Ako nahlásiť neoprávnený daňový bonus?
Ahojte, zistila som, že môj zatiaľ manžel si uplatňoval daňový bonus na deti. Peniaze im samozrejme nedal a ani nedá. Sme v rozvodom konaní, v spoločnej domácnosti nežijeme už vyše dvoch rokov, ale trvalý pobyt ma stále u mňa. O deti sa starám ja, ale daňový bonus si nemôžem uplatňovať, lebo som ešte na rodičovskej dovolenke. Chcem sa spýtať, ako postupovať pri nahlásení na daňovom úrade? Stačí im to len oznámiť, alebo ako mam dokázat, že s nami už dlho nežije a tým pádom na bonus nemal nárok. Ma niekto reálnu skúsenosť ako to daňový úrad preveruje? Ďakujem za každú info.
@stormie tak vieš - pokiaľ jej teraz - kým neprebehne rozvod a neurčí sa výživné - nič na deti neposiela a doslova žije len z RP a PnD - ja sa jej nečudujem - vždy bude rodič, ktorý má zverené deti resp. sa o ne stará ťahať za kratší koniec. Frustrácia, sklamanie, pocit zrady - to ťa dokáže nahlodať. Nie každá trvá na tom, aby sa aj po rozvode otec zapájal do všetkého - bol napr. na OČR ak bude treba resp. bral si deti k sebe tak ako rozhodol súd, či išiel na rodičovské združenie.
Ďakujem za info aj rady. Áno, som si vedomá, že ak podám ohlásenie, nebude mať daňový bonus ani ex ani ja. Nie som urazená ani zavistliva, ale nevidím dôvod, prečo by sa mal obohacovať na úkor detí, o ktoré sa reálne nestará. Zaujímalo ma skôr to, či niekto s týmto nemá reálnu skúsenost. Ako daňový úrad overuje, či naozaj ex a nami žil alebo nežil??
Pokial pisomne uvedies, ze nema na DB narok nakolko nesplna podmienku spolocnej domacnosti vyzvu ho, aby vyvratil tvoje slova. Iba jeho slovo ani pisomne prehlasenie nestaci, musi preukazatelne podlozit svoje tvrdenie. Ked mu pride list z fin. spravy a zisti o co ide urcite nebude klamat - zasa az taky idiot hadam nie je, okrem vratenia DB by platil aj pokutu...tam su dost vysoke sumy.
@alenah31 donesie obciansky kde ma rovnaku adresu?
@alenah31 no on je schopný povedať, že to nie je pravda, že s nami žil až do rozvodu. Pretože trvalý pobyt mu tu môžem zrušiť až po rozvode. Takže preto ma to zaujíma aký je postup daňového úradu, lebo takto je to len mojeslovo proti jeho slovu 🤷♀️
ziadny postup danoveho uradu nie je, nepridu k vam domov, pozriet ci tam ma zubnu kefku ak na to myslis, prestan pukat od zlosti a nechaj to tak. po rozvode si zmeni TP, a ty si to nahlas. Alebo sa zamestnas a DB si budes uplatnovat... nic neziskas, len sa budes strapnovat. Keby si aspon z toho, okrem pocitu zadostucinenia, nieco mala...
vyzivne si ziadaj vyplatit aj spatne a kludne na sude mozete spomenut aj danovy bonus, ktory pobera ale na deti neprispieva...
@simca06022011 súhlasím
@autorka spomen to na súde, keď budeš žiadať výšku výživného. Argumentuj tým, že suma, ktorú žiadas sa odvíja od jeho platu a od skutočnosti, že ex je zároveň poberateľ DB, hoci v spoločnej domácnosti s deťmi nebýva.
Ak nemáte dobré vzťahy, ktoré zjavne podľa tvojich slov nemáte, nepodávaj žiadne oznámenie pred súdom. Aby sa to neobrátilo proti tebe. Zbytočne budeš kopať do osieho hniezda....

@alenah31 môj ex s nami nežil a poberal ešte aj prídavky v Rakúsku, čo som nevedela. Takisto si uplatňoval bonus. Dozvedela som sa to na súde. Súd vzal teda do úvahy aj tieto položky.