Ako efektívne spravovať rodinné financie?
Ahojte . Manžel sa neustále sťažuje ,že má pocit ,že si nič nedovolí , nič z peňazí nemá,a zdá sa mu ,že sme na tom horšie ,než väčšina z okolia . ( Začal dosť porovnávať po tom ,čo v priebehu roka viac našich priateľov prišlo k majetkom tým ,že starí rodičia , alebo rodičia prepísali na nich nehnuteľnosť )
Začali sme od nuly ,žiaden majetok od rodičov . Postavili sme dom ,kde máme ešte dosplacat 40tis€ . Kúpili sme vo vedľajšej obci za nasporené malú záhradku 550m2 ,ktorá môže byť ako ako stav. Pozemok . Nič iné nevlastnime .
Prijmy a výdavky som vypočítala ročne a spriemerovala ,keďže máme aj ročné platby napr za teplo ,ci poistka na dom a pod . 3 deti .s najmladším som na RD
Prijmy :
Manžel - 1950€
Ja - doposiaľ rodičovský príspevok 470 + 650€ práca popri ( v budúcnosti po skončení RP sa viem dostať na Max 850€ )
Výdaje :
Hypo - 300€
Auto leasing+ poistenia -350€
Muž poistka - 40€
Ja poistka - 30€ ( bežia nám už 20 rokov )
3 deti poistka 3x25€
Elektrina - 70€
Investovanie do fondov - ( máme to rozložené v troch produktoch, ) - 180€
Mobily 2x - 50€
Internet -10€
Dopravné karty deťom - 25€
Netflix - 12€
Tankovanie - 120€
Strava-bezne nakupy ,granule psom 800€
Ročné platby sumárum ( zodpovednosť za škodu pri práci , poistka za dom , servis auta ,dane ) -1100€
Vždy keď ušetríme mimo tohto ,príde výdavok ( pokazený kotol -2500€ napr minulý rok ) , tento rok sme do zubov , dentalnych hygiena a pecateni deťom dali 1400 (už ma problém s chrupom od mlada ) . Pokazená umývačka , kúpa novej kosačky , synovi aj dvere nové bicykle ,zo starých vyrástli ( kupovali sme každý za 4000€ z druhej ruky ,bicyklujeme veľa )
Dovolenka je raz ročne striedavo hory - more . Plus jeden predĺžený víkend väčšinou na chate s wellnessom a ďalšou rodinou .
Čiže ja nemám pocit ,že sme na Tom tak zle ..
No dovolenky máme nízkorozpočtove 2-3 týždňové v eú , kde varím a jeme v reštaurácii či street foode. Žiadne All inclusive. Viac zamerané na aktívny oddych ,šport ,spoznávanie krajiny .
Naši známy majú príjem podľa reči nižší ,ale lepšie auto , omnoho drahšie dovolenky , ženy chodia častejšie na kozmetiku , vlasy . ( Ja som u kaderníčky raz ročne ,nechty mam svoje upravené celkom pekne , kozmetiku si robím doma sama . )
Muži chodia k barberovi za 24€ ,kým môjho muža a synov striham ja doma .
Myslíte ,že niekde robíme chybu ? Poistky rušiť nechcem .bežia dlhé roky a viackrát nám už vyplatili nie nízke sumy .
Potrebujem názor snáď prvý krát v živote ,nech mužovi ukážem ,že sa máme dobre,a on si všíma zrovna tú časť populácie ,ktorá sa má možno na oko lepšie . Neviem už
Ešte raz som to čítala v
Veď ste našetrili 8 t eur na auto, pozemok, teraz budete mať veľky výdavok fotovoltaiku vy usetrite, ale aj miniete, ale auto potrebujete, pozemok len stupne na hodnote...začať sa porovnávať je cesta do pekla to, keby som sa ja porovnavala koľko peňazí dajú mojim kamarátkam rodičia a aké majú firmy a veľa veci im spadlo do lona, tak sa môžem ísť vešať🙂
Skôr si myslím, že sa zľakol choroby, prípadnej dlhodobej PN atď ..a veku, že deti pôjdu študovať atd...Dane čo píšeš muž je živnostník či dane za dom?tých 1100 ročne sa mi zdá dosť za tie položky
V podstate nech je spokojný🙂)aj investujete do fondov, aj v zálohe pozemok atď...ako píšeš za 20 r ste niečo vybudovali mal by byť rád.Hlavne nech mu zdravie slúži a nech je trocha pokorný.
Možno by som neriešila tu fotovoltaiku chápem úspora, ale návratnosť o xy rokov a skôr by som šetrila na ten byt po ktorom túžiš.Uz skoro polku máš na akontaciu😉
@luccija dane za dom pozemok + ten pozemok čo sme kúpili ,smeti ,daň za psa . Ročne to je spolu 220€ , poistka zodpovednosti ( musí ju mať muž v práci ) 120 , poistka nehnuteľnosti 120€ , a potom ročná servisná prehliadka auta ,výmena oleja ,prezutie zimných gúm , to je spolu 1000-1100€ . Dom poistený byt musí kôli hypo , poistenie v práci tiež a dane sa platiť tiež musia . Servis auta ,či je staré ,či nové ,nejaký byť musí vždy
Tak mne prúde ten servis auta drahý... prezutie 50eur, ok 2x... tak 100eur. Servisná prehliadka za 1000???
@simca06022011 to bude asi poistka, je to nove auto na leasing...
@simca06022011 to je asi všetko spolu za 1000 eur a s tými poistkami, čo spomínala, nielen servis auta
@luccija a áno ,tiež keď som si to všetko prečítala a utriedila v hlave , a podľa toho čo hovoril muž ( idú z neho niektoré veci ako z chlpatého deky ) , mám pocit ,že naňho ide nejaká kríza typu : " mladí v prdeli a do duchodu ďaleko " , plus horšie zdravotný stav a zvyšujúce sa nároky rodiny .najstarší pôjde na strednú školu , ak mu to vyjde pôjde na internát . A to bol proti tomu aby som pracovala popri RD, lebo on je v práci dosť času ,aby som sa venovala deťom . Myslím ,že mal predstavu ,že ja budem doma ako ženy v jeho rodine, a on bude ten ,čo zabezpečí rodinu . Nejak stále cítim z neho ,že je sklamaný ,že mal vyššie ciele . Cez víkend s ním dám dlhšiu vážnejšiu reč ,lebo ja som s ním šťastná ,ale nie vtedy ,keď vidím ,ako stále hundre ,že máme málo ,a nič si nemôžme dovoliť . Nechcem aby doma hovoril takéto veci a už vôbec nie ,aby to počuli aj deti . Sranda bola ,že keď sme mali menej a nemali sme sa ani zďaleka takto ,tak mal väčšiu chuť do života a nemal takéto reči
@simca06022011 tých 1100 sú aj dane za nehnuteľnosti ,smeti , daň za psa , poistka v práci za zodpovednosť za škodu , poistka na dom ,
Auto servis je prezutie 2x ( jar ,jeseň ) , servisná prehliadka ,výmena oleja . Sumy som zaokruhlovala nahor .možno to bude ročne 900€ spolu . Ale nechcela som tieto položky v našom rozpočte prehliadnuť , lebo aj to je výdavok .
@janickacrazy presne ako píšeš ... Lebo havarijné a PZP máme v tej cene 350 mesačne .
Ak si dobre pamätám .servisnú sme mali tento rok aj s výmenou oleja za 330 , bolo to niečo málo cez 300 . Plus dva krát prezutie . To je 400€ , auz dával aktualizovať navigáciu v aute ,tam platil tiež niečo .preto rátam ročne servis auta 500. Kedysi pri predošlých starých deutsch sme platili vždy omnoho viac kôli neustálym opravám . Ročné najazdime tak 20tis .
No asi ho chytá tá povestná kríza stredného veku. Môj si kúpil novú motorku ani nepíšem za koľko. Nechám ho, nech si to užije, zarába, snaží sa, tak sa musí nejak odreagovať.
@janickacrazy len jednu?😂😂😂
@janickacrazy vieš ,že aj u nás sa skloňovalo slovo motorka ? 😂 . On totižto v mladosti jednu starú mal . Potom sa pokazila ,stretol mňa a už viac ju neopravil. Ale ma svojho koníčka ,pri ktorom vypne . To by mal mať každý . Hlavne aby bol človek v pohode .
@tundra No úprimne toto je už asi piata motorka, stále vymýšľa, že ju zase vymení za silnejšiu. Som mu povedala, že nech furt nevymýšľa, ale nedá si povedať. 😁
@autorka ste na tom dobre😉.Podpor manzela,mozno je len,prilis zodpovedny.Ja,ako chlap, som mal stale pocit,ze zarabam malo.Zarabal som cca.tolko,co tvoj manzel.
Cim budu deti starsie,vydavkov bude viac.
My sme tento rok, prestali evidovat vydavky,okrem aut,tam to mam zratane presne.
Nezijeme na Slovensku,ale sumy,len za poistky su niekolko tisic frankov.(auta,cestovne,zdravotne,dom,zodpovednost za skodu)
Vzdy je to tak,ze viac zarobis,viac minies.
Treba mat rezervu a uzivat si zivot.Peniaze boli, aj budu.😉
@janickacrazy ja sa dostavam do fazy,ze ich idem popredat😂😂😂
@janickacrazy
@deedol už chápem chápem... to.he za všetko predtym dokopy 😂 idem už spať 😂 nedochádza mi
@tundra No tak to u nás nehrozí, môj ich predá tak v 80-tke tipujem. 😂😅
Áno, tak to bude kríza stredného veku ako vyšitá.Ci som dosť dosiahol, zabezpečil, deti rastú zvyšujú sa výdavky, ja starnem zdr.problemy veľa ľudí takto bilancuje v určitom veku je to normalne žijem ako som chcel?.Hlavne nech si týmto nepokazíte vzťah.
Podla mna si zijete pekne. Mate vlastne vsetko. Dom je pre mna pozierac penazi lebo stale niečo treba. My mame ale zase na byt ovela vyssiu hypo ako vy na dom....tak sa to niekde vyrovna. Ale napr moj muz zarobi viac ako tvoj ale teda bike za 3000 by ani nepozeral. Taktiez ja sa mu chystam kupit smart hodinky dala som si budget 400e a este ho podleziem. Proste treba si priority dat. Mam pocit ze tvoj muz je z tych ze chce ukazat ze na to ma. Vies drahy bike, auto,telefon...atd. Mame tiez 3 deti tiez som na rd. A nic sme nedostali od rodicov domy pozemky...cize pekne hypoteky paradne....takze si len treba uvedomit ze ste na tom nie len ze dobre ale ze ste bohati...mate dom a 3 deti a mate vsetko.
Mate podobny prijem ako my. A mate celkom rozumne nastavene vydavky. V dome su vzdy nejake extra vydavky a ked deti zacnu sportovat od urcitej urovne je to ako peniaze hadzat do studne 😁. Je to hlavne o tom s akou zakladnou sa porovnavate. Ak s bohatsimi pripadate si ako "chudaci" ale ak s menej zarabajucimi tak sa mate luxusne. Napr. Ja by som rada usetrila aspon nieco do rezervy ale dom si stale nieco vyzaduje a synovia robia drahe sporty. Lyzovanie a enduro bike a to su take vydavky ze mi stojime kazdy rok pred dilemou all in dovolenka vs. lyziarska sezona. Tesim sa ked raz pridu s tym ze uz nechcu sportovat 😁 Ano porovnavanie nas motivuje k dosahovaniu stale vyssich cielov / zarobkov ale netreba si a tym nechat otravit v celku prijemny zivot.

Na to, že máte 2600 príjem, ste na tom veľmi dobre. Takmer ziadny dlh este k tomu pozemok.
Nikdy sa nemôžeš porovnávať s okolím. Ty nemôžeš vedieť, či nemajú nejaký pasívny príjem (akcie, nehnuteľnosti...), netušíš, aké majú dlhy. Nevieš, čo všetko podedili... Ak chce chlap viac, nech zabezpečí lepší príjem.
Ja mam okolo seba napr. kamošky, pre ktoré je kaderníčka, kozmeticka, nechty, handry víkendy mimo domu úplne standard. A potom sa priznaju, že sú každý mesiac na nule so 100 tis hypo na krku... A mam aj také, ktoré žijú skromne , žiadne drahe dovolenky, žiadne "somariny" a už nemajú hypo a žije sa im fajn.