icon

Ako efektívne spravovať rodinné financie s partnerom

klavirova
15. jan 2025

Ahojte dievčatá,

rada by som sa vás opýtala akým sposobom financujete spoločnú domácnosť.

Mám partnera (nie sme manželia), on má dve deti z prvého manželstva (stredoškoláci), so mnou má 5 r. dieťa. Minulý rok bol náročný, kríza vzťahu vyústila v jeho pol ročnú neveru....akokoľvek to bolo narocne...rozhodli sme sa pozliepat crepiny kvôli dieťaťu a uvidíme, kam nás osud doveje..
Ale k mojej otázke...nákupy potravin pre mňa, jeho a dieťa realizujem ja, on mi dáva (na dieťa aj domácnosť) 500€ a stará sa o dom (ktorý patri jemu), ja platím energie (1000€/rok), on výdavky okolo ovocného sadu. Obedy rieši vonku, večeru doma. On zarába veľmi slušne (tj.niekolko tisíc€), ale keby som chcela od neho peňazí viac, zrejme by mi povedal: však si zarob. Ja mám polovičný úväzok (zarobím 500€), aby som sa mohla starať kompletne o domácnosť a aby som bola po ruke dieťaťu pri výpadkoch zo škôlky, ktorých je dosť. Stačili by vám tieto peniaze na chod domácnosti?

Vďaka za vaše postrehy.

kavasmliekom
15. jan 2025

@zltalienka a píše, že keď sa spoznali, už bol rozvedený.

zic
15. jan 2025

Tu je to asi dobre zhrnute... to by sa byvala manzelka nesmela z objektivnych pricin byt schopna zivit sama...
https://ficek.sk/prispevok-na-vyzivu-rozvedeneh...

fliacik
15. jan 2025

Nesúdim, lebo do vzťahu Vám nevidím, netuším, aký je to človek a čo Ti tento vzťah (ne)dáva. Ja osobne by som v takom vzťahu nebola. Za a) by som nedokázala odpustiť neveru, to nebol iba taký momentálny úlet, pravdepodobne mu ten vzťah nevyšiel, lebo inak by sa asi k Tebe už nevrátil. A b) prekážalo by mi, že ani po 5 rokoch Váš vzťah nezlegalizoval, že si stále iba "spolubývajúca" a ani nie je náznak, že by sa to chystal zmeniť. C) Prekážalo by mi, že exmanželke prispieva na to, aby mali deti u oboch rodičov rovnakú životnú úroveň, ale Teba vydelí s nelogickou sumou, ktorú sám vykalkuloval, s dieťaťom Ti nepomáha, ale zároveň Ti povie, že ak Ti to nestačí, zarob si. Mňa osobne by to teda urazilo. Však ok, ja si zarobím, ale potom, nech sa páči, v tieto dni a tieto hodiny sa o dieťa staráš Ty. Keď sa vie starať o deti z prvého vzťahu, môže sa postarať aj o Vaše spoločné. Ale jemu to takto vyhovuje, lebo si od neho plne závislá a má Ťa plne pod kontrolou. Nemôžeš odísť, lebo nemáš kam, nemôžeš zarábať a budovať si kariéru, lebo máš malé dieťa a zároveň si nemôžeš slobodne kúpiť nič, po čom túžiš, lebo máš obmedzený rozpočet. Ste Ty a On, žiadne Vy, prepáč, ale toto nie je vzťah, si ako podnájomník. Ak sa jedného dňa rozhodne, že s Tebou končí, odídeš s holým zadkom, pre neho sa nič nejako zásadne nezmení. Začni sa mať trošku rada a bojuj za seba. Hľadaj si uplatnenie a príležitosť zarobiť si, nezávislú od neho. Potrebuješ mať vlastný príjem (a vlastnú hrdosť) a odkladať si pre každý prípad. Spíš si všetky mesačné výdavky a strč mu pod nos kalkuláciu, koľko potrebuješ. Aby Ti po uhradení všetkých nákladov čosi na účte ostávalo, nie, že Ty ideš každý mesiac na nulu a on si šetrí a užíva. 5-ročné dieťa nie je tak malé, aby sa nedala robiť nejaká práca, pokojne aj z domu, niečo ako call centrum a pod., čo zvládneš aj počas jeho choroby.

klavirova
autor
15. jan 2025

@colsami ani mne sa to nepáči....som s ním kvôli dieťaťu, lebo inú cestu momentálne nevidim

lienka.7
15. jan 2025

@zltalienka viem, že toto existuje, ale ako pise
@kavasmliekom je to najviac 5 rokov, čo už teda asi uplynulo. Btw, dôvod takéhoto príspevku musí byť, že nie je schopná sa sama zivit. Co si myslím, že nie je tento prípad a on jej plati viac menej asi "dobrovolne", ale autorka sa ma zivit sama. To je super prístup, fakt👌 normalne výhra takýto chuj👎

zltalienka
15. jan 2025

@lienka.7 nuž, autorka si ho vybrala za partnera a otca dieťaťa, hádam vedela, že je rozvedený a aké má povinné či dobrovoľné záväzky. K nej už taký štedrý nie je. Donútiť ho dávať jej viac peňazí asi nemá ako, keď on nechce.
Posledný príspevok autorky veľa objasňuje. Asi si to zrátala, ze so súčasnou prácou a možným výživným od otca dieťaťa by nevyšla, tak ostáva. Predpokladám, že autorka si dorieši vhodnejšiu a lepšie platenú prácu a pôjde preč od neho.

kitycat
15. jan 2025

@klavirova zivot v zlatej klietke. Nechavas po sebe dlapat lebo ti dava prachy, podla toho co pises, tak almuznu...

A co to budes dedit?

klavirova
autor
16. jan 2025

@lienka.7 nie som tu na to, aby som niekoho presviedčala, se som schopná sa sama živit....akurát to má opäť negatívny dopad na dieťa a muž ani rodičia mi ho opatrit nevedia, keď je hocaký vypadok.

123profil321
16. jan 2025

@lienka.7
@zltalienka
@zic
@kavasmliekom
Píše, že muž má deti v striedavej starostlivosti. Deti sú teda jeden týždeň s mamou, druhý týždeň s otcom. Tým pádom ani jeden neplatí výživné. ALE, deti majú zo zákona nárok na rovnakú životnú úroveň ako ich rodičia. A keďže matka zarába menej, tak otec platí nejaké výživné, aby mali deti unmatky rovnaký štandard ako u otca. Zrejme takto myslela, že "zo zákona jej dorovnáva plat"

lienka.7
17. jan 2025

@123profil321 jaj preto potom tu súčasnú "odbije", ze si ma zarobiť sama. Uplne ze fasa ti poviem 👌👎

michelle567
17. jan 2025

Mne to príde celé zvláštne. Nebola by som s tým ok. A keď majú striedavu oni idú do otcovho iného bytu?.a on tam na ten týždeň ide k nim bývať?či ako keď nejdú k vám. A v podstate on ti hodí 500e a staraj sa. Aby si riešila nákupy, platila energie varila prala atď. Vieš čo veď nájdi si normálnu prácu nech si zarobiš. Veď to vaše dieťa je aj jeho. Keď má striedavu na deti tak nie je taký lenivý vedel by sa postarať veď už nemáte bábätko. Príde mi že len pred tebou sa tak tvári neschopne aby sa nemusel starať. Veď keby nebol schopný neschvália mu ani striedavku. A že aj tvoja práca je unbabyfriendly. Haló veď vy už nemáte žiadne bejby 🙂

dkethe
17. jan 2025

Tak my s muzom mame +- rovnaky plat, a nie su v x tisicoch. nemame ziadne nevlastne deti. Cize neviem s urcitostou poradit do tvojej situacie.

Ale kebyze sa staram o dve jeho deti (vychovavam, lubim) a zabezpecujem mu komfort zitia polovicnym uvazkom, chcela by som ovela viac nez tych 500€ 🤷 lebo si to moze dovolit, nemusite utahovat opasky. samozrejme okrem toho co spominas, hradil by aj vsetky vylety, kultury, sporty a pod.

nynia
17. jan 2025

Mne by 500€ navyse od neho vystacili. Niektore zeny mozu o takej sume len snivat ale chapem je to deprimujuce ked vies, ze ma niekolko tisic navyse. Preto ja nikdy nechcem skoncit v takej situacii, ze budem pozerat na partnerove peniaze a zavidiet kolko ma on a mne dava len 500. A v niecom ma pravdu, chces viac mozes si zarobit miesto domacnosti zaplatit niekoho na pomoc aspon 1-2x do tyzdna, ked dieta je chore zaplatit niekoho na strazenie alebo este lepsie on moze ostat s dietatom doma ked ste tak za vodou... Moznosti s jeho prijmom mas urcite viac ako by mala samozivitelka s tolkymi peniazmi, ktore mas ty mesacne.

lienka.7
17. jan 2025

@klavirova a koľko teda tej ex dáva? Napis konkrétnejsie financie, resp.ako to máte.

jankaa26
17. jan 2025

@kavasmliekom kolko je takych zien teraz... niektore ani nenastupia do prace,ked ide dieta do skolky. Lebo ze sak bude chore. Keby sme vsetky takto riesili, nerobila by ani jedna z nas. Pre mna je tiez dieta len vyhovorka.

damira90
17. jan 2025

Ten chlap uz zenam neveri. A je dobre vychcany za to tolko ma. A za chrbtom pcha isto detom nemusi,vediet ani jedna zena otom.. u nas v jednej toto robila mama s otcom. Ten otec nema nic - zavislí zaveseny na zene. .zasadovej zene. A ta mala ine kseftt za chrbtom ....

michelle567
17. jan 2025

@nynia jej na domácnosť tých 500 od neho aj stačí. Ale nie je to manžel. Nemajú spolu žiadnu nehnuteľnosť a nemá ani ona svoju vlastnú. A píše že sa zamýšľa nad budúcnosťou. Pol roka už bola nevera. Ja to vidím u nej len na prácu na celý úväzok a nech si dačo šetrí... Lebo ona keď sa rozídu nebude mať žiadne dorovnanie platu ako jeho bývalá...žiadne vysporiadanie majetku...keďže nie sú manželia... Nebude mať nič. Lebo ani si nemá z čoho šetriť keď poriadne ani nezarobí

nynia
17. jan 2025

@michelle567 vyzvine na ich spolocne dieta bude mat tam je uplne jedno ci rodicia boli manzelia alebo nie.

pacica
Odpoveď bola odstránená
michelle567
17. jan 2025

@nynia no áno ale to aj použije na dieťa. Ale pre seba nebude mať nič ani bývanie nebude mať ani nič

killfish
17. jan 2025

Len toľko, že Vyživovacia.povinnost na bývalého manžela/ku myslím že má trvať max 5 rokov Odo dňa právoplatnosti rozvodu.

juliet86
17. jan 2025

@klavirova sama pises ze si s nim kvoli dietatu.nemas kam ist? co tymto ukazujes dietatu? byt zavisle na ujovi co ti plati menej ako by musrl platit upratovackunopattovatelku a donasku jedla? ucis ho ze takto ma vyzerat normalny zdravy vztah? tie peniaze su len spickaladovca problemov

lesoto
Odpoveď bola odstránená
michelle567
17. jan 2025

A teda ona má vlastne 1000e na mesiac a z toho platí aj stravu pre neho a energie. Už len keby sa rozišli by mala viac 😃 išla by do práce mala by plat 1000 plus výživné. A nemusela by z toho financovať stravu jemu

michelle567
17. jan 2025

Plus čakajú na autorkine dedičstvo. Ešte on má mať z neho výhody? Keď má niečo dostať, verím že by tam mohla bývať už aj teraz. Kopla by som takého chlapa do riti 😃

123profil321
17. jan 2025

@lienka.7 tým komentárom som neschvalovala jeho správanie. Ale ste tu polemizovali, ako je možné, že jej vyrovnáva plat, keď sú od seba dlhšie ako 5 rokov. No, takto. A tiež to vraví niečo o jeho charaktere, keď jej povie, že si ma zarobiť... Ja si myslím, že striedavku majú za to, aby nemusel platiť viac.

@killfish on nemá vyživovaciu povinnosť. Majú deti v striedavke a deti majú právo na rovnaký štandard ako rodičia. Zrejme zarába viac ako bývalá, a tak dorovnáva deťom štandard - preto to autora napísala tak, že "dorovnáva plat". Myslím si, že preto majú striedavku, aby nemusel platiť vyššie výživné...

zarin
Autor odpoveď zmazal
ukgirls
17. jan 2025

otazne je preco dieta v striedavke byva inde a on to financuje..dalsia otazka je -kolko na jedlo minies na neho a kolko na vas .. mas v podstate byvanie za 80 na mesiac co platis rocne a tym to pre teba hasne ... to ako to maju iny ta zaujimat nemusi - dolezite je ci si spokojna ty ... u vas je toho vela co nedava zmmysel... preto ani normalny vztah mat nikdy nebudes a uz vobec nie klasicke financovanie domacnosti

brendaa
17. jan 2025

@klavirova už keď si mu odpustila, mala povedať podmienky. 500 € je málo, keď dobre zarába...
Z tvojich peňazí koľko mesačne vieš odložiť?

beronsche
17. jan 2025

@klavirova to čo dostavas, by mi nestačilo.. a teraz nemyslím len financie..
Na domácnosti sa nepodieľa, s dietatom čas netravi, peniaze ti chrapunsky vydeluje, pol roka ta podvádzal (!), otvorené ráta, že mu "kvapne" z tvojho dedičstva..
Ale pozor, má kopec dobrých vlastností.. 🤦🏼‍♀️

Neviem, asi som príliš náročná, ale takehoto partnera ti veru niet čo závidieť...
Chces radu?
Zariad sa tak, aby si raz, keď pochopís, ze vzťahy sa neudrzuju kvôli deťom a keď sa ti prestane pacit obsluhovať pána veľkokomozneho, ktorý krízu vo vzťahu dokonca rieši pol ročnou neverou, dokázala s dieťaťom dôstojne žiť.