Ako plánovať dieťa a finančne to zvládnuť?
Možno chladný názov diskusie, avšak nejako to na mňa doľahlo. S mužom sme relatívne mladí, VŠ vzdelaní ľudia, pracujeme už vyše 3 rokov, v podstate hneď ako sme skončili školu. Plat máme na Bratislavu priemerný, možno trochu menej, ale sme spokojní. O rok by sme chceli brat hypotéku na byt, bude to však vychádzať ešte o nieco viac, ako platíme teraz za nájom 2i bytu (cez 900e). Vždy sme chceli dve deti, no pomaly nám bude ťahať na 30, a nevieme, kedy vôbec začať plánovať to prvé. Určite nie do nájmu, ale vo svojom budeme mať výdavky ešte vyššie a neviem ako zvládneme zníženie príjmu a zvýšenie výdavkov kvôli dieťaťu. Nechceme sa úplne odrezať od toho štandardu, ktorý máme teraz, ale viem, že to nebudeme zvládať keď budeme mať dieťa. Kamaráti a kamarátky v podobnom veku nás nepriamo ohovárajú, ale tak oni po deťoch netúžia vôbec. My aj áno, ale už sme sa tiež bavili aj o možnosti, že by sme ostali dobrovoľne bezdetní. Pripadne počkali ešte tak 5-7 rokov, to už sa mi zdá zle priveľa, hlavne keď sme chceli deti dve. Ja viem že sa to dá aj v takom veku zvládnuť, ale radšej by som v 40 už mala väčšie deti. Presťahovať do lacnejšieho mesta sa nemôžeme, kvôli práci, na druhej strane sme pozerali byty aj v iných mestách a tie ceny nie sú výrazne nižšie. Čo by sme mali robiť?
Nie je to tak dávno čo sme riešili sťahovanie a iný nájom, ale tie ceny sú naozaj vysoké. Nájom je 900 a parkovacie miesto 50, do toho ale rátame, že budeme ešte platiť nedoplatok (keďže zatiaľ sme v žiadnom byte nemali preplatok, ak aj vyjde cena nájmu nižšie, tak sa to potom odrazí na nedoplatkoch)
a v ktorej casti ba sa vam paci? kde by ste mali najradsej svoje vlastne byvanie?
Pekny bizar, konečne mladá žena ktorá rozmýšľa nad budúcnosťou absolútne triezvo a racionálne aby tu nepistala každý mesiac kedy pípne rodičak ale nie, dostane akurát tak zjeb od ľudí ktorí nemajú absolútne poňatie o cenách nehnuteľnosti v BA a chytia sa sumy 3000, s ktorou disponuje pár TERAZ a bude hovno aktuálna počas materskej a platenia hypotéky 🤦♀️ ach bože
No nič autorka, treba si spraviť decko v podnájme, s frajerom, ktorý prinajlepsom zdrhne lebo “si sa po pôrode zmenila” a on si vlastne uvedomil ze nie je rodinný typ ale nevadí, veď dieťatko je dar od boha 🥰 to už bude podľa modrokonikovskych standardov v poriadku
@hefo prosim ta prezraď, koľko im z tejto dychvyrazajucej sumy 3000€ zostane keď budú platiť hypo s energiami a budú bez autorkinho príjmu?
Kľudne tý s ním to dieťa nemáj... Neboj sa raz ten chlapec, keď ty budeš stará na dieta, tak si nájdem mladú 20 ročnú, on bude výborne zabezpečený, aj s tvojou pomocou. A to dieťa mať bude, ale ty mať nebudeš, lebo už tvoja maternica toho nebude schopná... aby si nezapredala svoj život a šťastie peniazom pretože to vôbec nie je dobrá investícia....
@bonboniera uplne staci ked zlavia zo svojho standardu, na ktory si evidentne dost potrpia podla jej vlastnych slov a budu v pohode. Len to je presne to stanovenie priorit, musia si zvazit, co chcu viac.
Ono je to tak, ak sa chcú deti vychovávať v trende tých bohatších, kopec ľudí radšej dieťa nechce, ako by sa mali, čo i len trochu uskromniť.
@bonboniera presne tak.Konečne nejaká normálne zmýšlajúca čo pozerá trochu aj dopredu a plánuje
@lelelienka ja neviem o ake štandardy sa jedna (možno zle čítam, nehádam sa) ale ak je nadštandardom nebývať v smradlavej garsónke vedľa Pentagónu (ktorá v dnešnej dobe aj tak stojí 600€) tak potom hej no, žijú si nadstardardne. Pre mňa osobne (ale to som ja a to nikoho zaujímať nemusí) je priorita mať vlastne bývanie a potom riešiť rozšírenie rodiny a povedzme si pravdu, v dnešnej dobe zohnať normálnu 3i nehnuteľnosť je olympijská disciplína v ktorej aj tak nikdy nevyhras 😅
@lelelienka myslím, že je priestor na zníženie štandardov. Nájdu isto lacnejší podnájom ako 950€ a nie nič staré v hroznej lokalite. Na druhú stranu 3000€ maju dokopy a píše že majú podobné príjmy. Tzn 1500€ plus rodičák nie je vôbec žiadna výhra v dnešnej dobe a Ba už vôbec. A nie každá po skončení materskej chce hneď šupnúť do práce od malého dieťaťa aby mala príjem. Chlapovi môže narásť príjem/ nemusí.
My nežijeme v BA ani v okolí a pod 2000€ mesačne by sme sa nezmestili ani náhodou.
a preco Vas kamarati ohovaraju?
No príliš stresujes. Ak niečo chcem, tak premýšľam a robím tak, že chcem. 🙂 A to už je jedno, či to bude obmedzovanie sa v jednom či druhom.. A áno, z lásky sa človek aj naje, pretože skutočná láska je hnacia sila, veľká motivácia, a človek tak zvládne mnoho. Aj ťažšie časy. Aj nezhody. Aj uvrieskane bábätka. 🙂
Veď práve, ono to znie dobre, že 3k v čistom pre dvoch, ale my sme v štádiu šetrenia na hypo, plus nájom (keby sme veľmi hľadali, možno sa dostaneme na 800 za 2i, ale tá 100 mesačne by nás až tak nezachránila), strava tiež išla veľmi hore, a to sa stravujem často doma.
@hendikep odhovárajú tam malo byť
@bonboniera tak da sa zacinat aj inak ako 3 izbovym bytom, vela ludi si kupilo este za slobodna maly jednoizbak lebo radsej splacali vlastnu hypo ako najom niekomu cudziemu a potom ked sa vzali tak byt(y) prenajali a kupili spolu nieco vacsie. Tolko k tomu tazkemu zhananiu 3 izbakov v BA (alebo kdekolvek). To uz autorka sice asi neurobi, ale moze aspon nieco nasetrit, myslim ze dokonca aj pisala ze setri, takze uplne bez uspor nebudu. Samozrejme ze je zodpovedne rozmyslat nad tym a nevrhnut sa do toho ked by nebola schopna deti uzivit, ale toto jednoducho nie je ten pripad, deti maju aj ludia s mensimi prijmami a nezivoria, normalne ziju. Tu ide skor o to ze sa autorka boji, ze sa bude musiet uskromnit. Ale to uz si musi zvazit, co chce viac.
cakala som nizsiu sumu, podla mna to date aj v BA. mozno by som isla do hypo co najskor, necakala, kym nasetrim 40-50 tisic, a dofinancovala to nejako (rodina? uver? - neviem, ake su teraz urokove miery, mozno su privysoke a neoplatilo by sa to), ale platit 950 najom je nonsens. takto by ste mohli splacat uz hypo a za rok usetrit okolo 10k na mimoriadnu splatku. neviem, kolko presne mate rokov, ale o take 2-3 roky by ste uz mali byt relativne zastabilizovani. dalej nemusis byt doma ty alebo muz 3r, mozno by ti v praci vysli v ustrety s nejakym part-time alebo HO, aby ste po skonceni MD a nastupe na RD az tak velmi neklesli prijmovo.
a co sa tyka poctu deti, skuste najprv to jedno a uvidite, ci budete chciet druhe. my sme tiez povodne chceli dve a zostavame pri jednom 🙂
Ja chápem, že to ide do peňazí, ale teda máme prijať záver, že pár, s príjmom dokopy 3000 eur v čistom, nemá na to, mať dieťa v BA? V KE je takýto plat uz v kategórii "slušný", a naša hypo je tiež 600 mesačne, a to sme vychytali ešte ako tak pričetný úrok, a nejedná sa o velkometrazny byt.. tu idu trojizbaky v lepšej lokalite od 180 000 vyššie, a tie sú ešte často neprerobene.
Fakt by sa nedalo zo zvyšku vyžiť ani v BA tých pár mesiacov, rokov...? Kde je napísané, že musí zostať doma potom tri roky? Či to už bude fakt zakladom, vlastné bývanie so splateným hypo (aby sme sa chápali, ja nie som za to nemať hypotéku), nadštandardný plat, a byť zabezpečený až tak, že dočasný výpadok jedného prijmu nepocíti rodina ani len trochu, pritom v pohode zostať doma tri roky na rodicaku? Zase až takéto luxusné podmienky nemajú ani na západe v zahraničí. Či? Neviem, ako sa vlastne pohybujú platy v BA? Lebo z toho, čo píšete, mám pocit, že teda to tam musí byť o dosť lepšie, v porovnaní s inými časťami. Lebo ak 3000 je pre dvoch pomaly tridsiatnikov dokopy v čistom malo na založenie rodiny, ak do toho zarátame tie horibilné sumy za bývanie, a výpadok jedného príjmu, tak o pár rokov budeme mať fakt obrovský problém v tomto štáte. A toto je potom krásny príklad, keď sa mudruje, že Slováci chcú vlastniť. Máš na výber platiť 900 eur za dvojizbak v nájme (btw, vôbec to nie je nehorázna suma, v KE vedľa nás v bloku ide dvojka za 800 mesačne jak nic), alebo aspoň tie peniaze dávať síce banke, ale stále do vlastnej nehnuteľnosti. Len už aj tie začínajú byť neprístupné pri súčasných podmienkach. 20 percent budu šetriť dokedy? Mladí ľudia budú mať problém, už majú problém. Slušní, vzdelaní, pracujúci a relatívne slušne zarábajúci ľudia musia už teraz dopredu počítať, a riešiť, či vôbec? zatiaľ sa nám rodia vo veľkom decká do absolútnej chudoby tým nezodpovedným rodičom a nikoho to tam "hore" neštve, že tak a s týmto by sa asi malo niečo robiť?
Aká je šanca, že sa im až tak zvýši plat za dajme tomu tri roky, že na tom budú o dosť lepšie? Čo si ja všímam, ak sa plat aj pohne smerom hore, priamo úmerne sa pohne hore všetko, od potravín, obedov, nehnuteľnosti, všetko. Kým sme v roku 2016 kúpili dvojizbak za 76 000 €, v 2023 sa ten istý predal za 165 000 €, nehovorím o úroku, ktorý sme mali my, a ktorý majú tí dvaja mladí, čo ho od nás kúpili... Ja by som na ich mieste s kúpou nespekulovala a riešila, následne chytila do ruky kalkulačku a počítala, či je to teda fakt také zle. V BA je ten byt síce drahý, ale vždy je to forma investície, aj keď na hypo. Tie prachy sa "nestratia". Skúste sa poradiť u poradcu, ako to teraz je.. pred pár rokmi sa skutočne oplatilo kúpiť si tu dvojku, ktorá na seba zarobila, ako píšem vyssie. Možno je to teraz horšie, viď vyššie úroky, plus ceny medzi dvojkami a trojkami sú pomaly rovnaké, neviem, v tomto vám poradí niekto z fachu.
@oblecenie99 lenže oni 600€ splátku ako vy nebudú mať ani omylom. Reálne im to vyjde približne ako majú teraz nájom, možno aj viac. A to na RD pri mužovom plate 1500€ zasa taká sláva nie je.
Ale tiež súhlasím, že ísť do vlastného a skromnejšieho.
@paulina291 No to iste nie, len zase tu majú ľudia bežne také splátky, ale 1500/osoba v čistom už bežné nie je až tak.. napr. ja takú sumu v čistom nedosiahnem, a mám aj VŠ, aj nejaké skúšky, aj dosť zodpovednú prácu a i tak . čiže sa to niekde vyrovná.. a nejak sa dá. No áno, nie sú v Tom také štandardy pri deťoch, ako keď sú tí ľudia dvaja, ale tak zase z tých nárokov sme uľavili aj my. Aj keď by som to nenazvala extra šetrením, ale išlo to nejak prirodzene, s bábätkom sme toľko nechodili do reštík, ani na rovnaké miesta, či tak často ako predtým. Ja som sa aj vrátila skôr do práce, aj preto, lebo som chcela.. no ja nehovorím, že to bude určite super a hlavne, že je láska, to nestačí.
Necitala som príspevky ale šetrí si materskú…aby si mala zdroj z ktorého vyberieš keď budeš potrebovať aké na dieťa
@oblecenie99 ono 3000€ ak by mali 2 ľudia, už hypo a dieťatko v škôlke, tak si myslím že veľmi pekne nadštandardne vyžijú. Len ten čas doma s dieťaťom, mladá rodina, vysoké náklady na bývanie, zariaďovanie… No, veľmi ťažké obdobie aj pre dobre zarábajúcich. A ja chápem, ak nechce ísť žena hneď do práce od maličkého bábätka. Čo nevieme ako autorka uvažuje.
My sme tiež mladá rodina ako autorka, splatku cca ako oni nájom, ja som a malým doma- nepracujem, príjmovo sme rodina na tom o niečo lepšie ako oni teraz obaja pracujúci, tzn podľa toho, čo tu niektoré ženy píšu, by sme mali byť úplne za vodou, no nie je tomu tak. Tie výdavky pre čerstvú rodinu sú tak vysoké- veľmi veľa nám toho na dome ešte treba. Slušne ušetríme, no máme to kam dávať😄 A toto sa bude týkať možno aj autorky. Kúpou bytu tie výdavky nekončia.
Len tiež sme sa uskromnili v strašne veľa veciach, nemáme kopu vecí, čo iní majú, lebo bývanie bola pre nás priorita. A neľutujem toto rozhodnutie. Preto by som do toho na mieste autorky šla, no musia niekde ubrať.
@hederamonstera Neviem, nebola som v takej situacii, cize viem len teoreticky zodpovedat. Nedokazem si predstavit do takeho niecoho absolutne vedome ist. 2k (z toho 1k hypo) je v BA z mojho pohladu absolutne nerealne pre troch ludi. Ale nepozname uplne realie autorky, tak naozaj mozeme len teoretizovat.
Ja si teda vôbec nemyslím, že máte nejaké kráľovské príjmy, ale zdá sa, že si veľmi rozumná žena, keď nad tým takto racionálne uvažuješ.
Ja by som asi najprv vyriešila bývanie, potom trošku našetrila a až potom sa vrhla na materské povinnosti.
Každý chceme dopriať deťom niečo iné, niekomu stačí, keď dieťa vypustí na sídlisku na ihrisko, niekto si chce materskú užiť, možno chodiť na baby plávanie, možno dieťaťu ukázať more...pre mňa by bolo stresujúce, keby som vedela, že nám ako rodine zostava na živobytie napríklad 1000 e. Nie je to len o potravinách, je to o zubárovi, leasingu, pokazenej práčke...nikdy nevieš, čo sa stane.
Prosim, ta, vsak dnes je oblecenie velmi lacne,do 10 rokov,bohvie ake porcie deti nezjedia, Rodinne dostanete,zarobite akurat,.Ja som vychovala spolu s mamou, 4 deti,len z mojho priemerneho platu,mazel s nami nezil,bola som vlastne zivitelka rodiny a vsetky deti, skoncili dokonca VS.No kazdy den sme mäso nemali na oblecenie handry v tom case boli zajazdy na polske nakupy, na ,kozene az do Turecka , zajazdove, potom neskor aj u nas sekace,a prezili sme v pohode.Praveze dnes je sveta zit,To, co je teraz, to sa nam v nasom vtedajsom socializme ani nesnivalo.A toto ,co som pisala ,to bolo az po revulucii.V socializme sme strikovali, plietli svetre, pulovre,sili,alebo davali sit krajcirkam, lebo to vyslo lacnejsie, nez si kupila konfekciu,vsetko drahe , no to bol des.A cosa tyka stravy ,na dedinach sa chovali sliepky,osipane,aj kozy ,ja som toto este zazila,
Autorka pri čítaní tejto diskusie mi napadlo jediné. "Šetríte" aby ste mali na 20% kúpnej ceny.
Neber to v zlom len sa zamysli či šetrite naozaj alebo len odkladás peniaze čo vám vlastne nechýbajú.
Kedysi tí čo naozaj šetrili bývali v zdieľanom byte nie sami v podnájme.
Kedysi tí čo šetrili výrazne obmedzili či rovno škrtli všetky výdavky nie nevyhnutné pre prežitie (divadlá, kina, koncerty, kávičky, drinky, restiky, cestovanie - poznám ľudí čo v časoch keď šetrili neboli na dovolenke 10 rokov).
Nie, nie som zástanca takto prežívať po celý život ale 3-5 rokov naozajstneho šetrenia vydržíš.
Pre bežných ľudí bolo dostať sa k vlastnému bývaniu za posledných 30 rokov vždy ťažké a šetrenie znamenalo skutočne odriekanie nie že "žijem svoj štandard a sťažujem sa aké je ťažké dostať sa k bytu".
Jedna kočka si dala tú námahu a prebehla reality a ceny 3i bytov 150-200k
Ty chceš za 250k? Čo na to povedať neviem.
Pragmaticka rada na záver: Ak ti ide naozaj o vlastné bývanie nájdi starší byt relatívne pricetne prerobený 5-10 rokov dozadu vo vchode s relatívne normálnymi susedmi, prerobenou elektroinštaláciou, stupackami a nie privysokou hypo vo fonde opráv. Zmier sa s tým že nebude dokonaly a do magazínu o vysnenom bývaní ho nikto nenafoti. Vymaluj. Daj skontrolovať okná.
Nábytok stačí ten "kvalitnejší" z ikea. Dieťa do 5 rokov niekedy aj staršie je (neúmyselny) likvidátor.
Nikto nevraví že v tom byte v takom "pôvodnom" stave musíte ostať do smrti. Možno si ho postupne prerobite podľa seba alebo predáte a kúpite väčší či postavíte dom.
@katka700 nie, ceny 3i bytov naozaj nie sú 150-200 🙂 robiť z autorky princeznú co chce žiť na zámku - rozumej v byte za 250, je scestné.
(dopredu hovorím ze ak mi chce niekto posielať inzeráty na smradľavé trojizbaky na dolných honoch za 190, do ktorých je potrebné vraziť ďalších 50 tisíc aby sa tam dalo reálne existovať aspoň zopár rokov, tak si ušetrite čas)
@bonboniera Išlo to hore tento rok. My sme v marci kupovali v Dúbravke prerobený 3i holobyt s kuchyňou na mieru za 212 000. Teraz podobný byt zdražel o 20 000 za pár mesiacov.

@luxus10 Ja som mala tiež home office (bol covid) a 4 roky dozadu som zila s partnerom v jednoizbáku, kde sme platili za najom v BA 450e. Vravím, že treba sa uskromniť, keď chcú ušetriť.