie je pravidlo...ale keď dieťa vidí od malička iné veci, cestovanie,inú kultúru...vie posúdiť a nesudl...možno niektorí mladí nechcú odísť ...ale berú veci inák...inú kultúru,...neriešia veci tak,ako keď človek sedí celý život v jednom dome,jednej dedi
ne
@anonym_578618 len zo zvedavosti - takto šetríte, lebo vás k tomu núti situácia, prípadne máte nejaký cieľ, na ktorý šetríte? Alebo to nemusíte robiť ale jednoducho toto je váš životný štýl? Lebo mne normálne smutno ostalo...
Príde výplata - okamžite si na sporiaci prenes sumu peňazí, ktoré potrebuješ ušetriť. Sporiaci účet mimo bežný účet a nesiahať na tie peniaze.
Druhá vec - mať prehľad o výdavkoch - niekde si to zapisuj, sprav si prehľad. Uvidíš, či rozhadzuješ alebo už teraz ideš na doraz. Všetky tie týždenné rozpočty, hľadanie akcií, varenie na 3-4 dni, aby sa "ušetrilo" je psychycky únavné, to je živorenie, nie žitie.
V prvom rade neobmedzovat sa, ak budes zit zivot co ta nebavi a otacat kazde euro tak ti to nevydrzi. A pomohlo mi nakupovat potraviny rozumne - co najmenej spracovanych produktov, co si viem urobit doma lacnejsie a bavi ma to urobit tak nekupovat, nekupovat zbytocne sladkosti a slanosti ked si to vezmes jedno jablko ako desiata povedzme so skoricou na osladenie ta vyjde lacnejsie ako cokoladova tycinka. Nekupovat vela ale to co sa naozaj zje. Co sa tyka jedenia von a kaviarni doprajem si ale nie za kazdu cenu a nie len preto, ze som leniva navarit. Oblecenie a obuv kupujem len ked treba to plati aj na deti mame dostatok, v niecom urcite aj nadbytok ale snazim sa to udrziavat v rozumnej miere. Co sa tyka inych veci a vratane aj oblecenia a obuvy pred kupou sa zamyslim, ci naozaj je to potrebne, ci naozaj to iste sa neda zohnat inde vyhodnejsie. A celkovo davam prednost kvalitnym tovarom v zlave/vypredaji pred lacnymi za priblizne rovnaku cenu ale s nizsou kvalitou, na tom clovek zvykne casto prerobit ked sa to skor pokazi, znici. Co sa tyka cestovania sledovat a porovnavat ceny castokrat dovolenka vie vyjst o polovicu lacnejsie alebo drahsie v roznych terminoch.
@anonym_7071be daj typy na tie o 50% lacnejsie dovolenky
My chvalabohu šetriť nemusíme, ale mám kamarátku ktorá otáča každé euro. Ak ti pomôže tak ti napíšem čo viem, že robí ona.
Sleduje leták Lidl , Kaufland , čo je v akcii to kúpi a vyskladá z toho jedlo na celý týždeň. Tiež tam kupuje to, čo je pred dátumom spotreby. Deckám jogurt, tvaroh na slíže a pod.
Na výlety chodia, vlakom. Nejdú sa najesť do reštaurácie, zbalí doma rožky so šunkou, paprikou. Chodia si opekať, stanovať.
Drogériu kupuje najlacnejšiu Balea sprchové, denkmit prací prášok. Zberá si v dm body, ja jej dávam moju kartičku občas.
@anonym_83e352 potraviny v akcii a sledovanie letákov by som robila keby som bola aj milionárka. Robím všetko čo aj tvoja kámoška, lebo som tak naučená a som taká šetriaca povaha. čo s tými peniazmi? šetríme - napr. keď sa pokazí práčka, kotol a pod. veci bez problémov vytiahnem z účtu a kúpim si v prípade potreby nové.
@anonym_578618 A čo je to za život? Čo ste deťom okrem šetrenia ukázali? Život treba žiť, nie len prežívať. Dúfam, že máte aspoň haciendu a 3 autá keď toľko šetríte. Za mňa sú peniaze investované do zážitkov a cestovania najlepšie investované peniaze. Som matka samoživiteľka, mám 13 ročného syna a cestujem s ním od jeho 9 mesiacov. Šetrím tak aby sme minimálne 1 x do roka šli k moru, lyžovali a mohli ísť na výlety, do kina, na výstavy atď. Chcem aby spoznával iné kultúry, učil sa jazyk a tým mu rozširujem obzory. Mám v pláne s ním navštíviť toľko krajín sveta, koľko sa mi podarí. Cestujeme lowcostovo veď letenky po Európe stoja pár eur, ubytovanie nemusí mať 5 * a stravovať sa dá tiež lacno. Čo by sme mali z toho života keby sme len sedeli doma a tlačili peniaze do ponožky?
@anonym_83e352 potraviny v akcii a sledovanie letákov by som robila keby som bola aj milionárka. Robím všetko čo aj tvoja kámoška, lebo som tak naučená a som taká šetriaca povaha. čo s tými peniazmi? šetríme - napr. keď sa pokazí práčka, kotol a pod. veci bez problémov vytiahnem z účtu a kúpim si v prípade potreby nové.
@anonym_af6ccb odpovedala som autorke ako šetriť, dala jej tipy o ktorých viem. Viac ma nezaujíma. Pekný piatok želám.
@anonym_autor ja keď som mala ťažšie obdobie, že bolo treba šetriť, tak som si jednoducho zapisovala každý jeden výdavok. Ale nie že "nákup v potravinách - 70€" ale pekne krásne po jednej položke. A zrazu som videla, že toto alebo tamto som nemusela kúpiť, zaobišli by sme sa bez toho. Alebo som si už v obchode rozmyslela, že toto nekúpim, lebo to budem musieť zapísať 😀 taká osobná a"walk of shame" 😀 celkom slušne to fungovalo.
Sledovať letáky a akcie mňa osobne nebaví - nemám kapacitu na to dve hodiny behať po 4 rôznych obchodoch, aby som síce ušetrila 10€ ale prišla domov zničená. Navyše nechcem šetriť na kvalite potravín.
@anonym_578618 A čo je to za život? Čo ste deťom okrem šetrenia ukázali? Život treba žiť, nie len prežívať. Dúfam, že máte aspoň haciendu a 3 autá keď toľko šetríte. Za mňa sú peniaze investované do zážitkov a cestovania najlepšie investované peniaze. Som matka samoživiteľka, mám 13 ročného syna a cestujem s ním od jeho 9 mesiacov. Šetrím tak aby sme minimálne 1 x do roka šli k moru, lyžovali a mohli ísť na výlety, do kina, na výstavy atď. Chcem aby spoznával iné kultúry, učil sa jazyk a tým mu rozširujem obzory. Mám v pláne s ním navštíviť toľko krajín sveta, koľko sa mi podarí. Cestujeme lowcostovo veď letenky po Európe stoja pár eur, ubytovanie nemusí mať 5 * a stravovať sa dá tiež lacno. Čo by sme mali z toho života keby sme len sedeli doma a tlačili peniaze do ponožky?
@smutnadeva sa z teba smejem. Ako vôbec nevieš aký život môže mať hoc ktorý respondent ktorý sem prispeje. Cestovala by so s postihnutým dieťaťom? dieťa čo má PAs - je neprispôsobivé , s ktorým je ozaj najlepšie len doma, max .nejaké túry v okruhu 50 km od domu.
Išla by si nikomu kto si kúpi drahú dovolenku znepríjemňovať život s vrieskajúcim a večne nespokojmým dieťaťom s diagn.? Chcela by som vidieť.
To by si ukázala aj ostatným svojim deťom že život môže byť aj takýto.
@smutnadeva sa z teba smejem. Ako vôbec nevieš aký život môže mať hoc ktorý respondent ktorý sem prispeje. Cestovala by so s postihnutým dieťaťom? dieťa čo má PAs - je neprispôsobivé , s ktorým je ozaj najlepšie len doma, max .nejaké túry v okruhu 50 km od domu.
Išla by si nikomu kto si kúpi drahú dovolenku znepríjemňovať život s vrieskajúcim a večne nespokojmým dieťaťom s diagn.? Chcela by som vidieť.
@anonym_af6ccb áno...sú aj také deti...ale nie všetky deti zo zdravotným postihnutím nie sú schopné cestovať...
@anonym_2d7d5e mne to zase nechyba, boli to vzdy len stresy, vela cestovania, pozvracane deti 😀 ale chapem ked je niekto taky typ.
@anonym_578618 ja som tiez skor narodena a nechapem dnesnym vyletom. My sme setrit nemuseli, chodili sme 1x rocne na dovolenky, vacsinou po spolocnej republike, neskor aj k moru. Bezne vikendy sme chodili do okolitej prirody, pripadne na chatu, ktoru mali svokrovci.
Ale to, co sa dnes celosvetovo deje sa uz pochopit neda. Mesta a staty budu obmedzovat pocet turistov, pretoze domaci nemaju kvoli turistom ziaden zivot, devastuje sa priroda, rusi sa zver, znecistuje sa planeta smogom. Toto je novodoby fenomen. Ved len ked zoberiem mojich znamych, maju krasne domy, zahrady, bazeny a kaxdy vikend su vsetci prec. Moji susedia uz 10 rokov neprevadzkuju vonkajsi bazen, lebo vylety. Mas pravdu, moje deti si nic z detstva nepamataju. Len to, ze som im na Malorke povedala, ze viac ich na dovolenku nezoberiem, lebo nepocuvali. Ja mam dojem, ze tato mlada generacia chce dopriat svojim detom to, co oni v svojom detstve nemali..
@anonym_af6ccb A zo mňa sa smeješ z akého dôvodu? Nik nepísal o dieťati so špeciálnymi potrebami predsa! Takže si choď svoju flustráciu vybíjať niekde ide. Hovoríme tu o bežnej rodine, kde matka tvrdí, že keď ona v detstve nikde nechodila, tak ani jej deti nemusia a že netreba chodiť po výletoch. Na to som reágovala.
@smutnadeva
Vidíš, mne sa nechce a ani mi nechýba tlačiť sa niekde po letiskách. Pritom šetriť nemusím, a keď sa deťom chce, tak im aj prispejem. Aj teraz dám synovi s rodinou na výlet do Južnej Afriky. Ja by som tam nešla, ani keby mi za to platili.
@smutnadeva
Vidíš, mne sa nechce a ani mi nechýba tlačiť sa niekde po letiskách. Pritom šetriť nemusím, a keď sa deťom chce, tak im aj prispejem. Aj teraz dám synovi s rodinou na výlet do Južnej Afriky. Ja by som tam nešla, ani keby mi za to platili.
@anonym_6db97c To že sa tebe nechce neznamená, že my máme sedieť doma. Áno sú aj ľudia čo najradšej sedia doma a kukajú susedom do záhrady, že neprevádzkujú bazén lebo výlety, že neužívajú svoje domy lebo cestujú - inak nechápem čo ich do toho čo susedia robia ale to je také slovenské. Ja len hovorím, že načo iné by som mala míňať zarobené peniaze, ak nie do toho aby môj syn mal zážitky, videl svet, naberal skúsenosti s cestovaním, nebál sa hovoriť cudzím jazykom atď. Pre mňa sú peniaze nástroj na to aby sme žili a videli, veď do hrobu si ich nezoberiem. A môj syn keď raz bude mať svoju rodinu bude snáď robiť to isté pri svojich deťoch lebo som ho to naučila 🙏.
Výlety do prírody máme na slovensku zadarmo, ísť pešo alebo bicyklom, nabaliť si jedlo zo sebou.
Môžeš využiť aj bezplatný vlak pre deti, alebo niekde majú aj víkendové rodinné cestovné autobusom za 1€ na osobu.
@anonym_autor za mňa na čom jedinom vieš ušetriť je strava, ale nie zas na úkor zdravia. Doma varená strava je u mňa základ, manžel si zvykol cez víkendy v robote objednávať obedy a pizzu na nočnej, mesačne ho len víkendy na strave vyšli okolo 150 eur, lebo menu okolo 12 eur v meste cez víkend. Prvý mesiac nechápal, ako to veľa spraví. Vždy je polievka a aj druhé, cez týždeň aj sladké robím - bábovka na rôzne spôsoby, ale bublaniny - podľa záhrady a zásob, čo urobím.
Drogériu kupujem v Dm a som spokojná a čo nemajú kúpim inde.
Oblečenie s čoho dieťa vyrastie predávam na inej platforme a potom kúpim, čo treba.
Na výlety chodíme, lebo zážitky sú najkrajšie, čo deťom vie človek môže dať. Nemusí to byť len more, ale teraz už vie človek za pár eur ísť do okolitých štátov. Tento rok sme obehali Česko, minulý rok Poľsko a predtým rok Maďarsko. Podarilo sa nám kúpiť bicykle za super cenu, rušila sa neďaleko predajňa bicyklov a teraz chodíme po výletoch.

V prvom rade neobmedzovat sa, ak budes zit zivot co ta nebavi a otacat kazde euro tak ti to nevydrzi. A pomohlo mi nakupovat potraviny rozumne - co najmenej spracovanych produktov, co si viem urobit doma lacnejsie a bavi ma to urobit tak nekupovat, nekupovat zbytocne sladkosti a slanosti ked si to vezmes jedno jablko ako desiata povedzme so skoricou na osladenie ta vyjde lacnejsie ako cokoladova tycinka. Nekupovat vela ale to co sa naozaj zje. Co sa tyka jedenia von a kaviarni doprajem si ale nie za kazdu cenu a nie len preto, ze som leniva navarit. Oblecenie a obuv kupujem len ked treba to plati aj na deti mame dostatok, v niecom urcite aj nadbytok ale snazim sa to udrziavat v rozumnej miere. Co sa tyka inych veci a vratane aj oblecenia a obuvy pred kupou sa zamyslim, ci naozaj je to potrebne, ci naozaj to iste sa neda zohnat inde vyhodnejsie. A celkovo davam prednost kvalitnym tovarom v zlave/vypredaji pred lacnymi za priblizne rovnaku cenu ale s nizsou kvalitou, na tom clovek zvykne casto prerobit ked sa to skor pokazi, znici. Co sa tyka cestovania sledovat a porovnavat ceny castokrat dovolenka vie vyjst o polovicu lacnejsie alebo drahsie v roznych terminoch.