icon

Ako na predaj nehnuteľnosti s bremenom doživotného užívania?

8. nov 2025

Zdedila som nehnuteľnosť v ktorej býva dedko s právom doživotného užívania. Ja ju chcem predať, samozrejme s tým že dedko by tam dožil a nový majiteľ by mohol začať využívať nehnuteľnosť až po dedkovej smrti.

Otázka je, máte s tým skúsenosť? Koľko % musí človek spustiť pri predaji. A musí s tým osoba s doživotným právom užívať nehnuteľnosť, súhlasiť?

Pre neho by sa nič nemenilo no bojím sa že s predajom by nesúhlasil. Počítam s tým že hodnota takej nehnuteľnosti bude nižšia, no mne by sa peniaze zišli na vlastné bývanie a hypotéke / založeniu nehnuteľnosti by som sa chcela vyhnúť.

Strana
z4
anonym_e31128
9. nov 2025

Normalny clovek take nieco na Slovensku nekupi.Len nejaky spekulant.A ten dedka vystve velmi rychlo.

derdia
9. nov 2025

@anonym_autor do inzerat daj predam dom aj s dedkom🤣🤣🤣🤣🤣

katulienkax
9. nov 2025

Fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj

anonym_1c9449
9. nov 2025

V prvom rade, banka neprefinancuje nehnutelnost, kde je bremeno prava dožitia, takze by si musela mat veľké stastie, aby si nasla takehoto kupcu, ktorý by bol ochotný do toho ist a ešte aj mal sumu v hotovosti na vyplatenie.
V druhom rade, ja som mala ponuku tiez na vyplatenie surodenca z nehnutelnosti rodicov za ich zivota, ale musela som vsetkym vysvetlit, že z môjho pohladu je hlupe investovať teraz svoje uspory a utopiť si ich možno na 10-20-30 rokov a aj za toho rizika, že raz budem musieť súrodencovi vyplatiť vyššiu čiastku.
Tým chcem len povedat, že ak najdes špekulanta, ktorý by do tohto išiel, tak za tým nebudu čisté umysly, lebo z jeho strany je to rizikova a veľmi nevýhodná investícia, aj keby si dom predávala povedzme s 50% zlavou. Hlavne to dedka vystraší, zneistí, no nechcela by som byt na jeho mieste a prezit do konca zivota v strachu

casavina
10. nov 2025

@anonym_autor ak máš ešte nejaký charakter choď bývať k dedkovi a vráť mu aspoň štipku toho čo ti do života dal. Postaraj sa o neho ako si to zaslúži a nenechaj ho zápasiť s cudzími ľuďmi 🤦😢 je mi z teba zle 🤮🤮

anonym_85db4d
16. nov 2025

@anonym_autor chceli sme kúpiť dom na chalupu a realitka nám ponúkala kadečo. Mali aj takýto prípad, dom s právom dožitia pre osobu ktorá mala v tom čase 86 rokov. Bolo to v čase covidu keď šli nehnuteľnosti ako teplé rožky a tento dom ponúkali o 50% lacnejšie než porovnateľné domy a aj tak ho nepredali. Ešte o vyše roka neskôr som ho videla v ponuke tak babka asi prežila pandémiu 🙏
Osoba ktorá má právo dožitia musí a predajom súhlasiť, bez toho nepredáš. Reálne by s tým súhlasil len totálny senil lebo ide do obrovského rizika takže nikto pri zmysloch by to neriskoval. Pre teba by to znamenalo že dom ktorý má napr hodnotu 200tis predáš ledva za 100tis aj to potrvá hrozne dlho. Hypotéku na taký dom nikto nedostane, takže musíš nájsť kupca ktorý má hotovosť, to tiež výrazne zmenší počet možných kupcov. Pritom možno rok (a možno 15 rokov) po predaji dedko zomrie a predala by si rýchlo a za dvojnásobok. Sama seba tým oberieš o kopu peňazí. Hypotéka sa ti reálne oplatí oveľa viac, úroky sú nižšie ako inflácia takže dlhodobo na tom ešte aj zarobíš a byrokracia okolo toho bude jednoduchšia než riešiť túto zaťaženú nehnuteľnosť.

tilly
16. nov 2025

Odhliadnuc od moralneho hľadiska, Ako to chceš urobiť? Na toto banka nikdy nedá úver a vlastne nikto ti nekúpi nehnuteľnosť s takýmto vecným bremenom. Kto by platil energie a potrebné opravy?

Vlastne s vecnym bremenom to možno kúpi špekulant, ktorý ti odtiaľ dedka rýchlo vyhodí. Stačí, že mu tam nastahuje rodinku neprisposobivych. To by si dedkovi urobila?

bosorkabb
16. nov 2025

Chceš niečo čo reálne nefunguje. Nikto nekúpi nehnuteľnosť v hotovosti ( hypo nedostane keďže je tam právo dožitia) aby tam býval o dajme tomu 10 rokov.
Áno kupujú tak špekulanti za lacný peniaz a následne osobe ktorá tam má doživotné právo dožitia odpoja vodu,elektrinu a robia mu zle. Nasťahujú tam dočasne bezdomovcov či zlých ľudí. Cieľom je aby človek ktorý tam býval celý život odišiel a podpísal zrušenie doživotného užívania.
Takto to funguje. Urobiť to niekomu či sa ti to páči alebo nie je hnusné.

vevesh
16. nov 2025
@anonym_autor

@mikitilik29 Viem že tento model v zahraničí bežne funguje. Tu sa ide z toho zase robiť nejaká dráma?
Veď predajom sa doživotné užívanie nehnuteľnosti neruší! Ak s tým nemáte skúsenosti a neviete o čo ide, načo tu píšete.

@anonym_autor tento model funguje v zahranici bud u vlastnej nehnutelnosti alebo v nehnutelnosti, v ktorej nebyva TVOJA RODINA. Suhlasim, ze je to bezcharakterne. A odpoved na tvoju otazku je, ze taketo nehnutelnosti sa predavaju nasledovne: 1. Bud ako trhova cena rozdelena na 10-20-30% zabezpeku a zvysok rozdeleny na splatky na 10 rokov. Alebo trhova cena minus ciste najomne (bez vody, elektriky, kurenia, plynu) za cas, ktory cca planuje clovek dozit (cize 10-15rokov). A v zahranici banka toto nefinancuje, cize hypo v zahranici mozes zabudnut- na sk neviem, ale ked ma kupec vylozit vlastnu hotovost, hned sa ti znizi okruh moznych kupcov...

anonym_8ae5a3
17. nov 2025

Takuto nehnutelnost nikto nekupi iba s 30% zlavou. Taketo nehnutelnosti idu minimalne minus 50%. Uz som videla inzerat za minimalnu cenu s tym, ze kupca sa ma postarat o stareho cloveka.

mikitilik29
17. nov 2025
@anonym_8ae5a3

Takuto nehnutelnost nikto nekupi iba s 30% zlavou. Taketo nehnutelnosti idu minimalne minus 50%. Uz som videla inzerat za minimalnu cenu s tym, ze kupca sa ma postarat o stareho cloveka.

@anonym_8ae5a3 možno ten inzerát podal autor tohto príspevku 😃

Strana
z4