Ako je to u vás s financiami?
Ahojte, hladala som vo fore, no podobnu diskusiu som nenasla.. mám takýto problém s manželom. Manželia sme 2 roky, no predtým sme spolu žili 5 rokov. Mám syna z prveho manželstva. Moj terajsi manzel má s ním velmi pekny vztah. Pred 4 rokmi som zacala pracovať, a dali sme si spoločný učet, kam chodia obidve výplaty. Zarabame priblizne rovnako. Manzelovi chodia sms správy o pohyboch na ucte. A tu je problem. AK si nieco kupim, alebo vyberiem peniaze, ihned mi vyvoláva, načo som potrebovala vybrať, preco som si kupila suknu a pod. Potom ked pride z roboty domov, tak su nekonecne hádky. Je to na nervy 😒 Najnovšie som chcela odkladat z výplaty nejaku rezervu na sporiaci učet. No manzel je ako besny, vraj naco na sporiaci ucet odkladat peniaze, nech to máme na beznom ucte( len tak mimochodom, ak su peniaze na beznom ucte, tak minieme vsetko a nenasporime nic). Je to na nervy, ked manzel nechce sporit na nic. Skušala som aj rozhovor s ním, no je ako blázon, stale si len to svoje stoj co stoj. Skusala som sa porozprávať aj o oddelených účtoch, no hned mi zacal vyčítať, že mu musim dat vačšiu ciastku na byt( aj za syna) , to by nebol problem, len neviem ako by sme riesili výdavky typu: zaclony, kvety na balkon....) Sa vyjadril,že on by mi na taketo hovadiny peniaze nedal....Chcela by som Vás poprosiť o radu, ako sa mám k manželovi správať....Som z toho na nervy, nechce sa mi snim hadat stale o tom istom, no ale chcem, aby sme mali nasetrenu nejaku financnu rezevu...Co ak stratime jeden z nás prácu.... Mimochodom aj svokrovci maju oddelene ucty, prave kvoli tomu, ze svokor vsetko vycital svokre a vyclenoval jej peniaze kolko moze minut na kave s kolegynami.
@svetluska82 určite by som si otvorila svoj účet a dala posielať svoj plat tam. Nemusíš mu to vôbec hovoriť. Tak ako zarába on, zarábaš aj ty. Prečo by si sa ty jemu mala spovedať čo si kúpila a on si míňa aj tvoje peniaze?
Sprav rázny krok, spočítaj si náklady, rozdel peniaze a uvidíš že ti ostane viac ako teraz a dokonca si aj ušetríš.
Len smelo do toho. Jediné prečo nesúhlasí je, že nebude mať nad tebou kontrolu. Nemusíš sa ho vôbec doprosovať, su to tvoje peniaze tak si s nimi rob čo uznáš za vhodné.
@svetluska82 neplanovala som prispiet, ale neda mi reagovat na tvoj prispevok, ze on zatlka na co minul, alebo neodpovie. Preco mu ty hovoris na co si minula? 😕 . Povedz mu, ze ked ti vydokladuje na co minul on, tak mu povies aj ty. Ja by som mu ani telefon nezdvihla, keby som vedela, ze ide bliakat za vyber z bankomatu alebo platbu. Mne to pride tak, ze tomuto si ho naucila ty tym, ze mu poslusne odpovedas a ze mu tolerujes jeho zatajovanie. Podla mna zuri preto, lebo sa boji, ze nebude mat dost penazi na svoje tajne vydavky. Ved on ta sikanuje a psychicky tyra.
určite ho máš rada, ale takto sa žiť nedá.. to čo ti opisuješ je finančný teror súhlasím s babami čo ti hovorili že má tajné výdavky. Ak nechceš od neho odísť riešila by som to rázne.. a to tým spôsobom že by som šla do banky a urobila by som vlastný účet nahlásila by som to pekne v robote a výplata by ti tam pekne šla.. oznámila by som to mužovi že budem mať vlastný účet a nič iné by som neriešila ak by veľmi chcel majte spoločný ale tak že ty budeš s tým disponovať a tebe budú chodiť sms ky (k tomu asi nepristúpi 🙂.. uvidíš ako zareaguje.. ale dáš mu pekne navedomie že si schopná plnohodnotná žena a že s tebou nebude zametať bud to pochopí alebo doidenia. @svetluska82
@svetluska82 no nieco podobne mam doma.....akoze veci do domacnosti naco? Obliecky? naco?Panvica: Zblaznila si sa? 😀 😀 ...ale u nas je to len take podpichovanie a totalne nechapavy pohlad..ziadne obmedzovanie. A zase ja aj potrebujem trochu krotit lebo mne je jedno ci zarobim 1000 alebo 100 tyzden pred vyplatou nemam nic.
A preco si zo spolocneho uctu nevezmete kazdy nejaku sumu len tak??? Cojaviem kazdy tak 50 eur pre vlastnu spotrebu. Lebo zase aby ta niekto buzeroval koli par euram to je dost ulet. Nepoviem keby mas minimanu mzdu a dlhy na krku ale vsak aby si si zo 600 eur platu nemohla kupit jednu suknu to je fakt sila.
Ja som ti chcela napísať, že treba si sadnúť a nejako sa dohodnúť na rozpočte. Spočítať si príjmy, nutné výdavky na "šeky" , stravu, drogériu do domácnosti a takisto sa aj porozprávať o tom, čo on považuje za zbytočnosť a naopak načo podľa teba zbytočne míňa on. A potom urobiť nejaký kompromis v sume čo sa bude sporiť a takisto si vyčleniť nejakú sumu z rozpočtu, ktorú budete mať pre seba a on ju môže použiť na niečo čo je zbytočné podľa teba a ty naopak nato čo sa zdá jemu zbytočné.
Lebo zase je normálne, že ženy míňajú veľa napríklad na doplnky do domácnosti, oblečenie a chlapom sa to zdá zbytočné, nakoľko oni si takéto niečo nevšímajú a neriešia to tak. A naopak ženy hlavne ak nie sú vodičky, považujú zbytočné investície napríklad do auta, ale nevnímajú to, že je to často aj pre ich bezpečnosť, prípadne že keby sa toľko neinvestovalo, auto by bolo nepojazdné.
Ale zarazilo ma čo píšeš o tom, že keby ste mali spoločné dieťa, tvoj syn by sa musel vzdať koníčka. od takého muža treba ísť preč, pokým nechceš, aby tvoj syn trpel. Ešte to spoločné dieťa nie je ani na ceste a už má také vyhlásenia... 😒
@svetluska82 ja som tiez zastancom spolocnych uctov, u nas to funguje bezchybne, ale my sme v tomto s manzelom na jednej vlnovej dlzke 😵 😵
v tvojom pripade by som ale ani minutu nevahala a ucty rozdelila, uz len kvoli tvojmu synovi, na jednej strane pises ze sa manzel k nemu pekne sprava, ale tie priklady co si tu uviedla su vsetko ine len nie priklady pekneho spravania k dietatu... povazuje ho za tvojho syna a nie vaseho, co sa len vyhroti keby sa vam narodilo spolocne dieta 😔 😔 preto by som chcela vlastny ucet, napriklad aj aby som mohla financovat synovi hokej nadalej, pri takej hlaske co si tu napisala o hokeji by mna osobne trafil slak 😝 😝
a to ze ty musis skladat ucty za jedno euto a on nepovie na co mina, to si ani nezasluzi komentar 🙄 🙄 dalsie dieta by som s nim nemala kym si tieto veci nevyjasnite....
Ahoj ako ste to nakoniec vyriešili ??? Máte už dieťa, je manžel iný zmenil sa?

@lubikan no mz nemame nasetren n ic. Ale ked kuknem vypis, ta k vela mina manzel.....ak sa ho opytam na co vyberal tolko penazi, ta k bud zatlka,alebo nepovie n ic....