Ako plánovať dieťa a finančne to zvládnuť?
Možno chladný názov diskusie, avšak nejako to na mňa doľahlo. S mužom sme relatívne mladí, VŠ vzdelaní ľudia, pracujeme už vyše 3 rokov, v podstate hneď ako sme skončili školu. Plat máme na Bratislavu priemerný, možno trochu menej, ale sme spokojní. O rok by sme chceli brat hypotéku na byt, bude to však vychádzať ešte o nieco viac, ako platíme teraz za nájom 2i bytu (cez 900e). Vždy sme chceli dve deti, no pomaly nám bude ťahať na 30, a nevieme, kedy vôbec začať plánovať to prvé. Určite nie do nájmu, ale vo svojom budeme mať výdavky ešte vyššie a neviem ako zvládneme zníženie príjmu a zvýšenie výdavkov kvôli dieťaťu. Nechceme sa úplne odrezať od toho štandardu, ktorý máme teraz, ale viem, že to nebudeme zvládať keď budeme mať dieťa. Kamaráti a kamarátky v podobnom veku nás nepriamo ohovárajú, ale tak oni po deťoch netúžia vôbec. My aj áno, ale už sme sa tiež bavili aj o možnosti, že by sme ostali dobrovoľne bezdetní. Pripadne počkali ešte tak 5-7 rokov, to už sa mi zdá zle priveľa, hlavne keď sme chceli deti dve. Ja viem že sa to dá aj v takom veku zvládnuť, ale radšej by som v 40 už mala väčšie deti. Presťahovať do lacnejšieho mesta sa nemôžeme, kvôli práci, na druhej strane sme pozerali byty aj v iných mestách a tie ceny nie sú výrazne nižšie. Čo by sme mali robiť?
Ja som z tejto témy tak stále trochu v pomykove. Ja chápem všetky názory a určite máte pravdu niekde všetci. Sama som svoj život vrátane tých detí plánovala a povedzme si narovinu: jasné, že aj počítala, či už vek, tak aj príjmy a možnosti. Ale keď oni dvaja na to nemajú, tak potom fakt neviem... Stále mi nejde do hlavy, že teda na bývanie a deti v BA musíme mať príjem koľko? Aspoň štyri tisícky v čistom, a vtedy LTT? V prípade ostatných je to už pomaly nezodpovednosť, alebo blbosť, alebo živorenie pre deti, či rapídne zníženie komfortu?
A o čo tu vlastne ide? O "vôbec, žiadna šancu, zabudni, nemáte na to", alebo o "dočasné zníženie nárokov typu menej dovoleniek - teda nie žiadne dovolenky, menej kávičiek, menej hobby a spol." ? Lebo sranda je, že sa neberie vôbec do úvahy to, že k tej zmene tak či tak dôjde. A to radikálne. Ale primárne nie v oblasti financii. My sme tiež išli s príjmom dole, veď som bola na materskej, ale toto bolo to najmenej v porovnaní s tými zmenami, ktoré materstvo prinieslo. Niekomu sa zlepší život, sú takí, čo to ani nepocítia a potom jedna dosť veľká množina, ktorá to pocíti a dosť. Čo budeš robiť, KEDY budeš robiť, ako dlho to budeš robiť, ako to budeš robiť, od varenia po spánok a voľný čas... Doteraz nepoznaný strach o iného človeka. A najmä zmenia sa priority. Mne sa veľmi zmenili. A keď som pelašila rýchlo predčasne z materskej do práce, lebo som si myslela, že JA to dokážem a potrebujem to lebo psychohygiena a takto to bude pre každého lepšie, tak zas prešlo pár rokov, kedy sa zase tie priotity zmenili a zmenili sme sa aj my a teraz si to už napríklad takto nemyslím.
Mať dieťa je do istej miery aj obeta a nie nepatrná. Mať dieťa proste nie je pohodlné. Nielen z tej finančnej stránky. Veď je to aj tu, denno denne v témach, kedy strácate aj niečo zo seba. Veľa dostávate, ale aj stratíte. Treba to zvážiť, ale úplne sa brzdiť? Došpekulovať? Treba hneď a zaraz trojizbový byt? A keď budú deti dve, tak nutne štvorizbový, či dom? So záhradou, bez? Koľko metrov štvorcových? Či to bude rodinný 4 hviezdičkový all in hotel s animátormi po milú kedveš celý deň, kde si deti aj tak dávajú kol dokola cestoviny s kečupom z tých švédskych stolov, alebo úplne prvé roky stačí niekde na chate, v apartmáne hoc aj s kuchynkou? Musí byť všetko, na čo sme boli doteraz zvyknutý, ináč budeme znechutený, sklamaný a deti budú mať traumu? Vedľa v susedstve je diskusia na to, čo autorku odpudzuje! na bytoch, lebo hľadá optimálny nájom, kde nie sú odpudzujúce radiátory, zhora plniace práčky či kúpelne spojené s toaletou. Tak dá sa k tomuto pristúpiť aj takto.
@jablkovastrudla 😆😆😆😆áno, lebo spočiatku je to také zlaté
@oblecenie99 ja som presne išla odporučiť tiež film Idiocracy🥰
Či budeš mať dieťa teraz v podnájme alebo neskôr už vo svojom - v oboch prípadoch budeš v niečom znevýhodnená. V prvom prípade nebudete mať vlastné bývanie, zníži sa vám štandard kým budeš na materskej, ale to bude trvať 3 roky, nastúpiš do práce vezmete pôžičku a kupujete svoje.
V druhom prípade budete mať svoje bývanie ale budeš staršia, telo sa tak rýchlo po pôrode nezregeneruje, nočné vstávanie bude ťažšie, budeš mať oveľa menej energií ako máš teraz, a tie ti veru bude treba. Ale budete bývať vo svojom.
Teraz si vyber čo je pre teba dôležitejšie.
Len tak pre zaujímavosť, kamoška si vybrala prvú možnosť. Prvé dieťa mala v 22 , druhé v 24, v podnájme. Teraz má 28, jedno dieťa v škole, druhé v škôlke, bývajú v krásnom dome, deti hocikedy na víkend k babke, s manželom si užívajú život - aj s deťmi. Chodia po chatách , dovolenkach. Keby si vybrala možnosť druhú, teraz by bola tiež v Tom istom dome, ale iba s jedným ročným dieťaťom, nevyspata, všade plienky a hračky, zavretá doma 😁
1. skusit docielit vyssie platy
2. naucit sa setrit
3. zacat s tym, ze si zvazis, co naozaj potrebujes (80% vybavy zozenies v bazaroch a za hubicku, no asi nebudes mat kocik, autosedacku a hojdacie lehatko pre dieta v jednom dizajne - niekoho nakupovanie v bazaroch uraza, mna nie a to by sme si mohli komplet vsetko dovolit kupit nove).
ps: peniaze su pri detoch celkom dost zasadna tema, lebo je to aj pri tom vsetkom drahy spas, no z toho ako to pises si nie som ista, ci vobec dieta chces, ked mas taky problem "vzdat sa svojho standardu". Ono to vo finale nebude az tak o peniazoch, zo standardu budes musiet spustit pokial ide o kvalitu spanku, cistotu domacnosti, pravidelne varenie a milion inych veci (napr. preto, ze nebudes stihat).
Ja si myslím ze hrubý plan mate fajn, najprv vyriešiť byt a potom sa uvidí. Mate pod 30 čiže vek ta netlačí. Napr moje biologicke hodiny (resp.kedy som začala túžiť po dieťati) sa zacali ozyvat az po 30tke. Nejako by som to nehrotila a neanalyzovala do hĺbky. Úplne presne sa v živote naplánovať nič nedá.
Heh, aj my sme plánovali detskú izbu, máme dve deti a obe spia so mnou na veľkej posteli 😁,takze dvoizbak by nám úplne stačil, kym by mali deti tak cca 5 rokov. Tieto úvahy sú síce namieste, ale nestresuj sa zbytočne. Ak by ste aj znížili štandard, je to len dočasne,kym nepôjdeš znova do práce. Zostať bezdetná, len kvôli peniazom by mohlo neskôr spôsobiť, že budeš v živote nie úplne šťastná a nepocítiš to materské naplnenie. Deti máme už v škôlke a až teraz ideme stavať dom, takže nič vám neutečie. Pokiaľ nebudete trieť biedu, tak to podľa mňa nie je nič hrozné.
@archanielka neznášam to príslovie. Keď nemáš čo dať deťom jesť, tak sú hladné. Kopa hladných detí po svete a vy idete s trávičkou. Paráda .
A prečo nie počkať s kúpou nehnuteľnosti tie 2-3 roky keď už pôjde dieťa do škôlky a ty naspäť do práce. Ja som mala prvé dieťa v 30 a kopa známych čakala dlhšie a potom prelievali slzy keď nemohli otehotnieť. Prečo ti vadí dieťa mať v prenájme? Nie je to ideálne ale odložiť kúpu bytu o tri roky je podľa mňa rozumnejšie.
@veve_bety ja nerozumiem kombinacii podnajom-prenajom a dieta...vela ludi co to takto robi sa potom nevedia vyhrabat z financii...potom pride 2. dieta, a niekedy aj tretie...potom sa zmeni situacia, a zrazu niektori nemaju ani na ten prenajom, alebo sa kazdy den hadaju pre peniaze....je to pocut... ..realne skusenosti zo zivota okolo nas...z 1i bytu pridu s 2 detmi-3, 4 r. do 2i , lebo im je 1i !MALY! , pobudnu 6-7 r., deti maju zrazu 10 r....pribudne dalsi clen.potom idu do ineho prenajmu alebo spät ku rodicom....atd...
no cest tym, ktori sa aj s detmi pohnu dalej, je to nelahka situacia...

@zazka666 a potom si spravim druhe 😃