icon

Ako máte podelené financie vo vzťahu, keď zarábate viac ako muž?

10. feb 2026

Ahojte, rada by som sa opytala zien, ktore zarabaju vyrazne viac ako ich muz, ako maju podelene financie vo vztahu.

S priatelom sme spolu skoro 2 roky, doposial som nevnimala v nasom vztahu rozdiel prijmov ako zavazny problem. Myslim, ze sme dostatocne financne gramotni a stale sme sa zhodli v kazdodennom fungovani.

Problem nastal teraz, ked zaciname riesit hypoteku. Vzhladom na sialene ceny nehnutelnosti na zapadnom slovensku priatel navrhuje, aby som platila hypoteku vacsim podielom. On vlastni nove auto, vlastni este jeden pekny dom v inej casti Slovenska, ktory prenajima. Pracuje manualne, dajme tomu, ze si zarobi 1800 eur v cistom + prijem z prenajmu. Ja podnikam, prijem mam cca 3x taky, no kedze som do podnikania dala vsetky uspory, nemam momentalne vacsi financny vankus ani ziadny majetok. Podnikanie sa mi rozbehlo len minuly rok, este len teraz snad vyplatim vstupnu investiciu, ktoru som si brala ako pozicku.

Vzdy som myslela, ze nase byvanie by sme si mohli platit cca na polovicu, samozrejme by som nemala problem nasledne vo vztahu platit viac za ine veci a vziat nieco aj extra vydavky na svoje plecia. Priatel podla mna prehana co sa tyka jeho prijmov a ako "nema" na nove byvanie, ze si nebude moct nic dovolit, ak zacne splacat vysoku splatku hypo. Navrhla som financovanie hypoteky 60:40.

Aj ked nas vztah bol zatial uzasny a plny lasky, mam pocit, ze stroskota na financiach, co by ma nikdy nenapadlo. Stale viac mam pocit, ze to nie je o jeho prijme, ktory nie je vobec zly, ale o tom, kolko zarobim ja. Neustale spomina moj plat, ako ja vnimam inak peniaze, ako sa mi bude lahsie setrit z mojho platu vs jeho, ze on jednoducho nema na to, na co ja a vzdy tam bude rozdiel. Da sa toto vobec prekonat, aby sme normalne fungovali?

Rada sa precitam vase nazory, dakujem.

Strana
z4
enmery
10. feb 2026

Moja rada? Vyser sa na to. Bez Teba by na dom/byt nemal a celkovo váš vzťah je ty a ja a nie my a to sa ponesie navždy a do všetkých oblastí vzťahu. Navrhla si mu viac ako féroé podmienky. Chvalabohu s ním nemáš deti.

anonym_c6d246
10. feb 2026

Ak ma on svoj dom, ty si plat hypo sama, on ti bude davat na energie a dom bude iba tvoj a kazdy mate svoje. Ked je to naopak, ze on zaraba 2-3xviac, zena casto neplati nic na hypo a chce byt na liste vlastnictva.

brrunetkaa
10. feb 2026

Ja by som išla do hypo sama, nech máš aj ty niečo svoje.

som_realistka
10. feb 2026

Vezmi si hypo sama a aj nehnutelnost vlastni sama. On ma svoje, ty budes mat svoje a bude pokoj. Inak, ked mas platit viac, tak aj na LV by si mala alikvotnu ciastku, ci?

anonym_a0354a
10. feb 2026

Za mna jednoznacne na polovicu. Az tolkych penazi nevie vyzit tak je to velmi smutne. Keby ste mali deti tak by si ho zivila len ty? Sadnite si a riadne odkomunikujte financie. Situacia sa moze zo dna na den zmenit ci uz z tvojej alebo jeho strany. Nikdy nevies. A to neprajem nic zle. Nech sa vam dari obom.

anonym_c68188
10. feb 2026

mas pekny plat .. a zvladnes si vziat byt ciste len na sbea.. s nim by som do toho nesla.. aj keby suhlasil pol na pol aj tak by som sa tomu vyhla ...

wolf_
10. feb 2026

50:50. Pri príjme 1800 v čistom + príjem z prenájmu by som ani neuvažovala inak. Iná situácia by pre mňa bola keby mal jeden z partnerov aktuálne fakt nejaký nízky príjem tak by som uvažovala v štýle "každý chvíľku ťahá pílku", ale v prípade páru kde obaja majú v podstate nadštandardný príjem nevidím dôvod prečo nie 50:50, resp. berieme spolu hypo, tak spolu to budeme financovať a nie sa handrkovať o peniaze.

anonym_c6d246
10. feb 2026

Radsej hypo sama a mas pokoj. Ked sa nahodou rozidete, potom to len bude divocina sa vyplacat z medzitym vyssej ceny domu. Otazka je, kedy chces deti a ako budes platit hypo na materskej.

nikushka8
10. feb 2026

Osobne by som zisla z kratsej cesty. Ak je to po 2rokoch stale len ja a ty,ziadne my a NASE SPOLOCNE peniaze, nema to zmysel ani do buducna. On vidi velky problem v tvojom prijme, to je klasicka muzska jesitnost, ktoru nevie prekusnut. Neviem si ani predstavit ako by ste fungovali na rodicaku,ked uz teraz su problem peniaze, z coho by si platila tych 60% hypo.

enmery
10. feb 2026

Toto je vyslovene ten povestný nenávidený red flag. S deťmi by si skončila. Ješitné zakomplexované nič. Prepáč.

tanicka907
10. feb 2026

Presne ako pisu. Toto je len zaciatok problemu. Red flag.
Hypoteku si pories sama a sama ju plat. Kazde ine riesenie budu len problemy.

anonym_2e79a8
10. feb 2026

Zarabam viac ako manzel, mame to vsetko na polovicu. Z cias este ked som zarabala menej chcel to tak manzel, lebo mal pocit, ze ho chcem osmeknut ( zly vzor z detstva kde mu tlkli do hlavy, ze zeny idu len po peniazoch). Po 15 rokoch je situacia ina, rozdelenie ostalo, kedze on nenavrhol inu variantu a mne to vyhovuje.

betulinka1
10. feb 2026

@anonym_autor neeeee 🙈🙈🙈🙈 on ma rodinny dom. Cize ja by som si ten byt kupila sama. A kludne aj pockala este rok v najme, nasetrila na akontaciu. Sro spravi pekny obrat zatial + si davaj mzdu aby ti uver vysiel aspon pol roka pred hypo. VUB mi pozerala na obrat firmy, vyplatené dividendy aj mzdu. Urcite by som neplatila priatelovi uver na nehnutelnosti pomerom 60:40. Akoze bude vlastniť polovicu a ja mu to budem platit 🤣🤣🤣.

anonym_dafc49
10. feb 2026

Na to, ze podnikas a pises, ze si financne gramotna …. Tak ani neuvazuj o spolocnej hypoteke. Ked nieco prestne fungovat - vztah, podnikanie alebo pridu deti … situacia sa skomplikuje … on sa ma kam odplazit a ty budes riesit vyplatenie a ako to vsetko zmanazovat. Zien, ktore po rozpade vztahu nemaju kam ist a z polky bytu nevedia ani vyplatit ani prepisat hypoteku je tu hafo…. On nehnutelnost ma… mas ty aspon nejaku garzonku, co ti hovori pani? Ak si naozaj financne gramotna, tak si precitaj svoj prispevok a predstav si , ze ho pisala cudzia zena … zamyslis sa a povies si, ze moc rozumu nepobrala … chlap red flag, sice rozbehnute podnikanie, ale to je tu a teraz … pokial si neobjavila nieco zavratne ako celosvetovy mier alebo liek na rakovinu, tak nie je zaruka, ze bude fungovat o 5-10 rokov (hypo je na 20 -30), premenne ako deti, zdravie atd … radsej mini ale iba moje vlastne

autor
10. feb 2026

Aby som to upresnila, on ma aj dost vydavky. Este splaca hypo (nie vela) na svoj dom, plus splaca auto (s tym som mu pomohla, zobral si ho na moju sro). Este ked som zarabala tak ako on, bol nakloneny aj k predaju domu, aby sme mali na nehnutelnost po prestahovani, aby proste nebol ziadny problem. Teraz o tom nechce ani pocut.

Dajme tomu ze uplne v cistom ma spolu 2100 eur, cize po zaplateni 500-600 eur splatky hypo by mal este cca 1500 eur na zivot. No to mu nebude stacit, aby bol zarovno so mnou a je to uz stale len o mojom plate a o tom ako som "za vodou". Vravim mu ze neda sa vsetko mat naraz, aj si nechat dom, aj auto, o 5 rokov predsa budeme totalne niekde inde, ked splatka hypo bude stale rovnaka, on dosplaca auto a pojde mu hore snad aj plat aj najomne domu. No debata je tazka, mam to proste platit ja lebo stale je to tak vo vztahoch ze ten co zaraba viac viac aj plati. Ked som sa ho spytala odkial naberieme tych 20% cash na nehnutelnost, samozrejme je to na mne (chvalabohu mam nasetrene).

enmery
10. feb 2026

Nieže by som s ním neuvažovala o nehnuteľnosti, toto by bola tá povestná kvapka sa rozísť. Všetkými červenými zástavami Ti máva, že je poškodený kus a ty rieš toto...
Fakt peniaze sú to posledné, ĉo by Ťa malo strašiť!

haley7897
10. feb 2026

Vas vzťah nestroskota na financiach, ale na tom, ze sa ta snaží finančné ehm "podojiť"... a ano, tiez by mi to vadilo, nieje problém prispieť viac ak treba, problém je ten, ze sa ta snaží využívať...

bludna
10. feb 2026

@anonym_autor Mne sa jeho obava zda pomerne opravnena. Prijem 1800 eur v cisstom nie je tak vela a ked spominas byty na zapade, tak hypo bude predpokladam dost vysoka a fakt mu z toho vela nezostane. Na tvojom meste by som si byt ale kupila sama a dohodla sa s nim, ze mi bude platit nejaku ciastku za byvanie u mna.

enmery
10. feb 2026
@bludna

@anonym_autor Mne sa jeho obava zda pomerne opravnena. Prijem 1800 eur v cisstom nie je tak vela a ked spominas byty na zapade, tak hypo bude predpokladam dost vysoka a fakt mu z toho vela nezostane. Na tvojom meste by som si byt ale kupila sama a dohodla sa s nim, ze mi bude platit nejaku ciastku za byvanie u mna.

@bludna Tak sa daj s nímm dokopy, tiež nečítaš medzi riadkami.

veronikah96
10. feb 2026

Tu by som ani nehľadala spôsob ako to vyriešiť a dohodnúť sa. Neviem si predstaviť čo by sa u vás dialo keby si išla na rodičák. Keď sa už teraz neviete zhodnúť ako fungovať s peniazmi, časom to s veľkou pravdepodobnosťou bude len horšie, lebo podľa toho co píšeš, on jednoducho nechce ustúpiť a upína sa len na to, že ty máš "viac". Absolútne ale nepozerá na to,že on už svoju nehnuteľnosť má, len svoju, kde je jediný vlastník a keď by niečo medzi vami nevyšlo, má to svoje.

haley7897
10. feb 2026
@enmery

@enmery ved píše, ze je bludná... 🫣

katica06
10. feb 2026

Keby ste platili v pomere 2/3 a 1/3 alebo 3/4 a 1/4 v akom pomere by ste boli na lv?
Leto toto nie nie nejaký novodobý výmysel.

spongebob1
10. feb 2026

@anonym_autor Tu vobec nejde o to, ci zarabas viacej alebo menej. Myslim, keby ste kupili iba 1izbovy byt, tak by ste ho dokazali splacat bez akychkolvek obmedzeni. On NECHCE.
Muz, ktory ma zaujem natrvalo zostat vo vztahu, nema deti ani ine zavazky, pri 2000E prijme, dokaze 400E zaplatit hypo bez ujmy.
Kup si byt sama, sama splacaj a viacej neries.

enmery
10. feb 2026
@haley7897

Vas vzťah nestroskota na financiach, ale na tom, ze sa ta snaží finančné ehm "podojiť"... a ano, tiez by mi to vadilo, nieje problém prispieť viac ak treba, problém je ten, ze sa ta snaží využívať...

@haley7897 Nechcela som to slovo použiť, ďakujem za Tvoju odvahu. Je to presne tak a fakt tu nejde len o bývanie. Frajer jej ukazuje celú svoju charakterové plejádu a neskôr na jeho necharakter doplatí ona a deti.

anonym_10de27
10. feb 2026
@enmery

@haley7897 Nechcela som to slovo použiť, ďakujem za Tvoju odvahu. Je to presne tak a fakt tu nejde len o bývanie. Frajer jej ukazuje celú svoju charakterové plejádu a neskôr na jeho necharakter doplatí ona a deti.

@enmery kým sa nechala dojiť bolo všetko fantastické, teraz keď sa zatkne, bude zlá

bludna
10. feb 2026
@enmery

@enmery Preco by som sa s nim davala dokopy?

haley7897
10. feb 2026
@enmery

@enmery to je doslova co robí. Chystá sebe, kupuje, zabezpečuje sebe za jej. Ew no nie.

anonym_10de27
10. feb 2026
@haley7897

@enmery to je doslova co robí. Chystá sebe, kupuje, zabezpečuje sebe za jej. Ew no nie.

@haley7897 bolo by zaujímavé vedieť čo sa stane s jeho novým autíčkom ak ho ona kopne do prdele ?

nikushka8
10. feb 2026
@anonym_autor

Aby som to upresnila, on ma aj dost vydavky. Este splaca hypo (nie vela) na svoj dom, plus splaca auto (s tym som mu pomohla, zobral si ho na moju sro). Este ked som zarabala tak ako on, bol nakloneny aj k predaju domu, aby sme mali na nehnutelnost po prestahovani, aby proste nebol ziadny problem. Teraz o tom nechce ani pocut.

Dajme tomu ze uplne v cistom ma spolu 2100 eur, cize po zaplateni 500-600 eur splatky hypo by mal este cca 1500 eur na zivot. No to mu nebude stacit, aby bol zarovno so mnou a je to uz stale len o mojom plate a o tom ako som "za vodou". Vravim mu ze neda sa vsetko mat naraz, aj si nechat dom, aj auto, o 5 rokov predsa budeme totalne niekde inde, ked splatka hypo bude stale rovnaka, on dosplaca auto a pojde mu hore snad aj plat aj najomne domu. No debata je tazka, mam to proste platit ja lebo stale je to tak vo vztahoch ze ten co zaraba viac viac aj plati. Ked som sa ho spytala odkial naberieme tych 20% cash na nehnutelnost, samozrejme je to na mne (chvalabohu mam nasetrene).

@anonym_autor fuu, sama si si odpovedala. Je to len a len o prachoch. Chlapec chce sa chce zabezpecit na tvoj ukor. A nie, nemas vsetko platit ty,lebo viac zarabas. To je teraz, o rok to tak uz nemusi byt. Bude potom tahat on teba?
My sme napr.tiez podielovi vlastnici. Muzovi dali rodicia vela penazi na hypo,no nechcel ani pocut,ze by si dal zapisat vacsi podiel do LV, nekalkuloval uz pred svadbou, ze co ak a rozvedieme,ani ze sa na nom vlastne obohacujen. Roky hypo a naklady za byt platime 50:50, proste to tak mame nastavene (okrem RD, to platil vsetko on), ostatne vydavky platime ako pridu, nedelime sa 50:50, peniaze su spolocne. Po rokoch zarabam teraz viac ja, no tie peniaze su nadstandard pre rodinu, nie len pre mna (vylety, dovolenka, kruzky a pod).

haley7897
10. feb 2026
@anonym_10de27

@haley7897 bolo by zaujímavé vedieť čo sa stane s jeho novým autíčkom ak ho ona kopne do prdele ?

@anonym_10de27 počkaj, teraz robím malú mentálnu atletiku... hmm, je písané na jej sro(čku), čiže jej v jeho užívaní?

Strana
z4