Ako kúpiť nové auto na splátky?
Cauko. Nemam ani tuk. Mam sancu kupit nove auto... Nejak? Na splatky? Za oblicku? 🤷
@janickacrazy Však ako to nie je nič proti ničomu, len ten pokoj niečo stojí, a človek, ktorý nevie normálne niečo ušetriť, si to proste nemôže dovoliť.
Ak si kúpim auto za povedzme 30 tisíc, tak keď rátame životnosť (čas, kým sa to nezačne viac rozsýpať) trebárs 200 000 km (to som pri niektorých značkách a modeloch dosť optimista), každý kilometer len na amortizácii stojí 15 centov, a to sme ešte nezapočítali rôzne ďalšie náklady. Ak si chcem auto nechať len 5 rokov a je to trebárs 100 000 km, tak je to aj 20-25 centov na km, lebo ho opotrebúvam v čase, keď cena klesá rýchlejšie.
Ale na toto človek, ktorý povie, "však mesačne len 60 € za tankovanie" vôbec nemyslí...
Aj tých 500€ je si myslím v tvojej situácií +..
Vidíš, pýtaš sa na " slušné " auto za 20K a vlastne už máš vybraté. 1800€ nie je závratná suma, dá sa našetriť za 4 mesiace.. Prípadne choď do Dácie, nech Ti spravia ponuku, vedia poskytnúť zľavy napr. zo spracovateľského poplatku atď... Všetko je to iba o tom ísť a pýtať sa, urobiť si prieskum osobne. Nezameriavaj sa na funglovky! Aj dácia má predvádzačky, prípadne autá z operatívnych leasingov, no a možno v inom meste majú v ponuke také, ako Ty chceš za lepšiu cenu a vedia Ti ho ponúknuť za výhodných podmienok.
Ja ale na Tvojom mieste určite nejdem do nového, kým nemám aspoň na akontáciu. Ako tu už bolo spomenuté. Kým budeš šetriť, obehaj možnosti 😉
A ešte asi zabudol, že s novým autom treba jazdiť ročne na servisné prehliakdy, bežne stojí prehliadka aj s výmenou oleja a filtrov okolo 500€....tak isto keď berieš na lízing, musíš mať havarijnú poistku, kde sa ceny pohybujú od 500€ vyššie podľa typu auta...už máš 1000€ v prdeli a to ešte nemáš ani zaplatenú splátku za neho...
@jaroslav81 havarijná pre 30 000 eur auto je od 1000 eur ročne hore
V živote by som si nekúpil nové auto ani za predpokladu ze by mi ležalo na účte voľných 50k€. Vyhodené peniaze. Ak nemáš peniaze a potrebuješ auto kúp si dáku jazdenku. Jasne ze keď človek kúpi 10-20 ročne auto tak bude potrebovať servis ale 2-3rocne auto s nájazdom 100.000km je úplne ideál.
@misanthropicdann nové auto je nové auto. Nikdo mi do neho predtým neprdel a viem, že je v 100 % stave. A 100 000km za 2 roky je strašne veľa najazdené. A ceny jazdených áut posledné 3 - 4 roky vôbec neklesajú ako predtým. Sa neoplatí ani kupovať po niekom auto
@sasa1310 nové auto prišlo o 20% hodnoty prvým naštartovaním novým majiteľom. Robím leasingovke, nové by som si nekúpil pokiaľ na neho nemám peniaze. Budeš 5 rokov chodiť do autorizaku aby ti nepadla záruka? Si ochotná zaplatiť 700e za výmenu tlmičov po 3 rokoch v autorizaku alebo radšej pôjdeš do neautorizovaneho servisu kde zaplatíš 400e. A toto si zopakuj pri každom jednom servise. Brzdy 700 alebo radšej 400?
Nové je super prvé týždne potom nemáš z neho až tak super pocit.
@misanthropicdann Akurát, že tých 20 % je virtuálnych, lebo kto kupuje nové auto na to, aby ho po pár kilometroch zase predal?
Mať auto totálne od novoty prináša určité pohodlie, za ktoré si ale človek musí priplatiť. De gustibus non est disputandum.
@misanthropicdann áno chodím do autorizovaného servisu. Nemám s tým problém. A super pocit mám z nich stále.
@misanthropicdann ked si kúpiš nové, tak určite nebude treba vymeniť tlmiče po 3 rokoch, to je ten malý detail, vačšinou prvých 5-6 rokov okrem výmeny oleja a podobných blbostí doňho nedáš nič a vozíš sa bez starostí, vlastná skúsenosť

@biaa presne tak, u nás máme podobnú skúsenosť, moj muž povedal, že už jedine nové kupuje, človek má minimálne 5-6 rokov absolútne pokoj, žiadne investície do opravy, potom predáš a zase kúpiš nové