Ako nasporiť na vlastné bývanie dnešnej dobe?
Sme s priatelom 1 rok po VS. Obaja mame pracu s nastupnym platom. Zatial sme sa po VS kazdy vratili byvat k rodicom. Ale urcite chceme byvat spolu, casom svadba a spolocne byvane. Som nestastna zo situacie ako nasporit na zaklad hypoteky pei dnesnych cenach. Pri podnajme sa to neda..Ako.to.robia ostatni ludia, ktori nemaju financu podporu od rodiny? Sme okolie TT...dakujem za vyrozpravanie
@anonym_autor Nuz..mne moji rodicia onoho casu umoznili u nich byvat a nemusiet nic platit alebo len obcas nakup. A hlavne som sa snazila si najst pracu, kde zarobim viac, co sa mi aj podarilo. A vdaka tomu som.si nasetrila tak, ze sme mohli dat aj hotovost. Ale aj tak.. az 8 rokov po zacati ekonomickej aktivity som kupovala spolu s priatelom, s ktorym som chodila 2 roky v tim case...
@anonym_autor Mna tu asi ukamenuju, ale to Vam nevedia dat rodicia z oboch stran po 10k, aby ste si zobrali uver na garzonku/1 izbovy byt?
Nebavme sa o BA, toto je realna cena v inych castiach Slovenska.
@spongebob1 ty kde zijes v akej rozprávke? SpongeBob jaj...už chápem, žiješ v nej.
@anonym_817655 no po roku v praci s nastupnym platom som toho vela nenasetrila.
@anonym_autor a to je kolko. Aky mas plat a kolko usetris a na co minas, ked vela nenasetris?
@anonym_autor Nuz..mne moji rodicia onoho casu umoznili u nich byvat a nemusiet nic platit alebo len obcas nakup. A hlavne som sa snazila si najst pracu, kde zarobim viac, co sa mi aj podarilo. A vdaka tomu som.si nasetrila tak, ze sme mohli dat aj hotovost. Ale aj tak.. az 8 rokov po zacati ekonomickej aktivity som kupovala spolu s priatelom, s ktorym som chodila 2 roky v tim case...
@anonym_autor najrelevantnejsia odpoved je od @anonym_161c3d , ako vidis, aj pred rokmi sa muselo roky makat a odkladat. Vyratajte si s frajerom za aky cas nasporite zaklad k hypoteke a hor sa do toho. Drzim palce a drzme si palce aby sa konecne vymenika vladna garnitura a aby sa nam vsetkym dychalo o kusok lepsie
Mali sme stretávku zo školy. Všetko 30tnici. A veľká väčšina z nás fungovala tak, že bývala u rodičov a šetrila, samozrejme prispievať do domácnosti niečo, žiaden mamahotel (prípadne sa vydali/oženili k svokrovcom alebo ostali už v rodičovských domoch, ktoré im ostanú. Niektorým vyhovuje, niektorým nie).
Zopár bolo v podnájme alebo zdieľanej izbe.
A asi 3-4 vyvolení dostali investičné byty, peniaze od rodičov.
V dnešnej dobe je to ťažké a je to normálne. Nenechaj sa oklamať internetom, ako by si v 25 ako čerstvý absolvent mala mať už na 2-3 izbak.
Nijak. Odkedy ľuďom začalo jebať a začali kupovať investičné byty ako teplé rožky v Lidli za akúkoľvek cenu, byty dražejú posledné roky takmer 15-20% ročne. Byty čo stáli pred 3 rokmi X, dnes stoja X + 70 000€. Nie je možné šetriť takou rýchlosťou akou dražejú byty. Mladí už nenašetria ani na potrebných 20% z ceny. A to ešte počkajte na ceny energií vďaka Trumpovi. Z priemernej SK mzdy sa nedá šetriť na bývanie v dnešnej dobe.
@anonym_autor ak sa dá bývať ešte u rodičov, ostaňte tak a šetrite čo najviac, prípadne doplňte príjem nejakými mimoriadnymi brigádami. Alebo potom skúste zdieľané bývanie (je to síce lákavé bývať sami v byte, ale ak nemáte nadštandardné platy, tak len toto je cesta). Keď som ja bola v tom veku, tak veľa mojich kamošov tak bývalo a nikto sa necítil menejcenne. Prenajali si izbu v 3i s inými a spolu si partneri gazdovali. Sporiť + ak sa dá zarobiť pomimo. Oželieť cestovanie, luxusné veci. A potom postupovať ku kúpe 1i + sporiť ďalej, vymeniť za 2i + sporiť a časom sa dostať k vysnenej veľkosti bývania (či už byt alebo dom).
@anonym_autor vyuzili sme produkt moj domov pss, 50per my, 50 per vyhodny uver, sporili sme vyssiu sumu ako odporucenuk cielovej za 4 roky sme nasporili, zvysok je mozne dofinancovat s hypot.uverom, ste dvaja, da sa to. Do hypo by som vsak isla iba s manzelom a este pred detmi.
@spongebob1 co ak rodicia ziju z ruky do huby aj v 50ke, sami dokopy ani nahodou nemaju 10 000€? To si ako fakt myslis, ze u kazdeho je toto standard mat vobec 10 000€ na ucte?
@anonym_4bef15 Tak to je smutne, ze nemaju, ale aj z casti si sami za to mozu.
V pripade, ze zostanu nezamestnani, chori, co urobia? Napr.ja chudobnejsim pomaham tym, ze im svoje sluzby davam za moje naklady a to celorocne. Tym padom moze mamicka dcere odlozit 10E mesacne na sporenie, do fondov. Nie je to vela, ale za par rokov moze vo fondoch zarobit( aj prerobit) peknu ciastku.
@spongebob1 ty kde zijes v akej rozprávke? SpongeBob jaj...už chápem, žiješ v nej.
@anonym_615bf1 Nezijem v rozpravke. Ludia neovladaju zakladne principy financnej gramotnosti.
10E mesacne od narodenia dietata po dobu 25 rokov pri 3% uroku, mam 4 460E. Ak to urobia aj stari rodicia z oboch stran s 5E , po 25 rokoch je dalsich 4 460E, co je skoro 10k
Aj najchudobnejsi dokaze odlozit mesacne 5E.
@anonym_autor hallo. Teraz si skončila školu. Koľko si si uz zarobila, že riesis vlastne byvanie? Co si uz v zivote dokazala? Co si priniesla pre tuto spolocnost? Ci po roku už by si byvala vo vlastnom? Najprv makaj a zarabaj. Aj prestaň snívať.
@anonym_817655 toto čo si napísala, môže napísať len niekto kto je bezdomovec, lebo byvanie je základná ľudská potreba predstav si
@anonym_autor Mna tu asi ukamenuju, ale to Vam nevedia dat rodicia z oboch stran po 10k, aby ste si zobrali uver na garzonku/1 izbovy byt?
Nebavme sa o BA, toto je realna cena v inych castiach Slovenska.
@spongebob1 ..nehnevajte sa ale ja som si s priateľom brala hypotéku po štyridsiatke, dovtedy som bývala s deťmi v nájomnom byte. V tom ostala bývať staršia dcéra a ja som si s priateľom postavila menší domček cca 75 m².
Platíme hypotéku 350 eur mesačne a ozaj nemáme našertrených 10 tisíc. A keby tak ich dáme do hypotéky.
Teraz mám 54 rokov, takže budeme radi ak ro do dôchodku splatíme.
@spongebob1 ..nehnevajte sa ale ja som si s priateľom brala hypotéku po štyridsiatke, dovtedy som bývala s deťmi v nájomnom byte. V tom ostala bývať staršia dcéra a ja som si s priateľom postavila menší domček cca 75 m².
Platíme hypotéku 350 eur mesačne a ozaj nemáme našertrených 10 tisíc. A keby tak ich dáme do hypotéky.
Teraz mám 54 rokov, takže budeme radi ak ro do dôchodku splatíme.
@katka160871 Najomny byt znamena byt, ktory ste dostali k uzivaniu od mesta/obce. Ak ano, tak sa Vam na byvanie poskladali danovi poplatnici.
Ano, platili ste nieco za najom, ale urcite nie tolko, ako by ste platili sukromnej osobe.
Ja sa nehnevam, Vas zivot, Vasa zodpovednost.
@anonym_615bf1 Tal SpongeBob nemal nikdy veľa prachov, to pan Krabs😅 Asi si mal/a dat nick Krabs
@katka160871 Najomny byt znamena byt, ktory ste dostali k uzivaniu od mesta/obce. Ak ano, tak sa Vam na byvanie poskladali danovi poplatnici.
Ano, platili ste nieco za najom, ale urcite nie tolko, ako by ste platili sukromnej osobe.
@spongebob1 vyraz najomny byt, môže byt od obce ale aj sukromneho vlastnika. Čize nie, neznamena to na isto, ze je od obce. To by musela napisat socialny byt.
@spongebob1 vyraz najomny byt, môže byt od obce ale aj sukromneho vlastnika. Čize nie, neznamena to na isto, ze je od obce. To by musela napisat socialny byt.
@hellwant Mas problem s mojim nicknamom? Mne sa tiez nepaci tvoja plesata hlava a ? Starak sa o seba.
@hellwant Mas problem s mojim nicknamom? Mne sa tiez nepaci tvoja plesata hlava a ? Starak sa o seba.
@spongebob1 Nie, myslel som žart na nick, poznam tu rozpravku a ty uražaš vzhľad človeka. Si uboha, ukazala si sa pred všetkymi. Ja sa za svoj vzhľad nehanbim, mam super rodinu, ale ty si teraz ukazala spodinu svojho intelektu- ak sa o ňom vôbec hovoriť da.
@spongebob1 Nie, myslel som žart na nick, poznam tu rozpravku a ty uražaš vzhľad človeka. Si uboha, ukazala si sa pred všetkymi. Ja sa za svoj vzhľad nehanbim, mam super rodinu, ale ty si teraz ukazala spodinu svojho intelektu- ak sa o ňom vôbec hovoriť da.
@hellwant Co som povedala zle, iba pravdu, ludia zijuci v mestskych alebo socialnych bytoch, su v nich vdaka danovym poplatnikom❗️
Dovolis si navazat sa, ci mam alebo nemam peniaze! To, co si dovolujes? Ja nie som chudera, ktora otrca ruku, kde sa da, ale tvrdo pracujem. To je ubohost tvojho intelektu❗️❗️❗️ Primerana obrana sa stretla s nevolou. Treba si uvedomit, ze kazda akcia vytvara reakciu. Uboha ubohu.
@spongebob1 ..nikto sa mi na bývanie neposkladal keďže ten byt nebol môj a platila som nájom mestu, 12 rokov dozadu cca 220 eur. Všetky mestá disponujú bytmi na ktoré je poradovník.
@hellwant Co som povedala zle, iba pravdu, ludia zijuci v mestskych alebo socialnych bytoch, su v nich vdaka danovym poplatnikom❗️
Dovolis si navazat sa, ci mam alebo nemam peniaze! To, co si dovolujes? Ja nie som chudera, ktora otrca ruku, kde sa da, ale tvrdo pracujem. To je ubohost tvojho intelektu❗️❗️❗️ Primerana obrana sa stretla s nevolou. Treba si uvedomit, ze kazda akcia vytvara reakciu. Uboha ubohu.
@spongebob1 Tak ako na všetko ,lepšie zarábajúci ľudia ,platia za všetko pre tých ,či majú nižšie platy ,vždy to tak bolo a aj bude ,nechapem prečo ti to vadí na bytoch
Je to uplne normálne a štandardne ,bez tohto systému by neexistovala zdravotná starostlivosť,sociálne dávky ,dôchodky
A zatahovat do debaty výzor človeka je úbohé
Mesta majú nadstavené ceny nájmov ,ktoré sú schválené a teda vôbec niesu až také nízke
@spongebob1 vôbec som nepisal, ze si chudera, pisal som, ze Nick Krabsa by bol vhodnejsi( zartovne).lebo ten mal peniaze a z tvojich komentov vyznieva, ze sa mas lepsie. Na rozpravkovu bytost som pisal, ze nemal, preto ten nick nie je adekvatny z tohto hladiska, ale neprekaza mi. Precitaj si to este raz nepochopila si text. Tym, ze sa mas lepsie si mimo v nazore na financie rodin- nie nema tolko rodin 10 k pre deti. Ziješ v bubline ako každy, ty v tej lepšej, ale realita je ina. Nedokažeš ani ovladať emocie, ako dieta sa urazis na nick a spominas moju plesatu hlavu aby si kontrovala, dosť trapne. Dospej v zenu a nie urazenu slecnu.
@spongebob1 spravanie mas povysenecke a ubohe. Za to, ze cloveku vypadaju vlasy nemoze, ale za to, ako sa sprava vo verejnom priestore mozes. A ani tie tvoje prachy to nezachrania. Darmo si financne gramotna, ked nemas v sebe slusnost, pokoru a empatiu.
@spongebob1 spravanie mas povysenecke a ubohe. Za to, ze cloveku vypadaju vlasy nemoze, ale za to, ako sa sprava vo verejnom priestore mozes. A ani tie tvoje prachy to nezachrania. Darmo si financne gramotna, ked nemas v sebe slusnost, pokoru a empatiu.
@anonym_b8fb09 Dakujem, takze ked sa snazim ludom vysvetlit nieco o financnej gramotnosti, som arogantna.
Pan sa do mna navaza. On moze a ja nie. Zvlastny meter. Alebo si pan napisal druhy koment? Styl a gramatika sedi. Urazene ego?
@anonym_b8fb09 Dakujem, takze ked sa snazim ludom vysvetlit nieco o financnej gramotnosti, som arogantna.
Pan sa do mna navaza. On moze a ja nie. Zvlastny meter. Alebo si pan napisal druhy koment? Styl a gramatika sedi. Urazene ego?
@spongebob1 Ja nepotrebujem riešiť detsky a urazene pisanie z ineho nicku, či anonymu. Mam tu fotku, komunikujem tu, vedia moje reakcie. Toto čo predvadzaš je ako urazene 20 ročne dievča. Čo tu ty učis o fin. gramotnosti? Ukaž nam. Ani fotku sa neodvažiš dať a posmievaš sa vyzoru človeku kvôli tomu, ze som napisal Krabs je vhodnejsi ku bohatšiemu človeku- čo ty viditelne si- ako Spongebob. Si ty emocne a inteligenčne v poriadku?Len píšes, ze máš a ze rodiny maju mat po 10k pre svoje deti. To su tvoje nazory a stav tvojich financii a žiadna výučba/rada, ci pochopenie situacie človeka, ktory sa ma horšie ako ty. Ukazujes aroganciu ku ľuďom ak nemaju, či nestihli nasetrit/nainvestovať. Ja som tu x krat vysvetľoval ako funguju etf, pan Formanek to môze potvrdiť. Aj na XTB fore som.
@spongebob1 on sa do teba nenavazal, len pouzil humor, ty si sa mu posmievala, to je rozdiel. Ty evidentne zmysel pre humor nemas. A nefandi si, nevysvetlujes o financnej gramotnosti, len pises, ze mali nasetrit rodicia a stari rodicia
@anonym_autor by som to poradie prehodila, najskôr spolu bývať (byť v nájme) a až potom svadba😉
@anonym_615bf1 Nezijem v rozpravke. Ludia neovladaju zakladne principy financnej gramotnosti.
10E mesacne od narodenia dietata po dobu 25 rokov pri 3% uroku, mam 4 460E. Ak to urobia aj stari rodicia z oboch stran s 5E , po 25 rokoch je dalsich 4 460E, co je skoro 10k
@spongebob1 čisto hypoteticky, keď sa prikloním k tej hovadine, ktorú si napísala - starí rodičia, ktorý mali (obvykle, často ale viac) dve deti a dajme tomu, že od každého dieťaťa budú mať dve vnúčatá, budú najskôr sporiť svojim deťom a potom z dôchodku by sa malo od nich ešte očakávať, že aj 4 vnúčatám?? Takže 20 € mesačne si odtŕhať od huby len preto, aby si splnili akúsi pošahanú, tebou stanovenú spoločenskú povinnosť?? Nie že by to bola neúnosná čiastka, ale po prvé, pre niekoho môže byť a po druhé, kde si na takú blbosť prišla?
Poviem ako sme to mali my. Ja som mala v práci k dispozícii služobný bezodplatný byt, za prvý rok po škole v práci som vďaka tomu odkladala takmer celú výplatu, môj vtedy priateľ odkladal takisto takmer celú výplatu u rodičov a tak sme vlastne veľmi skoro mali 20% na nehnuteľnosť nasetrenych. Bola to taká zhoda okolností, šťastia aj veľkej šetrnosti.
@spongebob1 neuveríš ,ale pre niekoho je tých 5€jedlo na cely deň

Uskromni sa - pausal nepotrebujes, nove oblecenie tiez nie - povedzme, ze 100e na “zabavu a potreby” na mesiac + nieco rodicom, ze ta prichylili. Takze takych 700e musis usetrit mesacne x2 lebo ste dvaja a 1400 mesacne, nieco cez rok a mate 20k jak nic… ale to by chcelo pevnu volu a nefnukat.