icon

Ako lepšie manažovať financie pred materskou?

9. okt 2024

Prosím vás žienky neodcudzujte ma, ale bohužiaľ prišla som si po nejaké rady keďže finančné som na Tom veľmi zle. Mám 5 detičiek - dcérka má 10, synček 8, ďalší synček 5, dcérka 3 a najmladší synček má 3 mesiace. Ja mám len nižšiu materskú keďže dcérka sa mi narodila v 18 rokoch hneď po škole, potom prišli ďalšie detičky ktoré sme ale chceli. Muž mi zomrel keď som bola v 7 mesiaci tehotenstva - skoro som predčasne porodila ale podarilo sa mi synčeka udržať až do 8 mesiaca - je zdravý. Jedine čo vôbec nemám mlieko nezačalo sa mi tvoriť zrejme od stresu z mužovej smrti takže malý je na UM ktoré je hrozne drahé. Keď všetko poplatim z materskej a prídavkov tak mi zostane tak 20 € niekedy ani to nie som na nule a len čakám kým pipnu peniaze. Neodcudzujte prosím s mužom sme chceli toľko detí a bohužiaľ osud sa s nami zahral a muž spadol zo strechy bol tam smrteľný úraz. Ako si to lepšie zmanažovať alebo čo robiť?? Ja už rodičov nemám, muž mal len mamu ktorá je sama už stará a ledva chodí. Za každú radu ohľadom financií ďakujem.

Strana
z4
hiro
10. okt 2024

@doriiis "na donio 50% finančných príspevkov ide zakladateľom platformy.
Vyhadzujes peniaze von oknom.Gratulujeme"
Zdroj takejto informacie mas odkial?

mondolina
10. okt 2024

@hiro
veď hovorím, že klame. a opakovane.

charaka
10. okt 2024

Akože sorry za "hnusný komentár"... chúdence deti ☹ ☹ ☹ Bože môj... toto mi príde, že deti sú prostriedkom ako nepracovať...

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
10. okt 2024

@jaroslav81 ono sa tomu "povolanie matka". Poznám kočku, co maju 4 deti a ona je v domácnosti. V zivote neodrobila jeden jediný deň, ale na "to aj maju". A nie pýtať rady ako vyzit s 5 detmi sama, lebo nemám peniaze🤦‍♀️👎

hrasocek12
10. okt 2024

Charite ,upsvar alebo ľudia ľuďom výzva. Dá sa kazdomesacnymi príspevkami od ľudí pomôcť.

kathhii
10. okt 2024

@maca1984 presne tak, mali sme zbierku cez donio a žiadne percentá zo sumy sa neplatili.... Všetko vyzbierané sme mohli použiť na účel, ktorý bol v zbierke...My sme zbierali na edukačné pomôcky pre deti, rodičov a spol.

slavomirarebecca
10. okt 2024

Napíšte mi správu

margotka17
10. okt 2024

Ušetriť? Skús variť jedla typu,guláš, prívarky, zahustene polievky, francúzske zemiaky, to čo sa nejze v prvý deň v pohode dojete aj na druhý. Možno sa treba spýtať v škole, čo deti nemôžu mat obed zadarmo. Kupuj nevyhnutné veci, deťom miesto sladkosti upec bábovku či bublaninu. Možno aj ostrihať ich zvládneš sama. Ovocia sú teraz plne záhrady, možno by ti aj darovali jabĺčka, hrušky a zelmovku. Nemusíš prať v najdrahších praskoch, aj lacný dobré operie. Lieky pri chorobách deti zhltnú značnú časť peňazí. Možno máš nárok aj na hmotnú núdzu, oslobodenie od daní, vývozu smeti....

margotka17
10. okt 2024

@lienka.7 ale ju manžel nenechal, on zomrel. Nikto nevedel, že k takej tragédii dôjde. Tých 5 deti je už tu, len ocká už niet. Ostala sama, pýta si len rady, nie peniažky.

lienka.7
10. okt 2024

@margotka17 robím si toľko deti, kolko dokazem sama v prípade potreby uživiť, sorry. Autorka od 18tky iba rodí a rodí... v 30tke mat 5 deti, to je fakt sila. Ako by bola milionárka👌 kde je nejaká zodpovednosť za tie deti??? muz ani nemusel spadnúť zo strechy, mohol dostať infarkt alebo hocičo iné. Neviem, aké rady tu ocakava. Jednoducho nema peniaze na toľko deti, ktoré si narobila, to je všetko.

evansova
10. okt 2024

Som uz stará korytnacka, vselico som videla a zazila, preto tvrdim: Treba prijať zakon, ze kazdy muz, ktory ma dieta, je povinny uzavriet životnú poistku. Zakon nemame, tak je to na matkach. Treba na to trvat, najlepšie je zivotne poistenie s nejakym sporenim.
Uvedomujem si, ze toto autorke nepomoze, ale môže pomoct inym matkam.

evansova
10. okt 2024

@lienka.7 Nezda sa ti tvoj komentar kruty? Ma toľko deti, kolko chcela. Poznam podobne rodiny a vieš ty co? Este som nestretla taku, ktora by lutovala, ze deti ma. Ano, ziju skromnejsie, zrejme im nehrozia ani dovolenku v Dubaji, ci na Maldivach. No a co? A ano, autorka ma vela deti, nemyslela na zadne kolieska (napr. poistka), ale to neznamena, ze si do nej treba kopnut.

lienka.7
10. okt 2024

@evansova kruté sú tie, ktoré si robia deti hlava nehlava a potom sa o ne nevedia postarat. A ze ziju skromnejšie? Asi žartujes, vsak? Co tu splietas nejaké dovolenky? Autorka nebude mať ani na veci do školy...

stanulienkat
11. okt 2024

@jaroslav81 ani v socializme sa nerodilo päť detí, možno v 50., alebo 60. rokoch. 80 roky- keď mal niekto tri deti, už mali problém s financiami, pamätám si to, mali sme zopár takých spolužiakov. V triede sme mavali 1, maximálne dve deti. To je taký mýtus, že sa mnohodetným rodinám sa žilo za socializmu dobre, mozno v tom že dostávali byty.

stanulienkat
11. okt 2024

@evansova Možno sa urazíš, ale táto skupina ľudí nemá deti toľko koľko chcela. Oni sa proste mnozia bez toho, aby realne rozmyslali, co so zivotom. Plodia deti o ktoré sa nevedia následne postarať. Ved stat nieco da...

katie253
11. okt 2024

@stanulienkat my sme 5 súrodenci ročníky od 84 po 93, rodicia pracovali ako mohli a vychovali nás podla mňa skvelo s financiami, ktoré sme mali, nebolo ich veľa, ale 4 máme vysokú školu, jeden strednú s maturitou. Mala som spolužiačku, ktorých bolo 8 detí a tiež takéto ročníky, aj staršie, aj mladšie a tiež vychovali všetky dobre. Samozrejme boli obaja rodičia, mali sme a máme to šťastie, čo autorka nemá....bude jej ťažko veru....

stanulienkat
11. okt 2024

@katie253 verim a nehadzem do jedneho vreca. Lenze vasi mali asi nejaku viziu, mali pracu, vedeli sa postarat. Volakedy neboli zeny roky na materskej, nevypocitavali si retazove materske a nespoliehali sa, ze ich bude zivit stat. Volakedy boli ludia zodpovednejsi, lebo ako si ustlali, tak sa mali. Nikto sa nesnazil vybabrat so systemom, spoliehali sa sami na seba. Nikoho nezaujimalo, ci mali z coho vyzit. Aj ked u mnohych funguje spomienkovy optimizmus.

katie253
11. okt 2024

@stanulienkat ano to verím, mama bola vkuse na materskej a rodičovskej, ale hneď ako mohla nastúpila do práce. Nechápem ako to zvládli všetko a obdivujem ich zato. Nespoliehali sa teda na štát a mali aj poistky na seba, ak by sa niečo stalo, aby sme boli zabezpečení aspoň zčasti. Zrušili ich až keď sme boli dospelí.

stanulienkat
11. okt 2024

@katie253 vidis... a to je presne rozdiel medzi vasimi a autorkou. To neboli hejty. Len vasi planovali a rozmyslali. Toto mnohym ludom dnes chyba. Ziju ako zvieratka zo dna na den.

pupava36
13. okt 2024

@mamamasama lenze ked chlap ktory jej udajne zomrel a mal s nou deti nebol jej manzelom tak ziadne vdovske nedostane a pochybujem aj ze jej nejake sirotske vyplatia. Nikde neuvadza ze bol jej manzel vsade ho nazyva iba muž. A Osobne si myslim ze je to fake ucet, niekto sa chce obohatit.

mamamasama
13. okt 2024

@pupava36 tak ale to uz je problem vsetkych, ktory ten "obycajny" papier nepotrebuju.

doriiis
13. okt 2024

@pupava36 ...na sirotské to,či boli manželia alebo nie nema žiaden vplyv.Akonahle bol zosnulý zapísaný v RL deti a spĺňa podmienky,sirotské bude priznané.

rawmamka
13. okt 2024

@doriiis Veď to, že musí spĺňať podmienky, čo veľa ľudí robiacich načierno/na ruku alebo ako SZČO, ktorí si vedome a úmyselne neplatia odvody do SP, len povinné do ZP...tak tí tie podmienky nespĺňajú určite. To je to riziko....bez sobášneho listu nemá nárok na vdovské, bez riadnych odvodov do SP ani na sirotské. V takýchto prípadoch len nejaké náhradné výživné od štátu a dávky v hmotnej núdzi. Ale to nie je na žitie, len na živorenie. Ale kto ako zasial, tak bude žať. Pánboh zaplať aspoň za to málo od štátu, lebo takíto nezodpovední ľudia by v USA už dávno "padli na hubu"....Treba osloviť charity v okolí, obec/mesto - odbor soc.vecí, Červený kríž.

solange7
14. okt 2024

Vzdy v takychto temach autor nema ziadnu rodinu. Len kopu "deticiek" a 0 na ucte.

misanthropicdann
15. okt 2024

@evansova tak ja si myslím ze aj na deti by sa mal robiť hodnotiaci test ako pri hypotéke ci sa dokážeš o dieťa finančne postarať (rovnako aj psychotesty) . Len ako by sa to kontrolovalo? Boli by povinné potraty pre tích co im to finančne nebude vychadzat? Proste existujú skupiny ktoré si tie deti spravia aj keby boli na ulici.

Strana
z4