Ako efektívne spravovať rodinné financie s partnerom
Ahojte dievčatá,
rada by som sa vás opýtala akým sposobom financujete spoločnú domácnosť.
Mám partnera (nie sme manželia), on má dve deti z prvého manželstva (stredoškoláci), so mnou má 5 r. dieťa. Minulý rok bol náročný, kríza vzťahu vyústila v jeho pol ročnú neveru....akokoľvek to bolo narocne...rozhodli sme sa pozliepat crepiny kvôli dieťaťu a uvidíme, kam nás osud doveje..
Ale k mojej otázke...nákupy potravin pre mňa, jeho a dieťa realizujem ja, on mi dáva (na dieťa aj domácnosť) 500€ a stará sa o dom (ktorý patri jemu), ja platím energie (1000€/rok), on výdavky okolo ovocného sadu. Obedy rieši vonku, večeru doma. On zarába veľmi slušne (tj.niekolko tisíc€), ale keby som chcela od neho peňazí viac, zrejme by mi povedal: však si zarob. Ja mám polovičný úväzok (zarobím 500€), aby som sa mohla starať kompletne o domácnosť a aby som bola po ruke dieťaťu pri výpadkoch zo škôlky, ktorých je dosť. Stačili by vám tieto peniaze na chod domácnosti?
Vďaka za vaše postrehy.
Vystacili by mi, je to dost. Vy mate podla mna ine starosti. Mna by sralo, ze byvalej exmanzelke dorovnava prijem zatialco ma deti v striedavke niekde inde, ze je furt niekde prec z napisaneho, a teba vydeluje a povie ti zarob si, aj ked doma hovno robi s dietatom a v domacnosti
Moj manzel ma tiez dve deti z predosleho manzelstva, plati dost vysoke vyzivne, mame tu dceru na prazdniny casto a dost ma to obcas stve. Ale tym ze sme manzelia uz budujeme aj spolocny majetok, tiez mame sice financie oddelene, ale nestane sa mi, ze odidem bez nicoho, keby sme sa rozvadzali. Mysli na svoje zadne dvierka a chod naspat do roboty, aby si sa vedela zabezpecit, aj s prihliadnutim na tu neveru
Tých 500€, čo Ti dáva nie je výživné, lebo Ty z toho kupuješ stravu/drogeriu/iné do domácnosti aj pre neho. Nie iba pre seba a 5 ročné dieťa. Už len strava pre (predpokladám mladého) muža je celkom položka.
@klavirova no v nomrálnych rodinách to funguje tak, že nikto nikoho nevydeľuje, obaja majú prehľad o príjmoch a výdavkoch a tie spolu aj riešia. Ja si neviem predstaviť, že by manžel prišiel a povedal "tu máš 500 €" a finito. Nie kvôli tomu, že je to smiešna suma, ale kvôli tomu prístupu.
@puertorico to niez z neho on nič neuvidi
Mna len prekvapilo spolieha sa na moje dedičstvo. Ešte žiadne nemáš a ani mať nemusiš pokiaľ dotyčna osoba žije môže mať aj 100 rokov a TY nemusiš nič dediť.Takže hlúposť nevera pol roka no silno pochybujem.To už je vzťah a nie nevera.Pochopim jednorazovu neveru v opitosti aj ked ja neveru by som nikdy neodpustila. Ani keby som mala 5 deti nikdy.Hej dobrých vlastnosti ma veľa vydeľovať peniaze a nič nemate spoločne ešte si ťa ani nevzal hlavne že mate dieťa tak ake ma dobre vlastnosti.Máš kde bývať tak preto si mu odpustila. Nemáš ani prácu poriadnu a zlepili sme to vzťah zlepenec vzťah nema žiaden význam.Nechodim do práce aby som pri 5 ročnej dcére mohla byť ked ochorie.A čo druhe ženy deti nemaju aj matky samoživiteľky maju deti a chodia do roboty a nema im kto pomôcť vieš no trochu treba aj porozmyšľať.Ostala si s nim len kôli tomu že máš kde bývať.Ešte žiadne dedičstvo nemáš a ten tvoj sa spolieha na tvoje dedičstvo. Sama tej blbosti neveríš Na človeka čo môže žiť 100 rokov.A ani TY nič nemáš iste.Fuj grcala by som a hnusilo by sa mi s nim spať ked mal už druhu v posteli.Fuj hnus.A ved ako by nebol spokojny za 500 eur ma plný full servis ma veľa dobrých vlastnosti vydeľovať peniaze, spať s milenkou podvadzať ťaa a robiť s teba blbku. Ešte len taky postreh ked si si s nim začala bol ešte ženaty alebo rozvedený.Nevera je niečo čo sa odpustiť neda aspoň u mňa myslím fyzicka nevera nie že si pozrie erotický film.T si mu odpustila len preto že máš kde bývať a si zvyknuta na niečo ale snahu nemáš žiadnu spoliehaš sa na dedičstvo od niekoho kto TI ho ani nemusi dať a môže dať niekomu inemu za života.
@klavirova tak vy nie ste manželia, takže podľa mňa to je v pohode, že ti dá určitu sumu a z tej žijete.Ci je nízka ty vieš ..možno jeho pohľad je taký, že prinesies málo atď a všetko je na ňom.To je ťažko veľa mužov, keď nechodí do obchodu si myslí, že z 500 eur ešte más ušetriť🙂živí 3 deti to nie je málo a bude to ešte viac ako budú rásť.
Ideál by bolo nájsť si dobru prácu a rozdeliť choroby dieťaťa aj naňho.
@luccija nie niesu píše že nie sú 3 veta
@klavirova mna zaujimaju tie mnohe dobre vlastnosti tvojho chlapa, kvoli ktorym si s nim. chlap, co pol roka pcha vtaka do inej, nenavari, neuprace, nemarodi s vlastnym dietatom, vydeluje zene prachy... hm, fakt ma tie vlastnosti zaujimaju.
inak k veci, je ubohe vydelovat zene € a povedat, nemas dost, zarob si. ja byt tebou, poviem mu, ok idem zarabat, od buduceho mesiaca varis, upratujes a OCR- kujes ty. Opat raz sa vecer pomodlim za toho svojho muza, lebo ked tu citam tieto pribehy, ja mam doma muza, co je poklad nad vsetky poklady.
@luccija mne to tak vyšlo, neviem aké má muž ostatné výdavky
To, ze nie ste manzelia (dnes sa to uz "nenosi", ok) je jedna vec, ale ved vy z toho co pises ze ako fungujete, co Tvoj chlap robi ci povie, a ze toto vsetko si schopna akceptovat a pride Ti to normalne... Tak vy ani nezijete ako rodina, prepac.
Ked som este na VS byvala s cudzimi spolubyvajucimi z celeho Slovenska, tak sme menej kalkulovali, nez vy dvaja, co sa mate milovat a zit "jedno".
Pre mna je toto uplne nonsens co do predstavy fungovania rodiny.
@klavirova Za mňa by bolo toto ok keby nemáte spolu dieťa, keby dával 500 eur na stravu a drogériu za seba len a ty platíš elektrinu príde mi to ok. Ak máte spoločne dieťa nepríde mi to ok. Nedá ani na vyšší výdavok ak je s dieťaťom, napríklad okuliare, nákup pred začiatkom škôlky a tak? Ak nie nie je to ok, to by som aj ja brala, že si s niekým urobím dieťa, bude bývať v mojom dome, všetko robiť a ja dám za seba a dieťa do domácnosti spolu 500 eur a mám full servis. Ak nedáva nič naviac, tak by to chcelo tých 500 eur za neho a aspoň 300 na dieťa.
@klavirova mne sa "paci" to, ze ex dorovnava prijem, ale ty si mas zarobít 👌👎to by bolo prvé stop.
Druhé stop je ze sa spolieha na tvoje dedičstvo??? Co budeš dediť???? Bratislavský hrad?? (Samozrejme obrazne povedane). Ale aspoň je jasne, prečo je s tebou aj po nevere, si stále dobrá partia a "poslušná" partnerka za 500 (ako ta cesta okolo sveta v Ku... hosi guten tag).
@majlo1234 to dorovnávae je zákonom dane, nie že by sám chcel ))))
@alickapusinka neslolieham.sa práveže na nič, čo sa týka dedičstva a ani lenivá nie som, pred dieťaťom workoholik....bol rozvedený, žiadna nevera s ním v úvode vzťahu.
@kavasmliekom počkaj, ale to nie je výživné. To sú peniaze na domácnosť, teda aj na neho- raňajky, večere, energie…
@palicka lenže on ešte navyše platí aj strechu nad hlavou. Ona len stravu a 100e v priemere za energie.
Písala som to ako výživné, lebo keby zostala sama, tak na výživné je to luxus.
Plus z toho by musela platiť aj nájom, alebo úver...
@kavasmliekom autorka nikde nespomína žeby jej partner platil hypotéku. Možno je dávno splatená a výdavky na bývanie sú len platby za energie, ktoré (zrejme) v plnej miere platí autorka.
Ale samozrejme, bývať za necelých 100€ mesačne je super.
@zltalienka ale to je jedno, či je splatená, či nie, okolo domu je veľa prace, píše o nejakých ovocných sadoch. Býva za 100e, čo je super.
A len jej hlúposť, že nechce robiť, ale vyhovára sa na dieťa. Keď vie, ako to má, bude mať v budúcnosti, tak by mala ináč premýšľať.
@lienka.7 " v akom zákone je dane dorovnavanie platu ex manželky? " Tak to by sa oplatilo autorke vydať sa, aby v prípade rozvodu tiež mala nárok. Len on už asi nechce.
Existuje "Príspevok na výživu rozvedeného manžela" možno toto mala autorka na mysli.
https://ficek.sk/prispevok-na-vyzivu-rozvedeneh...
@autorka Uff no, my sice deti nemame ale neviem si predstavit nas spolocny zivot financovat z 1000 eur mesacne. To je extremne malo aj pre 2 ludi. Na druhej strane mas moznost najst si job a taktiez neplatis za byvanie. Predpokladam, ze tych 1000 eur rocne ide tak na energie, cize mas moznost sporit si sumu, ktoru by si normalne zaplatila za byvanie.
@zltalienka ale to je najviac na 5 rokov, to už by neplatil. Veď oni už spolu žijú minimálne 5 rokov
@kavasmliekom "ale to je jedno, či je splatená, či nie, okolo domu je veľa prace, píše o nejakých ovocných sadoch. Býva za 100e, čo je super."
Tak nie je to celkom jedno či autorka platí komplet za bývanie pre 3 ľudí (ak platí komplet energie a hypo nie je žiadna) alebo či on platí hypotéku trebárs 500€ mesačne a ona "len" energie 100€ mesačne.
Čo s tým má jeho ovocný sad? Máš informácie, žeby z jeho sadu mala nejaký úžitok autorka? Môže mať napríklad marhuľový sad, o ktorý sa mu komplet stará niekto, koho za to platí. A výnos zo sadu je zase len jeho.
A že okolo domu je veľa práce. Ako keby vo vnútri domu nebolo. Plus zásobovanie domácnosti je komplet na nej.
@kavasmliekom "ale to je najviac na 5 rokov, to už by neplatil. Veď oni už spolu žijú minimálne 5 rokov" Presne tak. Najviac na 5 rokov po rozvode.
@zltalienka 100e na energie pre 3 pochybujem. Plus je tam ešte daň za smetí. Ale to je jedno. Ona musí komunikovať s nim. Kľudne môže variť len sebe a dieťaťu, on nech si nakúpi, nech si vyperie.

tebe dá 500€ mesačne a nič navyše ale v budúcnosti sa spolieha na tvoje dedičstvo ktoré si on bude užívať