Ako investovať pre dieťa cez Portu?
Ahojte máte s tým skúsenosť?
Bohužiaľ dala som dieťaťu sporenie s poistením v jednom.. každý mi hovorí že sa to neoplatí.. no platím to už 5 rokov tak to nechám tak. No čítala som teraz o investovaní cez Portu.. neboli by to veľké mesačne sumy.. možno po 20-30e na každé dieťa.. ale tak ten výnos za 20 rokov vyzerá lepšie..
No ja nemám vôbec skúsenosti s investovaním.
Stačí sa tam zaregistrovať, vybrať o čo mám záujem a už len platiť pravidelne ? Alebo to tam treba nejako sledovať a podobne ? Viete mi poradiť ?
ja som zvazovala Finax, ale radsej som si zalozila ucet na XTB, lebo poplatky su nizsie ako na Finax alebo Portu, a po x rokoch investovania sa poplatky mozu vysplhat vysoko, daj si do AI porovnat jednotlive firmy, pripadne vypocitat vynosy aj s poplatkami
@anonym_autor ano, viem vám všetko vysvetliť. Vyhodou portu, oproti finaxu, su nizsie poplatky ak si zafixujete dlzku investicie, t.j. ze to napriklad 15-20 r nevyberiete, vtedy je pri detskych učtoch tušim poplatok len 0,25% p.a. je velmi solidne. Finax 1,23% p.a. čo už aj mne pride kusok veľa. Lebo poplatok rastie v čase spolu s tým kolko penazi tam mate. Finax aj Portu su tzv. roboadvisori-pomôžu vam nastavit "koláč" investicii podla tolerancie k riziku a cielom, to je cele. Vy nasledne uz len posielate peniaze na učet a všetko sa robi same a automaticky. nic nemusite robit ani sledovat- to je ten idealny pripad 🙂 Vyska investicie bude kolisat, cim viac akcii vo vnutri kolača, tym viac to bude skakať. Portu mi je sympaticke, ale mam aj skusenosti s XTB, či IBKR. To je uz ale ina liga. Každa cesta ma svoje vyhody a nevyhody a treba ich poznať vopred, vediet v kazdom kroku čo robíte a ako to vlastne celé funguje. Nechajte si to vysvetliť, aby ste sa nesklamali. Investovanie je uzasna vec, len na to treba ist premyslene.
@anonym_autor pre skusenejsich, ja investujem detom takto: https://bluenumbers.sk/ako-investovat-detom.html Moj članok, moj nazor.

@anonym_autor vytvor kazdemu dietatu konto, kam budes posielat kazdy mesiac 20-30€. Ak sa bude dat, aj viac. Nic nemusis sledovat, len pravidelne posielaj. A vsetko do akcii, ziadne dlhopisy. Strategiu nemen aj keby trhy prepadli o 20%. Vtedy zainvestuj viac, akcie budu lacne. A investuj im dlho, min. tych 20 rokov. Aj dlhsie. Cas su peniaze.