Ako ovplyvní zrušenie 13. dôchodku dôchodcov?
Aky mate nazor ze tento rok nebude 13. dochodok, kto za to moze? Moja mama je z toho velmi smutna a nahnevana
@lienka.7 vsak a komu daju stari rodicia peniaze ako darcek pod stromcek? Vnucatam..takze sa im to vrati..cca..
@bale1rinka aha, cize oni v podstate potrebujú peniaze na darčeky pre vnúčatá, nie teda pre seba. No pekne. Pripomína mi to ľudí, ktorí si požičiavajú na dovolenky... vieš čo, keď na nielo nemám, tak si to proste nekúpim. Mimochodom, hanba by ma fackovala, keby mi moji rodicia majú kupovať pre deti veci, pokial sami majú málo. O deti sa majú starať predovšetkým oni - ich rodicia. Nie stat, nie stari rodicia. Ale niekomu to tu proste nevysvetlis
@mogaa tento stat vyplaca ine nezmysly...rodicovsky bol "odmena" za to, ze ti ludia dali tomuto statu pracujucich obcanov, zatial, co napr. take invalidne su vyplacane kadekomu..v nasej republike zije neskutocne mnozstvo invalidov...priklad...moj otec mal len 1 oblicku a ta sa mu vekom zmensovala...normalne pracoval, invalidne nedostal (bol rok narodenia 1946)...zena, v produktivnom veku s 1 plne funkcnou oblickou ma 90% invalidny dochodok (pracovala vzdy na dohodu)..v tomto state dostavaju ludia invalidne, kt.do neho nikdy nic nevlozili a nevlozia...dalsi proklad...syn mojej znamej..neviem, co mu je, daka retardacia...samozrejme nikdy nepracoval, od svojich 18 dostava taky dochodok, kt.ani jeho matka mat nebude, matka pracuje a dotycny je v dss, kt.plati samozrejme tento stat...boha, a teraz budem hnusna a kludne ma tu aj zozerte..oni sa rozhodli ho mat (a mali moznost nemat ho, o retardacii vedeli) tak nech sa o neho postaraju
Aj osady su plne invalidov...
@erikavesela invalidný dôchodok sa bohužiaľ vybavuje uplacaním, je hromada ľudí ktorý by si ho zaslúžili a nemajú ho, a je kopec zdravých ľudí a dokázali si vybaviť invalidný dôchodok, naši osadníci by o tom vedeli hovoriť, a nielen osadníci.
@marian1967 presne to si myslim aj ja...kanik im natrhol zadky a preto ho oznacili za socialneho netvora...
@marian1967 tak isto ako taký predĺžený rodicak napr. A plus ešte keď tam mas rodinných príslušníkov na úrade, mas aj všetky možné (dokonca aj nemozne) príspevky. Ako naša suseda, ktoré dcéra vybavila peniaze na všetko, od príspevku na prerabku bytu, autá, ošatenia a neviem co ešte. Dokonca bolo verejným tajomstvom na sídlisku, ze za menšiu odplatu poskytovali takéto "konzultacie" aj iným susedom
@marian1967 my mame aj v rodine IDckarov ktorým nič nie je, s chrbticami 🙂 a nechápem... znamosti robia svoje...
@simca06022011 si zober, ze na skk je raz tolko (v %) invalidov ako v de...toto nie je v poriadku...podobne pn... v ba je pocet dni na pn o 1/2 nizsi ako na vychode...
to znamena, ze mame na vychode viac chorych?..alebo ze na skk je viac "postihnutych" na v de?...nie, je to cele odrb..a nikto to neriesi...iba pridu, ze je malo penazi
Jedna studia porovnavajuca zdravotne.systemy v europe...skk.sa umiestnilo na jednom z poslednych miest rebricka...vysledok.studie bol, ze penazi sa do zdravotnictva dava dost, len su brutalne neefektivne vyuzite...
@simca06022011 ja už som to písala aj v inej diskusii, v dome, kde som bývala predtým bola suseda takto s chrbticou doma cely rok. Aby si chápala, tak strážila vnuka, ktorého nezobrali do skolky. S lekárkou boli dohodnuté, že ju teda straaaasne boli chrbtica... chodila na masáž, rehabky, infúzie... lekárka ju presne instruovala co a ako ma hovoriť, kde ukázať co boli... oni boli spolužiačky zo školy. A suseda sa tým vôbec netajila, ze je doma uplne účelovo. Vychadzky neobmedzené, bolo jej sveta žiť . Vraj za ten rok si tak oddýchla a dali ju "do kopy" ako nikdy predtým. Cize jednak vymyslená PNka na takmer celý rok a potom aj peniaze za to, čo jej vlastne poskytovali vynyslenu liečbu. A myslíš, ze je takto jediná?
@erikavesela no samozrejme, idú aj na vymyslene diagnózy.
@simca06022011 a to ešte dodám, ze suseda už bola dôchodkyňa, bola akoze zamestnaná u syna vo firme. Cize bez peňazí uplne nebola, sla jej PNka a syna to nič nestalo. Osobne poznám viacero dôchodcov, ktorí robia, ze bezne po 3 mesiacoch chodia stabilné na min. mesacne PNky, si "oddýchnuť", taktiež, dôchodok im ide, aj čo to z PNky. Cize nie všetci sú chudáci s min.dochodkami.
@lienka.7 otrasne...a potom kricia, ze maju malo
@lienka.7
@erikavesela takýchto vychcaných dôchodcov je naprostá menšina. Nie je treba haniť plošne. Matkám na materskej, ktoré sú v plnej sile tiež nebráni nič valiť do práce, namiesto toho, aby kvasili doma tri roky len preto, že štát to umožňuje, že...
@simca06022011 poškodená chrbtica, cigánska diagnóza. Keď som sa na stavbe spýtal mladého róma kde pracuje jeho otec tak mi povedal starý cigáni nerobia starý cigáni sú na invalidnom. A k tomúto ich vedú od mala, s prepáčením ako s tým vydrbať.
@tiezjedna presne tak, ako je naprostá menšina tých, ktorí majú minimalne dochodky. A myslím, že porovnávať dochodcu práve s matkou ma materskej je trošičku od veci... dieta nie je pes, ze ho zbehnem 3x denne vyvenčiť a inak ti cely deň prespi pod gaučom (ak ho ako dôchodkyňa mas).
@lienka.7 to máš pravdu. Žena v tridsiatke zvládne oveľa viac ako žena v sedemdesiatke, ktorá celý život hákovala a z ktorej systém dodnes funguje. Minimálne dôchodky má väčšina dôchodcov a štát to vie, preto im umožňuje pracovať. Rovnako ako matkám, ktoré majú pocit, že majú malé RP.
@lienka.7 ale to nie sú len tieto zbytočne liečby = vyhadzovanie peňazí. Ale aj zlé diagnostikovanie a neschopní lekári, kde pacient chodi roky po lekároch. Ja som uplne typický príklad. Čiže známa neviem ako a kde by mala nastať. Je nezmyselne aby bagatelizovali problémy, posielali pacientov tam a hentam, vysetrovali " nijak", uctvali si za to a uplne bez postihu... známy dostane termín, iný nie. Niekto dostane kúpeľňu liečbu, iný nie... ak si pacient nezistí všetko na čo má nárok = nedostane nič. Lekár sám nemavrhne podľa mňa väčšinou nič... keď sa začne hľadieť na to, ze pacienta treba vyliečiť a dostať preč z cyklu "behania" po ambulanciách a nie len na to ze " malo mi platia", systém by fungoval efektívnejšie. A v konečnom dôsledku by sa ušetrilo. Ja som bola na cT brucha 3x, sono ani nerátam, problém mám, zhoršuje sa, lekári bagatelizuju... pritom zase sa mM.inde objednať:D pol roka som čakala na urologické vyšetrenie. Kde m poslali zs sa mam objednať do iného súkromného zariadenia:D ale jasne. Vyuctovali si vyšetrenie. Kým toto bydu poisťovne tolerovať, neklepnu im po prstoch, nebude dobre.
@marian1967 tak sú aj vážne diagnózy m, ochorenia chrbtice. Ale paradoxne, ľudí čo s nimi poznám na idcjach nie sú. Tí moji známi sú klasika platničkari. Popri idcku robia s tou "znicenou" chrbticou práce manuálne, na stavbách atď :D
ono to zle pomenovali, veď normálne k dôchodku posielali peniaze navyše, suma záleží od výšky dôchodku, bolo to schválené ešte minulou vládou, plus bude ešte jeden príspevok navyse

@zahrajzlato vies co, fakt sa mi tu nechce stále sa dohadovať... aj vo firmách je to tak, ze pokial nie sú peniaze, nie sú odmeny, 13., 14. platy a pod. Ci si myslíš ze si firma kvoli tebe požičia? Asi ťažko. Ale jasne, stále sú to isté hlasy vo volbach, veliká škoda, že volebné právo nie je od 1.dna narodenia... to by boli aj 13.pridavky, rodicaky a pod.. a k tomu, ze to tu vybudovali... maju domy/byty bez hypo, terajší mladí budú vsetko splácať mnoho krát až do dôchodku.
Nastal čas prekonať celý systém, a naozaj davky adresne a vylúčiť všetkých špekulantov. A hneď budeme na tom lepsie