Ako najlepšie financovať rekonštrukciu bytu?
Ahojte žienky,chcela by som počuť vaše názory.Pred rokmi som zdedila dvojizbovy byt v BA.Najprv som bola na materskej ,potom práca a vždy som chcela aby sa dcérka mala dobre,takže z usetrenych peňazí sme si užívali,kým bola menšia.Každý rok dovolenky a mali sme všetko,čo bolo treba a dodnes vďaka bohu máme.Čo sa dalo sme prerábali zo svojho ale poviem pravdu,že bývanie už si zaslúži trošku väčšiu rekonštrukciu,nové podlahy,nová kúpeľňa atď.Mám dosť ušetrené ale neviem či to bude stačiť a preto rozmýšľam,či vziať nejaký spotrebný úver alebo podobne.Prosím nesuďte,že naše zarobené peniaze išli na zážitky.Dcéra už je v puberte a o pár rokov budeme iba spomínať ako nám bolo super.Nikde nemám žiadne pôžičky ani nič podobné.Mám si to postupne robit zo svojho alebo to vyplatiť naraz a splácať úver?Som rada a vďačná,že nikdy nám nič nechýbalo a nebojte sa,nemám zdemolovany byt ale časom všetko už stráca svoju funkciu.Ďakujem vopred za názor.
@anonym_autor urob toľko, na koľko máš odložené, potom poprípade spotrebak a dokúpiš čo treba
A koľko máš našetrené a koľko ti chýba, respektíve koľko by mala stáť terkonštrukcia ktorú plánuješ?
Neviem o akú sumu sa jedná ani koľko vieš mesačne odložiť ale čisto hypoteticky, ak ti chýba do 10k€ zobrala by som spotrebák ktorý by som sa snažila vyplatiť čo nasjkôr. Ak by si to zvládla do roka až dvoch, na úrokoch nepreplatíš až toľko peňazí
Záleží, koľko máš ušetrené. Ak to nepokryje hrubú prerábku, vzala by som úver. Prerobiť naraz a rýchlo. Tiež nie je sranda bývať v byte, kde sa prerába a natož priebežne z výplat, čiže mesiace a mesiace..
Ak dobre chapem tak v tom zdedenom byte aj byvas, nebyvate v inom a si na dceru sama, ak by som isla do velkej prerabky zoberiem americku hypoteku s moznostou predcasneho splatenia, ak nieco priebezne tak podla vyplaty… nasetrene by som nechytala.
neboj, nebude ta kazdy sudit 🙂
ja som tak presne robila, s tym rozdielom, ze ja som nic nedelila, ale kupovala si na hypoteku, takze kym prisli deti, pracovala som na splateni co najvacsej casti hypoteky mimoriadnymi splatkami a nechodila na vylety, a po narodeni deti som uz davala zvysene peniaze na spolocne vylety a teraz splacam len mini ciastku hypoteky. Ked uz budu vacsi a budu chciet viac travit cas s kamosmi a frajerkami, tak zasa budem odkladat na splatenie uz celej hypoteky
a tiez som za prerabku s hypotekou ako so spotrebakom, su tam mensie uroky
Však koľko máš našetrených? Ja by som nebrala ani úver ani hypo ak mám toľko našetrených
Určite si zoberte na rekonštrukciu úver so založením nehnuteľnosti. Keď som niečo chcel, nasporil som si a zobral si úver. Nasporené som si uložil na stavebká a úver som si splácal. Mal som istotu, že keby sa mi čokoľvek stalo, mám hotovosť na splatenie úveru. A keď som úver dosplácal, hotovosť mi ostala. Takže za mňa úver.
Však koľko máš našetrených? Ja by som nebrala ani úver ani hypo ak mám toľko našetrených
@sisska96 10 000e
@anonym_autor záleží akú veľkú prerabku chceš.
Za 10k kúpeľňu je možné spraviť, podlahy ak budú nejaké lacnejšie plávajúce tak to sú relatívne drobné keď chytíš ešte aj výpredaj.
Ak by si to chcela financovať hypotékou banky väčšinou majú minimálnu hodnotu ktorú by si si musela zobrať, ja keď som to riešil minimum bolo 13k.
Nepíšeš aký starý je to byt ale ak ide o starý byt určite by som riešil aj výmenu elektriny.
Na tvojom mieste by som si radšej tých 10k nechal ak sú to tvoje jedine úspory, nikdy nevieš čo sa môže stať a budeš ich potrebovať
Hlupákov čo ti radia spotrebak ani nepočúvaj....
Zober si hypotéku,keď bude treba ,tak zaloz byt...
Hypo má 3% a spotrebak aj 9% a to je veľky rozdiel
Poziadaj o 20-30tisic, cca 10 rokov a fixuj čo najviac čo ide...

@anonym_autor nie spotrebný ale hypoteku si zober na prerabku. Finančný ti poradi. Radsej co mas nasetrene si nechaj. Pri 3% úroku co je dnes, by som ani nevahala. Dala by som si na 10 rokov. Zobrala 30 tis. a prerobila podla seba. Alebo predala a kupila si vacsi uz prerobený.