Ako našetriť na opravy domu?

21. nov 2022

V roku 2020 sme kúpili dom za 70 000 eur.Zobrali sme hypotéku z banky 80 percent,zvyšných 20 percent sme platili z našich úspor.Bolo treba aj na prerábku domu,menili sme komplet novú elektriku,plyn,plastové okná a dvere.Na to sme zobrali úver 15 000 eur.No ešte treba niektoré veci prerobiť, konkrétne vymeniť strechu a zatepliť dom by bolo najnutnejsie,ostatné má cas.Len nemáme momentálne žiadne úspory z čoho by sme to financovali.Ked aj neaku sumu nasetrime ide to na deti.Nastupili staršia do školy,mladší do škôlky.Tam treba veľa peňazí.Odkial ušetriť na opravy domu?Z čoho šetrite vy?Predtým sme vedeli pekne ušetriť,no odkedy išlo všetko hore je to ťažšie.

januska12323
21. nov 2022

To je tak keď sa kúpi starý dom, prvé roky ako nekonečná studňa na peniaze. Máš dve možnosti viac zarábať alebo menej míňať. S malými deťmi to veľmi nepôjde, ak vám nezateka strecha tak to kľudne par rokov počká kým našetrite.

nelca84
21. nov 2022

naozaj neviem aku odpoved ocakavas, usetrit mozes jedine z prijmu, alebo menej minat, z coho ineho?

vikusjk
21. nov 2022

Je v podstate jedno, na co ides setrit (ci na opr.domu, alebo na nieco ine) setrit mozes v zasade vtedy, ak tvoje prijmy prevysuju tvoje vydavky. Spis si vsetky prijmy a na druhej strane vsetky vydavky. Na stravu, hygienu, osatenie a nejake vedlajsie jednorazove/mimoriadne vydavky si daj napriklad priemer za posledne tri mesiace, alebo za pol roka. Potom vidis, ci ti nieco ostane na setrenie. Ak sa ti zda rozdiel nizky, mas dve moznosti - prehodnotit vydavky - jeden po druhom, ci su ozaj nevyhnutne v danej vyske a ci ich vies skresat, a potom prehodnotit prijmy - ci su postacujuce a ako je mozne ich navysit (zmenou prace, privyrobenim si atd).

chillibubble
21. nov 2022

nechcem byt zla, ale nehnutelnost kupujem ked na nu mam. ked nemam, musim ist do podnajmu. mohli ste si uz v tom 2020 vypocitat, co vas bude stat oprava domu a ci na to pri detoch budete mat...

vikusjk
21. nov 2022

@chillibubble tak zrejme nikto nepredpokladal, ako velmi pojdu hore stavebne materialy. My sme rekonstruovali (a stale sme neskoncili) chalupu a teda ten skok bol hrozny, plus uz sme si mysleli, ze vyssie to ist snad nemoze a ono to furt drazelo a drazelo. A s cenou materialov isla hore samozrejme umerne aj cena prace.

zmrzlinka2021
21. nov 2022

Kupa starsieho domu je v prvom rade pre ludi, co si to mozu dovolit a potom sa mozu vysantit na "rekostrukcii" podla svojich predstav. Vacsinou ide o domy vo velmi dobrych lokalitach, a to su teda starsie.

Raz mi jeden znamy povedal "ak nemam na banany, nekupim si opicu" a mal v tom velmi velku pravdu.

Ceny stavebnch materialov, cena prace idu vyrazne hore. Otazne je, ci pre vas nie je lepsie riesenie strelit ten byt a myslim, ze suma bude dnes ooooovela vyssia a kupit si byt uz aspon ciastocne zrekonstruovany.

chillibubble
21. nov 2022

@vikusjk neviem ci nepredpokladal. v 2020 uz zacala korona a celkovo sli ceny nehnutelnosti strasne hore. tu sa nebavime o veciach ako zahrada, prerobenie funkcnej kupelne za krajsiu. ale o zlej streche... taketo dolezite veci by sa mali robit hned po kupe domu, snad este pred stahovanim donho.

chadkroeger
21. nov 2022

ak vam uz teraz nevychádza, ušetris jedine tak, že zvysite svoje prijmy.

chiara_elle
21. nov 2022

@vikusjk inak, nechapem preco s cenou materialov isla umerne hore aj cena prace.
Ake to ma opodstatnenie?

Preco ked vymyslim si, kuchynska linka stale pred 1.5 rokom 2 500 Eur a montaz 500 Eur, tak teraz sla ta montaz umerne hore s linkou? Chapem, benzin je drahsi, to zohladnim, ale inak... To je vypocitavost a vychcanost.

vevesh
21. nov 2022

Este je moznost pockat a rychejsie splatit ten jeden mensi uver a potom si vziat novy na zateplenie a strechu. Lenze pri vychadzani len tak tak ako uz bolo hore spomenute, bud usetrit na vydavkoch, a ked sa neda, zvysit prijem...

marsmykkok
21. nov 2022

To je tak, že sa všetci hrnú do domu, ale neuvedomujú si, že dom je nekonečný požierač peňazí. Vidím 2 varianty-prvá v akom stave je strecha? Ak totálne zlá, veľká hlúposť, že ste dom kúpili, lebo výmena škridly a krovu je iná pálka. Ak je krov ok, staré škridle zoženieš niekde na bazosi za odvoz a vymente tie, čo sa rozpadávajú a strecha môže slúžiť ešte 10-20 rokov. Zateplenie-treba šetriť a zobrať prácu najviac, aj ked ak sú hrubé múry, možno tiež až tak súrne nemusí byť. Ak je strecha zlá, dom sa nedá vykúriť tak jedine predať a ísť do bytu.

autor
21. nov 2022

@januska12323 Hej len inaksiu možnosť sme nemali.Postavit nový dom by bolo o dosť drahší a už sme nechceli bývať u svokrovcov.Nie nezateka strecha no treba vymeniť do budúcna.
@nelca84 Neminame nič navyše na blbosti,kupujem len to čo treba.
@vikusjk Toto ja píšem od 18tky odkedy pracujem.Ake mám príjmy a výdavky.Setrit viem,len teraz veľa ide na deti plus to zdražovanie.
@chillibubble V pohode môžeš byť aj zlá ja sa nenahnevam.No radšej bývať vo svojom a platiť hypo,než v podnájme platiť cudziemu a není to isté bývanie.Priklad niektoré opravy domu sa ukázali časom že treba čo to vymeniť,keď sme kúpili nerátali sme s tým.
@zmrzlinka2021 Už to máme kopa veci prerobené,len tá strecha a zatepľovanie chyba.Urcite nepredame keď už sme kopa peňazí do toho vrazili.A dom je v dobrej lokalite blízko mesta,kde sú dobré pracovné možnosti.Neprecestujeme veľa.
@marsmykkok Není to v takom zlom stave,vydržalo by pár rokov oprava,no radšej čím skôr spraviť než čakať pokiaľ nam nezačne zatekat.

vevesh
21. nov 2022

@chiara_elle lenze tie materialy niekto vyraba a hlavne tam isli mzdy ako aj cena surovin neumerne hore a vela predtych lacnych surovi bola prave z ukrajiny, kde bolo lacno...

chillibubble
21. nov 2022

ja mam odvzdy zafixovane, ze pri kupe domu treba pocitat s takymi istymi vydavkami na opravu. cize ked stal 70 000, tak ja osobne by som pocitala s opravou za 70 000. ak sa teda bavime o starsom dome, kde sa s opravou pocitalo a nie o komplet prerobenom dome.
tam vam moze este tolko veci vyskocit, ze az. ale drzim palce, aby nie. a byt nepripadal do uvahy?

autor
21. nov 2022

@chillibubble Keď sme hľadali byty stali vyše 100 tisíc, teraz stoja už aj skoro 200 tisíc.

zmrzlinka2021
21. nov 2022

@autorka

Ja ta chapem, lenze aj ked to je neprijemne, pravdepodobne nemate nato... proste vsetky tu sa musime prikryvat perinou na aku mame. A ako deti budu rast, aj vydavky budu vyssie. Dom - hlavne starsi, je skutocne pozierac penazi. Volakedy ludia ked stavali, riesili, tak tie starsie generacie v podstate aj 20-30 rokov davali peniaze iba do domu, minimum alebo ziadne dovolenky, nič navysse, vsetko slo do hentoho, do toho, to sa pokazilo, to opotrebovalo....

deti95060810
21. nov 2022

odkiaľ...zo svojho ...nepôjdete na lyžovačku, na dovolenky apod.

autor
21. nov 2022

@deti95060810 Jaj to som sa zasmiala🙂nechodíme na lyžovačky ani na dovolenky

sono2
21. nov 2022

@vikusjk tak ok, ale ostat na nule? Čo ak by sa stalo a vypadol by príjem na rok jeden.
Vyskytol by sa mega problém s domov?
Na to všetko treba žiaľ myslieť, keď kupujem starý dom.

michaela412
21. nov 2022

My máme starší dom. Prerobili sme ho. Išli sme do toho, lebo ten dom zdedil môj muž, nikoho sme nevyplácali takže bol zadarmo. Keby táto možnosť nie je určite by sme si postavili nový. My sme tam prerobili všetko, bývame už 7rokov a stále niečo vymýšľame 😉 Snažili sme sa všetko urobiť pred tým ako sme mali dcérku. Veľa vecí sme potrebovali na mieru, čo sú dosť drahé veci. Keby všetko zrátame v pohode by sme mali za to nový dom, ale proste sme to chceli takto. Ušetriť môžeš tak, že si budeš šetriť, nie že na konci mesiaca som v pluse 50€ tak to som ušetrila. Reálne posielaj pravidelne na sporiaci účet ja neviem napr. 100€. Ale v prvom rade si zrátaj príjmy, výdavky poškrtaj čo sú blbosti bez ktorých sa zaobídeš nejaký čas (ja napr. nechodím na kozmetiku, vlasy si farbím sama..) a dostaň sa až do plusu. To čo ti ostane reálne posielaj na sporiaci účet, každý mesiac. My už máme hypo splatenú, ale to sporenie mám stále a navyšujem ho. Zo začiatku som sporila 20€ pre seba 80€ do fondov a postupne si to navyšujem. Fondy sú na dlhodobejšie sporenie, ale to obyčajné sporenie čo je k účtu zadarmo (aspoň ja to tak mám) tam si to posielaj. Volám to rýchle peniaze, keď sa niečo vyskytne pošlem si peniaze z toho účtu na bežný a vyplatím čo treba.

henta
21. nov 2022

Možnosť by bola aj prefinancovanie úveru a dobrat nieck navyse, teraz by som neodporucala kvôli urokom, ale zasa čím dlhšie budete čakať tak aj výmena strechy stupne, to co by si zaplatila pred koronou,teraz po korene a počas vojny rátaj cca 40-60% hore.

saxana000
21. nov 2022

A presne preto byvame v byte..lebo na dom sme proste nemali..tu nas caka tak maximalne vymalovat a o 10 rokov vymenit kotol no co ti poradit... bud dalsi spotrebak alebo sa poobzerat po dalsej robote aby sa zvysil prijem..alebo dom predat so ziskom a poobzerat sa po nenarocnom bytiku v tej lokalite..
Do starej budy budes stale musiet investovat..ci strecha ci odkvapy ci bojler ci brana... fasada..okna dvere dvor zahrada a ked to konecne bude hotove o 20 rokov mozes zacat od zaciatku.je to proste zrut penazi ale to je dan za to sukromie a nizku nakupnu cenu..bude este horsie energie idu hore potraviny tiez aj material bude drahsi deti rastu zvysuju sa im naroky... rozmyslajte uz teraz

vikusjk
21. nov 2022

@chiara_elle tak ja nevravim, ze tomu rozumiem, alebo ze s tym suhlasim, ale proste je to tak. Partie robotnikov si zvacsa davaju cenu prace v pribliznej cene materialu, aspon u nas to bolo vzdy tak, ze pri stavbe altanku sme za pracu platili tolko, co za material. Pri vymene strechy detto. Pri novej fasade to iste. Jedine, kde sme platili za pracu viac, ako za material, bola vymena elektriny, tam bol material (kable, zastrcky, istice a vsetky tieto veci) lacnejsi, ako praca. Rovnako doma sme robili kupelku a obkladaci si pytali za pracu vzdy sumu podla toho, kolko stala dlazba - ako nechapem, ale porovnavali sme si ceny viacerych a vzdy to bolo tak.
Pri kuchynskej linke, ktoru si uviedla, ti neviem povedat, lebo stolar nam dal cenu se vsim vsudy, t.j. komplet aj s montazou.

michaela412
21. nov 2022

@vikusjk aj kuchynská linka čo materiál to robota. Ešte podotknem, že my sme pri prerábke veľa ušetrili tým, že môj manžel vedel toho veľa urobiť aj sám.

vikusjk
21. nov 2022

@sono2 no ved ja jej predsa neradim, aby zostala na nule. Ani som necitala, ze by na nule ostali, ale tak nepresla som vsetky prispevky, tak mi to mozno uslo

vikusjk
21. nov 2022

@michaela412 to je jasne, ak je zrucny chlap, tak to vie vela pomoct. Rovnako, ak maju v rodine, alebo medzi priatelmi nejakeho sikovneho majstra, tak to vie vela pomoct. Ale na vymenu strechy asi svojpomoct nestaci, tam treba ozaj ludi, co sa tomu venuju.
Inak moj muz tiez teraz sam taha vnutri nove omietky 😅 Proste pri tych cenach, co chcu robosi za pracu, sme si povedali, ze to skusi sam. Skusil, ide mu to, tak si to robime sami. I ked to samozrejme trva trikrat tak dlho, lebo len cez vikendy, aj to nie kazdy vikend sme tam atd... ale tak mame sa tak, ako sme si zariadili a nestazujeme sa 🙂

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
michaela412
21. nov 2022

@vikusjk tak presne aj my, čo sa muselo jasné roboši prišli, tiež sa nedá robiť všetko sám, ale takéto veci presne stierky, maľovanie, vonku plot pomaličky, ale nejak sme to zvládli. Starší dom nie je na prerábku na rok, trvá to dlhšie. A vždy niečo treba

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hopsadobrandejsa
21. nov 2022

Musis si najprv stanovit priority....Ja som tiez kupil starsi dom ale prioritne som riesil to co bolo nevyhnutne. Vsetko ostatne co moze pockat sa bude robit neskor.

-ak je strecha stara, ale nezateka, nie je to nevyhnutne priorita.

- zateplenie domu je vseobecne super, to by som casom chcel aj ja lenze v zavislosti od velkosti domu je to aj velky financny vydavok.

U mna povodni majitelia moc energie neriesili ( teda aspon co sme zistili ) cize primarne sa riesili veci na znizenie nakladov v dome ( nove rozvody elektriny, dvere, plastove okna, kondenzacny kotol, vymena osvetlenia atd. )

Mal som v plane zateplovat strechu cez firmu ale ceny prace aj materialu sli hore tak som si to zriesil sam. Co by som bol dal za extra material a cenu prace som prihodil za kvalitnejsiu izolaciu.

Cez leto mi robili kupelne, to som z tej faktury skoro odpadol. Neskutocne jak sli ceny prace hore. Omietky si zrejme budem riesit sam, aspon sa naucim robit cosi nove.

Dnes byt manualne zrucny je nad zlato. Pri sucasnych cenach si podla mna budu ludia davat robit iba nevyhnutne veci na ktore ti treba odbornika. Vsetko ostatne si ludia zriesia po vlastnej osi.

Co konkretne by si chcela zateplovat mimo obvodoveho plasta? Ak mas vnutorne priestory kde nemas zateplene tak to sa da urobit aj svojpomocne ak mas sikovneho muza doma 🙂