icon

Ako máte podelené financie?

10. júl 2023

Ako mate s partnerom podelene financie? Celkom ma zaujíma ako to je v iných domácnostiach 😊za seba som spokojná a nemenila by som a keby mám iny vzťah chcela by som to opäť rovnako neviem si ani predstaviť fungovať inak. Tak len tak či tieto veci máte nastavene k spokojnosti oboch alebo jeden z vás s tým spokojný nie je a mavate pre financie hádky?
My sme zatiaľ bezdetni ale sme spolu už veľmi dlho a fungujeme štýlom, že nájomné si delíme napoly a takmer všetko platí partner. Nikdy nepocita za čo koľko zaplatil alebo koľkokrát, ale ja si nikdy nepytam napríklad peniaze na oblečenie a podobne ako to robia niektoré ženy ( alebo na kadernicku, kozmetickú). Platí stravu či v obchodoch, reštaurácie, káva aj niekoľkokrát za deň. Boli časy kedy ťahal všetko sám keď som ešte nepracovala a teraz keď pracujem angažujem sa v tom že mu hocikedy niečo kúpim ( oblečenie alebo niečo čo viem že chcel, aj drahšie) samozrejme aj ja urobím hocikedy nákup ale on co sa tohto týka podstatne viac.a platim rôzne výlety hocikedy ho prekvapim že som nám zaplatila nejaký pobyt a podobne. Som rada ze mám muža ktorého nesvrbi ruka ked ma niečo za ženu zaplatiť, viem ze aj ked budeme mat rodinu nebudú v tomto nikdy problémy ze ja nebudem mat peniaze a bude ťahať on a zase na druhu stranu vždy mám potrebu odvďačiť sa, prekvapiť, zaplatiť niečo co jeho samého nenapadne ( take nakupovanie oblečenia neznáša chodil by v tom istom). Tak by ma zaujimalo ci to takto máte viaceré - ze muž od vás nechce platiť ( okrem teda byvania ) a tak vám aj z výplaty zostanú slušne peniazky ktoré ale aj tak chcete minút s ním Alebo na neho. Snáď ma nikto neoznačí za zlatokopku pretože tie si podľa mna len odkladajú bokom a míňajú na seba a tešia sa z každej koruny ktorú nemuseli minút, to nie je môj prípad akurát teda si nedelime peniaze ze daj ty toľkoto na stravu ja dám toľkoto na niečo iné a podobne
Keď vidím akí vedia byt ini muži čo sa týka peňazí tak toho môjho si budem držať zubami nechtami

autor
10. júl 2023

@terezka1947 preto som aj uviedla že takí čo deti nemajú ako to majú. Poznám pary kde žena od chlapa nikdy nič nedostala len to čo si sama zaplatila tak normálna otázka to bola

autor
10. júl 2023

@soraya25 no a toto je zaujímavý komentár, že prečo to takto nastalo keď predtým ste to mali podobne ako ja? Pretože ja si myslím že teraz keď mu nevadí platiť nám ( a nie je to malo ale nedajbože aby to has bolo ako chvalenie ) tak keď príde dieťa ktoré bude jeho zrazu by mal problém zaplatiť ? Skôr by som predpokladala že muži nebudú chcieť platiť žene ako keď už sú rodina deťom

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
suzitok
10. júl 2023

mna by zaujimalo, tie co mate spolocne ucty, ako to je? Lebo teda svokra so svokrom mali spolocny ucet, ktorý mala ona a on bol disponent a ked zomrela, tak sa ucet automaticky blokoval kvoli dedicstvu so vsetkymi peniazmi a nemal pristup k nicomu, zo dna na den bol bez penazi. alebo teda existuje aj ina forma spolocneho uctu?

maranta_leuconeura
10. júl 2023

Autorka, ak bude brat muz aj rodicak, danovy bonus na deti a pridavky, tak nevidim problem, aby zase hradil vacsinu vydavkov. Realita je vsak taka, ze tieto davky vacsinou poberaju matky a kedze su to peniaze na deti, platia potom toho viac ony, co je logicke

autor
10. júl 2023

@vanilkovazmrzka mne to nemusí byt vôbec hlúpe keď on s tým problém nemá a zároveň na to nie som odkázaná, jednoducho peniaze ktoré mne zostanu idu zase na iné spoločne veci, neminam ich pre seba. Poviem príklad ak by som mala mesačne k dobru 500 eur rozhodne ich nepreflakam na seba ale nechám jeho zaplatiť náklady na život ( mimo byvania ako som posala ) a tieto peniaze ja využijem na to že môžme hocikam chodiť

bessie12
10. júl 2023

ani mi nehovor o minani penazi z prvych vyplat. Toho sa neskutocne desim 😅 ale mam velku motivaciu, aby som odlozila znacne mnozstvo penazi. Takze hned ako dostanem vyplatu, tak 90% poslem na sporiaci ucet.

autor
10. júl 2023

@bessie12 môj zase nerád šetrí vie si zarobiť vie si užiť a aj to robíme kým deti nemáme. Aj preto mi vyhovuje nás model pretože ja som v tomto zodpovednejšie a šetriť budem ja. Vždy si hovorím ako budem pravidelne odkladať a potom mu jedného dňa povoem že pozri 😂

mikadooo
10. júl 2023

My máme všetko spoločné. Kvôli peniazom sme sa ešte nepohádali. Ale väčšie nákupy riešime spolu, resp. jeden to tomu druhému "odobrí". Takisto auto je "naše", nie moje a tvoje, veci do bytu, spotrebiče, všetko je "naše". Tiež sa nesťažujem.

autor
10. júl 2023

@elizabet173 neviem ale čo si tu teda chcete citat pripadne prečo vôbec otvárate diskusie na ktoré nechcete odpovedať lebo ich tu je veľa? Robí vám to tu nejaký spam keď vznikne podobna tema aká už je? Ja neviem, nechodím sem

terezka1947
10. júl 2023

My sme s manželom chodili a poznali sa iba rok.
Obaja sme pracovali,nebývali spolu,čiže počas tohto obdobia platil väčšinou všetky kávičku,kina on. Väčšie výlety,či víkendové pobyty na polovicu.
Tak neviem,čo si z toho vzorca nášho ročného fungovania vezmeš 😊
Lebo odkedy sme manželia,či rodina.....berie všetky výdavky,že sme rodina. Nerieši.
Je super,že máš takého priateľa....a najmä,že vám obom tento model vyhovuje. O to ide. Aby vy dvaja ste si rozumeli aj v tejto oblasti. Ale problém je,že de facto ešte si trošku žijete každý sám. Istým spôsobom. Čiže môže a nemusí to byť príchodom deti horšie.

bessie12
10. júl 2023

Vždy je lepšie mať nasetrene nejaké to €, pretože nikdy nevies co sa môže stat. My chceme kúpiť dom, nove auto, svadba, svadobná cesta, rekonštrukcia bytu na Slovensku, dovolenky ... to všetko stojí nemalé peniaze a keď ešte do toho prídu deti, tak vtedy dupľom. Radsej teraz budem odkladať ako potom nariekať.

autor
10. júl 2023

@mikadooo ja si zase neviem predstaviť fungovať v štýle že mat všetko spoločne. Ženy by ma vedeli ukameňovať za to že nechám chlapa platiť väčšinu veci ale zároveň majú spoločný účet kde oni prispejú svojou výplatou možno 1/3 a míňajú sirinou, vezmú si na kozmeticku kadernicku nechty .. ja si toto radšej zaplatím čisto zo svojho aj auto mam svoje a on svoje a zaplatiť si nechám ako som písala restiky atd . Teraz keď zarábam platim hocičo a rada ale keď som študovala a peniaze nemala nesedeli sme doma len preto že on peniaze má a ja nie, ako to býva v iných pároch.

deti95060810
10. júl 2023

napíšem ako to máme my... myslím že aj manž. je spokojný, lebo vidí že nejdem na doraz a snažím sa ušetriť kde sa dá...
Takže - všetky e mám ja. posiela mi na účet e a ja rozdeľujem , kupujem a pod.
ja som majiteľ účtu - manžel má prístup ....
kedykoľvek môže skontrolovať koľko máme našetrené , kde dávam e ....
nám to tak vyhovuje a to je najdôležitejšie.... 🙂

1andrea111
10. júl 2023

len aby ho to raz neomrzelo a nepovedal si že stačilo, možno zrovna keď budeš na materskej. Skôr je predpoklad keď je takto nevyvazeny vzťah že jeden berie a druhý dáva, že to časom nedopadne dobre.

autor
10. júl 2023

Ja som peniaze nemala on ma podporoval platil všetko za dvoch a nikdy žiadna narážka. Niektorí chlapi by radšej nikam nešli keby nedajbože museli dvakrát po sebe zaplatiť . O to viac som teraz vďačná a teším sa keď ho môžem prekvapiť a niečo kúpiť zaplatiť, on je typ muža ktorý ocení snahu a nie hodnotu niečoho. Nepovie si že aj tak dal viac, povie si že oceňuje že som sama od seba prispela

autor
10. júl 2023

@1andrea111 myslím si že je to o tom ako je kto naučený. Keď je niekto raz lakomec málokedy sa zmení na iného a muž ktorý je rad v pozícii ze v tomto dominuje to tiež nebude chcieť inak. Možno vo výnimočných prípadoch. Alebo keby som bola taká ze to budem využívať a nikdy nič neprispejem napriek tomu ze mám svoje peniaze. To by sa mi teda nepáčilo ani ako žene a ani keby som chlap

zuzanockamt
10. júl 2023

U nás vládne spokojnosť už 20 rokov v tomto smere a tiež by som to nemenila.

autor
10. júl 2023

@deti95060810 opäť niekto kto to má celkom inak a je super že vám to vyhovuje. O tom je táto diskusia, ja by som to nechcela ako vy mne sa páči to moje ale páči sa mi že to máte inak a ste obaja spokojní. Myslím že táto tema vo vzťahu je veľmi dôležitá a keď sa dvaja nezhodujú práve to narobí veľké prpvlemy

simik22
10. júl 2023

Áno , sme ok, môj muž má nadstardandny príjem , a nemám potrebu zakladať diskusie na nete. Ty prečo áno?

simik22
10. júl 2023

A neni to tvoj manžel, že ☺️

autor
10. júl 2023

@zuzanockamt každý model fungovania je dobrý keď obom vyhovuje preto nemám názory keď niekto sa naváža a kritizuje. Hlavou otázkou tejto témy bolo či ste spokojní obojstranne lebo sú pary kde sa napr len tvária že je to okej a doženie ich to 😊

1andrea111
10. júl 2023

@simik22 no potrebovala sa pochváliť, že sa má dobre, že ju niekto financuje aby jej závideli akože .

autor
10. júl 2023

@simik22 niekto číta časopis niekto založí tému a niekto si ju rad prečíta a okomentuje ako ty teraz. V tv nič nedávajú mala som voľnú chvíľku a mám rada diskusie. Myslela som že o tom to tu je vyvedte ma z omylu ak to je inak

autor
10. júl 2023

@1andrea111 ti ktorí chcú viest diskusiu ju vedu a odpovedajú si navzájom, ostatní ktorí chodia rýpať sú potom sklamani že oni na komentár odpoved nedostali a sú tu vlastne zbytočne 😃najlepšie je ignorovať to čo je zbytočne ako tento vás komentár, je tu x takých ktorým sa oplatí venovať a odpovedať a ,,rozprávať sa’ medzi sebou na tejto platforme

januska12323
10. júl 2023

Máš k dispozícii celú svoju výplatu okrem zaplatenia polovice nájmu a vystatuješ sa ako od neho nepýtaš na kozmetičku, kaderníčku... Prečo by si mala od neho pýtať? Skôr sa čudujem, že aspoň nákupy raz za čas nekúpiš. On míňa všetko na teba a vyletiky, kávičky, dovolenky.

zuzanockamt
10. júl 2023

@januska12323 Takýto životík tiež netrvá večne. Časom to tých mužov omrzí a idú ďalej.

autor
10. júl 2023

@terezka1947 takze ako píšeš platil vaše rande on😊lebo sú takí čo idu raz za mesiac na dve kapucina aj to muž čaká že si podelia lebo nabudúce už nepríde😃 to žitie vlastného života tak celkom neviem lebo žijeme spolu tým pádom skoro všetko mame spolu nechodí sám na dovolenky Alebo tak.. kým nemáme deti som s tým uplne ok že si on dopraje čo chce veď na to aj zarába. Keď si on kúpi motorku neznamená to že ju musím dostať aj ja, su to jeho peniaze . Inak je veľmi zodpovedný a môžem sa na neho spoľahnúť co sa ukazalo v rôznych horších časoch. Myslím že pl svadbe to budeme mat podobne ako vy akurát ten spoločný účet nie je niečo co by sme jeden z nás vyžadovali

autor
10. júl 2023

@zuzanockamt každý môže ísť ďalej bez ohľadu na to čo kto ako 😊 taký predpoklad by bol keby to jemu takto nevyhovuje ale tým že mu to vyhovuje je to predpoklad asi taký ako keby ja poviem že sa ku vám nasťahuje pekná suseda a tvoj partner ide hneď ďalej

autor
10. júl 2023

@januska12323 odporúčam prečítať si ešte raz