Ako efektívne spravovať rodinné financie?
Ahojte . Manžel sa neustále sťažuje ,že má pocit ,že si nič nedovolí , nič z peňazí nemá,a zdá sa mu ,že sme na tom horšie ,než väčšina z okolia . ( Začal dosť porovnávať po tom ,čo v priebehu roka viac našich priateľov prišlo k majetkom tým ,že starí rodičia , alebo rodičia prepísali na nich nehnuteľnosť )
Začali sme od nuly ,žiaden majetok od rodičov . Postavili sme dom ,kde máme ešte dosplacat 40tis€ . Kúpili sme vo vedľajšej obci za nasporené malú záhradku 550m2 ,ktorá môže byť ako ako stav. Pozemok . Nič iné nevlastnime .
Prijmy a výdavky som vypočítala ročne a spriemerovala ,keďže máme aj ročné platby napr za teplo ,ci poistka na dom a pod . 3 deti .s najmladším som na RD
Prijmy :
Manžel - 1950€
Ja - doposiaľ rodičovský príspevok 470 + 650€ práca popri ( v budúcnosti po skončení RP sa viem dostať na Max 850€ )
Výdaje :
Hypo - 300€
Auto leasing+ poistenia -350€
Muž poistka - 40€
Ja poistka - 30€ ( bežia nám už 20 rokov )
3 deti poistka 3x25€
Elektrina - 70€
Investovanie do fondov - ( máme to rozložené v troch produktoch, ) - 180€
Mobily 2x - 50€
Internet -10€
Dopravné karty deťom - 25€
Netflix - 12€
Tankovanie - 120€
Strava-bezne nakupy ,granule psom 800€
Ročné platby sumárum ( zodpovednosť za škodu pri práci , poistka za dom , servis auta ,dane ) -1100€
Vždy keď ušetríme mimo tohto ,príde výdavok ( pokazený kotol -2500€ napr minulý rok ) , tento rok sme do zubov , dentalnych hygiena a pecateni deťom dali 1400 (už ma problém s chrupom od mlada ) . Pokazená umývačka , kúpa novej kosačky , synovi aj dvere nové bicykle ,zo starých vyrástli ( kupovali sme každý za 4000€ z druhej ruky ,bicyklujeme veľa )
Dovolenka je raz ročne striedavo hory - more . Plus jeden predĺžený víkend väčšinou na chate s wellnessom a ďalšou rodinou .
Čiže ja nemám pocit ,že sme na Tom tak zle ..
No dovolenky máme nízkorozpočtove 2-3 týždňové v eú , kde varím a jeme v reštaurácii či street foode. Žiadne All inclusive. Viac zamerané na aktívny oddych ,šport ,spoznávanie krajiny .
Naši známy majú príjem podľa reči nižší ,ale lepšie auto , omnoho drahšie dovolenky , ženy chodia častejšie na kozmetiku , vlasy . ( Ja som u kaderníčky raz ročne ,nechty mam svoje upravené celkom pekne , kozmetiku si robím doma sama . )
Muži chodia k barberovi za 24€ ,kým môjho muža a synov striham ja doma .
Myslíte ,že niekde robíme chybu ? Poistky rušiť nechcem .bežia dlhé roky a viackrát nám už vyplatili nie nízke sumy .
Potrebujem názor snáď prvý krát v živote ,nech mužovi ukážem ,že sa máme dobre,a on si všíma zrovna tú časť populácie ,ktorá sa má možno na oko lepšie . Neviem už
@simca06022011 no moji este menia bicykle kazdy 1 - 1,5 roka... Takze naozaj za mna zbytocne kupovat novy
no tak potom pri tychto prijmoch a vydavkoch bud fondy alebo byt, nie oboje. alebo ako pises "viac zarobit", co si vsak pri troch malych detoch uplne neviem predstavit. (tipujem, ze mas pracu, kde koncis tak, aby si ich mohla vyzdvihnut zo skolky/skoly a travit s nimi cas, preto ten nizsi plat.)
Ja si tiež myslím, že míňate viac ako by ste mali. A zbytočne sa porovnávať s niekým kto podedil nehnuteľnosti, keby ste podedili aj vy nemusíte mať hypotéku a xx tisíc môžete investovať do seba.
A inak ,niekto tu už spomenul , okolo domu výdavky . To človek ani nepočíta často . Každú chvíľku niečo , kúpia sa hnojivá do záhrady ,hadice nové ,lebo staré doslúžili , niečo sa natrie , tam srobik ,tam skrutka ( minulý mesiac som kúpila nejaké veci na vodu ,nejaké koncovky a pár srobikov podla zoznamu a 50€ bolo preč )
Ale o to nejde . Šlo mi o to ,sa asi trochu vyžalovat anonymne , lebo toto sú veci ,čo nebudeš hovoriť svokre ,či švagrinej . Najmä keď sú z tých , čo sa radi ukazujú ,že majú . A keď to takto píšem ,ani sa vlastne nečudujem ,veď muž je z tej fajty .
Je úžasný muž aj otec ,no nedávno som mu pripomenula časy ,keď sme žili 30 rokov dozadu v podnájme v 1,5 izbovom byte a v obyvackokuchyni sme mali na zemi nafukovačku miesto gauča ,a tam sme si plánovali mať tri deti ,dvoch veľkých psov , dom s veľkou záhradou . A boli sme šťastní,hoci sme nemali nič z toho ,len sny ...a teraz po 20 rokoch máme toto všetko ,a on je čoraz častejšie takmer denne nervózny z toho ,že stále nejaké výdavky ( dnes zas kôli tomu ,že syn pýtal 35€+10€ vreckové na exkurziu ) , že len robí a robí a ja tiež takmer vždy aj počas rodičovskej dovolenky ,a nevidí ,že by bol sa niekde pohol ..
Asi tu platí s jedlom rastie chuť ..
Vďaka vám ,prečítam si všetky komentáre ešte raz v kľude ,keď budem mať trochu času ,a prečítam ich aj mužovi .
@deedol presne ..konkrétne mám dve práce na čiastočný úväzok . Jednu mám z domu a jednu fyzicky chodím na 3 dni v týždni .. obe sa mi dopĺňajú a nemám stereotyp , keď pôjde najmladšie do škôlky príjem porastie ,ale nie o vela ,práve kôli škôlke . A stále som mama a mám rada ,keď môžem skontrolovať mojich školákov ,vyskúšať , pomôcť im s učením , a v prípade ,že im nejde autobus ,zaviezť ich na tréning či inú mimo školskú činnosť .
A zas preklep ..nie 30 rokov dozadu ,ale 20 .mám hrubé prsty ..zas tak stará nie som 🫣😂 .. idem už radšej pracovať , až je na ten byt 😬😂
Tvoj muž by sa mal zobudiť a žiť v realite.Ano, pracujete, ale aj máte....máte už nízku hypo, máte ďalší pozemok, auta, 5 t dovolenky ročne plus wellnes atď...deti bicykle, veľa peňazí ste dali za zuby, bicykle atď...veď ste 5 členna rodina to je veľa oblečenia, stravy atď...iných veci do domácnosti, krúžky, voľný cas
Ja, ale to je tvoja vec by som neplatila poistky...tvoj muž už nemá málo rokov prečo sa chce vyrovnať kamarátom?Trocha detinské, že asi ma lacnejší bicykel ako kamaráti.Mozno má krízu stredného veku, že má pocit, že starne, stále robí, stále platí a nič nemá, ale určite to tak nie je
Za našetrené kupujete do domu kotol, chcete meniť fotovoltaiku ja si myslím, že žijete kvalitne a určite by bolo z čoho ubrať.Aka je jeho predstava koľko by chcel mať nasetrene, alebo čo mu vlastne chyba?Chce drahé luxusné hodinky či čo?
Má veľkú rodinu to stojí veľa penazi..inak dva bicykle pre deti každý za 400 eur by som nedala, aj keď bicyklujete veľa.
Inak na to, že máte veľkú rodinu a taky príjem leasing, hypo, poistky hospodarite veľmi dobre naozaj neviem čo by muž chcel.
Nasporili ste a kúpili záhradu aj to sú peniaze, veď ste investovali raz ma dieťa ide bývať.
Podľa toho čo píšeš, máš prehľad a hospodárite rozumne, skôr mi to príde, že muž sa trošku nezmestí do kože, ak si kúpi bike za 3000 a nezdá sa mu že si doprial, tak bude niekde chyba, pravdepodobne v jeho ponímaní "dopriať si". Treba si uvedomiť, že máte rodinný dom, zdravé deti a v podstate okrem HYPO s pomerne slušnou splátkou a cca 8tis dlhu na leasingu nemáte dlhy. Nemôže sa ale porovnávať s niekým, kto dostal nehnuteľnosť, a nemá deti, poprípade má jedno a manželka už chodí do práce. Držím palce aby ste sa vedeli v pokoji porozprávať.
Tie mobily mi prídu strašne veľa. Pozri si operátora radost..za 20€mas nekonečné dáta a volania ja to mam už pár rokov a spoko. Plus poistky pre deti v dnešnej dobre prežitok. Radšej tie peniaze investovať
Mne sa zdaju v pohode výdaje. Poistku by som netušila. Môj muž má oveľa vyššiu poistku pre prípad smrti a rušiť ju neplánujeme.
Poznám prípad v okolí kde mladý chalan otec detí zomrel pri autonehode. Chvalabohu mal poistenie inak by jeho žena všetko neutiahla.
No a nedá sa porovnávať s niekým kto podniká, má zdedene pozemky a nehnuteľnosti. To nejde.
Prijem mate dobry..tak neviete narabat s peniazmi
@simba606 mobily sú spolu ja a muž a aj najstarší syn , ale syn nemiňa ,len 1€ za sim kartu platíme .najstaršiemu poistka končí o 4 roky , vypočíta aká som to ,a je už škoda ju rušiť .
Inak ... My sme z poistiek dostali viac nez sme tam vložili ( keď beriem do úvahy len poistnú časť ,ktorá kroje riziko ,nie tu sporiacu ) ..
Ale áno , sporenie cez poistky je nezmysel .kedysi som také info nemala ,a ani na internete toho moc nebolo ,vtedy všetci zakladali poistky deťom , a teraz pri najmladšom , no keďže sme boli aj hospitalizovaní ,aj sme rôzne podozrenia riešili , tak sme automaticky dávali aj poistenie ,nech si jedno z detí nepovie ,že jeden má a druhý nie .
@11brano11 ďakujem ... Vysvetli to chlapovi . Bude za tým skôr asi nejaký jeho pocit ze chce " viac " zabezpečiť rodinu .. ozvali sa unho aj zdravotné problémy , nejaká pn bola a prognóza ,že sa bude jeho stav zhoršovať . Vtedy je fyzicky nepoužiteľný ani v práci ,ani doma . Ale nie je to nič život ohrozujúce ,len dosť limitujuce .tak možno v spojitosti s tým ,má pocit ,že si neužíva dosť ,že nebude vládať ( bežný chlap 45 r. ) že výdavky rastú a príjem bude časom možno len nižší . Neviem ,len premýšľam nahlas ,ako asi môže rozmýšľať 45 ročný chlap . Ale často mu opakujem ,že toho vybudoval a dokázal dosť ,a vie ,že ja som spokojná ...ale nespokojná som vtedy ,keď na ňom vidím neustálu nespokojnosť a nervozitu ,že má málo ,alebo mu chýba to a ono .
Taka poistka, hentaka poistka, deti poistky....načo? Keby ste tie peniaze investovali do indexov, už máte splatenú hypo. 20 rokov platiť poistky a nič z nich nevidieť..zbytočnosť...
Aký zmysel má poistka pre deti? Že keď si zlomí nohu dostane 200€? Somarina.
Moje dieťa má bicykel za 750 ale teda nikdy by som dieťatu ktoré rastie nekúpila bike za 4000, pokiaľ by nerobilo profesionálne cyklistiku.Tolko nedal ani chlap za cestný bicykel na ktorom urobí stovky km mesačne, aj keď teda áno horský ho vyšiel drahšie ale má ho roky. Leasing je za na tiež vela.
Ono porovnanie je úplne zbytočne nakoľko každý má iné priority
@autorka tiež sa mi zdá, že muž je detinsky, že sa chce ukazovať. Mňa vždy poteší dobrá kúpa z druhej ruky, môjho muža tiež, a ušetrené peniaze môžeme použiť napr na dovolenku. Poistky by som nerusila určite, síce sa mi zdajú drahšie, ale s tým sa už asi nič nedá robiť, ja mám 'starú' 60 € za rok, veľmi dobrú. Syn má 100€ za rok, tiež veľmi dobrú.
Kedysi sa hovorilo:"kto kričí, že má málo,tomu ešte treba vziať." Sama vidíš, že si môžete dovoliť viac, ako väčšina bežných ľudí. Mužovi povedz, že trocha pokory a skromnosti by nezaškodilo, aby neprišiel aj do horšieho, potom si uvedomí, ako sa mal dobre
Nikde nevidim náklady na deti. To nechodia na nejaké kruzky, jazykový kurz? U nás 6 ročne dieta 300eur mesačne (sport, jazyk a poplatok za jazykovú triedu) a jazdi na bicykli za 170eur. Miesto investovania do drahých bicyklov, by som investovala do ich rozvoja a vzdelávania.
@tramtada31 písala som to v ďalšom príspevku ,že som resers robila teraz a neuvedomila som si mimoškolskú činnosť . Tá sa mení mierne u mojich detí .ale všeobecne je to šport 2x týždenne u oboch a angličtina doučovanie u najstaršieho . Teraz sám chcem viac tréningov ,takže za rok 800 € členské v klube a doučovanie je variabilné podľa potrieb syna ,ale minulý rok v priemere 30-40€ mesačne . Mladší syn je na prvom stupni a využíva krúžky v škole grátis . No budúci rok chce tiež športovať ako starší
Koľko máte odložené ako zálohu? Je to na cca pol roka - rok bez príjmu?
@1andrea111 ako s tým súvisí táto otázka?? Na to sa predsa nepýta... Nehovoria o tom, že to nemá 90 % ľudí.
Tak za tie peniaze čo vy miniete za bicykle by som si užila parádnu dovolenku dajú sa bicykle kúpiť oveľa lacnejšie a príjem máte nadštandartný taký ma malo ľudí určite nepatríte medzi tých menej finančne zabezpečených a dá sa ušetriť možno aj na strave míňate dosť peňazí my sme štyria a strava aj s drogérii nás vyjde do 500 EUR

mne pridu vase uspory pomerne male, na to, ze mate tri male deti