icon

Ako má obyčajný človek nasporiť na dom?

19. apr 2022

Som smutná z nasej situácie .
Ako ma obyčajný človek našetriť na svoj dom?
Nedarí sa našetriť na ten ich potrebný vklad ci ako to nazvať. 😭
To si fakt obyčajný človek nedovolí vlastnú strechu nad hlavou? 😏😔

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
laila22
20. apr 2022

@simca06022011 nie si divná. Byty sú drahšie ako domy. Porovnaj si cenu bungalovu 4i a bytu 4i obe novostavba.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka2021
20. apr 2022

@kvetinka75
To by bolo pekne - sadit, pestovat, chovat... mozno este niekde sa to praktizuje, ale v okoli BA 98 % rodin v rodinnych domoch proste sa tomu nevenuje. Obvykle maju 4-6 árové pozemky, vysoké kamené ploty, bungalovy a na dvore trampolinu, auto, priestor na sedenie a mozno pestuju par paradajok a kvietkov - reálne vypestujes aj na balkóne.
A je to aj pochopitelne - mnohí ludia cestujú jak blázni do BA, bežná pracovná doba je všade do 16-16:30, okolo siestej sú doma a musia sa venovat detom, pripravit niečo na večeru...

laila22
20. apr 2022

@elizabet173 ja som mala ešte pred pár mesiacmi úvahu kúpiť byt a predať dom. Máme 4i bungalov, na komplet aj so záhradným domom a keď som pozerala byt s terasou, 4i ,2xWC, nech mám podobný komfort ako v dome, nie 40 ročný panelák, tak si myslím, že na ten byt by som nemala ani po predaji domu. Sme TT kraj. Pozrela som po čom idú podobne domy, dokonca novostavba domu bola lacnejšia ako ten byt.

zmrzlinka2021
20. apr 2022

@laila22
Lenze to, co porovnavas, musí byt porovnatelne. Je rozdiel 4 izbovy byt v novostavbe v novom meste, v ruzinove a 4 izbovy bungalov v hamuliakove.
Proste LOKALITA je to, čo predava a zvyšuje kvalitu zivota. Mozno bungalov stojí rovnako ako byt, ale lokalita je asi taká, ze si závisla na aute, cestujes jak blazen, kym niekto sa od polusu vsade dostane za par minut MHD, má k dispozícii sluzby, viac škol, viac moznosti...
A pre ludi, hlavne dobre zarabajucich ludi, je čas dolezita komodita.

Kedze som si vyskusala to dochadzanie a teraz fungujem v BA, viem si to porovnat. Ta kvalita zivota priamo v meste je uplne niekde inde, viac casu, viac moznosti, hocikedy si vybehneme do prírody, do parkov.

zmrzlinka2021
20. apr 2022

@elizabet173 kazdy prd platis v dome... co pocuvam teraz ze ako sa zdvihali ceny za plyn ludom co ziju v domoch, zasnem... chore sumy

laila22
20. apr 2022

@zmrzlinka2021 tak lokalita je myslím fajn, ale nežijem v BA, ani v satelite nie.. do okolitých miest, vrátane krajských 20min. Ba do hodiny autom.. pozerala som byty v krajských mestách.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
laila22
20. apr 2022

@elizabet173 ty si moja krvná skupina. Ja mám ešte síce ďaleko do dôchodku, ale asi už bližšie ako maturite.. 😂. Rovnako vykurim aj drevom a dokonca aj navarim, ak by nebola elektrika, ale presne nebaví ma stále trhať zelinku, kosiť, investovať. Nervy mám z toho každé leto.. záhradu sa snažím mať bezudrzbovu, ale všetko potrebuje údržbu aj tá záhrada. A kým všetko urobím je po víkende.. Ja túžim po byte v centre mesta s teraskou, že zidem ráno do pekarnicky, na trh peso, žiadne auto.. 🙂

zmrzlinka2021
20. apr 2022

@elizabet173
@laila22
ja tuzim po byte na palisadoch 😉

Minule som bola v dunajskej luznej a normalna depresia z tych bungalovoch...bungalov na bungalvoe, vysoke ploty... fuj

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
20. apr 2022

@elizabet173 ja mam velku terasu a dom a v zivote som na tej terase nelezala asi, a uz vobec nie ze sa opalovala. Kavu na stojaka :DD Pirsaham, ze v byte som na balkone castejsie sedela (kym sa okolo mna fajciari nenastahovali vsade) :D

laila22
20. apr 2022

@elizabet173 ja krajské mesto preto, lebo dieťa je ešte školopovinné a prispôsobila by som bývanie v meste štúdiu na strednej, prípadne VS...

laila22
20. apr 2022

@simca06022011 detto. Do bazéna skočím v rámci práce na dvore schladiť sa a pokračujem ďalej. Sedíme tam, keď mám narodeniny a meniny +1x grilovacka..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
laila22
20. apr 2022

@elizabet173 ja som vyrastala v meste na byte, neskôr sme sa presťahovali do domu. Neznášala som dedinu, lebo oproti mestu tu nič nebolo a nebol internet, ani nebolo v móde aby ma rodičia vozili každý víkend za kamošmi do mesta. Ja vyckavam, lebo tu mám aj rodičov, nie sú už najmladší, uvidím do akého mesta pôjde dieťa, neskôr sa možno rozhodnem. Dom bol tiež voľba kôli dieťaťu, aby malo dvor, bazénom, piekovisko.. A ešte + je, že sme tu celá rodina.. 😂. Všetci máme k sebe blízko, keď idem na služobku, dieťa šupneme k babke, alebo k súrodencovi, ľahka logistika..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
anja27
20. apr 2022

@ruzicka603 tak dom za 70 tisic je ako zadarmo tu v okoli sa stare domy aj ked velke predavaju za 200-300tisic na prerabku este kolko treba. To je otrocina. Jasne ze to ma aj vyhody. My ske vsetko chovali pestovali na to je to dobre ale aj tak ma to akosi omrzelo. Ja si uzivam usetrene peniaze a cas. Nepotrebujem bazen lebo sa okupem kde chcem mimo domu a vzdy inde. Radi cestujeme a momentalne ja nemam chut robit stale okolo domu a to upratovanie v dome o tom ani nehovorim. Ale to som ja. Kazdopadne aj tak nechapem ze niekto kto na dom nema nad tym rozmysla..ked nemaju ani na kupu tak neviem co cakaju naozaj

ruzicka603
Odpoveď bola odstránená
anja27
20. apr 2022

@ruzicka603 ja to beriem ze chcu mat svoje ale ked nemam na kupu domu neuvazujem jednoducho o nom. Kupim si byt a casom ked stupne hodnota budem uvazovat nad domom mozno. Ale ludia chcu vacsinou vzdy najviac to co nemozu mat 😁 aj ked mohli by si kupit lacnejsi dom niekde na lazoch len ako budu chodit do prace? Nikdy nie je nic uplne idealne treba aj kompromis spravit

vevesh
20. apr 2022

@elizabet173 tak ono s tym logicky dieta samo suhlasilo, kedze figuruje na liste vlastnictva a teda je aj dlznik na hypoteke a aktivne pracuje...Ja v tom naopak vobec nevidim problem- ak je to oddelene, da sa to prenajat, popripade das do prenajmu cely dom. A teda u nas v nemecku su tie ceny nehnutelnosti v inych vyskach a tu teda len tak hocikto hypo nedostane - z mojho okolia nepoznam osobne ziadnych slovakov, ktori maju hypo. Nejaki znami ano, ale mozem ratat na prstoch jednej-dvoch ruk....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ruzicka603
Odpoveď bola odstránená
vevesh
20. apr 2022

@elizabet173 na LV rodicia maju 50%, dieta 50% nehnutelnosti. A partner je mimo, kedze to nespada do bsm...

hellwant
20. apr 2022

@vevesh myslela to tak, ze ked budu chciet svoje nemusia dostat hypo vo vyske co budu potrebovat, lebo ich druha hypo bude brzdit, jasne, ze partner je mimo ked je to pred svadbou. 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
vevesh
20. apr 2022

@hellwant
@elizabet173 ale vsak, ked dieta bude chciet ist do kupy ineho objektu s potencionalnym partnerom, da do prenajmu svoj byt a tym padom je ciste, hypo sa tym splaca sama. Ako neviem, ci ste si vsimli, ze momentalne u ceny take, ze samo dieta v 18tke, aj ked pracuje na plny uvazok, nedostane hypoteku, ak rodicia nedaju rucenie/vklad alebo dieta nie je nejak super influencerske, ze si na tu zabezpeku zarobi...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal