icon

Ako funguje nová transakčná daň pre živnostníkov?

3. okt 2024

Prosím rozumiete tejto novej transakčnej dani? Muža mám živnostníka. Robí z domu, práca homeoffice výlučne za Pc. Materiál ani nič takéto nenakupuje. Jediné čo by sa za výdavky dalo považovať je tak internet- aj keď ten je aj pre nás všetkých doma, len sme museli dať drahší, kvôli jeho objemu dát. Plus si kúpil tento rok nový PC.
Vystaví firme faktúru a peniaze mu chodia výlučne na jeho osobný účet. Tieto peniaze prevedieme na náš sporiaci účet. Z toho sa potom platí všetko do domácnosti, už nič na podnikanie.
Vraj majú všetci, ktorí si uplatňujú paušálne či preukázateľné výdavky povinnosť si zriadiť transakčný účet, na ktorom budú tieto platby prebiehať. Ale aké? Podniká druhý rok. Prvý ani nemal povinnosť podávať daňové priznanie, ale podal.
Paušálne výdavky vraj ani nemusia vzniknúť v takej výške v akej sú. Musia ale vzniknúť aspoň nejaké?
Odvody sa rátajú do týchto transakcií? Aj tie sa budú musieť robiť z transakčného účtu?
Tzn aspoň ten internet musíme platiť z nového transakčného účtu? Keby nedáme nič, tak mu nevznikne možnosť si uplatniť paušálne výdavky?
Som z toho totálne mimo. Prosím poraďte, ak máte niekto lepšie info.

zalka
3. okt 2024

@llaurita logiku dáva ale nemyslím, si že to bude tak platiť
Predmetom dane nie je napríklad ani platba vykonaná v rámci poštového platobného styku poskytovaného Slovenskou poštou či platba vykonaná medzi účtami daňovníka vedenými u toho istého poskytovateľa.
https://spravy.rtvs.sk/2024/10/poslanci-schvali...

ako píše sa o platbe medzi účtami danovníka u toho istého poskytovateľa, ako dáva to nádej. Ale podnikateľský účet je vedený na jožka ferka s ICO ... a súkromný účet je vedený na jožka ferka s rodným číslom ... a už to nie je vlastný účet. Sú to pre pohlad štátu 2 osoby, jedna fyzická osoba podnikateľ, a druhá fyzická osoba.
To je ako ked sa prihlásim do slovenska.sk a mám tam 2 entity, jednu ako FO , a druhú ako FO SZCO.

zalka
3. okt 2024

@llaurita https://index.sme.sk/c/23392869/transakcna-dan-...
„Ak by živnostník vykonával finančné transakcie súvisiace s podnikaním na súkromnom účte, stal by sa súčasne aj platiteľom dane, čo pre neho predstavuje administratívnu záťaž," uviedol tlačový odbor ministerstva.

a ak by tvoj muž nezaložil podnikateľský účet, tak by musel asi sám rátať dan a zasielať ju štátu. To mi vychádza z toho článku.

llaurita
3. okt 2024

@zalka ano je to tak. Musel by to robit sam. Len je otazne, ci taka moznost vobec existuje. Teda ak by to tak naozaj robil, bolo by v poriadku, ze nema podnikatelsky ucet?

zalka
3. okt 2024

@llaurita a prečo by si to tak chcel komplikovať? sám vyrátavať a zasielať. Nie je jednoduhšie teraz poriešiť podnikateľský účet, a zmenu účtu oznámiť postupne vo faktúrach odberateľom?

llaurita
3. okt 2024

@zalka neviem preco... ale zas nepoznas mojho muza... On ked si raz zoberie nieco do hlavy... no dobre, na 99% si nakoniec ten podnikatelsky ucet zalozi ak bude musiet. Dobru noc

maranco
3. okt 2024

@zalka banka ak chceš ti môže zmeniť aj bežný účet na podnikateľský a nepotrebuješ oznamovať iné číslo účtu

llaurita
3. okt 2024

@maranco ako ze by mal iba jeden ucet a to podnikatelsky? tak to asi nie...

zalka
3. okt 2024

@llaurita aha stačí aby mu banka prehodila bežný na podnikateľský ako píše
@maranco ani číslo nemusí meniť.
ako bohvie ako to bude, tie informácie dáke vylezú.

nie je dobre mať len podnikateľský, pôjde na PN prečo by mal aj z toho platiť transakčnú dan ak mu niečo SP pošle na účet, z toho dôvodu je lepšie mať aj súkromný na také platby na dávky.

maranco
3. okt 2024

@llaurita a teraz nemá 2 účty, aby mal v tom poriadok čo je "firemné" a čo osobné
veď banky ponúkajú bezplatné účty, tak ich môže mať koľko potrebuje

llaurita
3. okt 2024

@maranco nie nema, on neznasa banky zo zasady, ma iba tento jeden, este ma sice sporiaci ale ten je pripojeny k tomu beznemu

maranco
3. okt 2024

@llaurita keď neznáša banky tak dúfam že im neplatí žiadne poplatky, ale banka platí jemu za jeho peniaze na sporiacom účte aspoň 3% úrok

llaurita
4. okt 2024

@maranco tak to ano, poplatky neplatime ziadne, ani ja a ani on. A sporiaci ucet je len taky, ze nezaraba ale peniaze investujeme

lb1984
6. okt 2024

Ak som správne pochopila prevody medzi účtami firemny-sukromny sa nezdanuju. Ak si SZCO prepošle príjem na súkromný účet a následne tie peniaze vyberie a vloží do pokladne mal by byť od dane oslobodený...a z toho bude uhrádzať? Ci berie sa to ako obchádzanie? Otázne je koľko € stojí úhrada vkladom na účet ci uhrada FA na predajni napr tel. sluzby .... ci to nevyjde drahšie cele zle ..... príp prepošlem firemny-sukromny zo súkromného bude hradiť ... ci automaticky preposlanim a evidovanim v uct ako pohladavky vznika povinnost odviest transakcnu dan? 🤔 ak si preposle 200 tis tak zaplatí tých 40€ a mal by mať pokoj lebo dan už odviedol? Som zvedavá na znenie zákona a nápady. Keďže výber z účtu ma byt zdaňovaní 0.8% je blbosť vkladu do pokladne priameho....

sisa_vav
10. okt 2024

Prevod medzi firemným a súkromným účtom, ak je v tej. Istej banke je bez tej dane

maranco
1. mar 2025

dosť podstatná informácia len zase pozde zverejnená
https://www.dnes24.sk/zivnostnici-musia-nahlasi...

petela000
9. mar 2025

@llaurita ahoj ako ste to doriesili s tym uctom my si tiez myslime ze staci aj sukromny ucet pouzivat ako tranzakcny a na druhy tiez sukromny si len previest peniaze len dan si musime odvadzat sami ale to je jednoduche ked ziadna nebude

adkaat
10. mar 2025

@petela000 to si nebudeš odvádzať dan sama,len jeden z tých súkromných účtov nahlásis ako transakcny, a banka ti to vypočíta ak bude mať z čoho...

zalka
10. mar 2025

@petela000 máš 2x súkromný účet na tu istú osobu v tej istej banke?

Lebo ak pošleš z účtu transakčneho v banke A, peniaze na účet súkromný v banke B tak daň platíš.

ikafa
15. mar 2025

Živnostník podnikateľ musí mať zriadený terminal platbu platobnou kartou?

zojazoja
15. mar 2025

@ikafa nie. Prečo?

ikafa
15. mar 2025

@zojazoja lebo sa mi dostalo, že od 1veho musí mať zriadenú aj platbu kartou a nielen platbou hotovosťou

zojazoja
15. mar 2025

@ikafa aha. Tak to schválili predsa? Idem si to teda pozrieť.

zojazoja
15. mar 2025

@ikafa no..ja som sa dočítala ze nakoniec táto povinnosť nebola zavedená medzi tie opatrenia. Že neprešiel tento návrh.

janica_
15. mar 2025

@deedol ahoj, v oktobri si sa pytala, ci si musis zalozit podnikatelsky ucet ked vykonavas slobodne povolanie. Ako to nakoniec dopadlo v realite? Lebo vsade pisu len o zivnostnikoch.

deedol
15. mar 2025

@janica_ ja som autor a teda nakoniec nemusim 🙂

petela000
15. mar 2025

@deedol co nemusite?

deedol
15. mar 2025

@petela000 odpovedam prispievatelke nad tebou, ze ako autor nemusim mat transakcny ucet a odvadzat transakcnu dan.

janica_
16. mar 2025

@deedol dakujem ti pekne za odpoved.

deedol
16. mar 2025

@janica_ v pohode, hadam pomohlo. ty si tiez szco? 🙂

janica_
16. mar 2025

@deedol muz je slobodny umelec, neni zivnostnik, ale ma dic.