icon

Ako ovplyvní zrušenie 13. dôchodku dôchodcov?

7. nov 2023

Aky mate nazor ze tento rok nebude 13. dochodok, kto za to moze? Moja mama je z toho velmi smutna a nahnevana

lonely66
Odpoveď bola odstránená
valeriakadarova
7. nov 2023

@simca06022011 v tom prípade ak otec iba materskú berie ale reálne sa o dieťa nestará s tebou súhlasím. Potom sú tu prípady ako my napríklad, pracujem odkedy mala moja dcéra 9 mesiacov a stará sa o ňu manžel (kým som v práci) a rovnako pôjde na materskú keďže je rovnako rodič ako ja a postará sa o dieťa rovnako ako ja kým som v práci, takže by som nehádzala všetkých do jedného vreca... A toto by si mala poriešiť SP, aby tú materskú dostávali fakt len otcovia, ktorí sú reálne doma s dieťaťom a starajú sa oňho...

simca06022011
7. nov 2023

@valeriakadarova vidis a podla mna si na MD "6mesiacov" bola ty, brala si MD, takze pre mna by uz napr. vam iba RD patril. Tak ako to bolo kedysi... Kedysi sa ziadne 2x materska na jedno dieta nebrali a zaujimave, ze sme to vsetci prezili... a aj nase deti. Lebo pocas rodicovksej sa tiez niekto o dieta stara, ale nepatri mu takmer 100% mzdy...
Ale zase to je system... ak by osetrili to zneuzivanie, tak by to aj tam urobilo podla mna rozdiel a bol by to pokrok. Vela zien proste ide na UP,alebo ostava doma nejak inak... a muz tiez. PRoste dovolenka :D znamy takto dom staval :D

dadis
7. nov 2023

Moji rodicia maju dochodky okolo 1000 eur. Boli bezni pracovnici, nikdy nedostavali peniaze na cierno. Kto mal zivnost a platil si minimalne odvody, nemoze cakat priemerny dochodok. Ak ma byt strop na dochodok, tak nech je strop aj na odvody. Ja som pozerala, mimo MD, ked som mala osobny dochodkovy bod cca 0,5, tak som pracovala za minimalne 1,5boda, aktualne mam 2,2 osobny dochodkovy bod. Podla mna je rovnost v tomto nespravodliva.

lienka.7
7. nov 2023

@simca06022011 ja sa ta len spýtam, ze kde budeš v tej 18tke ci 19tke bývať, hm? Lebo časy, socializmu, keď sa mladým rodinám "rozdavali" byty sú nenávratne preč. Ako potom dostaneš hypo sa ta pýtam, s 1 dieťaťom, či dvoma, hm? S mizivym platom, ktorý v ako čerstvá absolventka dostaneš? Je tu milión takých príspevkov, ze si mladý urobili decka a žijú u rodicov/svokrovcov, v lepšom prípade v dome, v tom horšom vo svojej
detskej izbe v byte. Ja netvrdím, že máš rodit v 40tke, ale rozhodne sa najskôr ako tak zabezpečiť.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
sisaka
7. nov 2023

@simona92101 ty si myslíš, že v zahraničí je to s deťmi, ktoré majú zdravotné problémy jednoduchšie?
U nás sú škôlky, kde rodič musí dieťaťu pribaliť jedlo, ale studené, či v termoske, nikto to nebude ohrievať, alebo tam kde varia, tam im vlastné jedlo nedovolia doniesť a už vonkoncom nie prihrievať.

O tom, že škôlky tu nestoja drobné, často aj polku platu škoda písať. U nás neexistuje, aby žena sedela doma na zadku (či s ďalším dieťaťom na materskej ) a dieťa jej chodilo do škôlky, jedine, že máš fakt peňazí na rozdávanie, ale potom dieťa nie je v škôlke, ale ma vlastnú nanny.

K počtu škôlok, tých je tak malo, že sa deti zapisujú hneď po narodeni a aj to idú často na čakaciu listinu. Ja som napríklad zapisovala syna do škôlky, ktorá ešte ani nebola postavená.

Ja som dostávala na syna detské prídavky do 5 rokov to bolo $200, potom vo výške $25 to je 17 eur mesačne, škôlku som platila pred 10. rokmi $1600 , jeho hokej ma vychádza len poplatok $1000 mesačne! A to nerátam iné mesačné naklady s tým spojené. Na Slovensku hokejové kluby deťom požičajú výstroj, tu nič, ani sprosty dres nie je zadarmo.

Slováci by si mali už konečne priznať, že sociálnych dávok máte nadštandardne veľa, ceny škôlok, krúžkov, družiny, obedov len symbolické, milión päťsto kadejakych príspevkov, od narodenia až po smrť. štát na to nemá, ale veselo vypláca ďalej… raz to musí skončiť.

zafir01
7. nov 2023

@mogaa áno teraz ma pekný plat .a tiež mal na tú dobu v strojárňach pri peci niekde medzi cca 1984-1999 . Aké medzi tým veru len minimalka ,alebo tesne nad .na druhej strane .otec marodival len 2 x .raz pri pracovnom úraze pár týždňov a minulý rok po porážke pár mesiacov .tak on mi hovoril celú dobu ,že nebude mat viac ako 500 .tak toto ho prekvapilo príjemne . Lebo teda ,že 700 mu stačí pri jeho výdavkoch.ale otec je skromný minimalista.
Uf , ja som zvedavá ,ako budú počítať mase dôchodky . Sporim ,investujem v malom na dôchodok od mojej 19tky . No moje mzdy sú v priemere tesne nad minimalku . tak od 19 tich sa pripravujem na časy ,kedy budem mat 70 🫣

dadis
7. nov 2023

@lonely66 Lenze vyrazne v 2023 valorizovali a po valorizacii by mal prinerny dochodok stupnut o 60 eur.

top_manazerka
7. nov 2023

Ja neviem kto vymyslel taku blbost ako je 13. dôchodok. 13, resp. 14 plat vyplávajú firmy s výbornými hospodárskymi výsledkami. Štát je v sračkach tak nechapem tieto populistické dristy o 13. dôchodkov. A hlavne - dôchodcovia sa mali počas aktívneho života zabezpečiť na dôchodok - napr. si zabezpečiť pasívny príjem. A nie čakať s nastavenou dlaňou.

mircalla
7. nov 2023

@top_manazerka Presne, jasne a vystizne

dadis
7. nov 2023

https://www.trend.sk/ekonomika/nizke-prijmy-cha... Len slovenskí dôchodcovia sú v štatistike vyššie – vraj si žijú lepšie ako tí českí či dánski 😀

lienka.7
7. nov 2023

@zafir01 ze skromný minimalista 🤣🤣🤣 to je viac ako je min. mzda, ktorú má bežný pracujúci clovek.

mogaa
7. nov 2023

@zafir01 no tak vidíš otec má dôchodok ako ty plat🙂 ja som minulý mesiac robila výpočty desiatkam ľudí a veru boli medzi nimi aj ženy čo odrobili cca 40rokov a ani ten minimálny dôchodok im nevyšiel, teda chceli ísť po 40rokoch a tam musí výsť minimálne 430 eur a teda zopár ženám nevyšiel ani ten....u chlapov naopak boli tie dôchodky oveľa vyššie, jednak neboli toľko nezamestnaní a ani neboli doma s deťmi, či toľko na PN...tam bolo presne vidieť že vo väčšine rodín boli živiteľmi rodiny muži....buď mali ťažkú prácu alebo veľa nadčasov a veľa príplatkov za rizikovú prácu....
najlepšie naozaj vychádzali tí čo robili v automobilkách a celkom dobré aj tí z Amazonu...

zafir01
7. nov 2023

@lienka.7 myslím v životnom štýle ..on z jeho výplaty živil mňa a mojich súrodencov sám a dlho platil obrovské dlžoby našej mamy . Prerobil starý dom ....skrátka ,že mal preratane ,že z 500€ dôchodku vyzije pohodlne .preto ostal milo prekvapený z jeho vypočítaného dôchodku . On si nekupuje nič naviac . Keď zje 4 rožky ,kúpi si len 4 . Oblečenie sa mu zmestí do jednej police v skrini. Nikdy nekupoval veci len preto ,že boli v sekcii ,nikdy si od nikoho nič nepozicial . Preto pisem minimalista . Lebo ma tiež tak vychoval , ze kupujeme veci minimálne ( keď sa bavíme o spotrebných tovaroch )
Lebo keď porovnám protipól v mojom okolí a z rodiny ,tak doma milión haraburd ,každá niečo stala ,plne skrine oblečenia ,lebo to bolo v kiku alebo pepcu v akcii .... Každú chvíľku v Lidli a plne tašky z neho . V tomto som myslela minimalista . A teda šetrný . Lebo polovicu výplat vždy odkladá na " keby niečo "

lienka.7
7. nov 2023

@mogaa pokial tam mali "zaratane" reťazové matetske a rodicaky, PNKy a OCRky, ani sa nedivím. 3 deti = 12 rokov doma, plus teda ďalšie zrážky zo mzdy, co teda čakali. To teraz nie je výčitka ale realita. Jednoducho plus minus viem, čo ma asi caka.
A inak nejako takto podobne o pár rokov desiatok dopadnú aj tie, co tu teraz vypisujú ze byt s dieťaťom doma co najdlhšie a pod. Lebo vsak nič im to nenahradí. Tak snáď sa potom o nich deti aj na staré kolená postarajú.

zafir01
7. nov 2023

@mogaa to áno .u žien je to horšie všeobecné . Mám tri deti . Tiež som teraz na md . Viem ,že je to luxus byť doma ( dcéra bude mať 2 ) . Mala som teraz nastúpiť do štátnej správy . Nevyšlo mi to . Takže skúšam niečo inde . Muž v práci Max vyťažený ( kamionista ) . A ja si len povzdychnem ,že nemám super prognózu s troma deťmi kvazy sama ,sa niekde vyššie so mzdou vyšplhať , kým sú deti malé . 🤔 .

mogaa
7. nov 2023

@zafir01 je to tak....inak štátna správa tiež nič moc platy - záleží kde sa dostaneš...hja som robila v SP no plat nič moc, ale keď som sa dozvedela platy na UP tak som skoro odpadla....tam boli ešte nižšie ako na SP....ja som na SP mala pred 2rokmi plat 950 brutto a minulý rok 1020 brutto....

zafir01
7. nov 2023

@mogaa opýtam sa ta ,keďže sa vyznas . Je možnosť dôchodkového pripoistenia ? Napr po 30€ povedzme mesačne od 40 tky ,keď viem ,že zarábam minimálku .. je to výhodné ,alebo sa radšej spoľahnúť na doplnkové dôchodkové sporenia ?

lienka.7
7. nov 2023

@zafir01 inak niekde bol článok, kde vypočítali, co je v súčasnosti minimum na "dostojny" život. Nemyslím teraz životné minimum, aby bolo jasne. Ak si dobre pamätám, tak bolo to okolo 490€? ... sa mi zdá. Možno ho doktora nájde a hodí sem link, mne sa nechce, cestné priznám 😁 cize 700€ je potom fakt "vysoko" nad tým. Lebo fakt dá dá polemizovať, kolko teda potrebuješ na "slusny" život. Keď máš 10 izbovú vilu (obrazne povedane) tam ani tisícka ti nestačí.

huginko
7. nov 2023

@kkovacovak no len v tých krajinách su mzdy niekde inde. My u nás vysoké náklady, nízke mzdy

huginko
7. nov 2023

@mogaa fakt platy úradníkov sú mimoriadne nízke. Učitelia v porovnaní so štátnou a verejnou správou nemajú prečo nariekat

zafir01
7. nov 2023

@mogaa áno máš pravdu . 800 v hrubom bolo nukane ,avšak pracovný čas a iné výhody pre matku troch detí tu ponuku vyvážili .na druhej strane , mám len maturitu , nemám žiadne extra skills ,ktorými by som sa mohla oháňať pre vyšší plat ( zatiaľ ) ,a prácu hľadám v malom okresnom meste na Považí. Takže je mi jasné ,že na výber toho veľa nemám

tykat
7. nov 2023

@jaroslav81 4000 zarobis aj na slovensku, napr.v IT (robim v tejto oblasti), otazka je co mozes na trhu prace zamestnavatelovi ponuknut.

domiklik
7. nov 2023

@queen_mary no len vieš, žiadne deti, žiadni daňoví poplatníci, žiadne dôchodky... Ženy by do tej roboty aj išli, len tie deti si do kabelky asi nezbalia

kacenocka2
7. nov 2023

@jaroslav81 je možné , že onedlho zas budú 25 e pri tejto vláde..

simca06022011
7. nov 2023

@lienka.7 teba je čo do toho? To je vec rodičov, rodiny. S materskou to nemá nič.
A okrem toho neviem ale moji rodicia a ani svokrovci nedostali byť lebo sa zobrali a mali dieťa. Ani v rodine neviem o takých, bud bývali s rodičmi alebo sa rodina lsotarala. Byty dostali napr ako zamestnanci a pod. Moji rodicia napr až potom čo otec skončil vš a zobrali ho na pozíciu ktorej dávali byt. O 150km ďalej. Svokrovci žili s rodičmi tiez až kým sa neodstahovali do inej krajiny, kde im zase nik byť nedal hned, bývali u rodiny :D

terina25
7. nov 2023

@kkovacovak ano,ked nebudu pridavky,tak je to dobre,lebo ty si ich uz pekne poberala alebo este poberas....

kkovacovak
7. nov 2023

@terina25 a? Veď štát túto možnosť ponúka tak poberám prídavky ako každý kto má dieťa. Aký s tým máš problém? Mám ti ich posielať na účet alebo čo? Nechápem čo za kravinu tu riešiš

oli18
7. nov 2023

Necitam celu diskusiu, ale serie ma to velmi. My s mm sme totiz dochodci. S tym sa dalo ratat, ze Fico to tak urobi naptiek tomu, ze ho volilo viac dochodcov, ako mladych. Ok, zmierim sa s tym, ale spokojnejsia budem, ak okreše niektore dalsie davky, napr.aj matkam a rodinam s detmi. Prv, nez ma zozeriete si uvedomte, ze ja som si na svoj dochodok odpracovala 37 rokov a mm 44. A vy nic, alebo minimum. Reagovat na vas nebudem.