Ako je to s plataním dobrovoľného poistenia?

zuzuj
1. sep 2009

Ahojte dievcata, chcela by som poradit. Ja si 2 mesiace platim dobrovolne zdravotne poistenie v nezamestnanosti v maximalnej výške. Zistila som teraz, že som tehotna a 2 septembra nastupujem do novej prace🙂 tak to bude este zaujimave.....
No ale chcela by som vediet, ako mam teraz postupovat s platenim. Chcem si samozrejme platit nadalej poistenie do maximalnej vysky aby som mala dobru matersku, avsak pri nastupe do zamestnania sa musim odhlasit zo socialnej poistovne. Ako to urobit ?..zamestnavat mi bude platit zdravotne a ja si doplatim ten zvysok do maxima v socialnej poistovni??? a bude to ok?..dostanem normalne potom matersku v maxime ? co je okolo 16 tisíc?..
nie je tam riziko, ze mi to nebudu ratat od juna kedy si platim ale az od septembra kedy dojde k zmene zmluvy a ja nebudem mat potom 270 dni??...poradte dakujem 😉

gapa
1. sep 2009

si zmiešala myslím tri rôzne poistenia do jedného,

existuje povinné zdravotné poisteie
dobrovolné poistenie v nezamestnanosti
dobrovolné nemocenksé poistenie

predpokladám ide o DNP

žiadnu odhlášku ale len treba platiť bud z maxima a rozdiel (predplatok si vyžiadať písomne vrátiť) alebo sa dohodnúť, že budeš platiť vždy rozdiel medzi aktuálnym maximom (mení sa vždy od 1.7.) a tvojim VZ za konkrétny mesiac. NO a zaplat radšej viac, ako menej.
Ak by si sa totiž odhlásila, tak sa ti už max. VZ, z ktorého si platila pri výpočte materského vôbec nezohladní!!!! No predpokladám, že si bola cca 17mesiacov dozadu (24-5mesiacov do pôrodu) bola nem.poistená napr. ako zametnanec, lebo to by bolo potom dosť nevýhodné, lebo z nového zamestnania samotného nesplnaš 270dní NP. Takže to je pre teba podstatné a velmi to ovplyvní aj výšku materského. TEda závisí aj od výšky platu.