Ako efektívne ukladať peniaze na kúpu domu?
Čaute,
potrebujem poradiť, plánujeme kúpiť dom a rozmýšľame nad ukladaním peňazí v banke. Niekedy bola kapitálová knižka a peniaze sa ukladali tam s daným úrokom. Neskôr sa buď peniaze vybrali alebo ponúkali pôžičku. Hypotéku nemáme v pláne zatiaľ. Rozmýšľame nad stavebnou ale neviem či je to to najlepšie. Preto Vás poprosím o radu. Ďakujem krásne.
Mas 1000e a chces dom bez hypoteky? Ved kym nasetrite, tak tie ceny xkrat stupnu
Kým našetríš na dom môžeš mať splatenú polovicu hypotéky. Tú tisícku ste ušetrili za aký čas?
Ok. Dom stoji - kolko - 100.000 - 200.000?
Vkladne knizky velmi uz asi nie su (myslim, ze nove sa uz nezakladaju, ked tak su v platnosti)... Existuju terminaky a vkladove ucty (Fio 2.1% alebo 2.4% do 10.000)...
Ale teda ked za 3 mesiace usetris 1000 eur = za rok 4000 eur... to budes setrit 25 rokov na nejaky dom a ceny medzitym budu 3x drahsie...
Možno chce postaviť dom na dôchodku 🤭🤣
Taká malá suma ti nikde extra nenarastie.
napr eic. porad sa s financnym poradcom. pripadne pre vas klasicke stavebne sporenie znies tak vcelku konzervativne...alebo chod/chodte na 3roky do zahranicia si zarobit aby ste mali na tuch 20percent potom hypo na zvysok
Ďakujem krásne, za rady.
@likes peniaze budu rast akurat tak na burze, ked sa naucis obchodovat a nemas problem ist do rizika, filmov o rychlom zbohatnuti je dost. Alebo vediet manipulovat a odrbavat ludi na kryptomenach.
Ale slusny obycajny clovek si bez hypoteky dnes nekupi ani garsonku.
Ja len zasnem, ze ludia v dnesnej dobe su stale takyto naivni a myslia si, ze banka im da ktovie ake uroky na vklady. To treba mat miliony a tie obracat a vtedy sa mozeme bavit aj o vyssich urokoch na vkladoch.
Ja len doplnim hypoteka nie je taky strasiak. Treba pocitat s inflaciou a devalvaciou meny. Ja som brala hypo pred 15 rokmi, 450 eur mesacne, uroky sli dole, dosla som na 250 eur. 450 eur v tej dobe malo inu hodnotu ako dnes, inu kupnu silu, nehovoriac, ze cena bytu sa zdvojnasobila. Teraz mam este fixnutu sadzbu do 2026 a potom uvidim na kolko vyskoci splatka. Odvtedy som stihla este nieco nasetrit a aj zit nornalne, nielen od vyplaty k vyplate.
Stojí viac okolo 200-300tisic
@likes Pozri, ale hypoteka nie je zla (je to najmenej zly uver zo vsetkych.. .teda ak neratas uver na podnikanie, ktore sa ti potom podari)...
Za normalnych (standardnych) podmienok cena nehnutelnosti rastie aspon trosku a cena penazi casom klesa (o inflaciu)... takze inflacia ti pomaha splacat hypo...
Takze vysledok je, ze je lepsie splacat (hypo na dom) ako setrit (na dom)... Nebal by som sa toho (ak to samozrejme budete vediet splacat a vsetko okolo toho...
Mozem ti dat priklad z vlastnej skusenosti... v 2003 som mal splatku nieco cez 6000 koru (na eura potom okolo 200+)... to bola skoro tretina mojho platu... za par rokov to bola smiesna suma... ale byt isiel hore 3-4x? Na konci splatnosti hypo to "uz bolo nic"...
@likes v tom pripade ak ste mlada rodina, v prvom rade setrite na nepredvidane udalosti, ako uz bolo vyssie spomenute, nech mate rezervu a nerieste dom. Ja som snivala o dome od kedy som sa odstahovala z rodicovskeho domu a to uz taham 25 rok v byte. Proste niektore sny sa nedaju splnit.
Ja setrim tak, ze mam popri hlavnom ucte, sporiaci ucet a ked mi nieco ostane za mesiac navyse, posielam tam a mam este nastaveny trvaly prikaz, ze aspon 150 eur mesacne mi tam musi odist bezpodnienecne, nech setrim a neminam.

@likes akou hotovostou disponujete momentalne ?