Ako máte rozdelené financie s manželom alebo s priateľom?
Baby.. S priateľom čakáme bábätko a na budúci rok bude svadba keď bude malé väčšie... Bavili sme sa s priateľom o tomto že ako co... Každý budeme mať svoju kartu, svoj účet, nebudeme sa starať do toho druhého účtu... .. Ja z MD/RP toho moc mat nebudem, ale on bude platiť všetky účty, nákupy a neviem co, alebo keď budem potrebovať peniaze...moj to chce takto...... Ako to máte vy a ste spoko? Nebudú zbytočné hádky pre niečo?
Však môžte mať osobitne účty, keď veľmi chcete, ale nech ti počas RD posiela polku svojej výplaty. A potom môžte aj náklady napoly platiť.
Ja som za to, že keď už je dieťa spoločne, tak aj financie majú byť spoločne.
@nevludna no tak potom okay, myslela som ze platis viac za hypo, nespominala si tam pozemok. A ano podla mna by zena mala platit menej 🙂 ale tak to uz je kazdeho osobna vec a nazor. 🙂
my sme mali spolocny ucet uz ked sme chodili spolu a to som ja tam najprv davala vreckove a on vyplatu a mame to tak stale ak ste uz spou naco delit peniaze tvoje a moje vsetko spolocne
My mame spolocny ucet. Idu nan vsetky prijmy a tiez sa z neho vsetko plati.
Ono poviem ti takto. Zavisi aj na tom, akeho mas muza. Ak ma potrebu kontrolovat kazdy tvoj vydaj, tak ta pri spolocnom ucte porazi.
Ak je normalny, tak sa to da riesit aj tak aj tak.
Ale kopec bab tu pise, ako muz ma svoj ucet, baba svoj a kazdy platia polku vydajov. On z vyplaty, ona z rodicaku a este blbec pinda, ze kde vsetko minula. Dietatu kupuje ina ona a minule tu jedna pisala, ze jej ten pako rata, co minie viac a chce to od nej splacat 🤣. Takeho blbca mat, to utekam rychlo...
Ak mas normalneho chlapa, tak rob, ako ti je to pohodlnejsie. Beriem, ze ako manzelia mame spolocne deti, byvanie aj peniaze a neviem preco, by som mala mat nieco oddelene. Takto realne vidime co mame, muz vzdy nieco odlozi, ja zas nakupujem a vieme, co si mozme dovolit, kedze vidime vsetky peniazd pokope 🙂
Hlavne si teda pravidla dohodnite, lebo naozaj niekedy sa nad pribehmi o financiach na MK rozum zastavuje.
Všetko spoločne, už 18r.
@bluebriggs preco by mala? 🙂
Ako ked teda prinasa menej do domacnosti, tak nech hodnotu dolozi starostlivostou o nu 🙂 ci?
@nevludna pretoze to podla mna je babske ze muz plati menej. Necitila by som sa osobne zenou pri takom muzovi, ze este ja platim a zarabam aj viac. Nepritahoval by ma ako muz. Ale kazdy to ma tak ako uzna za vhodne predsa 🙂
@bluebriggs ale ty pises ze chlap ma zarabat viac, a co tak rovnako? Podobne? Ako tiez by som asi nechcela, aby muz zarabal menej, ale to je len take nastavenie v hlavach. Podla mna ide hlavne o to, aby bola hodnota prinasajuca do spolocneho domova rovnaka - ci uz vo forme penazi alebo “sluzieb”
Muz ma 2 ucty, ja 1. Z jeho uctov idu vsetky povinne platby, ja platim skolku, vodu (to vyplacame mestu), robim nakupy a v podstate zabezbecujem hotovost do domu a setrim. Ked treba vyplatit nieco velke, tak plati ten co ma aktualne viac. Tento system nam vyhovuje, v podstate stav uctu toho druheho nejako neriesime, obcas len ze kolko mas na ucte...
@nevludna ja neviem, ale tak manzelstvo znamena "nase spolocne" a nie ze JA nasetrim, ON prispieva, kto z koho....
Pre autorku- od zaciatku mame spolocne financie, spolocny ucet. Boli doby, ked mm zarobil viac, boli doby, ked som ja zarobila viac- ale je to jedno, lebo mame jeden ucet, kam idu financie a z toho uctu sa platia aj vsetky seky a aj miname podla lubovole a bez vycitiek toho druheho....je to o dohode medzi vami dvoma.
my mame spolocny ucet a spolocne sporenie - takze vieme obaja ze co kto plati kupi si platia sa ucty žiadne dotahovacky ohladom platieb.. ... moji svokrovci ma kazdy svoj ucet... a ked vidim tie dotahovacky ze toto som ja zaplatil, zaplat tamto lebo minule som ja platil, nepustaj tolko vody lebo to ja platim, ked idu na nakup tak sa hadaju kto kedy co platit. ok mozno na zaciatku ked je ešte velka laska ked ste spolu par rokov tak ok ked ma kazdy svoj ucet chodite obaja do prace, ale pride mozno aj cas ked bude jeden z vas bez prace a potom co? dotahovat sa o peniaze a co potom budes si manzela kazdy den pytat 10€ lebo nemas pracu aby si mala na nakup... priklad moji svokrovci po 40 rokov co su spolu tak katastrofa tie hadky ohladom platenie.. podla mna spolocny zivot spolocne peniaze tak by mala fungovat rodina... ale to je moj nazor.
My máme jeden účet a dve karty! Nám to takto vyhovuje, mužovi chodí výplata, mne zatial RP! Akože on zarobi cca 1300€,ja mam 320€! Mňa by nebavilo stále pozerať oba účty, koľko tam je, čo ešte treba poplatit, poprípade pýtať od muža peniaze, keď svoje miniem! Takto vidím koľko peňazí prišlo, koľko tam je, koľko a kde odišlo
Väčšie výdavky spolu konzultujeme, účty všetko platím ja, lebo muž je na to lenivý 😂 pred výplatou len oznámim, až veľa nemina, bo už je malo na účte 😁 on ma účet aj v ČR, ale len kvôli tomu, že mu tam chodi výplata
My sme spolu 16 rokov,začali sme spolu bývať asi po týždni..cca po 2 mesiacoch sme mali spoločný účet.. a je to tak doteraz..na jeden chodia výplaty,máme od neho kartu obaja..
Potom máme ešte jeden účet v banke,kde vždy pred výplatou pošlem všetky peniaze,ktoré v daný mesiac ostanú na účte,čo sme neminuli..niekedy je to 500€ niekedy viac..takže to je sporiaci,odkiaľ sa potom robia väčšie platby,dovolenka a tak..a je tam samozrejme fixna suma,pod ktorú nejdeme..
Sme manželia,všetko,čo máme,je naše spoločné..nemáme potrebu mať peniaze moje a tvoje..všetko je naše
Mne príde čudné,keď jeden z manželov platí nájom,druhý stravu..ako si delia dovolenky,prerábky a pod..
My sme sa brali z lásky a z lásky aj spolu sme. Jeden druhému by sme dali všetko a nemáme pred sebou žiadne tajnosti. Takže aj účet máme spolu. Sme jeden tím.
My máme každý svoj účet ale obaja mame prístup aj k účtu toho druhého