Ako ošetriť financie pri spoločnom bývaní s partnerom?
ahojte, planujeme spolocne byvanie s partnerom.
Vec sa ma tak, ze ja mam dom a deti. Chceme s partnerom skusit byvat spolu- on deti nema a ani spolocne neplanujeme.
a rozmyslame, ze ako si osetrit naklady do buducna. byvaju tu casto podobne temy (aj ked skor v opacnom garde, ze zena investuje do muzovho) a my by sme sa radi uz voped vyhli akymkolvek potencionalnym konfliktom.
Zatial sme sa zhodli na tom, ze mi bude platit nejaky mesacny najom, viac menej symbolicky, asi 200€?
zatial to mame tak, ze veci, ktore by si teoreticky mohol zobrat, ako skrine, postel, gauc, atd. tak to plati on. priklad veci pisem, nie ze to vsetko kupoval.
ale potom su veci na dome, ktore by rad prerobil. napr. by chcel urobit jednu kupelnu nanovo. a rozmyslali sme, ze ako to osetrit. ze ci by to napr cele zaplatil on a ja by som mu to postupne splacala? alebo ci to len spisat nejakou formou zmluvy, ze keby sme sa rozisli, tak vtedy by som mu to preplatila?
lebo on chce menit veci na dome, ja na to teraz financie nemam a jemu sa nechce cakat, kym si na to nasetrim. mne zas pride odveci, aby som financovala nieco, co by bolo viac menej pre jeho potrebu, ale na druhu stranu to prida hodnotu mojmu domu.
fakt nevieme, tak som sem prisla po radu, ze ako to mate osetrene vy, alebo ako to co najlepsie urobit, aby ani jeden nebol ukrateny.
vobec sa kvoli tomu nehadame, prave naopak, snazime sa si to nejako rozumne odkomunikovat, aby v pripade rozchodu ani jeden nebol vyrazne ukrateny.
dakujem za kazdu prinosnu radu 🙂
A ako sa teda veci odvtedy zmenili? Keď ešte stále spolu nebývate... od marca. ?
@laila22 pohli pohli. uz tu aj byval v lete, len potom sa necakane musela robit taka velka prerabka kvoli kureniu, tak nanovo davame dokopy priestory, lebo sa to tam cele muselo rozburat. a rozhodli sme sa, ze nebudeme riesit zachod, ale prerobime celu miestnost nanovo.
Kde to býva sám a platí nájom 270€? 😮 to chcem aj jaaaaa
@stanulienkat si myslela mna?🤔
@h2 akurat som pisala koment vyssie. len my sme taki spomaleni obaja, lebo sme obaja pracovne vytazeni, tak nam vsetko trva, kym nieco objedname, a potom urobime. ale ideme dobrym smerom! 😀 pomaly, ale isto. teraz ked tu je, tak spime spolu v obyvacke na gauci, co nie je uplne komfortne, takze zatial iba cez vikendy.
@earlgrey to ma po znamosti taku cenu. v podstate len energie a par eur k tomu.
@ina2405 to ani on vobec nechce, aby som vsetko platila ja. cast domu by odkupil asi jedine, keby sme sa niekedy v buducnosti zobrali. to je zatial daleko
@stanulienkat Pletieš si dvoch veľmi rôznych ľudí!
Držím palce autorka. Teraz sa čo odsťahoval zase do pohodlia?
@laila22 nie, uz je to inak. uz skor teraz on nahana mna. my sme sa toho obaja bali, aj sa stale bojime, ale rozpravame sa o svojich obavach, tak sa viac chapeme navzajom. jeho to uz nebavi byt sam, uz tu spava aj cez vikendy, ked mam deti. ale je stale je mozne, ze sa nebude vediet zladit, ked budeme spolu byvat. to uz je proste ine ako v mladom veku. my uz mame obaja svoje navyky, svoje predstavy o fungovani domacnosti, svoju potrebu priestoru pre seba.
@stanulienkat to si ho mylis s tunderdome ci ako nal nick
@victoriab ano, tiez myslim. ten autista, co ma problem si najst pracu.
Urcite mu nepredavaj dom, akoze riesite blockom kazdu blbost a ty by si mu oredala cast domu, co by v oripade rozjodu bol ten najvacsi problen? Preco by si to robila? Dedicstvo tvojucb deti do buducna a predavat jeho cast partnerovi, s ktorym netusis, ci o rok, dva budete?
@victoriab nie, nie, to s tym prepisanim domu nanho jedine ozaj, keby sme boli dlhe roky spolu, zobrati, spokojni. aby mal tiez ten pocit, ze byva vo vlastnom a investuje do vlastneho. lebo teraz investuje v podstate do cudzieho a to spolu ani nebyvame.
@tiezjedna no ozvi sa o 15-20 rokov. Ja totiz presne viem, kde budem a s kym. Statistiky ma nezajimaju, statistiky sa ma netýkajú🙂
Lenže zase treba brať do úvahy, že aj on bude tú kúpeľňu nejaký čas používať, čiže prečo by si to mala platiť potom celé ty?
@30majka71 vsak ano. ja to ani nechcem cele platit, ale nemal by to platit ani on cele. ja na to hlavne teraz nemam peniaze. avsak, mozem to urobit aj tak, ze si naozaj od neho poziciam a znizim mu o tolko najom, ale urobim si to podla seba. toto mame inak vecne rozbroje, lebo kazdy z nas ma uplne inu predstavu o vsetkom.malokedy sa zhodneme. ale to on tak nebude chciet. ze aby som to cele zaplatila iba ja. on by chcel, aby sme to spolu vsetko.
Mne to príde celé ako blbosť, prečo by teda mal mať sám celé poschodie, však v takom prípade akoby býval vo svojom podnájme, tam tiež nechce prerábať nikomu kúpeľne. Nech ide normálne žiť s vami, proste život sa nedá podeliť presne na polovicu, kúpiš 4 jogurty, pre každého jeden a keď zje viac, tak čo?
Inak toto prepočítavanie bločkov..môj chlap prišiel ku mne do domu, hneď prvý týždeň mi natrel zábradlie, zárubne pôvodné zrenovoval, opravil čo bolo pokazené. Ani nám to nenapadlo nejako deliť. Financie sme mali ako pár, spoločné. Vzali sme sa a všetko je spoločné.
Chápem aj opatrnosť, ale mne to jednoducho v dobrom vzťahu ani nenapadlo, že mu mám chudákovi platiť za opravy, alebo čo on kúpi do domu...
@30majka71 to je v poriadku, ze Ti to pride ako blbost, mne sa to nechce vysvetlovat, mame svoje dovody 🙂 a uz som niekolko krat zopakovala, ze to vobec nie je o deleni sa pol na pol, ale o tom, ze ako ho ochranit pri velkych investiciach do mojho domu.
@ina2405 ale tak jasne, ze taketo veci robi, co vie, pomoze, opravi, urobi. ja tu riesim primarne niekolko tisicove investicie. keby sme boli zobrati, tak je to samozrejme ine.
a vy to mate teda tak, ze ste zobrati, dom je Tvoj a on donho investuje, ano?
Je to tvoj dom, pokiaľ nie je potrebná prerábka, kašli na to, z tých peňazí, čo ti dá, si odkladaj a keď našetríš, tak si prerábku spravíš podľa seba...ja by som na to kašlala...pokiaľ vážne to nie je v stave, že je to nutné...
@thirstymonk nie som si istá, či si ma označil správne, lebo poviedku o štatistikách nechápem... ja sa ti mám ozvať?? Díky, ale už 20 rokov žijem v spokojnom manželstve😉
@earlgrey noo, nie je to uplne nutne, ale chapem, ze to chce, lebo by mu to vyrazne zvysilo komfort byvania. ale tak to budeme samozrejme riesit, az ked bude nejakym sposobom zabyvany, nie teraz.
ja zas jeho chapem, ze aj on by sa tu rad citil ako doma, ze by to tu rad zveladoval nejakym sposobom, aby tu nebol naozaj iba ako podnajomnik.
@tiezjedna áno, my sme boli obaja po rozvode niekoľko rokov a s deťmi obaja...oplieskaní životom a asi rozhodnutí dať do toho všetko. Nám to už druhýkrát vyšlo. Ja to beriem, že je ona opatrná, len poukazujem na to, že môj chlap sa podieľal aj na opravách a všetko sme brali ako naše. Keby sme sa vtedy rozišli, odišiel by s igelitkou tak ako prišiel.
Dom prešiel plne do nášho vlastníctva po vysporiadaní po sobáši. Je aj jeho.
@ina2405 tak ano, tak to je ale uplne ina situacia, ked ste sa zobrali a dom je aj jeho. to je u nas zatial este daleko. mne by bolo teraz velmi proti srsti, keby tu investoval 10 000 a rozisli by sme sa. urcite sa budem citit lepsie, ked to budeme mat osetrene.
a teda moj deti nema, nevieme ako sa mu bude zvykat na rodinny zivot, ako sa nam vsetkym bude zvykat. sme opatrni obaja
@ina2405 ale velmi sa tesim, ze vam to vyslo a ze ste sa nasli, to je super 🙂 urcite ste to tiez nemali jednoduche, hlavne, ked tam boli deti z oboch stran

@h2 hej hej, pisala, ale uz sa veci zmenili odvtedy. vela sme si vysvetlili, ale toto riesime stale 😀